Előtérben a pálinka árak
A pálinka árak nagyon eltérőek lehetnek, természetesen a gyártó, az alapanyag függvényében. A rövid italok esetében, mint ahogy minden alkoholos nedűnél igaz, hogy a minőségből nem szabad engednie.
Hazánk több területe méltán vált híressé, az égetett szeszek készítésének világában. Bár sokan hajlamosak csak boros nemzetként ránk gondolni, a rövidek mindig is részét képezték az alkohol fogyasztás kultúrájának. Szélsőséges kivételek mindig akadtak, például ha az ital kortyolását nem a mérték vezérli, de a normális keretek ölelte alkoholfogyasztásnak kétségtelenül létezik kultúrája. Visszatérve a magyar termelőkhöz a Pannonhalmi Pálinkárium hazánk egyik legismertebb égetett szeszfőzdéje.
A kisüsti eljárással készült, tradicionális italok, a kétszeri lepárlásnak köszönhetően komplex illat- és ízvilággal rendelkeznek. Ha ilyen szemszögből vizsgáljuk meg a pálinka árakat, akkor hamar belátható, hogy az exkluzív minőség némileg magasabb költséggel jár. Ám ez az a befektetés, ami pillanatok alatt, konkrétan az első koccintás után megtérül, mert a kifizetett összegért kapott élmény megismételhetetlen. Maradva a Pálinkárium példájánál az ágyas pálinkák több hónapon keresztül érlelődnek a gyümölcságyon, ennek köszönhetően extra intenzitás jellemzi őket.
A mézes variációk lágyak, selymesek, mégis karakteresek. Ezek az egyedi jellemvonások teszik utánozhatatlanná a pannonhalmi mesterek kézműves remekeit. A pálinka árak ilyen értelemben csupán a viszonyítástól függnek. Nyilván egy olcsó, szomszédtól, fél literes műanyag palackban megvásárolt fajta nem mérhető össze egy, a fentiekben ecsetelt exkluzív termékcsaláddal, vagy számtalan más, hazai műhely extra minőséget kínáló ital-alkotásaival.