Miről szól a vinoterápia?
A borkészítésnek kétfajta kimenetele lehet: születik egy kellemes palackba kerülő bor, vagy a szőlő melléktermékei – a szőlőmag, a héj és a szár – wellness célokat is szolgálhatnak, gyógyítják és élénkíthetik az ember testet. Borban fürödni olyan, mint egy valóra vált álom, és a kutatásokból most már az is kirajzolódik: a vinoterápiának egy csomó egészséges hatása van.
Persze ez nem azt jelenti, hogy öntsük a kedvenc borunkat a kádba, mert ez így önmagában eléggé kiszáríthatja a bőrt, ráadásul a borfoltok eltávolítása a kádból nem könnyű feladat. Vannak már erre kozmetikai termékek, amelyek borkomponenseket használnak. A vinoterápoia a bor minden előnyét felvonultatja, annak egészségügyi kockázatai nélkül, már csak ezért is érdemes kipróbálni!
A borkészítés melléktermékeinek bőrrel való érintkezése a kutatások szerint lassítja az öregedést, és hámlasztó tulajdonságokkal is rendelkezik.
A borral való wellness gyógyulás fogalmát kitalálója Mathilde és Bertrand Thomas. A francia házaspár a szőlő és a szőlőpolifenolok szakértőjétől, dr. Vercauterentől tanulta a szőlőmag élettani tulajdonságait. Ezen a tudáson pallérozódva alkották meg az eljárást segítő termékeiket. 1995-ben saját termékkel rukkoltak elő, amit használni lehet a vinoterápiával.
Szóval érdemes kipróbálni egy profi vinterápiás kezelést – már csak azért is, mert ez hatékonyan javítja a vérkeringést, és utána számos helyen masszázs kapcsolódik hozzá, ami még jobban hozzájárul a tökéletes ellazulás élményéhez.
Maga a bor már önmagában rengeteg gyógyít hatással bír
Már vinoterápia nélkül is egy csomó olyan pozitívuma van, ami miatt érdemes bort kortyolgatni, természetesen a józan ész határain belül.
Az antioxidánsok által nemcsak a vinoterápia, hanem már önmagában a bor rengeteg jótékony egészségügyi hatással rendelkezik. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mert az antioxidánsok akadályozzák a zsír felhalmozódását az artériákban (eleve csökkenti a test koleszterinszintjét, nem engedi, hogy hatalmas zsírlerakódások alakuljanak ki az emberben), ezáltal a bor mértékletes fogyasztása csökkenti a stroke valószínűségét az emberi testben. Másrészt a bor csökkenti az Alzheimer kialakulásának esélyét, és minimális mennyiségben növeli az emberi agy teljesítményét, még a memóriát is javítja.
Elsőre furcsának hangzik, de a bor segíti a nyugodt alvás folyamatát, a benne lévő melatonin által, amely egy alvást támogató anyag. A bor fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának rizikóját, mert serkenti az inzulin kiválasztását a hasnyálmirigyből, ami egészséges szinten tartja a vércukorszintet.
A bor nyugtatja az idegrendszert, és „jó bőrben” tart minket
Nemcsak a bor, hanem a fürdés is rendelkezik ezzel a biológiai hatással, képes új energiát adni az emberi testnek és a léleknek. A bor és a fürdés hatása nemcsak nyugalomba ringatja az embert: egyúttal lazítja is a feszültségtől a kelleténél jobban megfeszített izmokat.
A bort régóta természetes összehúzó szerként is használták, ezért hatékonyan feszesíti és tonizálja a bőrt. Vagyis fiatalosabbá, üdébbé varázsolja azt, akár vinoterápia nélkül is.
Az antioxidánsok szerepe
Nem véletlenül ajánlja egyre több orvos, hogy igyunk egy pohár vörösbort naponta. Bővelkedik egészséges antioxidánsokban, és felveszi a harcot a test öregedésével. Az antioxidánsok semlegesítik a szabadgyököket, közvetlenül a bőrre hatva. Óriási lökést tudnak adni az ember kollagénszintjének.
De talán nem is ez a lényeg, hanem a vinoterápia nyugtató hatása, maga az élmény! A vörösbor ugyanis olyan remekül nyugtatja az izmokat (szinte mindegy, hogy benne fürdünk vagy a bőrünket masszírozzák vele). Elsőre fényűzésnek tűnik, de az élmény elfeledteti velünk a világ összes gondját, és száműzi a stresszt.
A bor egy valóságos vitaminbomba
Mivel ott keringenek benne a polifenolok a szőlő héjában és magjában lévő antioxidánsok. Szintén fontos polifenol a szőlőben a resveratrol, mert ez a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek ellenszere! A borok valósággal tobzódnak C-vitaminban, az öregedésért felelős szabad gyökök ellenszerében (amely ráadás gyanánt erősíti az ínszalagokat, az inakat, a porcokat). És ott van még a borban rejlő E-vitamin, mert ez a felelős a sejtmembrán védelméért, a koleszterin alakulásáért az artériákban. A bor egyik esszenciális fontosságú anyaga a K-vitamin is, ez konkrétan a csontok egészségéért felel.
Ezekkel a borokkal fedezzük fel a borok kedvező egészségügyi hatásait!
Ideális választás a Sandeman Porto Tawny, egy remek portói, amely feltárja a tradicionális portói borkészítés hagyományait. A kristálytiszta borostyánban játszó portóiban izgalmas egységet alkot a krémes vanília és az aszalt gyümölcsök aromatikája. A piros bogyós gyümölcsök és a hordós érlelés felemelő fuvallatokkal gazdagítja a Sandeman Tawny portóit. Különleges élmény megmártózni a zamatában, mert a közepesen intenzív testesség a málna dominanciával ad felejthetetlen élményt.
Szintén ötletes választás a Cecchi Chianti, ha betekintésre vágyunk az olasz borkultúrába., Az ital lelke a Sangiovese szőlőfajta, és egy rubinvörös árnyalatú, kellemesen intenzív zamathullámmal ad új árnyalatot a borkóstolási tapasztalatainknak.
Chile is elkészítette a maga tartalmasa vörösborát! A mediterrán ízek folyékony „temploma” a Mas Andes Carmenenre, a Baron Philippe de Rotschild Pincészetből. Készítői kimaxolják a Carmenere szőlőben rejlő lehetőségeket, és egy igazi mediterrán mámorral ajándékoznak meg minket a chilei ültetvényekről.
És Argentína is fellépett a vörösbort nagy világtérképére, a Terrazas Malbec Reservával. A Terrazas Pincészet malbec itala egy stílusos malbec több mint 100 parcelláról. Olyan szőlőültetvényekről, amelyek 12 501 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkednek el. Felvillan benne a vörös és fekete gyümölcsök arzenálja, a cseresznye és a szilva, a hordós érlelésből származó pirítós jegyekkel. A kezdeti édességet testesség váltja, némi savassággal, lédús lecsengéssel.
És ha már ráhangolódtunk a bor finomságára, akár egy igazi vinoterápiát is kipróbálhatunk. Csak arra figyeljünk, hogy minőségi kozmetikai terméket használjunk, és a kellemes borokat a kád helyett a poharunkba töltsük!