Az abszint minden cseppje „üt”
Az abszint a magas alkoholtartalmáról, különleges színéről és jellegzetes ízvilágáról ismert. Egyes fajtái 80% alkoholtartalommal is rendelkeznek, ami láttán bátran élhetünk az „ütős” jelzővel. De miért ez a nedű által kijelölt irány?
A zöld tündér titka az illóolaj
Az abszint karakteres növények illóanyagait tartalmazza, ezeknek köszönheti az extra, mással össze nem téveszthető ízjegyeit. A fehérüröm vagy az ánizs, hogy csak két példát említsünk, kétséget sem hagynak afelől, hogy a nedű minden cseppje ízletes. Igen ám, de a magas illóolaj koncentráció kizárólag úgy őrizhető meg, ha az italnak magas az alkoholtartalma. Ez mondhatni „tartósítja” az illóolajok jelenlétét, amelyek egyébként a tipikus színárnyalatokért is felelősek.
A zöld tündér, mint elnevezés, ebből fakad, bár ma már csak részben állja meg a helyét, hiszen a szivárvány jóformán összes színe megjelenik a kínálat tagjai között. Mint minden ikonikusnak tekinthető nedűnél, itt sem maradhatnak el a rituális szokások. A vízzel történő hígítás és az egy szem feltálalt kockacukor hozzájárulnak a fogyasztás teljességéhez. De van valami konkrét jelentőségük, a szokás hatalmán kívül? Igen. Kivételesen nem valamiféle régről fakadó, minőségfeljavító rituális mozzanatokról van szó, mint például a tequila esetében. A jeges vízzel történő hígítás hatására kémiai folyamatok mennek végbe a pohár üvegpalástján belül, és a jellegzetes derengés megszületik. Ez bizony látványos fordulat, és különösen társasági fogyasztásnál kár nem élni vele. Jó, a kockacukor meglehet az erős alkoholos íz tompítójaként is szolgálhat, de ennyi édesség el is kél a domináns ízhatás kiegyensúlyozásához.
Az abszint igényli a sörkorcsolyát?
Igen, sőt, akár az erősebb, zsírosabb fogásokat is, amik ellensúlyozhatják a magas alkoholtartalom gyorsan becsapó következményeit.