A vermut koktélalapanyagnak sem utolsó
A vermut erőssége sokaknak nem megfelelő, ezért aztán nem tisztán, hanem egy bizonyos keverék, koktél alapanyagaként fogyasztják. Nem rossz stratégia ez, viszont az igazán ütős, ízletes végeredmény érdekében célszerű néhány részletre odafigyelni.
Milyen hőmérsékleten kortyolható a vermut a legnagyobb élvezettel?
A szakértők egyértelműen azt tanácsolják, hogy a nedűnek, függetlenül attól, hogy mi lesz a jövőbeni sorsa, a hűtőszekrényben van a helye. Vagyis mindegy, hogy koktél készül belőle, vagy végül tisztán kortyolja, a lényeg, hogy előbb elérje a kellően alacsony hőfokot. Igen ám, de a túlhűtés, mondhatni fagyasztás az esetében sem jó ötlet, ahogy ez általában a legtöbb alkoholra érvényes. Eleve fagyás közben olyan folyamatok indulnak el, amik töményebbé változtatják az alkoholt és megkavarják az ízkomponenseket. Jelen helyzetben a legcsekélyebb mértékben sem ez a cél. A vermut esetében az optimális hőmérséklet 10-12 fok, ekkor mutatkoznak meg a maguk teljességében a benne található ízjegyek.
Természetesen előfordulhat, hogy nincs idő, esetleg lehetőség az előre behűtésre, ekkor jó szolgálatot tehetnek a jégkockák. Érdemes ezeket kicsi darabokra törni, akár már-már kása jellegűvé zúzni, és úgy adagolni az italhoz. Azonban jó résen lenni, mert ahogy a jég olvad, úgy válik vízzé, azaz úgy hígítja fel a cseppeket, ami szintén nem tesz túlságosan jót az italnak.
Mivel házasítható a vermut?
Íme néhány ínycsiklandó példa! Gyümölcslével, bogyós gyümölcsökkel, tejszínhabbal, olvasztott csokoládéval, szirupokkal, de az extremitás kedvelői akár hagymával, fűszerekkel is megbolondíthatják.