Mi a magyar bor sikerének titka?
A magyar bor magasan a nemzetközi átlag felett teljesít. Nem csoda, és alapvetően ez a tendencia újdonságnak sem mondható, mert jóformán, amióta világ a világ, azóta kis hazánk borban (is) kiemelkedően szerepel. Na, de vajon minek köszönhető mindez?
A magyar bor lelkét a hazai termőföld táplálta gyümölcsök adják
A válasz nem is olyan bonyolult, mint amilyennek első pillantásra tűnik. A szeszgyártást nagy általánosságban több tényező alapján célszerű górcső alá venni. Ez a technika, a technológia, a minőség és természetesen a receptúra. Vagyis a messzire nyúló hagyományokkal büszkélkedő borász családok, manufaktúrák olyan alappal indulnak, ami aligha múlható felül. Ami a technológiát illeti, az mára nyilvánvalóvá vált, hogy azok a vállalkozások maradnak talpon, akik a régmúlt bevált fortélyait az innovatív eljárásokkal kombinálják. A technika mindazon mozdulatok, taktikák, furfangok ismerete, amitől művészetté válik a borászat, és amitől annyira különleges.
Végül, de korántsem utolsó sorban megérkeztünk a titok nyitjához, a minőséghez. A hazai termőföldek olyan közeget teremtenek a gyümölcsöknek, ami az ízekben-illatokban maximálisan megmutatkozik. Utánozhatatlan a hazai szőlő, és ez vitán felül álló tény. Még akkor is, ha az elmúlt évek komoly kihívások elé állították az ágazatban dolgozókat, lévén a meteorológia drasztikus változása nem könnyíti meg a helyzetet.
A magyar bor cseppjeiben ott dobban a hazai szív?
Így igaz! Az i-re a pontot a lelkesedés, a hittel teli gyártás, a „hazai” iránt érzett büszkeség és a természet tisztelete együttesen teszi fel. Ebből áll hát össze az igazi siker.