Licor 43
A Licor 43 neve megmutatja nekünk, hogy összesen 43 titokzatos összetevő alkotja napjaink egyik legfinomabb likőrjét, mely folyékony zamatokban sűríti magába Spanyolország esszenciáját. A spanyolok eredetileg Cuarenta Y Tresként is emlegetik, ami 43-at jelent, de más országokban inkább Licor 43-ként vonult be a köztudatba ezt az ikonikus ital.
Már a római hódítások idején zseniális italokat kevertek a temperamentumos mediterrán világban, ám ezek közül is kiemelkedett a Licor 43 előfutára, a Mirabilis (amit csodának fordíthatunk, és ékesszólóan jellemzi az ital tulajdonságait).
Persze ez a nemzeti kultstátuszba került likőr sem lenne ennyire fenomenális, ha nem a Zamora Társaság veszi a kezébe a gyártását!
A Licor43 felívelő szakasza a 20. század elejére tehető, amikor Diago Zamora és testvérei, Angel és Josefina egy apró kis Cartagena-i gyárban ismét visszahozták a köztudatba a minőségi likőrrajongók évszázadok óta trendinek számító kedvencét. A Licor 43 likőr receptúrája generációról generációra öröklődött, és manapság is Diagóék családjának legújabb nemzedéke gyártja a lendületes likőrt. Az ital viharos gyorsasággal terjedt Murcia tartományban és annak térségében, aztán 1950-től kezdve Spanyolország legnagyobb mennyiségben forgalmazott likőrjévé lépett elő. Olyannyira felpörgött a Licor 43 iránti szomjúság és érdeklődés, hogy 2014-ben már 80 országban elérhetővé vált a spanyolok kedvence.
A Licor 43 egy féltve őrzött titokzatos recept alapján készül, amely a Földközi-tenger egész területén található fűszereket, gyógynövényeket és gyümölcsöket tartalmaz. Számos összetevőjét ismerjük, azonban a teljes receptúrát már-már balladai homály övezi.