A vegán gondolkodás hajnala
A vegán kifejezést egy Donald Watson nevű férfi alkotta meg 1944-ben, amikor létrehozott egy vegán társaságot. Az elnevezés azonban nem újkeletű fogalom, nagyjából 2000 évre nyúlik vissza. Watson a vegán szó megalkotásakor módosította a vegetáriánus kifejezést. Külön „identitást” teremtett azoknak az embereknek, akik tartózkodnak minden állati eredetű terméktől azok helyett, akik csak a húst kerülik.
A veganizmus már legalább 2000 éve létezik, de a húsevés mellőzése, vagyis a vegetárianizmus is közel 500 éve velünk van. Ezt a nézetet vallotta a görög filozófus és matematikus, a szamoszi Püthagorasz. Aki életbölcseletének tartotta, hogy előmozdítsa a többi élőlénnyel való törődés gondolatát. Számos buddhista hirdeti a vegetariánus szemléletet, és vallja, hogy nem árthatunk az állatoknak.
A veganizmus fogalma először 1806-ban jelent meg, amikor Dr. William Lambe és Percy Bysshe Shelley felvetette, hogy etikai okokból tilos tejtermékeket és tojást fogyasztani.
100 évvel később az emberek összefogtak, és megalkották az Egyesült Királyság Vegán Társaságát. A vegetariánusokkal szemben akkoriban még az volt a fő különbség, hogy a vegánok nem fogyasztottak tejterméket.
1951-ben még jobban kiszélesedett a fogalom: a veganizmus tagjai nem vettek részt semmilyen állat kizsákmányolásában. Nemcsak nem ettek ilyen ételt, hanem nem viseltek szőrméket, bőrt vagy más állati termékeket.
Miért érdemes vegán étrendre váltani?
Mélyen magyar szokás, hogy a húst is hússal esszük, ám a modern étkezési hullám nyomán érdemes elgondolkozni arra, hogy akár ideiglenesen is vegán falatokra váltsunk egészségünk megőrzése érdekében. Ráadásul a modern kutatások kimutatták, hogy a vegán étrend hozzájárul az Alzheimer-kór, a rák, a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának enyhítéséhez.
Felfogásuk szerint az állatok éreznek fájdalmat, a növények viszont nem, ezért egyáltalán nem okozunk kárt, ha áttérünk egy növényekben gazdag étrendre.
A vegánok szerint az ember egyáltalán nem áll a tápláléklánc csúcsán, hiszen minden élőlényt egyenlő módon tiszteletben tartanak. A vegánok elutasítják az ember felsőbbrendűségének fogalmát, és támogatja valamennyi élőlény értékeinek és jogainak elismerését. A vegán nézőpont szerint valamennyi élet a nagy hálózat része, emberként nem vagyunk a többi élőlény „főnökei”, felettesei.
A hús és a tej étrendből való elhagyása jelentősen csökkenti az emberiség állattenyésztés iránti igényét. Az Oxford Egyetem tanulmánya megállapította: a veganizmusra való átállás akár 73%-ra is csökkentené a szénlábnyomunkat.
Egy 2021-es statisztika szerint világszinten 2021 januárjában 79 millió volt a vegánok száma bolygónkon. India lakosságának 37%-a vegán, itt a legalacsonyabb a húsevők aránya az egész világon, ami a hinduizmus hatását tükrözi. Egy még meghökkentőbb adat: ha mindenki vegánná válna, a világ élelmiszer-kibocsátása 70%-kal csökkenne 2050-re. Márpedig az emberiségnek előbb-utóbb muszáj lesz komolyabban elgondolkozni az étkezési szokásain, mert az összes üvegházhatású gázkibocsátás 26%-áért az élelmiszertermelés a felelős.
A korosodó amerikaiaknál viszont egyre jobban terjed a vegán étrend. Olyannyira, hogy közülük nagyjából 2.5 millió 55 éves vagy annál idősebb amerikai vegánként él.
Sztárvegánok és maga az étrend
Sokan amiatt aggódnak, hogy a vegán ételek túlságosan drágák, azonban ez nem minden esetben igaz. A helyben, frissen előállított vegán ételek gyakran megfizethetőbbek, mint gondolnánk. Alapjáraton a rizs, a gabonafélék és burgonya olcsóbbak, mint a húsok és a tejtermékek.
Gyakori tévhit, hogy a vegán étrendből hiányzik a fehérje. A legtöbb növény alapú étel fehérjében gazdag, és megfelel a szervezet fehérjeszükségletének. Ilyen a lencse, a bab, a borsó, a dió, a gomba, a brokkoli, a szója, a tészta – ezek hozzáadásával valóságos „fehérjehullámok” árasztják el a szervezetet! A kalcium-vegán étrend sem veszélyes, ha gondoskodunk a megdelelő kalcium-bevitelről leveles zöldségekkel, szójatermékekkel, zabbal, mandulával, mogyoróval és növényi tejekkel.
Az igazán eltökélt vegánok a húsevés mellett tartózkodnak a tejtermékektől, a tojástól és minden más állati eredetű táplálék fogyasztásától. A híres vegánok táborát gyarapítja a Sherlock Holmes szerepében emlékezetesen alakító Benedict Cumberbatch, Zac Efron, az énekes Beyoncé, a korábbi amerikai elnök, Bill Clinton, a színész Natalie Portman, az énekes Madonna és Joaquin Phoenix is.
És ha mér vegánság: úgy is áttérhetünk erre az étrendre, hogy közben folyamatosan izmot építünk. Akárcsak a híres teniszező, Serena Williams, aki fehérjével dúsított növényi étrendet követ.
Vegán étrend és fogyás
Sokan a fogyás miatt választják a vegán étrendet, azonban az irányzatnak rengeteg változata létezik. Vannak diétás vegánok, nyersétel-vegánok és gyorsétel-vegánok is (utóbbiak vegán étrendjükben a feldolgozott élelmiszerekre támaszkodnak). A legtöbben egyfajta filozófiaként tekintenek a „vegánságra”: azért csatlakoznak ehhez a szemlélethez, mert támogatják az állatok jogait és nem akarnak állatokat enni. Másrészt védik a környezetet, illetve részesülni akarnak az étrend pozitív egészségügyi hatásaiból. Vannak olyan szélsőséges vegánok is, akik úgy döntenek, hogy semmilyen állait eredetű terméket nem használnak.
Persze mindig nagy kérdés, hogy a vegán étrend valóban hozzájárul-e az ember fogyásához, hiszen vannak olyan visszajelzések, melyek szerint valakinek a súlya gyarapodott a vegánságtól. Minden azon múlik, hogy az ember mit eszik az állati eredetű élelmiszerek helyett. Az esetek jelentős részében azért mindig túlsúlyba kerülnek a pozitív példák.
Mert a vegánok többsége a húst tofuval, babbal, lencsével, búzagluténnel, diófélékkel vagy magvakkal helyettesíti. Szóval az irányzat egyáltalán nem jelenti azt, hogy a vegánok unalmas és egysíkú ételeket ennének, a kellemes feltétekkel kiegészülő saláták és a növényi tejjel elkészített saláták különösen finomak lehetnek. Egy kis kísérletezéssel és innovációval könnyen új kedvencekre lelhetünk a vegán ételek között.
A vegánok elszántan kerülnek néhány élelmiszert, mint a gumicukorka, a méz, a mályvacukor, a reggeli gabonapelyhek, a rágógumi, bizonyos, sörök vagy borok, mert ezek valamilyen szinten állati anyagokat tartalmaznak.
Nézzük, milyen vegán italokat és más vegán ízeket találhatunk az iDrinks kínálatában!
Pallini Limoncello Cream (Vegan): citromos krémlikőr vegán ízlésre hangolva
A limoncello elhozza a mediterrán életöröm pezsgését, mintha az Amalfi-öbölben csobbannánk a kék hullámokba, és széles a mosollyal kortyolgatnánk egy citromos krémlikőrt. Igen ám, de hogyan lehetne ezt a sallangmentes folyékony gyönyört egészségesebben élvezni? A megoldás kézenfekvően egyszerű: a Pallini Limoncello Cream Vegannal, amely a klasszikus olasz likőr vegán „újracsomagolása” az ízek dimenziójában!
A limoncello alapját képező Amalfi citromhoz a minőség ígérete társul, ám ezt a vegán változat esetében még az egészséges zamat is kiegészíti.
Mert a testet-lelket felpezsdítő gyümölcsös íz úgy is visszaadja az eredeti olasz limoncello életörömét, hogy túl messzire kellene merészkednie a krémlikőrös ízekben. A vegán verzióban ugyanazt a citromos örvényt élvezhetjük, mint az eredeti változatban. A Pallini Limoncello laktózmentes, vegán verziója követi az étrend sajátos követelményeit, és úgy képes egy fenséges krémlikőrös ízt prezentálni, hogy egyáltalán nem tartalmaz tejet.
Már az illatában elárasztja az orrot az egzotikus citromhéj íze, és úgy érezhetjük, mintha Amalfi napsütéses tengerpartján ülnénk. A törtfehér színben játszó Pallini Limoncello Cream (Vegan) bársonyos balansza valamennyi érzékszervünket felébreszti és játékba hozza, ilyen varázslatra képes a friss és ropogós citromhéj. A krémes szájérzetet citrusos savak lágyítják, nem mindennapi egyensúlyt teremtve a zamatban.
Ha egy vegán árnyalatokból építkező koktélra szomjazunk, nem is érdemes jobb alapanyagra vadászni egy citromos koktélhoz a Pallini Limoncello Cream (Vegan) italnál.
Afrikai ízek a palackban: az Amarula Vegan Krémlikőr
Amarulagyümölcs és kókusztej: ez az a két íz, amiért érdemes mielőbb beszerezni az Amarula Vegan Krémlikőrt!
Napjainkban egyre több innovatív likőrbrand nyit az egészségesebb ízek felé, ehhez a trendhez csatlakozott az Amarula, amikor megnyitotta az aromák kapuját a növényesség előtt. Mert az Amarula Vegan Krémlikőr bázisa esszenciálisan a növényi anyagokban rejlik, ezek felhasználásával kóstolhatunk bele a mentes ízek zamatába.
A marulagyümölcsös likőrt tehát már nem csak az elefántok és a likőrrajongók, hanem a vegán italok szerelmesei is megízlelhetik. Növényi alapú komponensei miatt laktóz és tejérzékenyek is kortyolgathatják, mert az íze csaknem teljesen ugyanaz, mint az eredeti változatnak. Ezúttal is az egzotikus marulagyümölcs ragadja magához a stafétát, semmi máshoz nem hasonlítható karakteresen kellemes ízével, amelyben felvillan a kókusz jellegzetes édessége is.
Illatában megmutatkozik Dél-Afrika zamatinak színes aromamátrixa. Úgy érezhetjük, mintha a kókusz és a marula mindig is összetartozott volna a szavanna árnyalatai között. Kóstolásakor még tartalmasabb benyomásaink lesznek az Amarula Vegan Krémlikőr változatáról. Elmélyedhetünk a kellemesen lágy, krémes likőrben, rengeteg vaníliás ízzel és közepesen hosszú, dinamikus lecsengéssel.
Fox Premium Vegano Chips: ropogós répás ízek a chipses zacskóban
A finom ropogtatnivalónál már csak egy jobb dolog van ebben a műfajban. Ha az adott chips még egészséges is! Semmiképpen nem nyúlhatunk mellé e tekintetben a műfaj egyik nagy királyával, a Fox Premium Vegano Chipsszel! Esszenciáját a friss, természetes alapanyagok adják, és szerencsére a mesterséges alapanyagokat is kihagyták belőle. Így született egy gluténmentes vegán „nasi”, amit a chipsek kedvelőinek kár lenne kihagyni!
Annyira különleges, chipsben korábban sosem ízlelt zamatokat kóstolhatunk meg ebben a kis zöld csomagban, ami tényleg élményszámba megy a maga nemében. A vegán chips ugyanis vörösrépából, paszternákból és sárgarépából készült, igazi aromatikus kaland a nem mindennapi ízek szerelmeseinek! A három extra íz remekül harmonizál egymással: a paszternák sejtelmesen diós ízei rásimulnak a sárgarépa eredendően édes karakterére, izgalmas elkegyet képezve a vörösrépa földesen édes árnyalataival, mintha ők hárman mindig is összetartoztak volna az aromák tengelyén.
Roppanós textúrája nyomán egy nem mindennapi „előétel” bontakozik ki a chipses zacskóban, ami istenien illeszkedik a vegán étrendhez.
A nassoláshoz általában az „egészségtelen” címkét társítjuk, ám ennek most vége. A Fox Premium Vegano Chips megtöri a sztereotípiákat, és egy felemelően finom répás ropogtatásra hívja a chipsek híveit, vegán zamatokkal!
Lindt Classic Vegan Salted Caramel Csokoládé: sós karamellás édesség bűntudat nélkül
A sós karamella sokunk nagy kedvence, csak ne lenne annyira émelyítően édes és kalóriában tobzódó! Ezt a nehézséget hidalja át a Lindt Classic Vegan Salted Caramel Csokoládé: a megszokott mámorító ízek ezúttal egészségesebb kiszerelésben, vegán módon kerülnek terítékre a csokiban.
Ez egy igazi kompromisszummentes élvezet az édesszájúaknak, aminek ott a helye egy igazi vegán asztalán. Mert édességtartománya ellenére bátran és ami még ennél is fontosabb, teljesen bűntudatmentesen fogyasztható annak ellenére, hogy mégiscsak egy csokiról beszélünk. A svájci csokiban a só és a karamella mennyei édessége ragadja magához a stafétát az ízek között, és egy igazi Lindt mindig magasra teszi a mércét a minőség tekintetében, ahogyan ez a vega csokoládé, a Lindt Classic Vegan Salted Caramel Csokoládé esetében is történik! A kakaótartalma 35%, az élvezeti érzéke azonban mindenképpen 100%, úgyhogy érdemes lecsapni rá az iDrinks üzleteiben!
Lindt Classic Vegan Hazelnut Chocolate: vegán mogyorós finomság Svájcból
Szinte mindenki szereti a mogyorós csokit – de vajon milyen lehet a vegán ízek örvénylésében? Erre a kérdésre ad választ napjaink egyik legizgalmasabb gourman-csokija, a Lindt Classic Vegan Hazelnut Chocolate!
Íme a bizonyíték arra, hogy a mogyorós édesség, és a csúcsminőség igenis összeegyeztethető a vegán ízekkel.
A svájci csokoládé bársonyos finomsága ezúttal is magával sodorja az embert az ízek hullámán, és ismét elmélyülhetünk a kellemes Lindt minőségben. A krémesség királya ezúttal egy mennyeien finom mogyorós ízparádét villantott, érzékien olvadó csokival, kényeztető mandulamasszával. A végeredmény magáért beszél: ez a finomság a csoki és a vegán étrend kedvelőinek egyaránt 5 csillagos választás!
Belga csoki vegán köntösben: Mr. Brownie Vegan
Kevés ínycsiklandozó édesség létezik egy pompás belga csokinál.
Azonban az emberben mindig ott bujkál a kisördög, hogyan lehetne ez a finomság sokkal egészségesebb. Itt lép a képbe a Mr. Brownie Vegan! Megmutatva, hogy mesterséges adagoktól mentesen, egészségesen is finom a belga csokoládé! Mert a Mr. Brownie Vegan vegán volta ellenére ugyanabban az édes kényeztetésben részesít minket, mint egy hagyományos, édességben tobzódó brownie.
A Mr. Brownie Veganban az ízen túlmenően az is egyedi élményt nyújt, hogy valamennyi finomságát gondosan, egyesével csomagolták – mintha személyre szólóan, külön nekünk készítettek volna!
Ennél a vegán ínyenc édességnél nemigen találunk egészségesebb nassolnivalót széles e vidéken, ez a tökéletes desszert egy kiváló fogás után. Nincsenek benne színezékek, a pálmaolajtól is mentes, és az édes falatok bármikor beédesítik az ember napját!
Érdemes egy kis melegítés után is megízlelni a Mr. Brownie Vegant, mert az olvadt csoki még magasabb gasztronómiai élvezettel kecsegtet.
Milyen lehet egy vegán brownie, krémlikőr vagy csoki? Itt az ideje kipróbálni! Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, ahol a széleskörű italrepertoár mellett izgalmas vegán választékkal várjuk!