Takamaka Koko Likőr: Seychelle ikonikus íze, karamellás köntösben
A Seychelle-szigetek forró tengerpartja olyan kókuszdió nélkül, mint a gin borókabogyó nélkül! Már a korábban ismeretlen, a felfedezők számára is teljesen újdonságszámba menő földdarabon is felfigyeltek az édes gyümölcsre, amiért bizony megérte felmászni az éhes és szomjas matrózoknak az égbeszökő kókuszpálmákra.
Maga a kókusz egy trópusi ízburjánzás, azonban ezt is lehet magasabb hatványra emelni! Richard és Bernard D’Offray erre a tételre kínálnak ékes rumos és kókuszos bizonyítékot a Takamaka Koko Likőrrel! A helyben termesztett kókusz aromaviharzása úgy tud ízletesen édes lenni, hogy nem esik túlzásokba, és a mértékletesség által egy frenetikus likőrt kelt életre, amelyben ott hullámzik a Takamakánál kihagyhatatlan rumos finomság.
A Takamaka Koko Likőr illatában ünnepet ülnek a trópusi gyümölcsök. A frissítő kókusz, az érett ananász bujasága, a citrusok vibráló frissessége. És persze a karamell katarzisát se hagyjuk ki, hiszen ez az édes örvénylés sokat hozzátesz a kókuszlikőr komplexitásához.
Ízében valami hipnotikusan árad a szájban a likőrös kókusztej, a húsos kókuszbelső, amit egykor a szigetekre lépő felfedezők is annyira szerettek. Édes kókuszossága a likőrben egyáltalán nem érződik tolakodásnak, miközben mindent átsző a tejcsokoládé, a maga karamellás köntösében.
Takamaka Blanc Rum: a Seychelle-rum egyik csúcsteljesítménye
Találós kérdés: éles, akár a kés, egyúttal tiszta, akár a magányos hegycsúcsok bércei között csörgedező hegyi patak. Vajon mi az? A megoldás akkor tör ránk a maga döbbenetes erejével, amikor megízleljük a Takamaka Blanc Rumot! A rum származási helye mindig nagyban befolyásolja az ízek formálódását, ez történt a Takamaka Blanc változatával is.
A Mahé-sziget déli csúcsán készült desztillátum egy pengeéles, kristálytiszta ital, és melaszos íze mellett színével is sokat hozzátesz a vele kevert italok készítéséhez. Illatát élénk fűszeresség, a végletekig letisztultság és némi borsosság jellemzi. Még komplexebb képet kaphatunk erről a párlatról, ha kóstolásakor elmerülünk a fűszeres ízek tengerében a kóstolási folyamat során. Szinte megérinti az embert a trópusi gyümölcsök bősége, a Takamaka rumokban igen gyakran gejzírként feltörő barnacukor jelenléte, a frissítő citrusosság vibrálásával együtt.
Takamaka Extra Noir Charred Cask Rum: krémes tölgyesség, melaszos örvényléssel
A noir a régi krimik egyik izgalmas műfaja. Különösen magasra emelkednek a tétek egy ilyen filmben vagy könyvben, és általában sötétre színeződik a történet femme fatalokkal, kiábrándult nyomozókkal. Szerencsére ebben az ütős nedűben szó sincs kiábrándultságról, mert egy élenjáró ízekkel csörgedező rumról beszélünk. A dark rum jelleg, a melaszosság adta sötét borostyán szín egy kis rejtélyfaktort és noiros jelleget kölcsönöz az italnak, részben a Barrique hordós érlelésnek köszönhetően.
A lágy krémesség, a tölgyfahordós édesség mozgalmasan kavarog a palackban, kóstolás közben pedig már a szájban! Az égetett tölgyfahordó előkelő örvénylése kirajzolódik az ízlelőbimbókon, egy kis ropogós pekándióval, trópusi mangóval együtt. A nyelven valósággal elomlik a barnacukor, és egy kis testet-lelket bizsergető mentát is felfedezhetünk a meglehetősen komplex aromakarakterben.
Az oszlopos lepárlás mellett a Bourbon hordók és az új francia hordók simítják tökéletessé a párlatot. A 43%-os alkoholtartalom a veretesebb, mondhatni fajsúlyosabb Seychelle-rumok közé helyezi ezt a nagyszerű nedűt. Minden árnyalatát átszövi az édesen kényeztető melasz, és érvényesül benne a Barrique tölgyfahordó arisztokratikus bája. Illata meglehetősen komplex élményt ígér: egyszerre igézően lágy, krémes, tölgyes és édes, ami izgalmas tétellé avatja egy remek baráti vagy családi rumkóstoló bulin. Másrészt a kóstolás tekintetében sem hagy kívánnivalót maga után: főszereplővé lép elő benne a nyelven megnyilvánuló égetett tölgy. a pekándió, az ízletes trópusi mangó, a barnacukor és a szájat bizsergető menta.
Fűszerek, fahéj és francia Merlot-hordós érlelés: a Takamaka Zepis Kreol Rum (St. Andre Series)
Seychelle lakói régóta a kreolok, ez a párlat az ő ősi fűszeres ízlésvilágukat tükrözi. Ez szemlélet rajzolódik ki a Seychelle-szigeteki fűszerek élénk használatában, ezért válik az ital minden egyes kortya egy kellemes villámcsapássá. Egyrészt felpezsdül tőle az ember, másrészt ezáltal a trópusi szigeteken találjuk magunkat, mintha ott ülnénk a tábortűznél a vidám kreolokkal. Azonban ezt az élményt is lehet tetézni egy kis ex-Merlot hordóval, seregnyi természetes összetevővel. Külön öröm, hogy semmilyen mesterséges színezőanyagot nem használtak a párlat készítésekor.
A mély borostyán árnyalatban pompázó párlat a St. Andre-széria egyik koronaékszere, amely valósággal fejest ugrik a pikáns aromák medencéjében. A cukornádmelaszból komponált dark rum titka a hitelességben rejlik. Készítői nem voltak restek beutazni a Seycehlle-szigetek olyan területeit, mint Mahe, Praslin vagy La Digue, megtalálják a rumot magasabb élményszintre tornázó tökéletes fűszerkomponzíciót.
A tökéletes ízjegyek elmélyítéséhez keverték a pot still és column still desztillált melaszt, és francia ex-Merlot hordóval tetézték a kuriózumát. Aztán a párlatot egy 8 éves Bajan Foursquare rummal keverik össze. 60 napig érlelődik Bourbon-hordóban, palackozás előtt alaposan leszűrik.
Illata egy óda a fahéjhoz, a szerecsendióhoz és a szegfűszeghez. Bővelkedik trópusi gyümölcsökben, a cukornádas édesség pedig bársonyos balanszban egyesül a francia Merlot hordós élrelés tanninos tölgyességével.
69%-os aromarobbanás Seychelle-en: a Takamaka Overproof White Rum
Az overproof tételek kapcsán az emberben mindig kialakul egy kellemes bizsergés. Persze csak akkor, ha kiemelten kedveli a magasabb alkoholtartományban merészkedő italokat. Ez a stílus bizony nem való mindenkinek, hiszen egy 69%-os rum könnyen a fejébe szállhat az embernek, ha nincs hozzászokva az ilyen brutális vonalvezetésű párlatokhoz. Annak viszont valóban kár lenne kihagyni, aki szereti a magasabbalkoholtartalommal operáló italokat, mert egy folyékony gyöngyszeme ez a Takamaka-tételeknek, csak a Seychelle-szigeteki rumok „rocksztárjainak” desztillálták.
Ha egy lehengerlő erejű koktélkomponenst keresünk, akkor nem érdemes tovább gondolkodni, mert a Takamaka Overproof White Rum lesz az igazi telitalálat erre a célra a rum kategóriában!
Az áttetsző színű white rumot valamennyi ízében átlengi a Seychelle-cukornádmelasz ínycsiklandozó árnyalata, az amerikai tölgyfahordó édes karamellás-vaníliás nemességével együtt. Éles, bizsergető és robbanásszerű rumos melaszos ízeket élvezhetünk benne a kóstolás során. Egy igazi trópusi energiabomba, amit nem szabad kihagyni.
Takamaka Zannannan Likőr: az ananászos rumlikőr mesteri alkotása
A párlat új értelmet ad a rum alapú ananászos likőr műfajának! Mert ott csörgedezik benne a Seychelle-szigetek kihagyhatatlan édes rumja, a D’Offrray fivérek folyékony műalkotása. A melasz és az ananász édes randevúja pedig egy felemelően finom likőrös ízzel kecsegtet, amit egyetlen rumos likőrrajongónak sem szabad kihagynia!
Elég ritka kategóriáról beszélünk, szóval valóban érdemes mielőbb lecsapni rá az iDrinks üzleteiben. 12 hónapon át érlelt fehérrum hullámzik a Takamaka Zannannan Likőrben, amit friss ananászlével finomítanak, aztán cukorral és vízzel alakítják lendületes likőrré.
Főszereplője a lédús Mahé szigeteki ananász, a vanília érzékfeletti élményével egy kis tölgyességgel. A párlat fináléja a rum és az ananász összecsengésével írtja be magát az ízlelőbimbókba, igazi zsigeri zsenialitással bír. Mindenképp meg kell kóstolni.
A hordós érett ízek fiesta-szerű találkozása: a Takamaka Ptzi Lakaz Rum (St. Andre Series)
A név elsőre elég megmagyarázhatatlannak tűnik, mintha nyílegyenesen a Seychelle-szigeteki X-aktákból került volna elő. Szerencsére nem annyira misztikus a helyzet, hiszen a Mahé sziget hordós érlelésének mesterművéről beszélünk. A különböző hordókban történő érlelés egy egyedi tónusban érkező fejedelmi rumot keltett életre, ami majd’ szétrobban a természetes aromáktól (a rummesterek gondosságának köszönhetően egyáltalán nincsenek benne mesterséges adalékok), és egy ecsetvonással az átlagostól magasabbra, 45.1%-ra kúszott fel az alkoholtartalma.
A kiindulópont naná, hogy a cukornád, ami egy valóságos mágikus transzformáción, alkímiai átalakuláson esik át a pot stillben. A sokszínűséghez hozzátartozik, hogy különböző hordókban érlelt rumokból születik meg ez a csodás aroma, az ízek karmestere pedig a Radoux-hordó és egy ex-portói hordó. Aztán egy merész csavar kedvéért ott van még a Bourbon-hordóban 3 hosszú esztendeig érlelt copper és pot stillben desztillált melasz rum, megspékelve az élményt egy 8 esztendős Bajan Foursquare rummal együtt. Vegyük ezeket az önmagában is elementáris finomságú párlatokat, blendeljük össze őket a rum mastert blendereinek ügyességével és pallérozott tudásával – így megkapjuk a Zakamaka Pti Lakaz Rumot!
Illatában felsejlik a Seychelle-szigetek dinamikus életáramlása. A gyümölcsök olyan élénk illattal fodrozódnak, mintha most estek volna le éretten a fáról. A sárgabarack hamvassága is hírt ad magáról, miután fejest ugrott a fűszeresség jacuzzijában.
Ízében fokozódik az élmény: randevút ad egymásnak a csillagánizs és a szárított kakaóbab, megbolondítva az alapízeket egy nagy szedőkanálnyi gyümölcsösséggel. Az igazi Takamaka-élmény a lédús aszalt sárgabarack már-már gasztronómiai élményével érkezik.
Borostyán árnyalatú vaníliás-gyümölcsös finomság: a Takamaka Grankaz Rum (St. Andre Series)
A pot still desztillálás már remek előjele a csalhatatlanul magas minőséghez. Erre a remek alapra játszik rá a francia tölgyfahordós érlelés, hogy életre keltsen egy nem mindennapi ízeket ígérő rumot. Richard és Bernard D’Offray, a rumkészítés nagymestereinek számító fivérek egy tradicionális ízekkel érkező rumot készítettek, a St. Andre-széria egyik folyékony gyönygyszemeként. A Grankaz rum ékes bizonyság arra, mennyire menő, ha valaki ért az érleléshez és a blendeléshez, mert ebben a két mesteri mozzanatban rejlik a Takamaka rumok titka. A közepesen kiégetett új francia tölgyfahordó gondoskodik az előkelő, élményszámba menő ízekről, míg a klasszikus pot still desztillálás a kristálytiszta kortyok megalkotásának felelőse, az igazi letisztultságé, ami a Takamaka Grankaz Rum elementáris egyediségét adja.
Illata egy valóságos virágoskert illatgazdagságával tekergőzik az ember orrába! Érezhető a lágyszárú virágos jegyzetek bőségét. És mintha egy vaníliafagyi került volna a közelünkbe, olyan hívogatóan örvénylik az orrba a vanília, az élénk gyümölcsösség köntösében. Az egész rumot átszövi a bársonyosság, amely nem mindennapi rumélményt ígér a Seychelle-zamatokra vadászó rumkalandoroknak.
Íze a vaníliás ízek felejthetetlen fiesztája. Mintha egy desszertpárlatot kortyolgatnánk, olyan selymes finomsággal ragadja magával az embert a párolt gyümölcsök serege, a kényeztető vajkaramella érzékiségével együtt. A pirított tölgyes hordós ízek gondoskodnak arról, hogy egy emlékezetes, ínycsiklandozó végjátékban részesüljünk.
A francia Pineau tölgyfahordó boros bája: a Takamaka Le Clos 2019 Series 1-Ex-Pineau Rum 54.8%
A párlat kivételes zamatáról a francia boros hordók gondoskodnak. Szerencsére az érett trópusi jegyzeteket sem spórolták ki belőle, hiszen mégis egy temperamentumos Takamaka-párlatról beszélünk. Már a palack kiszerelése extravagáns és elegáns is egyben, szóval mindenképp ott a helye a szemnek is tetszetős gyűjtők kollekciójában. Élmény lesz megmutatni a barátoknak és családtagoknak ezt a messziről is tetszetős kiszerelést, amit a Takamaka Le Clos Series 1 Rum a magáénak mondhat.
A párlat egy ecsetvonással magasabbra merészkedik a rumok általánosan megszokott 40% körüli alkoholtartalmánál, és meg sem áll 54.8%-ig.
A Takamaka rumok készítésének kihagyhatatlan eleme a pot still lepárlás, és a kiindulópontot jelentő friss cukornádlé. Aztán jön a minőségi rum aromaformálásához nélkülözhetetlen elem, a türelemjáték! Összesen 3 hónap szükségeltetik ahhoz, hogy valami csoda szülessen, és az első töltésű klasszikus francia tölgyfahordós ízeken jócskán túlmutató ex-Pineau de Charentes hordóban folytassa a rum utazását az ízek ösvényén, megfürödve az édesen fűszeres aromazuhatagok fájában.
A Pineau es Charentes egyébként egy erősített bor a maga kicsattanóan energikus ízeivel, amelyet Charentes régióban, Franciaország nyugati részén készítenek. A hordó minden szegletében érződik a szőlőmust és a kirobbanóan eleven gyümölcsösség, így lesz a kóstoló igazi gasztro-élmény, amikor ez a francia stílus keveredik a Takamaka trópusi ízrétegeivel.
Az élelmesebb rumlovagok már az illatolás során felfedezhetik a fahéjas, gyömbéres aromatobzódást, maracujás és barackos áramlásokkal. Az orrba siklanak az íriszes, csokis és vaníliás jegyzetek.
Ízében a trópusi Seychelle gyümölcsös jegyzetei viszik a stafétát, cukornáddal és édesgyökérrel karöltve. A lédús sárgabarackot fűszeres és csokis jegyzetek követik, kardamommal, cédrussal és bizsergetően friss mentával.
Füstös whisky és édes sherryviharzás a rumpalackban: a Takamaka Le Clos 2019 Series 2 -Ex-Whisky X Palo Cortado Rum
Ha az elegáns francia tölgyfahordó már kevés, ideje csavarni egyet a jól megszokott Takamaka receptúrán! Erre a fortélyra hagyatkozik a skót whisky füstös karakterét és a sherry édesen diós jegyzeteit is felvillantó, extra komplexitású Seychelle-rum!
Az 56.2%-os alkoholtartalom egészen emberesnek mondható, ezért elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretik és kifejezetten keresik is a relatíve magasabb alkoholtartalmú, „ütősebb” párlatokat.
A fenséges Takamaka rum első ízben új francia tölgyfahordóba kerül, hogy magába szívja fás, fűszeres és vaníliás aromavezetését. Ezután jön a spanyol szenvedély érintése: a Palo Cortado sherryhordó formájában. És ez még nem minden: a spanyol hordóban előtte egy skót single maltot érleltek! Tehát nemcsak a Palo Cortado sherry karamellás, diós és gyümölcsös ízei kerülnek át a rumba, hanem egy kis skót whiskys füstösség is, tovább gazdagítva a párlat ezerarcúságát!
Illatában egyből érezzük a méhviaszt, a pörkölt mogyorót és a lédús sárgabarackot, a meggybefőttet, az almalekvárt…. Egyszerűen kihagyhatatlan!
Ritka eset, hogy az ember beszerez egy kiemelkedően jó rumot, és egyszerre ízlelhető meg benne a sherry, a whisky és a rumtónusai! Miközben kellemesen édes kakaós és füstös karakterek keverednek benne, édesgyökeres és ásványos jegyzetekkel, a vanília, a cukornád édességével! És olyan egzotikus gyümölcsök rajzolódnak ki a nyelven, mint a guava és a mangó, csak a teljesség kedvéért.
Fedezze fel a Seychelle-szigetek frenetikus rumjait az iDrinks üzleteiben! Jöjjön el hozzánk és ismerje meg a Takamaka nemes ízeit, amelyek új élményszintre emelik a családi és baráti bulik hangulatát! Ha megjött a kedve a prémium rumokhoz, kollégáink segítenek megmutatni a világ mind a négy sarkából érkező temperamentumos finomságokat, amelyek megalapoznak egy remek rumkóstolást.