Ypioca
Az Ypioca név mára összeforrt a cachacával. A cukornádszeszkészítés nagyágyúja a brazilok egyik óriási kedvence, és a rumnál kevesebb időt hűsöl a hordóban érlelési célzattal.
A temperamentumos Ypioca cachaca Fortalezából, Brazília cachaca szívcsakrájából származik. Az Ypioca históriája 1843-ban vette kezdetét, amikor Dario Telles de Menezes, az Ypioca csoport alapítója megérkezett Fortalezába. Dario eredetileg Portugáliába szeretett volna eljutni, ám a sor szeszélye folytán Maranguapéban talált otthonra. Nagyon bejött neki a brazil virtus és életszemlélet, a cachaca zamatáról nem is beszélve! Dario prioritási listájának élén az a cél állt, hogy belevágjon a cukornádtermesztésbe. Egy mezőgazdasági vállalkozás rakétáinak beindítása azonban mindig óriási kihívást jelent, ráadásul senor Menezesnek alaposan el kellett mélyülnie a desztilláció tudományában. Mindössze 3 esztendővel később azonban a derék Dario már Ypioca Cachacát készített, ebben a kategóriában lerakta a legrégebben óta működő brazil cachacamárka alapjait.
Az Ypioca elnevezés az őslakos Tupi-Guarani nyelvből származik, és „vörös földet” jelent, utalva a cukornádtermesztést nagymértékben segítő termékeny talajra.