Kezdjük az alapoknál - Mi az a tequila?
A tequila Mexikó nemzeti itala, mely kék agávé desztillált párlata, csak öt területen gyártják: Jalisco-ban (99% -ban Tequila városában), valamint Guanajuanto-ban, Michoacan-ban, Tamaulipas-ban és Nayarit-ben, mely területek tequila eredetmegjelöléssel (DOT) rendelkeznek.
Az agávé a liliomvirágúak rendjébe tartozik és nem rokona a kaktusznak. A hasonlóság alapja csupán annyi, hogy az agávék is, és a kaktuszok is szukkulens (pozsgás) növények. 166 különböző agávéfaj létezik, amelyek közül 125 található Mexikóban, de csak a kék agávé engedélyezett tequila készítésére. Ezek a növények különösen alkalmasak Tequila város szilikátban gazdag, vörös vulkanikus talaján való termesztésre, ahol évente több mint 300 millió növényt takarítanak be.
Hogyan készül a tequila?
A tequilát érett kék agávé növényekből készítik, amelyek érése legalább hat évig tart, de a felvidéken ültetettek gyakran sokkal hosszabb ideig érnek be, mely akár 12 év is lehet. Az agávé szíveket piña néven ismerik, mivel hasonlítanak az ananászra, a jimadorok a növények tüskés leveleit levágják, elérhetővé téve a növény szívét. Az érett szíveket, amelyek átlagos súlya 32 kg, felezik, negyedelik és lassan pörkölik a „hornos” nevű hagyományos kemencékben 24–48 órán át, hogy a keményítőket fermentálható cukorrá alakítják. Főzés után a szíveket összenyomják és felaprítják, hogy felszabaduljon a cukros lé, amelyet aguamielnek vagy „mézes víznek” neveznek. Ezután fermentációs tartályokba töltik, bár hagyományosan spontán fermentáció a jellmező, egyes lepárlók élesztőt adnak hozzá.
A levet nyitott vagy zárt fa vagy rozsdamentes acél tartályokban hagyják erjedni 24-96 órán át. A kapott folyadék 6% alkoholtartalommal rendelkezik, amelyet ezt követően legalább kétszer desztillálnak rézből vagy általában rozsdamentes acélból készült lepárló berendezéssel, melynek eredménye az alap Tequila Blanco. Blanco, plata, silver, esetleg white: fehér, érleletlen tequila, ami nem tartalmazhat semmiféle ízesítő-, édesítő- vagy színezőanyagot.
VOLCÁN – de mi Tierra A tequila előbb egy vulkán volt, mielőtt egy ital lett. És a Volcán előtt a tequila csak egy ital volt.
A tequila a mexikói Jalisco síkságon található „Volcan de Tequila” vulkánról kapta a nevét, amely 200,000 évvel ezelőtt tört ki, megformázva a Jalisco régió területét és domborzatát. Ez a kitörés gazdag vulkanikus réteggel borította a talajt, ideálissá téve a kék agávé termesztéséhez. A bazaltban és vasban gazdag talaj különleges ízt biztosít a tequilának.
Menta, a frissen vágott fű, a citrusfélék és a fűszerek gazdag, gyógynövényes karaktereit hordozza ez az egyedülálló párlat, amelyhez minden egyes felhasznált agavé 7-8 év alatt válik éretté.
Tradicionális Tahoni őrlés és préselés, adalékanyag mentes, 100% természetes, kóser tequila.
Tequila Blanco: jegyeiben felfedezhetőek a két terület adottságai: a lowland citrusos, fűszeres terroirja, melyet tökéletesen egészít ki a highland gyümölcsös (cseresznye, barack) karaktere.Tequila Cristalino: az aromák fúziója: dohány, szárított gyümölcsök, csokoládé, karamella és vanília.
Az autentikus mexikói tequila fogyasztáshoz kortyold és élvezd a Volcán tequilát, szobahőmérsékleten vagy jégre töltve. Az italt kipróbálhatod egy kis limelével és némi finomra őrölt sóval, de tökéletes koktél alapanyagként is.
A Margarita az egyik legegyszerűbb tequila koktél, amelyet könnyedén, bárki elkészíthet akár otthon is. Titka az egyszerűsége: csak tequila, narancslikőr és lime juice szükséges elkészítéséhez, a pohár szélét egy csipetnyi sóval megbolondítva igazán frissítő italt készíthetünk.