Fireball Cinnamon: fahéjas sárkánytűz a pohárban
A fahéj egy aromatikusan izzó tűzgolyó, ami különösen jót tesz egy kiforrott ízekből építkező kanadai whiskynek! Ebből a koncepcióból indultak ki a Fireball mesterei, amikor megalkották napjaink vegyik bravúros fahéjas whiskylikőre, a Fireball Cinnamont.
Az ízesített kanadai whisky feltárja a fűszeres árnyalatokkal kacérkodó fahéj legnemesebb szenvedélyes arcát, és 33%-os alkoholtartalommal kering a pohárban. Kortyolgathatjuk röviditalként, jéggel felturbózva vagy koktélos ízek karmestereként, a végeredmény ugyanaz: egy mesteri whiskylikőr, amely új élvezeti szintre emeli a fahéjas zamatokat! A gyártó vicces leírása szerint a Fireball Cinnamon megkóstolásakor olyan érzés támad az emberben, mintha szemben állna egy tűzokádó sárkánnyal, amely nemrégiben fogyasztott egy hordónyi whiskyt, telis-tele fahéjjal. Ezt a misztikusan megkapó képet láthatunk a whiskylikőr címkéjén is.
A Fireball Cinnamon valamennyi kortyában randevút ad egymásnak a whisky és a fahéj. A borostyánsárga ital lecsengése mélyen beleírja az ízlelőbimbókba a csodás áramlást. Mindenképp érdemes megízlelni, ha szeretjük a temperamentumos fűszeres ízek izzását a nyelven!
A Fireball Cinnamon beszerzéséhez szerencsére nem kell Kanadáig utaznunk, mert a párlat elérhető az iDrinks üzleteiben.
Fahéjvarázs juharsziruppal és Bourbonnel: a Cider and Maple Old Fashioned cocktail
A fahéj minden elemében megreformálja a koktélokat, fűszeres fortissimói élvezetesebbé varázsolják a klasszikus és újszerű koktélokat. Ismerjünk meg közülük néhányat, hogy a fahéj vérpezsdítő zamatától felpörgetve még nagyobb lelkesedéssel várjuk a tavaszt! Egy olyan nedűt, amely minden kortyában számot ad arról, milyen vagány fűszerességgel árasztja el a fahéjrúd elementáris frissessége a Bourbon karakán zamatát és a juharszirup játékos édességét egy koktélban.
Gyakran a klasszikus, mondhatni „oldschool” koktélok a legfinomabbak. Ez a tézis teljesen igaz a Cider and Maple Old Fashioned cocktailra! A hangulatos őszi-téli stílusban játszó ízkavalkád közös nevezőre hozza a Bourbont és a juharszirup gazdag édességét, majd ezt a kellemes kettőst még nyakon is önti a cider almaboros édességével, ropogós ízvezetésével. Felsejlik benne a narancsos keserűség sajátos bája, miközben a cocktailba illesztett fahéjrúd melegséget és markáns komplexitást kölcsönöz a magával ragadó italnak. Az a legjobb, ha friss, szűrés nélküli cidert használunk hozzá, az erőteljesebb almás íz kiemelése érdekében.
Hozzávalók:
6 cl Bourbon, pl. Buffalo Trace Bourbon Whiskey. 1.5 cl juharszirup, 1.5 cl cider, 2-3 csepp narancsos bitter, pl. The Bitter Truth Orange Bitters. és fahéjrúd a díszítéshez, a fűszeres ízek elmélyítéséhez.
Elkészítése:
Öntsük a Bourbont, a juharszirupot, a cidert és a narancsos bittert egy jéggel teli koktél shakerbe. Keverjük össze a komponenseket, hogy az összetevők harmonikusan összeérjenek. Szűrjük le a keveréket két jéggel teli koktélos pohárba. Díszítsük a poharakat fahájrúddal, végül élvezzük a régi stílusban megfogalmazott fahéjas, cideres és juharos finomságot!
Most pedig lássuk, milyen komponensekkel alkothatjuk meg a tökéletes Cider and Maple Old Fashioned cocktailt.
Bölényes rozswhiskey, narancsos bitter és csábító cider
Ciderként klasszikus és remek választás a Cider and Maple Old Fashioned cocktailhoz a Somersby Apple Cider. A Somersby itala ügyesen és finoman domborítja ki az alma zamatos arcát, teszi ezt 4.5%-os alkoholtartalommal, ami egészen acélos az almaborok birodalmában.
A Bourbonnal nagyot dobhatunk a koktél zamatán, ha bevetjük a műfaj folyékony gyöngyszemét, a Buffalo Trace Bourbon Whiskeyt! Ebben a Bourbonben ott visszhangzik az amerikai telepesek heroikus élete, az indiánok elleni küzdelem a vadnyugat hőskorszakában. Azok az idők fegyverdörgéssel és rengeteg harccal, amikor még bölények végtelen csordái járták a kanyonokat. Ugyanez a fékezhetetlen szenvedély áramlik a Buffalo Trace palackjában, robosztus rozsos cirkulálásában megnyilvánulnak a vadnyugati, eredendőn amerikai ízek.
A kukorica, rozs és árpamaláta „szentháromságából” születő Bourbont a hagyomány jegyében minden alkalommal a lepárló raktárának harmadik szintjén érlelik, nyilván nem véletlenül: itt a hőmérséklet extrém ingadozása különleges árnyalatokkal teszi változatosabbá ezt a nagyszerű nedűt! A bölény tiszteletére készített Buffalo Trace Bourbon Whiskey fűszeres vaníliával átszőtt ízvilággal, stílusos amerikai életérzéssel robbant be az iDrinks polcaira! Finomsága által 2016-ban megkaparintotta a szépen csillogó aranyérmet a Washington Cup Spirits versenyen, és Jim Murray, a nagy whiskyguru a világ egyik legjobb whiskyjének nevezte Whisky Bibliájában, a kimagaslóan jó 95 ponttal értékelte.
A Buffalo Trace gazdag aranysárga színben hullámzik, ami remek előjel a párlat minőségére vonatkozóan.
Kortyaiban hírt ad magáról a barnacukor, az édes tölgyesség nemes áramlása és a cukorba mártott alma zamatos örvénylése. Érezhetjük zamatában a puding mámorító finomságát, a csokoládéba mártott mazsolát és a pörkölt fa semmi máshoz nem hasonlítható ínycsiklandozó eleganciáját. Hosszú és fűszeres lecsengése ugyancsak megér egy misét: a fahéj és a tejkaramella édes melódiaként áramlik a nyelven, a bölény ellenállhatatlan erejével.
És mi a helyzet a kesernyés narancsos ízörvénnyel a koktélban? Ehhez kell egy parádés bitter, például a The Bitter Truth Orange Bitters! A koktélkészítők kezében igazi Jolly Jokerré válik ez a nedű, amely kihozza a lehető legtöbbet a narancs keserédes gyönyöréből a koktélokban. Prémium minősége extra csillogást és aromatikus sokszínűséget kölcsönöz a koktéloknak, csak úgy kicsattan a gyógynövényes árnyalatok patakzásától.
A narancsos bitterek sikertörténete a 19. század végén indult, amikor a fellobbanó koktélláz eredményeként palackozták a Manhattant, a Martinezt és még egy seregnyi fenséges koktélt, a kesernyés narancsos ízek hadrendbe állításával. Ezt a régi aranykort csillantja fel nekünk a The Bitter Truth Orange Bitters, amely egyszerre nyújt káprázatos kóstolót a narancs édes és keserű aromavilágából. Sokoldalúsága abban rejlik, hogy készítésekor gyógynövényeket, fűszereket és narancshéjat maceráltak alkoholban, hogy egy kellemes ízekben tobzódó bitter kerüljön a palackba. A kardamom és a kömény is kirajzolódik az aromák tengerében egy kis szerecsendió társaságában, így a bársonyos bitter valósággal kötelező tétel annak, aki szívesen kísérletezik a koktélos ízek csúcsra járatásával.
A keserűség fahéjas-tequilás királysága” a Cinnamon Tequila Sour cocktailban
Az élet néha keserű, de más a helyzet, ha a keserűséget a koktélok birodalmára vonatkoztatjuk: ott gyakori, hogy a kesernyés íz csodás csörgedezést ad egy tequilával és fahéjjal örvénylő koktélnak!
A fahéj virgonc fűszeressége és életereje úgy illik a tequila mediterrán édességéhez, mint whiskyhez a szóda! A savanykás köntösben megnyilvánuló ízek valósággal remekelnek a Cinnamon Tequila Sour cocktailben. Ez a fűszeres crescendókban igencsak bővelkedő nedű elegánsan ötvözi a tequilás futamok aromagazdag ízét a citromlé fanyarságával, a fahéj sajátos melengető erejével, így minden alkalomra egy tökéletes italt prezentál, legyen szó családi vagy baráti rendezvényekről. Ha szeretne elmerülni a citrusfélék és a fűszerek eszményi aromatikus metszéspontjában, ízlelje meg a Cinnamon Tequila Sourt!
A legjobb ízek kialakítása érdekében használjon frissen facsart citromlevet. A díszítéshez használhatunk citromszeletet is a fahéj mellett az ízek elmélyítésére.
Hozzávalók:
6 cl tequila, pl. Rooster Rojo Tequila. 6 cl egyszerű szirup, 2 dl citromlé, ¼ teáskanál fahéj, 1 tojásfehérje (választható, nem kötelező komponens).
Elkészítése: Öntsük a tequilát, az egyszerű szirupot, a citromlevet, a fahéjat, a tojásfehérjét és a jeget egy koktél shakerbe. Erőteljes mozdulattal rázzuk össze őket nagyjából 30 másodpercig. Ennyi idő kell ahhoz, hogy az összetevők összeálljanak és lehűljenek. Szűrjük a keveréket egy pohárba, majd élvezzük a fahéjas tequila ínycsiklandozóan savanykás zamatát!
A koktél finomságának nagy titka egy zamatos, szívderítő tequila. E tekintetben érdemes kipróbálni a Rooster Rojo Reposado Tequilát! Egyedisége már abban is érvényesül, hogy a gyönyörűen csillogó mexikói ezüstön szűrik át, ennek köszönheti makulátlan tisztaságát. Aztán jön az érlelés művészete: a Rooster Rojo Reposado Tequila nem kevesebb, mint öt hónapot tölgy egy nemes tölgyfahordó gyomrában, ennek köszönhetően bontakozik ki benne nem mindennapi ízek kavalkádja.
A Rooster Rojo Reposado Tequila nevéből adódóan megtestesíti a harcias mexikói kakas vad és szilaj energiáit, miközben egyfajta érett letisztultság is érezhető benne, hála a tölgyfahordó aromákat összesimító munkásságának. Mexikó édesen áramló büszkesége világos arany színben áramlik a palackban, és a csúcsra emel minden koktélos zamatot! A kristálytiszta párlat illatában egyszerre kergetőznek a fás és karamellás árnyalatok, tengernyi kassziakéreggel és a narancshéj mediterrán jegyzet igézetével. Illatolása során elmerülhetünk a minőségi tequilákban gyakran felbukkanó sült agávéban, a cédrusban. Az élelmesebb tequilatitánok felfigyelhetnek illatoláskor a pipadohány jelenlététre is a gomolygásban.
A Rooster Rojo Reposado Tequila kóstolásakor a pirított fűszerek évődnek az ízlelőbimbókkal. Megjelennek a főtt paprikás mexikói árnyalatok, az egzotikus citrusosságot villantó jegyzetek. A kávébabbal keveredő édes vanília valósággal eggyé válik a pattogatott kukoricával, a főtt agávéval és a földesebb jegyzetekkel. Lecsengésében fenséges randevút ad egymásnak a cédrus, az ásványos árnyalatok bősége és a kellemes tölgyes melegség.
Fahéjas krémes Martini: egy klasszikus ital fahéjas köntösben
A Cinnamon Cream Martini egy aromákban tobzódó kényeztető koktél, művészien egyesíti a fahéj élénkítő hatását és a whisky erejét. Tovább fokozva a komplexitást, a koktél lelkét adja az ír krémlikőr kifinomultsága, a vaníliás vodka lágyságával összefonódva. Még egy kis szójatejet is önthetünk bele a krémesség kialakítása érdekében, plusz a mézes-fahéjas ízt ezzel dobhatjuk fel a koktélospohár peremét, életre keltve egy igazi Martinis desszertkoktélt.
Hozzávalók:
4.5 cl krémlikőr, pl. Amarula Krémlikőr, 3 cl whisky, pl. Writers Tears Copper Pot Whiskey. 1.5 cl vanília vodka pl. Absolut Vanília Vodka, 3 cl tejszín, ½ evőkanál őrölt fahéj és még több a díszítéshez, 1.5 cl méz az üveg peremének édesítéséhez.
Elkészítése:
A Martinis pohár szélét mártsuk mézbe, majd fahéjba, hogy ezekkel a szuper ízekkel vonjuk be a peremét. A jéggel töltött koktélshakerbe keverjük össze az ír krémlikőrt, a whiskyt, a vanília vodkát és a tejszínt. Erősen rázzuk fel, majd hagyjuk kihűlni, és keverjük össze a többi hozzávalóval. Szűrjük le a keveréket az előkészített Martinis pohárba. A tetejére szórjunk egy csipet őrült fahéjat a szemet gyönyörködtető díszítés érdekében. Nem maradt más dolgunk, mint szervírozni a koktélt, és élvezni a krémes, fahájas ízek kavalkádját!
A vanília vodkák közül a Fahéjas krémes Martini cocktailhoz nagyszerű választás az Absolut Vanília Vodka! Mert a vanília nemcsak egy sütit vagy a kólát, hanem egy remekbeszabott vodkát is képes feldobni!
Az Absolut Vanília Vodka maga a svéd virtus vaníliás köntösben, amit nem szabad kihagyni, ha vaníliás ízvilágban gondolkodik az ember egy koktél ízeinek szofisztikálásakor.
Kifinomultságának titka a folyamatos lepárlás technológiája, ez ad éteri kristálytisztaságot az Absolut Vanília Vodkának. Ez az édes elixír kiváló katalizátora bármilyen koktélnak, amely a vaníliás ízek kiteljesedésével szeretné elérni a koktélok kortyaiban megtapasztalható katarzist! Már az illata is virgonc módon ropogós és üde, hála a többszöri lepárlásnak. Illatolásakor mindent áthat a vanília csalogatóan kellemes édessége, amely a kóstolásakor is mesés közös nevezőre hozza a tiszta vodkát és a finom vaníliát.
Egy jó likőr csodát „mível” a koktélokkal! Ehhez persze egy olyan remekbeszabott likőrre lesz szükség, mint az Amarula Krémlikőr. Már csak azért is, mert ezzel a nedűvel az afrikai ízek autentikus finomsága is hírt ad magáról a koktélban. Hiszen az Amarula Krémlikőr kiindulópontja az afrikai marulagyümölcs, amely annyira népszerű hazájában, hogy a helyieken kívül a szavannán élő elefántok is gyakran ezzel a fán termő finomsággal csillapítják a szomjukat. A 17%-os Amarula motorja a marulagyümölcs, és gyümölcsös ízével Dél-Afrika tájaira kalauzol minket. Valódi édesszájúaknak igazi telitalálat ezt az afrikai stílusú, tejeskávé színben megjelenő krémlikőr. Koktélokhoz és kávéhoz keverve egyaránt felemelően finom afrikai ízviharzást kínál, olyan, mint egy fenséges eső az izzasztó szavannán!
Whiskeyként meg szuper ötlet bevetni a koktélban egy édesebb, gyümölcsösebb tónusú ír whiskeyt, a Writers Tears Copper Pot Whiskeyt, amely lendületes finomságával ad még több értéket a koktélnak, valósággal belesimulva a Cinnamon Cream Martini cocktailba. A Writers Tearst olyan irodalmi nagyságok emlékének szentelték, mint a drámaíró Samuel Beckett, az Ulyssest papírra vető James Joyce vagy a Gulliver utazásait megálmodó Jonathan Swift.
Egy szó mint száz: a Writers Tears Copper Pot Whiskey egy könnyeden csörgedező, édes ír whiskey, szívében mézes és gyümölcsös jegyzetekkel, amelyek a legjobbak közé emelik ezt a Smaragdszigetről érkező pártlatot! Az írek most már nemcsak irodalmi pantheonukra lehetnek büszkék, hanem erre a pompás párlatra is, amely ugyancsak bevonult az élet vizének örökkévalóságára!
A Writers Tears Cooer Pot Whiskey egyesíti zamatában a single pot és a single malt whiskeyket. Zamatában egyszerre villantja fel a lédús zöldalmát, a pirítós reggelihez illő báját, a vajas krémességgel együtt. Kóstolásakor még szélesebb mosolyra húzódik a szánk: bővelkedik mézes édességben, és óriási élmény, amikor szétárad a nyelven a pirított, tölgyes jegyzetek. Akárcsak az édesdeden áramló karamella, a hívogató vanília. A citrusos lecsengés új energiákkal telíti a párlatot, a rézarany szín látványa pedig már eleve kóstolásra invitálja az ír whiskey régi és új rajongóit!
Forró vajas almás rum, fahéjas csavarral: a Hot Apple Buttered Rum cocktail
Az almás és vajas ízek együttállása mindig nyerő kettős egy koktélban, ám még ez a hatás is magasabbra ível az ízek spektrumán, ha megbolondítjuk az alapképletet egy kis rummal, barnacukorral és fahéjas fűszerességgel! A végeredmény egy édesen kavargó, melengető ital, amit almaszeletekkel és fahéjrúddal emelhetünk tökélyre, hogy folyékony forró kiszerelésben legyen még élvezetesebb az alma, a legzamatosabb téli csemege.
Hozzávalók:
1.2 dl cider, 6 cl fűszeres rum, pl. Takamaka Dark Spiced Rum. 1 evőkanál barnacukor, 1 teáskanál sótlan vaj, almaszeletek a díszítéshez és fahéjrúd a díszítéshez és az ízesítéshez.
Elkészítése:
Egy közepes méretű serpenyőben keverjük össze a cidert, a sótlan vajat és a barnacukrot. Forraljuk fel a keveréket közepesen magas lángon, és keverjük folyamatosan 1 percen át. Aztán vegyük le a serpenyőt a tűzről, és forgassuk bele a fűszeres rumot. Szűrjük át a keveréket egy finom szűrőn, hogy eltávolítsuk belőle a szilárd a maradványokat. A forró vajas rumot öntsük egy bögrébe. Díszítsük almaszeletekkel és fahéjrúddal, még melegen szervírozzuk (mert így a legfinomabb, főleg a tél utolsó napjain).
Az ital egyik kulcsfontosságú komponense a tökéletes spicy rum megtalálása. Fűszeres rum tekintetében nagy dobás a Takamaka Dark Spiced Rum, mert zamata a forró égöv izzasztóan isteni zamatkultúrájával dobja fel ezt az alapvetésében leginkább téli hangulatú koktélt, elhozva a forróság ígéretét a dermesztő tél hidegségébe.
Trópusi ízorgia a Seychelle szigetekről! Ez a Takamaka Dark Spiced Rum, egy sötét édességgel áramló finomság. Alapvetése a Seychelle-en termő édes cukornád: a belőle készített párlat tölgyfahordós érlelés által éri el a maga kiteljesedését, így tesz szert komplex, fűszeres aromatikára, amit olyan sokan szeretünk, és ami árnyaltabbá, változatosabbá formálja a koktélok zamatát.
A párlat cukornádas csörgedezéséhez harsány fűszeresség társul, egyedülálló finomsággal ruházza fel a koktélokat. A narancsos borostyánban tündöklő nedű a vaníliás fűszeresség és a melaszos édesség egyvelege, telis-tele trópusi gyümölcsökkel!
Megjött a kedve a fahéjas párlatokhoz és a fahéjas zamatokkal kavargó koktélokhoz? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, ahol kollégáink segítenek megtalálni az ízléséhez legjobban illő fahéjas italokat és koktélfinomító finomságokat!