Yeni Raki
A raki egy ánizsos aromákkal csábító keleti párlat, amit sokan nemes egyszerűséggel csak Törökország kedvenc italának neveznek. A raki immár 500 éve a török italkultúra része. Sikertörténete Krisztus születése előtt 2000 körül kezdődött, Anatólia borkultúrájában. Anatólia népe az ősi évszázadok során a szőlő erjesztése után jobbnál jobb alkoholfajtákat desztillált, így született az ánizsból komponált raki, a törökök kedvenc itala. Olyannyira popkult státuszt élvez az országban a rakifogyasztás, hogy a török konyhának is szerves részévé vált. Már a felszolgálásának és az itallal harmonizáló ételek tálalásának is megvan a saját kialakult és átgondolt procedúrája. A török lakomák kihagyhatatlan itala a raki, amit a hozzá tökéletesen illő fogásokkal tálalnak.
A Yeni Raki beszédes névvel bír, hiszen törökül „új rakit” jelent. A második világháború utáni kaotikus években látott napvilágot ez a nagyszerű ital, amikor a mély gazdasági világválságból a Török Köztársaság a kincstárba áramló jövedelem gyarapítása érdekében megszüntette a magánszektorban a raki gyártását. Később a Tekel vásárolta meg a Yeni Rakit, majd 2011-ben a világ egyik vezető szeszipari vállalatához, a Diageo-hoz került a brand.