Mellavinum - Pannon Mézbor Manufaktúra
A Pannon Mézborok a selymes és lágy méz erjesztésével készülnek, amihez a dolgos méhek gyűjtik össze a fenségesen édes alapanyagot! A mézet nem lehet préselni, mint a rumkészítéshez használt cukornádat, inkább „must” készül belőle. A méz cukortartalma meglehetősen magas, 75-80%-os, így a mézborkészítőknek muszáj alacsonyabb szintre hígítani, hogy alkalmassá váljon az erjesztésre. Ehhez többnyire forrásvizet használnak fel, mert ennek segítségével hozható létre a lehető legtisztább íz. A következő fázisban az erjesztőgombák kerülnek a folyamat középpontjába, és ők alakítják ki az erjesztett méz elbűvölően finom aromáját, amelyet minden palack Pannon Mézborban élvezhetünk.
A csak méz erjesztésével készült italok a gyártó szerint több ezer esztendővel előzik meg a mai söröket és szőlőborokat. Már az ókori kínaiak, görögök és egyiptomiak is mesés mézborokkal koccintottak, ha részt vettek egy előkelő lakomán vagy ünnepelni támadt kedvük. Az ősi kultúrákban izgalmas hit kapcsolódott a mézborok fogyasztásához: voltak, akik úgy vélték, a mézbor kortyolgatásával különleges hatalomra tehetnek szert. Ez a gondolat megjelenik Arthur király mondájában is.