Seedlip és társai - Eljött az alkoholmentes italok kora?

Seedlip és társai - Eljött az alkoholmentes italok kora?

Változatosság! Ez a játék neve és a kulcs az italok természetének megalkotásában.  Tulajdonképpen itt dől el, hogy egy ital a szakemberek kezei között alkoholtartalom nélkül is különleges párlattá, sörré vagy más itallá váljék, amit szeretnek az emberek.  Kétségtelen, hogy az italok alkoholmentes forradalmat élnek át a 21. században, ami részben köszönhető az egészségesebb életmód iránti vágynak.

Alkoholmentes Seedlip válogatás

A nagy italok „mentes” öccse

A lényeg a mimézis, vagyis az utánzás! Hiszen a mentes italok gyakorlatilag megadják a kedvenc italaink zamatát, kísértetiesen hasonlítanak az eredeti, alkohollal örvénylő változatukra, viszont nem fogunk becsiccsenteni tőlük. Egyre több nagy brand előtérbe helyezi az alkoholmentes italokat, amely az utóbbi években indultak világhódító útjára. A karantén komor hónapjaiban sokan több alkoholt fogyasztottak, azonban kialakult egy ellenirányzat is: többen elkezdtek alkoholmentes italokat inni 2020 tavaszától.

 Valamikor a Covid-19 járvány előtt jelent meg az alkoholmentes italok kiteljesedése az ágazatban, és napjainkban kapcsolt egyre magasabb sebességfokozatra ez az irányzat. Ma már olyan brandek is bekapcsolódtak a trendbe mint a Seedlip vagy a Heineken. Ezt nem azért teszik, hogy állást foglaljanak az alkoholos italok ellen, és csak a józanságot hirdessék, mint egy új és nagy szesztilalom előkészítői. Sokkal inkább azért, hogy választási lehetőséget, alternatívát kínáljanak a fogyasztóknak, és aki nem akar alkoholt inni, az megtehesse a jól ismert italok mentes változatával.

Az alkoholmentes italok ágazata hihetetlen fellendülést él át napjainkban. Fedezzük fel ezt az izgalmas területet a legjobb alkoholmentes sörökkel, pezsgőkkel és párlatokkal, amelyekben zseniálisan megvalósul az alkoholos változatok „mimézise”, az alkoholos természet lemásolása – berúgás nélkül.

 

Miért érdemes megkóstolni az alkoholmentes italokat?

Az a jó bennük, hogy az alkoholos változatuk szinte valamennyi elemével rendelkeznek, csak nem szállnak a fejünkbe, azaz bármennyit megihatunk belőlük. Az íz persze mindig egyéni kialakítású, mégis vannak olyan kulcsfontosságú tényezők, amelyek kiegyensúlyozottá teszik az ital természetét (ilyen a savasság, az édesség, a keserűség, a sótartalom és a víz harmonikus keveréke). Ezek az ízrétegek játszadoznak egymással, az ital áthatja a szánkat, és nem kell amiatt aggódni, hogy berúgunk tőle, az ember gond nélkül kocsiba ülhet a fogyasztása után. Vagyis megkapjuk a kedvenc italunk zamatát, anélkül, hogy berúgnánk.

Az alkoholmentes italok készítői előtt az a nagy kihívás, hogy megalkossanak egy aromatikus árnyalatot – anélkül, hogy alkoholt használnának kiindulópontként. Az alkoholos italok kortyolgatásakor érezhetünk egy kissé égető ízt: ez a hatás lassítja az ivás folyamatát. A keserű, savanyú vagy fűszeres aromák felbukkanása az alkoholmentes italokban ugyanezt a hatást generálj, lassítja az ivást. A szakértők jelentős része kiemeli a keserűség fontosságát az alkoholos italokban. John de Bary, a Szubjektív útmutató az objektíve finom koktélok készítéséhez című könyv szerzője szerint a keserű ízek segítenek az embereknek megállni egy kicsit az ivás közben, egyúttal ez a keserűség serkenti az étvágyat és az emésztést is. Másrészt az alkoholmentes italokban gyakran kerül hozzáadott glicerin vagy sűrítőszer, például xantángumi, amely leleményesen utánozza az alkohol jellegzetes testességét.

Fontos, hogy egy alkoholmentes ital érett karaktert villantson. Összetett a zamatuk.  mintha egy alkoholtartalomban bővelkedő whiskyt ízlelgetnénk. Vannak olyan alkoholmentes italok, amelyek a szódához hasonlóan cukrosak és szénsavasak, széles a választék.

 

A Seedlip indulása 2015-ben

A Seedlip története alkoholmentes párlatként indult. Ezzel egy majdnem holt térben lépett, hiszen korábban nem nagyon beszéltek erről a kategóriáról, az alkoholmentes desztillátumokról. Az emberek tömegei eleinte furcsán tekintettek a Seedlipre. Még olyanok is voltak, akik egyszerűen nem értették, miért kerülnek a polcokra alkoholt nem tartalmazó párlatok. Számos kérdés vetődött fel arról, egyáltalán mi a Seedlip, és mire jó. Bár a Sedlip sosem hirdette magát alkoholmentes ginként, a botanikai összetevőből fakadóan sokan a ginhez hasonló italként tekintettek rá. Azért pár évnek el kellett tennie, hogy a fogyasztók felfedezzék az alkoholmentes italokat.

A Seedlip debütálása óta rengeteg mentes italmárka lépett a piacra, számos ízprofilt kínálva. Ezek különleges ízt képviselnek, és nem okoznak olyan égető érzést a szájban, mint az alkoholos desztillátumok. A Seedlip gyakorlatilag egy startup volt, amely 2016-ban elkezdte pozitív megvilágításba helyezni az alkoholmentes felnőtt italokat. A koncepció olyan sikeresnek bizonyult, hogy 2019-ben a Seedlipet megvásárolt a Diageo prémium szeszipari gigásza.

 

Az alkoholmentesség egy friss szemléletváltás

Az elmúlt években kikristályosodott: vitathatatlan tény, hogy az alkoholmentes italok a fősodorba kerültek, és trenddé nemesedtek a mai emberiség gondolkodásában.

Dave Arnold, az amerikai Élelmiszer- és Italmúzeum alapítója szerint a világjárvány idején sok ember feltette magának a nagy kérdést: mit iszok, és vajon tényleg kell-e annyit innom, mint korábban?

Ekkoriban a szélsőséges karanténhelyzet, a bezártság érzése miatt sokan mértéktelenül iszogattak. Mások viszont kifejezetten a tudatosság irányába mozdultak az alkoholfogyasztásban is, és alkoholmentes italokat kezdtek fogyasztani. Vannak olyan megközelítések, miszerint az alkoholmentesség a vegetarizmus rokon jelensége, mivel a fogyasztók egyre tudatosabban koncentrálnak arra, mit visznek be a testükbe. Az elmúlt években egyre tendenciózusabbá vált az alacsonyabb cukor-, szénhidrát- és kalóriatartamú italok keresése.

Másrészt társadalmilag kialakult egy izgalmas csoport, a józan kíváncsiak (sober-curious) közössége: ők isznak alkoholt, azonban emellett a tudatában vannak annak, hogy az alkohol milyen negatív hatással lehet testi-lelki egészségükre, így nyitottak a z alkoholmentes alternatívákra is.

A józan kíváncsiak nem isznak gyakran, viszont annak sem érzik szükségét, hogy életük végig tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól. Egyszerűen több-kevesebb sikerrel kísérleteznek, milyen alkohol nélkül élni, és ebbe beletartozik az alkoholmentes italok fogyasztása. Az ő gondolkodásuk keltette életre a száraz január kezdeményezést is, amikor kísérleti céllal bárki tartózkodhat egy hónapig az alkoholfogyasztástól, vagy mérsékelheti azt.

 A Gallup 2022-es elemzése szerint az amerikaiak összességében kevesebbet isznak, mint amennyit az elmúlt 20 évben, így nem meglepő, hogy a mentes változatok kerültek a rivaldafénybe. Ez azt jelenti, hogy az ezredforduló környékén születő Millenials generáció képviselői és a „Zoomerek”, a Covid idején fiatal emberek lényegesen kevesebb alkoholt isznak, mint a „boomerek”, vagy az X-nemzedék tagjai.

Dave Arnold megjegyzése szerint a kortárs alkoholmentes mozgalom az előírás hiányában különbözik az amerikai kultúra nagy mértéktartó mozgalmaitól. A 20. század eleji mértékletesség és az országot 13 éven át sújtó szesztilalom, a nagy Prohibíció inkább a választási lehetőségekről és az individualizációról szólt, mint a széles körben elterjedt moralizálásról, hogy szabad-e inni, és mennyi alkoholt kellene inni.

Arnold szerint napjainkban mást jelent az alkoholmentesség: az embereke simán elmehetnek egy szórakozóhelyre úgy is, hogy nem alkoholos italt rendelnek, és ezzel egyensúlyban maradnak, miközben felnőttként, érettebben élik az életüket. Ráadásul már a bártender sem fogja furcsa szemekkel nézni őket, mivel napjainkban egyre elterjedtebbek az alkoholmentes italok. A hangsúly arra összpontosult, hogy az emberek megváltoztassák az ünneplés módját, és alkohol nélkül is élvezni tudják a pillanatot. Egy nagy kávézóban sem tekintenek az emberre különcként, ha koffeinmentes kávét rendel. A szakemberek úgy gondokodnak, hogy egy alkoholmentes ital kortyolgatása közben ugyanazt az élményt kell átélniük, mint egy alkoholos ital esetében, annak kellemetlen hatásai nélkül.

Barrie Arnold és Nick Bodkins együtt alapítottak alkoholmentes bárokat New Yorkban. Úgy gondolták, az embereknek szüksége van egy olyan szórakozóhelyre, ahol alkoholmentes italokat isznak, minőségi a választék, és jól érzik magukat. A küldetésüknek tekintik, hogy az emberek szeressenek bárokba járni, koktélozni, ehhez viszont ne feltétlenül alkoholban gondolkodnának. Szerintük ehhez a mai embernek a saját viselkedését, a saját szokásait kell megértenie, és tudatosítani, hogy valójában a közösségi élményért isznak alkohol. Amin érdemes változtatni.

 

Az alkoholmentesség szélsőségei: a zéró tolerancia országai

Vannak olyan nemzetek, ahol az európai és amerikai szemléletnél szigorúbban tekintenek a szeszfogyasztásra, és kőkemény lépéseket tesznek ennek betartására. Ezek már jóval túlmutatnak a „józan kísérletezésen” és a mértékletességen.

India több államában korlátokat állítottak az alkohol árusítása és megivása ellen. Teljes szesztilalmat foganatosítottak például Gujarat városában. Itt a turistáknak külön engedélyt kell vásárolniuk ahhoz, hogy ihassanak, és ez csak 30 napig érvényes. Ahmadábádban főleg csak a szállodákban és az ország fő repterén árulják őket. Lakshadweepben teljesen tilos az alkohol árusítása és fogyasztása.

Vannak olyan országok, ahol már-már állami szinten érvényesül az alkoholmentesség a társadalomban. Ilyen az Egysült Arab Emírségek, ahol a lakosság nagy része már egyáltalán nem iszik. A szupermarkertekben óriási mennyiségben kínálnak zero proof italokat, alkoholmentes almaborokat és söröket. Az Emírségekben számos étterem és bár átvette ezt a szemléletváltást, és ennek megfelelően növelte az itallapjaikon az alkoholmentes alternatívák változatosságát.

A Maldív-szigetek fővárosában, Melában nem szabad alkoholt inni. És azokon a szigetein is ugyanez a helyzet, ahol nincsenek turisztikai célpontok.

Bruneiben teljesen tilos a közterületen alkoholt fogyasztani és árusítani. Viszont az országba érkező nem muszlim vallású felnőttek személyenként 2 üveg italt behozhatnak az országba. Pakisztánban szintén csak a szállodában lehet alkoholt venni a nem muszlimoknak, összesen 5 nagyvárosban. Iránban nem lehet bárokban inni a szigorú vallási előírások miatt, csak otthon ihatnak az emberek. Jemenben az ország egyetlen területén sem szabad alkoholt inni, és büntetik az árusítását.

 

Világszerte nő az alkoholmentes italok iránti érdeklődés

Az alkoholmentes italok alternatívája még mindig meglehetősen kicsi piacot jelentenek a hagyományos alkoholszegmenshez képest. Ám az alkoholos italok eladási statisztikái gyakran hullámzóak, míg az alkoholmentes italok tendenciái egyre nőnek. 2022 tavaszán például a NielsenIQ kutatása szerint az alkoholmentes italok amerikai kiskereskedelme 116%-lal nőtt, és ebben az időszakban az alkoholmentes sör 21%-ra ugrott, az alkoholmentes bor 20%-ra.

Valódi piaci erő rejlik az alkoholmentes italokban, és  kutatások tanulsága szerint elsősorban a fiatal fogyasztó érdeklődnek irányul rájuk. Ők kevesebbet szeretnének inni, de nem akarnak teljes mértékben lemondani az alkoholfogyasztásról, és a közös keresztmetszetet az alkoholmentes italok jelentik.  Elkötelezettek a mérsékelt alkoholfogyasztás mellett, és ezért jelenik meg egyre több alkoholmentes sör és koktél, ezért alakult ki a száraz január szokása. Az érdeklődés élénkülésében annak is szerepe van, hogy a gyártók kifinomult, ízletes aromakarakterű párlatokkal és más italokkal kényeztessék a fogyasztókat. Így másnaposság nélkül is megihatnak egy sört, az etanol kellemetlen hatásai nélkül. Vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint az Amerikai Egyesült Államokban az alkoholmentes sör a teljes amerikai sörpiac ötödét teheti ki az igen közeli jövőben.

 

Az alkoholmentes italok kreativitásra serkentik a bártendereket

Karrierje során egyetlen csapos sem tudja megúszni, hogy alkoholmentes koktélt készítsen, (hasonló arányokkal, mint az alkoholos italok esetében).

A csaposok közül egyre többen tanulják az alkoholmentes italok széles spektrumának megismerését, mert ezek nyomán tudnak kísérletezni velük, amikor a vendégek kifejezetten alkoholmentes koktélokat kérnek. Több koktélbárban egyenesen bátorítják is a csaposokat az eredeti alkoholmentes italokkal való kísérletezésekre.

A csaposok hamar felismerik az ilyen italok karakterisztikáját. Ezekből az italokból hiányzik az alkohol, és ezt a nagy növényi anyag-jelenlét, a fűszeresség, a virágosság, a gyökerek egyedi keverékei pótolják, ez a vonalvezetés teszi érdekessé a kategóriát a fogyasztók szemében. A készítők az alkoholmentes italoknál rendszerint dinamikus ízprofilokat adnak a koktélnak. A csaposoknak ez egy valóságos Jolly Joker, hiszen a koktélok megalkotásakor mindig ízekkel dolgoznak, és az alkoholmentes párlatok egy egészen új spektrumát nyitják meg a koktélkedvelők számára. Az a mondás járja a szakmában, hogy egy alkoholmentes ital nagyszerű lehetőség egy csaposnak arra, hogy megmutassa a képességeit, a mixológiában megnyilvánuló művészi érzékét.

Az elmét években az volta feltételezés, hogy az alkoholmentes szeszes italok elsősorban azokat célozza meg, akik egyáltalán nem isznak alkoholt. A COVID-19 világjárvány idejéről szóló iparági elemzések szerint megdőlt ez a  nézet! Az alkoholmentes italok piacán az emberek 70-90%-a rendszeresen iszik alkoholt, nem mondhatnánk, hogy a Seedlip és társai csak az absztinenseké lenne.

Az alkoholmentes italok rávilágítanak egy érdekes tényre: az alkohol meghatározza azt, ahogyan szocializálódunk. Tulajdonképpen a történelem során az alkohol összehozta az embereket, segített a közösségek létrejöttében, és lehetővé tette, hogy barátok legyenek. Azonban az alkoholmentes italok megmutatják: valójában a trükköt a kézben lévő pohár csinálja, nem pedig az, ami a pohárban van! Szóval nem törvényszerű, hogy az emberek közösségét az alkohol tartsa össze, mert ez egy kellemes aromával rendelkező alkoholmentes ital is megteheti ugyanezt.

 

Ezekkel az italokkal ráhangolódhatunk az alkoholmentes zamatokra

Sokan még ma is azt gondolják, hogy „cikinek” számít alkoholmentes italokat kortyolgatni. Ez egy óriási tévedés, mivel egyre több nagy italamárka érez rá kategória létjogosultságára, ezért jelennek meg egyre gyakrabban a boltok polcain az alkoholt nem tartalmazó sörök, pezsgők és különleges párlatok.

A mentes italok egyik „rocksztárja” a Seedlip! Érdemes megkóstolni a brand egyik legizgalmasabb italát, a fűszerességet főszerepbe helyező Seedlip Spice 94 Alkoholmentes Párlatot. A Seedlip Spice legalább annyira felpaprikázza az embert, mint a Spice Girls. A jamaikai fűszerességgel játszó ital kellemesen bizsergeti a nyelvet, és ehhez egy szemernyi szeszre sincs szüksége. A furmányos növényi alkohol elemekkel rendkívül ötletesen kimaxolja az aromakarakter egyensúlyát. Egyszerre citrusos, energikus, és bővelkedik kardamomban, a grapefruit zamata felébreszti valamennyi érzékszervünket. Nemcsak az íze, már a palackja is parádés – a palackján látható fűszerek összefonódása egy róka alakját mutatja, virágból kirajzolódó szemekkel, botanikai összetevőkből megjelenő testtel. 

A kellemesen hömpölygő Törley Pezsgőnek szintén létezik alkoholmentes változata. A Törley Alkoholmentes Pezsgő egy virágos, intenzív gyöngyözés designos palackban, a szőlő jutalomjátékával, édes fűszerességgel, a Methode Charmat érlelési módjával. Szintén pompás pezsgő a maga nemében a Törley Alkoholmentes Rosé Pezsgő. Rosé színne rendelkezik, harmonikus szőlőmustos karakterrel bír. Egy kis fűszerességgel, mert ez már-már kihagyhatatlan egy igazán jó alkoholmentes italból.

Szóval a Törley nem vette tréfára az alkoholmentesség aspektusát, és olyan finom pezsgőket alkotott, hogy nem is hiányzik belőlük a szesz ereje.

A józan kísérletezők másik ideális választás lehet a gin kategóriájában a Windspiel Non-Alcoholic Gin.  Ez egy kifejezetten jól sikerült gin és akkor is kiemelkedő élményt nyújt, ha nem kering benne alkohol. A „szélharangos zamat” ígéretes örvényléssel hullámzik a szájban, citrusos, szegfűszeges és szegfűborsos aromakarakterrel. A vulkanikus Eifelben egy olyan gin született, amely a természetes ízek borókakölteménye. Ez egy folyékony emlékmű a készítők példaképének, Nagy Frigyesnek, aki segített popkulttá tenni a burgonyát a német kultúrában, A palackon Frigyes imádott kutyája szerepel, az alkoholmentes gin kuriózumát pedig az adja, hogy burgonyából készítették.

És valljuk be, egy jó sört is el tudunk képzelni alkoholtartalom nélkül! A világ egyik nagy sörmárkája, a Heineken is erre a következtetésre jutott. A világ legtöbb országába értékesített „internacionális” sör természetesen nem engedhette meg magának, hogy kihagyjon egy ilyen gigászi ziccert, és elkészítette a saját alkoholmentes változatát. Eladási volumene miatt a Heineken Európa első számú sörmárkája, egy különleges élesztővel, amely az alkoholmentes változatban is letisztult ízeket teremt. A sör egy keserű, citrusos pilsner, a víz, az árpamaláta és a komló elegáns együttállása. Van egy nagyon kellemesen telt íze, amit mindenki ismer, ezért keresik és szeretik Arubától Zimbabwéig. Ahogyan a Gösser Natur Zitrone is az egyik legjobban ismert alkoholmentes citromos sör, sokak kedvence, amely üdeséggel pótolja az alkohol hiányát.

A magyar piac is érzékenyen reagált az alkoholmentes italok előretörő trendjére. Ezért találjuk meg a hazai boltok polcain a Pécsi Szalon Alkoholmentes változatát, vagy a Dreher 24 Alkoholmentes verzióját.

Egyre több italfajátban kapható alkoholmentes verziót, és bőven van választási lehetőség a józan kísérletezők előtt.

 

Milyen jövő áll a kategória előtt?

Az emberek újragondolták a kapcsolatukat azt illetően, mit isznak, és az milyen hatást gyakorol az egészségükre. A prémium italok világa már sosem lesz olyan, mint a nagy szemléletváltás előtt. Ez borítékolja, hogy ígéretes évek várnak az alkoholmentes italokra, és ehhez már egy nagy szesztilalomra sincs szükség, mint a 20. század elején az Amerikai Egyesült Államokban.

A szeszipari guruk érdekeltté váltak abban, hogy valami egészségeset hozzanak létre, ami jobbá varázsolja az emberek életét. És minden korttyal tegyenek az egészségükért, a jókedvükért, mert számos nemes italban rengeteg egészséges botanikai összetevő kering.

És egyetlen koktél zamata sem szenved csorbát, ha a bártender különleges összetevőkből készíti, amelyek között esetleg nem szerepe az alkohol. A progresszívebb jövőt fürkésző vállalatok jelentős része már így gondolkodik, és könnyen elhozhatja azt a korszakot, amikor az emberek egészséges mértékletességgel fogyasztanak alkoholt, a józan ész keretein belül.

A piac folyamatosan bővül, és ez garantálja, hogy a kreatív guruk újabb és újabb alkoholmentes italokat alkossanak. Azonban vitathatatlan, hogy ez még mindig egy születőben, keletkezőben lévő kategória, és a formálódás fázisában van, keresi az utakat. A friss alkoholmentes italok kieszelői abban a tudatban dobhatják piacra az újdonságaikat, hogy hozzájárulnak egy kategória felépítéséhez, és modern klasszikusokat adhatnak az innovációkra szomjazóknak.

 

Fedezze fel az alkoholmentes italok világát az iDrinks üzleteiben! Jöjjön el hozzánk, és kollégáink segítenek megtalálni az ízléséhez legjobban illő alkoholmentes párlatokat, amelyekkel tudatosabbá teheti alkoholfogyasztását.

Kapcsolódó termékek

Törley Alkoholmentes Pezsgő [0,75L]

Raktáron
1.480 Ft
Kedvencekhez adom

Seedlip Spice 94 Alkoholmentes Párlat [0,7L|0%]

Utolsó 2 db raktáron
14.850 Ft
Kedvencekhez adom

Seedlip Garden 108 Alkoholmentes Párlat [0,7L|0%]

Jelenleg nincs készleten!
15.899 Ft
Kedvencekhez adom

Tanqueray Zero Alcohol [0,7L|0,0%]

Raktáron
7.999 Ft
Kedvencekhez adom