Whiskys szakkifejezések - I.

Whiskys szakkifejezések - I.
Talán a whisky az az italféleség, ahol a legtöbb különböző, egy komoly whiskykedvelő által jól ismert szakkifejezést, italtípust jelölő kifejezést használnak a gyártók. Ezek jó része pontosan körülírható, mindenféle szabályzatok által meghatározott. Ugyanakkor az is igaz, hogy szakmai beszélgetésekben még az olyan egyszerű kifejezéseknek, mint a »single« és a«blended« is lehet eltérő értelmezése.
 
 
Az alábbiakban összeszedtünk néhány ilyen kifejezést, forgassátok haszonnal, ha esetleg ti máshogy gondoljátok, nyugodtan kommenteljétek az írásunk a Facebookon.
A whiskyt alapanyaga, alkoholtartalma, készítésének módja és minősége alapján sorolják típusokba. Az alábbi fogalmak az európai whiskyre vonatkoznak, míg az amerikai whisky esetében használtakat a poszt alján találjátok.
 
Malátawhiskyk:
Malt whisky (malátawhisky): kizárólag malátázott árpából erjesztik és hagyma alakú üstben párolják le (kisüsti lepárlás). 
 
Single malt (házasítatlan malátawhisky): egyetlen lepárlóhelyen készített malátawhisky, lehet azonban – hacsak nem single cask – különböző üstökben készült illetve különböző évjáratok keveréke. Az ilyen whisky általában a lepárlóhely nevét viseli (Glenfiddich, Bushmills, Yoichi).
 
Blended malt azaz házasított malátawhisky: többféle (különböző lepárlóhelyeken készült) malátawhisky keveréke; ha egy whisky megjelölése pure malt, blended malt vagy egyszerűen malt, akkor általában erről a típusról van szó. Ha csak malátawhiskyket kevernek össze, akkor a megjelölés ugyanaz, mint a házasított malátawhisky (vatted malt)
 
Gabonawhiskyk:
Grain whisky (gabonawhisky): malátázott árpa és legalább egy másfajta – nem malátázott, hanem főzött – gabonamag keverékéből erjesztik és utána általában folyamatos lepárlással készítik. Ha csak egyféle gabonaszemet használnak, akkor single grain típusról van szó. Nemzetenként némiképp eltér a megnevezés: 
  • Skóciában single grain Scotch whisky (egyetlen lepárlóüzemből) és blended grain Scotch whisky (több lepárlóüzemből
  • Írországban single grain Irish whiskey (egyetlen lepárlóüzemből)
  • Japánban Coffey grain whisky
  • Az Egyesült Államokban light whiskey, de a megnevezés magában foglal minden olyan, 80–95% közötti finomítású whiskyt, ami nem érintkezett frissen kiégetett hordóval.
Blended grain (kevert gabonawhisky): ha csak gabonawhiskyket kevernek össze. 
 
És még:
Pure pot still whisky vagyis tiszta kisüsti whisky: kisüsti lepárlással készül árpamaláta és árpaszemek kevert pépjéből kizárólag Írországban.
 
Blended whisky (kevert whisky): malátawhiskyk és gabonawhiskyk keveréke. Az egyszerűen Scotch Whisky vagy Irish Whisky megjelölésű ital, általában ezt a típust takarja. Az ilyen whisky általában több lepárlóhelyről eredő komponensek keveréke (Chivas Regal, Canadian Club) és nem viseli a lepárlóhely nevét (kivétel: Jameson Irish Whiskey).
 
Cask strength (hordóerősségű whisky): Az érlelőhordóból hígítás és keverés nélkül palackozott whisky. 
 
Bourbon whisky: legalább 51% kukorica. A maradék általában rozs és kevés árpamaláta. A rozst ritkábban búzával helyettesítik.
 
Rye whisky - rozswhisky: legalább 51% rozs. A maradék általában kukorica és kevés árpamaláta, de egyes márkák cefréje 90%-nál is több, akár 100% rozst tartalmaz.
 
Corn whisky - kukoricawhisky: legalább 80% kukorica. A többi típussal ellentétben tilos frissen elszenesített fával érintkeznie, és nem kötelező hordóba tölteni, azaz lehet teljesen érleletlen is.
 
Wheat whisky - búzawhisky: legalább 51% búza; a legritkább típus a szabályozott amerikai gabonawhiskyk között.
 
Mint látható, van itt szakkifejezés jócskán, ráadásul ez még csak a jéghegy csúcsa, jövünk a többi meghatározással is, ne menjetek sehová!
Tartalomhoz tartozó címkék: whisky whiskey japán whisky