Speyburn
John Hopkins, a Speyburn Distillery alapítója Speyside lüktető szívében találta meg a lehető legtökéletesebb helyet a lágy és könnyed whiskyk készítéséhez. A lepárló helyének keresésekor John felfigyelt Granty Burnre, egy érintetlen patakra, amely egy magányos Speyside-i völgybe vezetett. A kristálytiszta víz megteremtette az ideális alapot egy friss és élénk whiskyhez, és ebben a varázslatos völgyben építette meg a Speyside lepárlót. Az alapítás óta immár 100 évnél is több telt el, de a Speyburn továbbra is a Granty Burn tiszta vizét használja.
Hopkins a meredek, lejtős völgybe három függőlegesen kiépülő szinttel építette be a lepárlót, hogy az tökéletesen illeszkedjen a meglehetősen szűkös térségbe. Charles C. Doig, a világhírű lepárló építészeti tervezője csak úgy tobzódott az innovációs szándéktól, és minden korábbinál formabontóbb külsővel alakította ki ezt a lepárlót. Az új szemlélet megnyilvánul a lepárló pagoda stílusban formált tetején. Doig maga találta ki a Speyburn lepárló sajátos formavilágát, hogy egyenletes légáramlatot adjon a whiskylepárláshoz nélkülözhetetlen gabonaszemek számára, amikor azok éppen átesnek a száradás szakaszán. A Speyburn lepárló kialakítása azóta világszerte nagy nyilvánosságot kapott, és sokan már csak emiatt is eljönnek megnézni a csodás épületet, bár a fő gravitációs vonzerőt még mindig az jelenti az erre járók számára, hogy megízleljék a remekbeszabott Speyburn Whiskyket.