Süssünk Bourbonnel! - 1.rész: Hogyan dobja fel a barackos sajttortát, a cseresznyés pitét és a Butterscotch Budinót?

Süssünk Bourbonnel! - 1.rész: Hogyan dobja fel a barackos sajttortát, a cseresznyés pitét és a Butterscotch Budinót?

Mi a közös metszet egy ütős és ínycsiklandozó cseresznyés pitében, a jól elkészített sütőtökös sajttortában és a pekándiós-narancsos baklavában? Az, hogy a már önmagában fenomenális ételek mindegyike magasabb élményszintre emelhető egy kis Bourbonnel, Amerika egyik kedvenc italával! A Bourbon édesen kukoricás, érzékien karamellás, egyúttal meleg fűszeres íze tökéletesen passzol néhány pompás desszerthez. Nézzük, milyen édességeket dobhatunk fel egy klassz kis Jim Beam-es, Buffalo Trace-es, Makers Markos zamattal!

Bourbon Balls Buffalo Trace Bourbonből

Hozzávalók:

2 csésze pekándió

2 csésze omlós keksz morzsára törve

½ csésze plusz 2 evőkanál tejszín

2 evőkanál méz

2,5 dl keserű csokoládé apróra vágva

2 evőkanál + 1 teáskanál Buffalo Trace Bourbon

1 vaníliarúd

¼ csésze cukor

 

Elkészítése:

Helyezzük a pekándiót egy sütőlapra, és pirítsuk a sütőben 350 fokon, amíg kellemes illata lesz. Ezután tegyük félre, és hagyjuk kihűlni.

Vágjuk a csésze pekándiót apró darabokra, és adjuk az omlós kekszmorzsához egy nagy tálban. Tegyük félre egy időre.

Egy kis edényben melegítsük össze a tejszínt és a mézet. Felforraljuk, majd öntsük egy tálba az apróra vágott csokoládéra. Hagyjuk állni egy percig, majd kavarjuk össze. A keveréket öntsük az omlós kekszre és a pekándióra, majd adjuk hozzá a Buffalo Trace Bourbont. Keverjük össze őket alaposan. Hűtsük a keveréket egy órán keresztül a hűtőszekrényben.

Amíg a keverék hűl, vágjunk félbe egy vaníliarudat, és kaparjuk ki belőle a vaníliát. Adjuk hozzá a cukorhoz és keverjük össze. A maradék pekándiót apróra vágjuk, és hozzáadjuk a vaníliás cukorhoz.

A kihűlt kekszes keverékből teáskanállal kis golyókat, Bourbon Ballsokat formázunk, majd a pekándiós-vaníliás cukorban megforgatjuk. Fogyasszuk azonnal, vagy tároljuk lezárt edényben legfeljebb 5 napig.

 

Butterscotch Budino (krémes olasz desszert) sózott Bourbon karamell szósszal (4 adag)

Hozzávalók:

½ csésze tejszín

¾ csésze tej

1 tojás

2 tojássárgája

¾ csésze barna cukor

½ teáskanál só

3 evőkanál vaj

1 teáskanál vanília kivonat

2 evőkanál Makers Mark Bourbonnel.

 

A Bourbon sózott karamell szósz:

¾ csésze tejszín

½ csésze kristálycukor

4 evőkanál vaj

1 evőkanál Makers Mark Bourbon

2 teáskanál vanília kivonat

1 teáskanál tengeri só

 

Elkészítése:

Keverjük habosra a tejszínt és a tejet, majd tegyük félre egy kis időre. Egy külön tálban keverjük össze a tojást, a tojássárgáját, aztán ezt is tegyük félre.

Öntsük a barna cukrot, a sót és ¼ csésze vizet egy nagy, vastag aljú serpenyőbe, és keverjük össze. Kapcsoljuk az edényt a gázon közepesen magas lángfokozatra, és keverés nélkül főzzük a cukrot, amíg a keverék sötét lesz és karamell illatúvá válik, vagy 5-6 perc alatt el nem éri a 240 fokos hőmérsékletet.

Óvatosan adjuk hozzá a tejszínes keveréket az edény tartalmához, és finoman keverjük össze.

Forraljuk fel a tojásokat: egy hőálló edényben merítsünk körülbelül ½ csésze forró tejszínes keveréket. Habverés közben lassan öntsük a tejszínes keveréket a tojásos tálba. Ne adjunk hozzá egyszerre túl sokat, különben a tojás rántottává válik. Habverés közben lassan öntsük a felforralt tojást a serpenyőbe. A keverék sűrűsödni kezd, és tojásossá válik. Főzzük tovább egy teljes percig, majd vegyünk le a tűzről.

Ezután habosra verjük a vajat, amíg el nem olvad. Adjuk hozzá a vanília kivonatot és a Bourbont, majd keverjük össze.

Osszuk a pudingot egyenletesen 8 részre. Fedjük le és tegyük hűtőszekrénybe, amíg meg nem szilárdul, legalább 4-6 óráig, vagy egy egész éjszakára.

Közben elkészítjük a karamellaszószt: a tejszínt egy kis serpenyőben nagy lángon felforraljuk, majd a hőmérsékletet alacsonyra vesszük, hogy a tejszín felforrjon.

Tegyük a kristálycukrot és ¼ csésze vizet egy nagy vastag aljú serpenyőbe. Keverjük össze. Forraljuk fel a keveréket nagy lángon, míg a kristálycukor feloldódik, aranybarnává válik, és karamell illatú lesz, nagyjából 4-5 perc alatt. Ekkor vegyük le a lángot közepesre, és keverés közben lassan öntsük hozzá a tejszínt.

Vegyük le az edényt a tűzről, és keverjük bele a vajat, amíg el nem olvad és teljesen sima nem lesz. Ezután keverjük hozzá a Bourbont, a vaníliát és a sót. Tegyük félre hűlni, majd tálalás előtt ismét melegítsük fel.

Közvetlenül tálalás előtt valamennyi budinóra (pudingra) öntsünk 2 evőkanál karamellszószt és egy csipetnyi tengeri szószt.

 

Bourbon-ös barackos sajttorta

Hozzávalók:

A Bourbon-ös sült őszibarackhoz:

8 érett, de kemény őszibarack

sótlan vaj (ízlés szerinti mennyiségben)

2/3 csésze Bourbon-pl. Old Virginia 6 Years Bourbon Whiskey

¼ teáskanál só

¼ csésze barnacukor

 

A kéreghez:

2*1/4 csésze Graham keksz morzsa

½ csésze pirított pekándió, apróra vágva

olvasztott, sótlan vaj (ízlés szerinti mennyiségben)

1/3 csésze barnacukor

¼ teáskanál só

 

A sajttorta töltelékhez:

4 nagy tojás

2 nagy vaníliarúd, amiből kikaparjuk a magvakat

½ csésze kristálycukor

krémsajt kis darabokra vágva (ízlés szerinti mennyiségben)

3 evőkanál liszt

1 csésze tejszín

 

Elkészítése:

A Bourbon-ös sült őszibarackhoz:

Melegítsük fel a sütőt 232 Celsius fokra, béleljük ki a 2 peremes tepsit alufóliával.

Szeleteljük fel a 4 őszibarackot ¾ hüvelykes vastag szeletekre. Egy rétegben tegyük az első előkészített tepsibe. Vágjuk a maradék 4 őszibarackot ¼ hüvelykes darabokra, és rendezzük el egy rétegben a második előkészített tepsibe.

Keverjük össze az olvasztott vajat, a Bourbont és a sót egy közepes tálban. A Bourbon-keverék felét csorgassuk a szeletelt őszibarackra, a maradék felét pedig a kockára vágott őszibarackra. Szórjunk 2 evőkanál cukrot a szeletelt őszibarackra, a maradék 2 evőkanálnyit a kockára vágott őszibarackra. Süssük addig, amíg az őszibarack megpuhul és a folyadék szirupos nem lesz, körülbelül 15 percig, félidőben pedig váltogassuk a sütőlapokat. Hűtsük le teljesen, nagyjából 20 percig.

 

A kéreghez:

Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 350 Fahrenheitre. A tepsi külsejét alufóliával béleljük ki, Keverjük össze a kekszmorzsát, a pekándiót, az olvasztott vajat, a barnacukrot és a sót egy közepes méretű tálban, és keverjük egészen addig, amíg a morzsákat alaposan el nem telíti a vaj.

Süssük a kérget aranybarnára 10.12 percig. Aztán hűtsük le teljesen, 15-20 percen át.

 

A sajttorta töltelékhez:

 Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 275 Fahrenheitre. Egy nagy tálban verjük fel a tojásfehérjéket és a vaníliarúd magjait, amíg puha csúcsok formálódnak belőlük.

A krémsajtot, a tojássárgát és a lisztet közepes sebességgel felverjük, amíg könnyű és habos nem lesz nagyjából 2 perc alatt. Adjuk hozzá a tejszínt, és folytassuk a verést egészen addig, amíg könnyű és lágy nem lesz (nagyjából 2 perccel tovább). Keverjük bele a kockára vágott őszibarackot.

A tojásfehérjék 1/3-át a krémsajtos keverékhez keverjük, majd óvatosan a maradék tojásfehérjét is beleforgatjuk. A tésztát a kihűlt kéregbe kaparjuk, és addig sütjük, amíg a sajttorta megszilárdul, de a közepe még enyhén ingatag, 75-90 percig. Kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk a sajttortát a sütőben 20 percig.

Tegyük a sajttortát a hűtőrácsra, és hűtsük 1 órán át, Tegyük a hűtőbe, míg meg nem dermed, legalább 3 órán keresztül. Tegyünk szeletelt barackot a tetejére, és tálaljuk.

 

Bread Pudding Bourbon-szósszal

Hozzávalók:

1 kenyér, 1 hüvelykes kockákra vágva

4 csésze tej

3 nagy tojás (felverve)

2 csésze cukor

1 csésze mazsola

3 evőkanál vaj

2 evőkanál tiszta vanília kivonat

 

A Bourbon szószhoz:

½ csésze vaj

1 csésze cukor

1 nagy tojás (felverve)

2 evőkanál Bourbon-Bowsaw Small Batch Bourbon Whiskey

 

Keverjük össze a kenyeret és a tejet egy nagy keverőtálban, majd tegyük félre 5 percre.

Adjunk hozzá tojást, cukrot, mazsolát. vajat és vaníliát, aztán jól keverjük össze. Kanalazzuk a keveréket egy zsírozott serpenyőbe. Süssük fedő nélkül 325 fokon 1 órán keresztül, vagy amíg meg nem szilárdul. Tálalás előtt legalább 20 percig hűtsük a serpenyőben.

Kanalazzuk tálakba és Bourbon-szósszal tálaljuk.

 

Bourbon-szósz:

Keverjük össze a vajat és a cukrot egy kis serpenyőben. Főzzük közepes lángon gyakran kevergetve, amíg a cukor fel nem oldódik. Adjuk hozzá a tojást, habverővel keverjük intenzíven. Közepes lángon főzzük 1 percig.

Vegyük le a tűzről, kissé hűtsük le, majd keverjük hozzá a Bourbont.

 

Gyömbéres-pekándiós pite Jim Beam-mel

Hozzávalók:

  • ¼ csésze (175 g liszt)
  • 2 teáskanál cukor
  • ¼ teáskanál só
  • 115 g sótlan vaj, kockára vágva
  • 3-4 evőkanál víz

A pekándiós pite töltelékéhez:

  • 215 g, 1 csésze barna cukor
  • 125 ml ½ csésze juharszirup
  • 3 nagy tojás
  • 4 evőkanál olvasztott vaj
  • 3 evőkanál Jim Beam
  • 2 teáskanál reszelt friss gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt szárított gyömbér
  • ½ teáskanál vanília kivonat
  • ½ teáskanál só
  • 225 g, 2 csésze pekándió enyhén pirítva, apróra vágva
  • 50 g, ¼ csésze kandírozott gyömbér, apróra vágva

A tészta elkészítéséhez a lisztet, a cukrot, a sót keverjük össze. A tésztát elkészíthetjük kézzel vagy botmixerrel is. Adjuk hozzá a kihűlt vajat, és addig keverjük a tésztát, amíg a vaj nagyjából borsó nagyságú apró darabokra törik.

Adjunk hozzá 3 evőkanál vizet, és keverjük addig, amíg a tészta össze nem áll. Ha szükséges, adjunk hozzá méh 1 evőkanál vizet, hogy a tészta tökéletesen összeálljon. A tésztát nyújtsuk, amíg nem lesz megfelelő, é a kezünkkel is forgassuk meg párszor. A tésztából korongot formáljunk, csomagoljuk műanyag fóliába, és legalább 1 órára tegyük a hűtőbe. A tésztát enyhén lisztezett felületen vagy két sütőpapír között nyújtsuk körülbelül 33 centiméteres átmérőjűre. Ecseteljük le róla a felesleges lisztet, és tegyük át egy 23 centiméteres pitelapra vagy serpenyőre. A kilógó széleket a pitelap pereme és a tészta közé dugjuk be. Hűtőben hűtsük keményre a tésztát.

A pitetészta sütéséhez melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A pite tésztáját néhányszor szurkáljuk meg villával. A pite tésztáját béleljük ki alufóliával. Süssük addig, amíg a tészta megszilárdul, és enyhén aranybarnává nem válik, nagyjából 15-20 perc után. Vegyük ki a fóliát, és süssük addig a tésztát, míg jól megpirul, körülbelül l8-10 percig. Kapcsoljuk le a sütőt 180 fokra.

A töltelékhez egy nagy tálban keverjük össze barancukrot, a juharszirupot, a tojásokat, az olvasztott vajat, a Bourbont, a friss gyömbért, az őrölt gyömbért, a vaníliát és a sót. Keverjük hozzá a pekándiót és a kandírozott gyömbért.

Öntsük a tölteléket az elősütött tortahéjba, és süssük addig, amíg a pite közepe meg nem puhul. Ellenőrizzük 40 perc után, de akár 50 percbe is beletelhet, mire eléri a megfelelő állapotot. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni.

A pekándiós pitét a legjobb szobahőmérsékleten tálalni, mert könnyebben vágható, ha teljesen kihűlt. A fagylalt vagy a tejszínhab remek kiegészítő.

 

Kapcsolódó termékek

Buffalo Trace Bourbon Whiskey [0,7L|40%]

Raktáron
11.540 Ft
Kedvencekhez adom

Makers Mark 46 Kentucky Bourbon Whiskey [0,7L|47%]

Raktáron
20.950 Ft
Kedvencekhez adom

Makers Mark Whiskey [0,7L|45%]

Raktáron
11.550 Ft 9.999 Ft
-13%
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 11.550 Ft
Kedvencekhez adom

Old Virginia 6 Years Bourbon Whiskey [0,7L|40%]

Raktáron
9.490 Ft
Kedvencekhez adom