Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

Az abszint fogyasztása – Történelem, hagyományok és legendák

Az abszint hosszú utat tett meg a francia kávéházaktól a modern koktélbárokig. Az ital nemcsak íze, hanem híre és története miatt is különleges helyet foglal el az alkoholkedvelők szívében. 

Az abszint története a 18. századra nyúlik vissza, amikor is a svájci Couvet városában állították elő az első ismert változatát. A fő alkotóeleme a fehér üröm (Artemisia absinthium), amelyet több gyógynövény – például ánizs és édeskömény – keverékével desztillálnak. Ezen gyógynövényeknek nemcsak kellemes, egyedi ízvilágot, hanem állítólagos gyógyító hatást is tulajdonítottak. A 19. századra az abszint népszerűsége elérte Franciaországot, különösen Párizs bohém és művészi köreit.

A francia katonák például az 1840-es években kaptak abszinteo, hogy fertőtlenítsék az ivóvizüket, és a hadseregtől hamarosan átszivárgott a polgári életbe is. Ahogy a francia kávéházak világában mindennapossá vált, nemcsak a közemberek, hanem művészek és értelmiségiek is szívesen fogyasztották, mint a kreativitás forrását.

Hogyan fogyasztották régen az abszintot?

A 19. század végére az abszint fogyasztása már egy sajátos rituálévá alakult, amelynek szerves része volt a lassú, szertartásos elkészítés. Az ital nagy alkoholtartalmú volt, ezért ritkán itták tisztán. Hagyományosan egy abszintpohárba mérték a folyadékot, amelyre egy lyukacsos abszintkanalat helyeztek, majd arra egy cukorkockát tettek. Az abszintot lassan lehűtött vízzel hígították, miközben a víz a cukron keresztül csepegett az italba. Ezzel a módszerrel az ital „louche” jelenséget, azaz opálos elszíneződést mutatott, amit sokan az ital „éledésének” tekintettek.

A rituálé célja az volt, hogy az erős alkohol és az üröm keserű ízét enyhítse, miközben az ital egyedi ízei kibontakoztak. Az abszintfogyasztás művészeti és társadalmi eseménnyé vált; a fogyasztás közben beszélgetések, viták folytak, és sokszor inspirációként szolgált költők, írók és festők számára.

Az abszint mítosza – „A zöld tündér” és a tévhitek

Az abszint különleges, élénkzöld színe miatt a „zöld tündér” (franciául la fée verte) néven vált ismertté. A 'zöld tündér' elnevezés a 19. század végén terjedt el, amikor az abszint népszerűsége megugrott a művészek és írók körében, akik gyakran az inspiráció forrásaként tekintettek az italra.Zöld színe és a hozzá kapcsolódó élmények misztikus hangulata is hozzájárult a tündér motívum megjelenéséhez.

Számos legenda és mítosz övezte az italt, amelyek közül a legismertebb az, hogy az abszint hallucinogén hatású lenne, és őrületet okozhat. A mítosz a benne található tujonnak tulajdonította az „őrületet” és a látomásokat, amelyet több híres művész, például Vincent van Gogh és Paul Verlaine állítólagos viselkedése is táplált. Tény, hogy az abszintban található tujon mennyisége nem volt elegendő a hallucinációk kiváltásához; a hatás inkább a magas alkoholtartalomnak és a fogyasztók egyéni érzékenységének volt betudható.

A 20. század elején azonban az abszint annyira népszerűvé vált, hogy néhány országban aggódni kezdtek a „zöld tündér” által okozott társadalmi és egészségügyi problémák miatt. Gyakran beszámoltak túlzott alkoholfogyasztás miatti erőszakos cselekedetekről, függőségről, valamint a munkaképesség és a családi élet romlásáról. Ezek a problémák nagyban hozzájárultak a tiltásokhoz, mivel az abszintot hibáztatták a közösségi problémák és a növekvő alkoholizmus miatt. 1915-ben például Franciaország betiltotta az abszintot, és több más ország is követte a példáját. Ez a tiltás egészen az 1980-as évek végéig fennállt, amikor újra felülvizsgálták és engedélyezték az ital forgalmazását.

Rendeljen abszintot webáruházunkból!

A modern abszintfogyasztás és újraéledése

Ma az abszint reneszánszát éli. Az ital előállítása és szabályozása szigorúan ellenőrzött, és a mai abszintok már csak minimális mennyiségű tujont tartalmaznak, ami teljesen biztonságos a fogyasztók számára. Az abszintot napjainkban is a klasszikus rituáléval fogyasztják, de a modern mixológia is felfedezte magának, így koktélokban is találkozhatunk vele. Az abszint íze különösen jól illik a citrusokhoz és az édesebb alapanyagokhoz, amelyek az ánizs és az üröm jellegzetes aromáit ellensúlyozzák.

Hogyan élvezze az abszintot?

Ha valaki igazán élvezni szeretné az abszintot, érdemes a klasszikus rituálét követni:

  • Öntsön egy kis mennyiségű abszintot egy pohárba.

  • Helyezze az abszintkanalat a pohár tetejére, és tegyen rá egy cukorkockát.

  • Lassan csepegtessen hideg vizet a cukorra, amíg az fel nem oldódik, és az ital el nem éri az ízlés szerinti hígítási szintet.

A rituálé célja nemcsak az abszint ízének élvezete, hanem a folyamat nyugalmat árasztó, meditatív jellege is. Az abszintot mindig mértékkel és tudatosan fogyassza, hogy igazán kiélvezhesse annak összetett ízvilágát és aromáját.

Az abszint nem csupán egy ital, hanem egy kultúrális és történelmi ikon, amely a művészet, a legendák és a misztikum világába vezet. Bár egykoron a „zöld tündér” a szenvedélyek és a kreativitás forrása volt, ma már ismét egy biztonságos, különleges ízű alkoholos italként fogyasztható. Aki kedveli a különleges ízeket és a történelmi hagyományokat, annak érdemes egyszer kipróbálnia a klasszikus abszint rituálét.

Próbáljon ki néhány különleges abszintot is, nézzen szét webshopunk kínálatában!