Bourbon Balls Buffalo Trace Bourbonből
Hozzávalók:
2 csésze pekándió
2 csésze omlós keksz morzsára törve
½ csésze plusz 2 evőkanál tejszín
2 evőkanál méz
2,5 dl keserű csokoládé apróra vágva
2 evőkanál + 1 teáskanál Buffalo Trace Bourbon
1 vaníliarúd
¼ csésze cukor
Elkészítése:
Helyezzük a pekándiót egy sütőlapra, és pirítsuk a sütőben 350 fokon, amíg kellemes illata lesz. Ezután tegyük félre, és hagyjuk kihűlni.
Vágjuk a csésze pekándiót apró darabokra, és adjuk az omlós kekszmorzsához egy nagy tálban. Tegyük félre egy időre.
Egy kis edényben melegítsük össze a tejszínt és a mézet. Felforraljuk, majd öntsük egy tálba az apróra vágott csokoládéra. Hagyjuk állni egy percig, majd kavarjuk össze. A keveréket öntsük az omlós kekszre és a pekándióra, majd adjuk hozzá a Buffalo Trace Bourbont. Keverjük össze őket alaposan. Hűtsük a keveréket egy órán keresztül a hűtőszekrényben.
Amíg a keverék hűl, vágjunk félbe egy vaníliarudat, és kaparjuk ki belőle a vaníliát. Adjuk hozzá a cukorhoz és keverjük össze. A maradék pekándiót apróra vágjuk, és hozzáadjuk a vaníliás cukorhoz.
A kihűlt kekszes keverékből teáskanállal kis golyókat, Bourbon Ballsokat formázunk, majd a pekándiós-vaníliás cukorban megforgatjuk. Fogyasszuk azonnal, vagy tároljuk lezárt edényben legfeljebb 5 napig.
Butterscotch Budino (krémes olasz desszert) sózott Bourbon karamell szósszal (4 adag)
Hozzávalók:
½ csésze tejszín
¾ csésze tej
1 tojás
2 tojássárgája
¾ csésze barna cukor
½ teáskanál só
3 evőkanál vaj
1 teáskanál vanília kivonat
2 evőkanál Makers Mark Bourbonnel.
A Bourbon sózott karamell szósz:
¾ csésze tejszín
½ csésze kristálycukor
4 evőkanál vaj
1 evőkanál Makers Mark Bourbon
2 teáskanál vanília kivonat
1 teáskanál tengeri só
Elkészítése:
Keverjük habosra a tejszínt és a tejet, majd tegyük félre egy kis időre. Egy külön tálban keverjük össze a tojást, a tojássárgáját, aztán ezt is tegyük félre.
Öntsük a barna cukrot, a sót és ¼ csésze vizet egy nagy, vastag aljú serpenyőbe, és keverjük össze. Kapcsoljuk az edényt a gázon közepesen magas lángfokozatra, és keverés nélkül főzzük a cukrot, amíg a keverék sötét lesz és karamell illatúvá válik, vagy 5-6 perc alatt el nem éri a 240 fokos hőmérsékletet.
Óvatosan adjuk hozzá a tejszínes keveréket az edény tartalmához, és finoman keverjük össze.
Forraljuk fel a tojásokat: egy hőálló edényben merítsünk körülbelül ½ csésze forró tejszínes keveréket. Habverés közben lassan öntsük a tejszínes keveréket a tojásos tálba. Ne adjunk hozzá egyszerre túl sokat, különben a tojás rántottává válik. Habverés közben lassan öntsük a felforralt tojást a serpenyőbe. A keverék sűrűsödni kezd, és tojásossá válik. Főzzük tovább egy teljes percig, majd vegyünk le a tűzről.
Ezután habosra verjük a vajat, amíg el nem olvad. Adjuk hozzá a vanília kivonatot és a Bourbont, majd keverjük össze.
Osszuk a pudingot egyenletesen 8 részre. Fedjük le és tegyük hűtőszekrénybe, amíg meg nem szilárdul, legalább 4-6 óráig, vagy egy egész éjszakára.
Közben elkészítjük a karamellaszószt: a tejszínt egy kis serpenyőben nagy lángon felforraljuk, majd a hőmérsékletet alacsonyra vesszük, hogy a tejszín felforrjon.
Tegyük a kristálycukrot és ¼ csésze vizet egy nagy vastag aljú serpenyőbe. Keverjük össze. Forraljuk fel a keveréket nagy lángon, míg a kristálycukor feloldódik, aranybarnává válik, és karamell illatú lesz, nagyjából 4-5 perc alatt. Ekkor vegyük le a lángot közepesre, és keverés közben lassan öntsük hozzá a tejszínt.
Vegyük le az edényt a tűzről, és keverjük bele a vajat, amíg el nem olvad és teljesen sima nem lesz. Ezután keverjük hozzá a Bourbont, a vaníliát és a sót. Tegyük félre hűlni, majd tálalás előtt ismét melegítsük fel.
Közvetlenül tálalás előtt valamennyi budinóra (pudingra) öntsünk 2 evőkanál karamellszószt és egy csipetnyi tengeri szószt.
Bourbon-ös barackos sajttorta
Hozzávalók:
A Bourbon-ös sült őszibarackhoz:
8 érett, de kemény őszibarack
sótlan vaj (ízlés szerinti mennyiségben)
2/3 csésze Bourbon-pl. Old Virginia 6 Years Bourbon Whiskey
¼ teáskanál só
¼ csésze barnacukor
A kéreghez:
2*1/4 csésze Graham keksz morzsa
½ csésze pirított pekándió, apróra vágva
olvasztott, sótlan vaj (ízlés szerinti mennyiségben)
1/3 csésze barnacukor
¼ teáskanál só
A sajttorta töltelékhez:
4 nagy tojás
2 nagy vaníliarúd, amiből kikaparjuk a magvakat
½ csésze kristálycukor
krémsajt kis darabokra vágva (ízlés szerinti mennyiségben)
3 evőkanál liszt
1 csésze tejszín
Elkészítése:
A Bourbon-ös sült őszibarackhoz:
Melegítsük fel a sütőt 232 Celsius fokra, béleljük ki a 2 peremes tepsit alufóliával.
Szeleteljük fel a 4 őszibarackot ¾ hüvelykes vastag szeletekre. Egy rétegben tegyük az első előkészített tepsibe. Vágjuk a maradék 4 őszibarackot ¼ hüvelykes darabokra, és rendezzük el egy rétegben a második előkészített tepsibe.
Keverjük össze az olvasztott vajat, a Bourbont és a sót egy közepes tálban. A Bourbon-keverék felét csorgassuk a szeletelt őszibarackra, a maradék felét pedig a kockára vágott őszibarackra. Szórjunk 2 evőkanál cukrot a szeletelt őszibarackra, a maradék 2 evőkanálnyit a kockára vágott őszibarackra. Süssük addig, amíg az őszibarack megpuhul és a folyadék szirupos nem lesz, körülbelül 15 percig, félidőben pedig váltogassuk a sütőlapokat. Hűtsük le teljesen, nagyjából 20 percig.
A kéreghez:
Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 350 Fahrenheitre. A tepsi külsejét alufóliával béleljük ki, Keverjük össze a kekszmorzsát, a pekándiót, az olvasztott vajat, a barnacukrot és a sót egy közepes méretű tálban, és keverjük egészen addig, amíg a morzsákat alaposan el nem telíti a vaj.
Süssük a kérget aranybarnára 10.12 percig. Aztán hűtsük le teljesen, 15-20 percen át.
A sajttorta töltelékhez:
Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 275 Fahrenheitre. Egy nagy tálban verjük fel a tojásfehérjéket és a vaníliarúd magjait, amíg puha csúcsok formálódnak belőlük.
A krémsajtot, a tojássárgát és a lisztet közepes sebességgel felverjük, amíg könnyű és habos nem lesz nagyjából 2 perc alatt. Adjuk hozzá a tejszínt, és folytassuk a verést egészen addig, amíg könnyű és lágy nem lesz (nagyjából 2 perccel tovább). Keverjük bele a kockára vágott őszibarackot.
A tojásfehérjék 1/3-át a krémsajtos keverékhez keverjük, majd óvatosan a maradék tojásfehérjét is beleforgatjuk. A tésztát a kihűlt kéregbe kaparjuk, és addig sütjük, amíg a sajttorta megszilárdul, de a közepe még enyhén ingatag, 75-90 percig. Kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk a sajttortát a sütőben 20 percig.
Tegyük a sajttortát a hűtőrácsra, és hűtsük 1 órán át, Tegyük a hűtőbe, míg meg nem dermed, legalább 3 órán keresztül. Tegyünk szeletelt barackot a tetejére, és tálaljuk.
Bread Pudding Bourbon-szósszal
Hozzávalók:
1 kenyér, 1 hüvelykes kockákra vágva
4 csésze tej
3 nagy tojás (felverve)
2 csésze cukor
1 csésze mazsola
3 evőkanál vaj
2 evőkanál tiszta vanília kivonat
A Bourbon szószhoz:
½ csésze vaj
1 csésze cukor
1 nagy tojás (felverve)
2 evőkanál Bourbon-Bowsaw Small Batch Bourbon Whiskey
Keverjük össze a kenyeret és a tejet egy nagy keverőtálban, majd tegyük félre 5 percre.
Adjunk hozzá tojást, cukrot, mazsolát. vajat és vaníliát, aztán jól keverjük össze. Kanalazzuk a keveréket egy zsírozott serpenyőbe. Süssük fedő nélkül 325 fokon 1 órán keresztül, vagy amíg meg nem szilárdul. Tálalás előtt legalább 20 percig hűtsük a serpenyőben.
Kanalazzuk tálakba és Bourbon-szósszal tálaljuk.
Bourbon-szósz:
Keverjük össze a vajat és a cukrot egy kis serpenyőben. Főzzük közepes lángon gyakran kevergetve, amíg a cukor fel nem oldódik. Adjuk hozzá a tojást, habverővel keverjük intenzíven. Közepes lángon főzzük 1 percig.
Vegyük le a tűzről, kissé hűtsük le, majd keverjük hozzá a Bourbont.
Gyömbéres-pekándiós pite Jim Beam-mel
Hozzávalók:
- ¼ csésze (175 g liszt)
- 2 teáskanál cukor
- ¼ teáskanál só
- 115 g sótlan vaj, kockára vágva
- 3-4 evőkanál víz
A pekándiós pite töltelékéhez:
- 215 g, 1 csésze barna cukor
- 125 ml ½ csésze juharszirup
- 3 nagy tojás
- 4 evőkanál olvasztott vaj
- 3 evőkanál Jim Beam
- 2 teáskanál reszelt friss gyömbér
- 1 teáskanál őrölt szárított gyömbér
- ½ teáskanál vanília kivonat
- ½ teáskanál só
- 225 g, 2 csésze pekándió enyhén pirítva, apróra vágva
- 50 g, ¼ csésze kandírozott gyömbér, apróra vágva
A tészta elkészítéséhez a lisztet, a cukrot, a sót keverjük össze. A tésztát elkészíthetjük kézzel vagy botmixerrel is. Adjuk hozzá a kihűlt vajat, és addig keverjük a tésztát, amíg a vaj nagyjából borsó nagyságú apró darabokra törik.
Adjunk hozzá 3 evőkanál vizet, és keverjük addig, amíg a tészta össze nem áll. Ha szükséges, adjunk hozzá méh 1 evőkanál vizet, hogy a tészta tökéletesen összeálljon. A tésztát nyújtsuk, amíg nem lesz megfelelő, é a kezünkkel is forgassuk meg párszor. A tésztából korongot formáljunk, csomagoljuk műanyag fóliába, és legalább 1 órára tegyük a hűtőbe. A tésztát enyhén lisztezett felületen vagy két sütőpapír között nyújtsuk körülbelül 33 centiméteres átmérőjűre. Ecseteljük le róla a felesleges lisztet, és tegyük át egy 23 centiméteres pitelapra vagy serpenyőre. A kilógó széleket a pitelap pereme és a tészta közé dugjuk be. Hűtőben hűtsük keményre a tésztát.
A pitetészta sütéséhez melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A pite tésztáját néhányszor szurkáljuk meg villával. A pite tésztáját béleljük ki alufóliával. Süssük addig, amíg a tészta megszilárdul, és enyhén aranybarnává nem válik, nagyjából 15-20 perc után. Vegyük ki a fóliát, és süssük addig a tésztát, míg jól megpirul, körülbelül l8-10 percig. Kapcsoljuk le a sütőt 180 fokra.
A töltelékhez egy nagy tálban keverjük össze barancukrot, a juharszirupot, a tojásokat, az olvasztott vajat, a Bourbont, a friss gyömbért, az őrölt gyömbért, a vaníliát és a sót. Keverjük hozzá a pekándiót és a kandírozott gyömbért.
Öntsük a tölteléket az elősütött tortahéjba, és süssük addig, amíg a pite közepe meg nem puhul. Ellenőrizzük 40 perc után, de akár 50 percbe is beletelhet, mire eléri a megfelelő állapotot. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni.
A pekándiós pitét a legjobb szobahőmérsékleten tálalni, mert könnyebben vágható, ha teljesen kihűlt. A fagylalt vagy a tejszínhab remek kiegészítő.