Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

Ön itt jár: Kezdőlap >

Cardhu

Cardhu Whisky kínálatunk

Egy rafinált csempészből is lehet hős. A Star Wars Han Solója erre a legjobb példa, ám a whiskytörténelemben is volt már hasonló, méghozzá a Cardhu whisky atyjával, John Cumminggal, aki feleségével, Helennel 1811-ben alapította a híres distillery-t, ám ez kezdetben még illegálisan működött (csak 1823-ban kapták meg az üzemeltetéshez szükséges engedélyt). A whiskycsempész felhagyott a kockázatos életmóddal, és létrehozott egy lepárlóüzemet a skóciai Mannoch Hillen, a Spey-folyó felett, ahol rengeteg tőzeg található. A Cardhu Distillery (eredeti nevén: Cardow) mezőgazdasági szeszfőzdeként kezdte a pályafutását, és csak szezonális alapon működött, jellemzően a betakarítást követő időszakban. A lepárlót Helen irányította, aki a whiskys palackokat még a cardhu-i parasztházak ablakaiba is kitette, hogy felkeltse a járókelők figyelmét. Persze a csempészmúlt még ott kísértett Helenben: a legenda szerint az egyik rendőri látogatás során lisztet öntött magára, és azt mondta, hogy csak kenyeret süt, így akarta elterelni a figyelmet a whiskyfőzésről. Aztán kirakott egy lobogó zászlót a lepárlóra, hogy a környék többi distilleryjének is felhívja a figyelmét az ellenőrzésre.

1872-ben a lepárló egy másik területen épült újra, és Cummingék lánya, Elizabeth vette át az irányítását. A korábbi lepárló stilljeit és a vízkerekét William Grant kaparintotta meg, és ezeket az eszközöket a Glenfiddich Whisky Distilleryhez használta fel, amikor lepárlót alapított Dufftownban.

1888-ban már Londonban is népszerűek voltak a Cardhu single maltjai és blendelt whiskyjei. A Cardhu új épülete és a modernebb lepárlóoszlopok eléggé felpörgették a termelést: kétszer több whiskyt tudtak előállítani, mint korábban. A növekvő kapacitást a Johnnie Walker is kiaknázta, és ez a whisky nemcsak a 19. században, hanem a keverőmesterek számára ma is létfontosságú összetevőt jelent a Johnnie Walker blendelt whiskyjeinek megalkotásához. 1893-ban Elizabeth eladta a főzdét a Johnnie Walkernek, egyetlen feltétellel: az üzemet továbbra is a Cumming-család irányítsa. A Cardhu Distillery ezekkel a feltételekkel működött a második világháború kezdetéig, mert akkor szigorú korlátozás lépett életbe, és nehezebb volt az árpát lepárlási célokra használni.

1960-ban jött a következő fordulat, amikor teljesen újjáépítették a Cardhu Distillery oszlopos lepárlókkal teli still house-át, és az érlelésre használt épület is teljesen újjászületett. 1970-ben az oszlopos lepárlóüstök száma hatra növekedett, és gőztekercsek vezették a forró hőt a lepárlókészülékekbe.

A Cardhu lepárló a skóciai Speyside régióban található, Archiestown szomszédságában, és Cardhu a legrégibb Speyside-i lepárló. A Cardhu egyébként az ősi gael „Carn Dubh” szóból származik, és „fekete sziklát” jelent. A Cardhu lepárlóját 1997 óta a Diageo üzemelteti. A Diageo leállította a Cardhu single malt vonalát, és azt egy blendelt whiskyváltozattal helyettesítette, amit „pure maltnak” neveznek. 2005-ben került a bárpultokra a Cardhu 12 Years Old single malt, ami azóta a brand egyik leghíresebb itala lett.

Rendezés: