A mezcállal ellenben ebben nincs semmiféle állat, ezt a kék agave tövéből nyerik, s míg a más agavékból kinyert, s kukaccal palackozott mezcal sokakban talán undort kelt elsőre, addig a tequila egyedi fogyasztási szokásának köszönhetően kifejezetten finom. Vannak, akik tisztán isszák, de ha igazi kulináris élvezetre vágyunk italozás közben is, akkor sóval és citrommal ajánlott. Ezek nem csak kihozzák ízét, de ki is egészítik azt.
Európában egy ideje terjed az a szokás, hogy a tequila mellé fahéjat és narancsot kínálnak, ám a vélemények megoszlanak ennek szükségességéről. A csípős fahéj és az aromákban gazdag narancs ugyanis eléggé elnyomják a tequila izét, ezért nem biztos, hogy a legjobb választásnak bizonyulnak ezen kiegészítők. Mexikóban rendszerint mindenféle kísérő nélkül fogyasztják az italt, világszerte azonban elterjedt a már említett só, citrom, de ez utóbbi helyettesíthető lime-mal is. A tequila egyébként számos koktél alapanyagát is képezi. A Margarita, vagy a Tequila Sunrise is minőségi tequilából készítve igazán finom.
A népszerű Tequila Sunrise esetében a törtjégre kerül gold tequila, friss narancslé, majd 4 cl tequilához 2 cl grenadin szirup. A koktél nem csak ízében egyedülálló, de igen mutatós is, ugyanis a vörös grenadin a pohár aljára süllyed, és ízlésesen keveredik a naranccsal. Díszítésként narancsszeletet vagy koktélcseresznyét kínálhatunk hozzá. Ennek másik változata a Florida Sunrise, mely esetében a narancslé felét ananászlével lehet lecserélni. Egészségére!