Tomatin
Végre egy whisky, amely megmutatja a Highland-i whisky lágyabb és selymesebb oldalát!
A whiskykészítés nagyából a 15. század óta a helyi élet szerves része a Highland régió azon részén, ahol a Tomatin whiskyt desztillálják. Illegális whiskylepárlás nagyjából az 1700-as évek óta zajlik ezen a sziklákkal tarkított vidéken, de 1897-ben alapították a Tomatin első, engedéllyel rendelkező lepárlóüzemét. Rendszerint a klasszikus whiskylepárlók történetében az a szokásos, ezerszer hallott forgatókönyv, hogy egy meglévő település közelébe építenek lepárlót, itt azonban teljesen megfordul a história: a Tomatin Distillery olyan eredményesen működött, hogy ennek eredményeként jött létre Tomatin települése a Skót-felvidéken. Egészen 1897-ig kellett várni, hogy John MacDougall, JohnMacLeish és Alexander Allan megalapítsák a Tomatin vállalatot, egy maroknyi befektető támogatásával. Persze korábban nem mindig csurrant-cseppent legális whisky ezen a környéken…
Maga a Tomatin név is betekintést enged a múlt sötét titkaiba A Tomatin sz szerinti fordításban a Borókabokor hegyét jelenti, és ez utal arra, hogy a terület egykor az illegális whiskylepárlás valóságos paradicsoma lehetett. Ugyanis a boróka égetés közben nem ad füstöt, ezért a régi időkben az illegális lepárlók kedvence volt, segített titokban tartani a desztillációs tevékenységet. A Tomatin jelenlegi lepárlójának helye az Öreg Laird házaként ismert, mert úgy gondolják, hogy itt álltak meg a Skócia északi részéből a központi piacokra induló megfáradt szarvasmarhakereskedők, hogy megtöltsék a flaskáikat a titkos lepárlókból szerzett italokkal.