Kujira
A „Ryukyu”, a rizs whisky fellegvára olyan ikonikus szerepet tölt be a japán whisky történetében, mint a Kentucky az amerikai Bourbon históriájában! Kezdetben awamorit, rizs alapú desztillátumot készítettek Okinawában, más néven a több száz földdarabból álló Ryukyu-szigeteken, amely eleinte leginkább a likőrökre emlékeztetett.
A japán Ryukyu régió a kristálytiszta vízellátásnak köszönhetően villámgyorsan a minőségi japán whisky egyik centrumává vált. Az 1952-ben alapított Umesen Syuzo Distilling Co a hosszúszemű indica rizsből desztillált finom párlatokat, amelyeket natív fekete kojival erjesztettek. 1989-re a kísérletezőkedv került előtérbe a vállalatnál, ami elsősorban az érlelés újjászültésében nyilvánult meg. Idővel már Bourbon hordókban érlelték az italokat, és megszületett a finom Kujira. Sok türelem és 20 év hosszú érlelés után napvilágot látott a Kujira Single Grain 20 Year, és útjára kelt egy sikertörténet. Ezeket a párlatokat egyetlen lepárlóból származó rizzsel, small batch mennyiségben készítik, ugyanazon összetevők és évszázados lepárlási hagyományok tekintetbevételével. Mindez még tovább emeli Okinawa szigetének fényét, és teljesen új, minőségi aromahullámokat hoz az élet vizének japán párlataiba!