Quintessence Competition

Quintessence Competition
Aki figyeli az italok világában történteket, az tudhatja, hogy bizony szép számmal találunk mindenféle versenyeket és megmérettetéseket, ahol a különböző italfajták küzdenek a minél előkelőbb helyezésekért. Ez nem csak az új piaci szereplőknek fontos, hanem a már időtlen idők óta működő gyártóknak is. Ilyen versenyek nálunk is vannak, és az előkelő helyezést elérők számára komoly referenciát, forintokra váltható előnyöket biztosítanak.

Itthon a pálinka a legnagyobb mennyiségben előállított égetett szeszesital, egyfajta nemzeti italnak is számít (különösen, mióta a kumisz kiment a divatból) nem véletlen, hogy a nagyobb hazai versenyek is ezen ital köré szerveződnek.

Az egyik legnevesebb ilyen rendezvény az Ongai Kulturális Egyesület szervezte Quintessence pálinkaverseny. A verseny története 2010-ig nyúlik vissza. Kezdetben egy baráti társaság szervezte, a saját és a helybéli főzeteket felvonultató baráti versenyként indult. Az első évben csak a helybeli pálinka barátokat szólította meg az egyesület, de egy év múlva már négy megye 28 településéről 168 pálinkamintával neveztek a résztvevők. A minták száma, és a verseny mérete ezt követően folyamatosan emelkedett. Az utóbbi három évben már folyamatosan 1000 feletti mintát neveznek a résztvevők, akik már a határokon túlról is érkeznek. Ezzel a nevezési számmal a szervezők már elmondhatják, hogy a Kárpát-medence legnagyobb és legrangosabb pálinkás megmérettetését gondozzák.

A Quintessence Competicion – korábbi nevén Ongai Pálinkaverseny – tehát elmúlt években nemcsak Magyarország, de egész Közép-Európa meghatározó pálinka- és párlatmegmérettetésévé nőtte ki magát, ahol most már Európán kívüli nevezők is feltűnnek. A verseny díjazottjának lenni rangot és szakmai elismerést jelent. Ez viszont azt is jelenti, hogy nemzetközileg is felkészült, széles körű szakmai ismeretekkel rendelkező pálinkabírálókra, értékelőkre van szükség. Egy ilyen nagy versenyen bírálni komoly kihívás és felelősség minden, a pálinka területén dolgozó szakembernek. A rendezők folyamatosan követik a szóba jöhető szakemberek munkásságát. Bizony, a kiválasztáshoz a leendő bírálókat is bírálják, teljesítményüket összegzik és kielemzik, hiszen egy ilyen neves versenyen valóban elfogulatlan, egyenletes teljesítményt nyújtani képes bírálókra van szükség. Maguk az ongai szervezők is tartanak tréningeket és képzéseket, az ezeken nyújtott teljesítmény, és a vizsgák eredménye is sokat számít a bírák kiválasztásában. A 70 százalék feletti teljesítményt mutató bírálók kerülnek be a verseny zsűrikeretébe, ami már 30 feletti főt számlál. Számukra újabb tréningek jönnek, újabb „vizsgákkal”, mért teljesítményekkel. Mindezeket egy saját pontozási rendszer alapján összegzik, és a legjobb eredményt elért bírálók kerülnek meghívásra az éves versenyre.

A Quintessence Pálinkaversenyen a beérkezett mintákat 20 pontos bírálat alapján értékelik, ahol a párlat tisztaságát, a gyümölcskaraktert, a szájérzetet és a termék harmóniáját vizsgálják. Minden pálinkát egymástól függetlenül minimum 6 bíráló minősít. Ha nincs egyetértés vagy 14 elért pont felett minimum 3 pontnál nagyobb különbség mutatkozik meg a bírálatok között, akkor automatikusan új bizottsághoz, ha itt sincs egységes vélemény, akkor a csúcszsűrihez kerül a minta. Végül egy saját maguk alkotta számítógépes program segítségével a bizottság összesített lapot tölt ki mintánként, az egyeztetett vélemény alapján.

Az bizonyos, hogy átlag pálinka kedvelőként nehéz elképzelni, hogy több tucat, vagy akár száz párlat minőségét képes lehet valaki objektíven megítélni, de a világon és most már itthon is láthatjuk, hogy azért ez létező tehetség, valóban vannak erre alkalmas emberek. Azt azonban nyugodtan biztosra vehetjük, hogy egy ilyen versenyen dolgozni még az italok kedvelőjeként sem csupán móka és nevetés, ez bizony komoly munka.

A felhasznált fotók a verseny honlapjáról származnak.

Tartalomhoz tartozó címkék: pálinka italbemutató egyéb párlatok