Togouchi
A Togouchi egy bársonyos blended whisky a Felkelő Nap Országából. Egy rejtélyes vasúti alagútról kapta a nevét Togouchi városában, Chugoku Jozo termelőtől. A Hiroshima báros közelében alapított üzem 1918 óta gyárt gyümölcslikőröket, szakét és shochut, legismertebb itala a Dharma és a Songshan.
1990-ben a nemzetközi whiskytrend erősödésekor a cég úgy döntött, hogy létrehoz egy bársonyos blendet. Chugoku Jozo üzemében nem desztillálnak whiskyt, hanem már lepárolva importálják: közvetlenül Skóciából hozzák az alapul szolgáló malt whiskyt és Kanadából a grain whiskyt. Csak az érlelés és a blendelés műveleteit végzik a Chugoku Jozo mesterei. A whiskyt sherry- és brandyhordóban érlelik, Nishi Chugoku Sanchi hegyvidéki régiója szívben. Ez a szokatlan hely egy 361 méter hosszú alagút, amelyet 1971-ben fúrt a JR japán vasúttársaság, hogy bővítse a közlekedési lehetőségeket Kabétól a Shimane-i Hamadáig. Az ambiciózus projekt azonban sosem valósult meg.
A Togouchi falu tulajdonában lévő alagút felkeltette a Choguko Jozo érdeklődését, különösen a shochu és a whisky érlelési feltételeinek eszményi feltételei miatt (állandóan 14 fokos a hőmérséklet, és 80%-os a páratartalom). A Togouchi nem mindennapi sajátossága nemcsak a japán letisztultság, hanem az alagútban történő érlelés. És a kristálytiszta japán forrásvíz is hozzájárul ahhoz, hogy egy letisztult párlat kerüljön ki a Togouchi mestereinek kezéből.