Hogyan változnak a whisky árak?
A mai világban logikus felvetés, hogy miért pont a whisky árak maradnának ki az áremelkedésből? Ugyanakkor az alkoholok piaca kicsit más lapra tartozik, mint mondjuk az élelmiszereké. Eleve az adó és a vám olyan áralakító tényezők, amik minden országban mások, ezért ilyen szinten nem érdemes összehasonlítani a bekerülési költségek mértékét. Ugyanakkor általánosságban vizsgálva érdekes téma, hogy mitől drágább vagy olcsóbb egy termék?
A whisky árak beszédesek, megéri rájuk odafigyelni
Az ár/érték arány mérlege nemcsak hasznos, hanem nagyon informatív is egyben. Az alkoholgyártásban akadnak olyan körülmények, amik ilyen vagy olyan irányban egyértelműen elmozdítják a bekerüléssel összefüggő költségeket.
Például a gyártás minősége, milyensége gyáranként változó. Ahol a tradíciók vegyülnek az innovatív technológiákkal, valamint a kézműves előállítással, ott eleve a gyártási kiadások magasabbak. Önmagában a kézműves technológia emberforrás és idő tekintetében is lényegesen többet követel, mint a színtisztán gépi gyártás. Aztán a márkanévvel együtt járó értékek is kifejezhetőek pénzben, mert magától értetődik, hogy egy több évszázados tapasztalattal rendelkező brand terméke jelentősebb anyagi muníciót követel. A tradíciók adta bölcsesség értéke amúgy megfizethetetlen. Ehhez még hozzáadódik a palackozás, címkézés díja és akkor a prémium alapanyagokat még meg sem említettük.
A whisky árak minőségjelzők is egyben?
Igen, ráadásul viszonylag megbízhatóan elárulják az adott típusról, hogy az üveg vajon milyen ízélményt ígérő aranybarna vagy borostyán sárga cseppeket kínál. Szóval hiteles iránymutató.