St. Andrea Pincészet borai
Eger Magyarország egyik legcsodásabb borvidéke. A hazánk északkeleti részén lévő St. Andrea Pincészet központja Egerszalókon található, azonban a vállalkozás az egri borvidék négy településén, összesen kilenc dűlőn, 53 hektáron gazdálkodik. Fehér- és vörösborkészítéssel egyaránt foglalkoznak, a kezdetektől óriási lelkesedéssel vetik bele magukat a szőlőtermesztés művészetébe. A St. Andrea Pincészet szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak a borvidék legnemesebb szőlőfajtáira, az olaszrizilingre, a kadarkára, a furmintra, a hárslevelűre és a kékfrankosra. Lőrincz Györgynek, a St. Andrea Pincészet vezetőjének az a filozófiája, hogy felejthetetlen gyönyört nyújtó borokkal örvendeztesse meg Dionüszosz fanatikusait, és igazi ikonborokat hozzon létre.
Lőrincz György, a St. Andrea vezetője és borásza 1991-ben szerzett diplomát a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, később ezen a campuson doktorált, és megszületett benne egy borászati vállalkozás briliáns gondolata. Minden 1999-ben kezdődött a St. Andrea Pincészetben, hiszen ekkor indult a családi pincészet története, és az 1997-es Cabernet Sauvignon villámgyorsan megszerezte az aranyérmet az egri borversenyen. 2002-ben Lőrincz György László István segítségével Egerszalókon alapított szőlőbirtokot. A pincészetet György a feleségéről, Andreáról nevezte el, így született meg a St. Andrea elnevezés.
Egy évvel később, 2003-ban a St. Andrea Pincészetnek új ültetvényei lettek a Ferenc-hegyen és a Pap-tag dűlőben. 2006-ban Lőrincz György kapta meg Az év kedvelt borásza közönségdíját, az év végén pedig a St. Andrea birtok lett hazánk legkedveltebb borászata a Borbarát Magazin versenyén. 2009-ben Lőrincz György kapta Az Év Bortermelője megtisztelő címet, 2015-ben pedig megnyitotta kapuit a St. Andrea Wine & Gourmet Bár, ahol a borok szerelmesei közelebbről is megismerhetik a legfenségesebb tételeket, az egri borászati hagyományok fortélyait.
A St. Andrea szőlőbirtokon található ültetvényeket saját telepítésűek, és jelenleg 17 szőlőfajtát foglalnak magukba: 70% kékszőlőt és 30% fehérszőlőt.
Az éghajlati sajátosságok alapján az egri borvidéken hűvösebb az éghajlat. Ez megnyilvánul az itt termő borok összetett savasságában, a gazdag aromatikus áradásban, illetve a mérsékelt tanninosságban. Az egri bor tulajdonságainak kialakításában fontos szerepet játszik a vulkáni eredetű riolittufás altalaj, ami meglehetősen kötött, és gazdag agyagtartalommal bír. Olyan területek is vannak az egri borvidéken, ahol hangsúlyosabban jelenik meg a borok finomhangolásában a mész, a pala, a zeolit, a márga vagy a homokkő.