A chili felforrósít a nagy hidegben: a Tarsier Khao San Chili Gin
Egy pesti túrán vétek lenne kihagyni a Hármashatár-hegyet, ami lehet egy remek kirándulás csúcspontja. Innen csodás panoráma tárul elénk, és az erdős, dombos vidék mosolyt rajzol az ember arcára. Ám a tél és a tavasz váltópontján könnyen megeshet, hogy a kelleténél pár fokkal csípősebb az idő, mint amire az ember számít..Ebben az esetben lesz segítségünkre egy olyan ital, amit kifejezetten arra találtak ki, hogy bizsergető ereje bátorságot adjon a magaslatok megszállottjainak, és felmelegítse a zimankótól megfáradt kalandorok testét.
A Tarsier Khao San Chili Gint a keleti hegyi vándorok kiindulópontjáról, Khao Sanról nevezték el. A csípős gin egy igazi bátorságcsináló azoknak, akik veszik maguknak a bátorságot, és felmerészkednek a szédítő hegyek közé, a sólymok és a felhők birodalmába.
Ez a vérpezsdítő chilis gin nemcsak az ázsiai kalandorok hátizsákjának kötelező kelléke, hanem mindenkié, aki belevág egy kiadósabb túrában a tél és a tavasz metszéspontjában!
Mert alig érezzük majd a hideget, amikor a tahi chili energiái bizsergetik a nyelvet, tökéletes harmóniában a kaffir lime élénkségével, a csábító chilis áramlással együtt. Közben kacérkodni kezd az érzékszerveinkkel a gin alapját jelentő boróka, és egy kis citromfűvel megspékelve visz közelebb a messzi hegyek szellemiségéhez.
Keresve sem találhatnánk jobb útitársat egy hűvös túrára egy melengető ázsiai chilis ginnél!
Fireball Cinnamon: „télkergető” fahéjas tűzkortyok a keményebb barlangi környezethez
Sokan valami újszerűbb túrára vágynak, ami szakít a megszokott ötletekkel, és egy váratlan környezetben teszi próbára az embert. Ahol időnként hűvösebb van annál, mint amit megszoktunk. Ilyen lehet az, ha valaki bevállal egy barlangi kalandot, mondjuk a Tapolcai-medence szemet gyönyörködtető képződményében, a Szent György-hegyen lévő bazaltorgonában. Itt számos részen akár 30-40 méteres magasságba kúsznak a gigászi bazaltoszlopok, amelyek leginkább orgonasípokra emlékeztetnek, és erdőszerűen sorakoznak egymás mellett. Lenyűgöző látvány ez a Balaton-felvidéken, amit minden szépségre éhes vándornak látnia kell. Mindössze egy 4 kilométeres tanösvényt kell végigjárni hozzá, 7 állomáson át. Ha barlangi izgalmakat és csodás természeti képződményeket keresünk, akkor érdemes meglátogatni a Baradla-tanösvényt is az Aggteleki Nemzeti Parkban, mert ez a 7.5 kilométeres túraútvonal szintén kiragadja az embert a hétköznapi valóság keretei közül.
Viszont meglehet, hogy a barlangok hűs klímájához kell egy bizsergető, melengető nedű!
Keresve sem találhatnánk jobb italt ehhez az utazáshoz, mint a Fireball Cinnamont. Már a palack címkéjén lévő gyömbért okádó sárkány láttán érezhetjük, amint a bizsergető tűz szétárad a tagjainkban! Ez tipikusan az a párlat, amelyben a fahéj veszi át a stafétát. Az 1984-ben alapított kanadai gyártó ügyesen ötvözi a whiskeyt a fahéjjal, hogy a lehető legtöbbet hozza ki mindkét minőségből.
Már erőteljes, ugyanakkor kellemes fahéjas illata felkelti az ember érdeklődését. Íze testesen áramlik a szájban, lecsengése pedig fűszeres karakterrel gondoskodik arról, hogy egyetlen didergős tavaszváró túrán se fázzunk.
Riga Black Balsam Cherry: cseresznyés csábítás lett földről
Túrázás közben bizony megesik, hogy az ember elárasztja a csüggedés érzése, és már fel akarja adni az „erőltetett menetet”, egy nagyobb dombra vagy hegyre mászó sétát. Ilyenkor jön kapóra egy édességével új erőt adó, lelkesítő ital, a Riga Black Balsam Cherry! A hűvösebb napokon is felvidítja és további kalandokra ösztönzi az embert. Ráadásul az északi sanyarú körülmények között élő lettek alkották meg a receptjét, ízei között visszaköszön a meglehetősen jeges klímát túlélő virtuóz szemléletük is, amiből van mit tanulnunk túrázóként a hideg átvészeléséhez.
Különösen jól jöhet ez a holtpontokon túllendítő nedű a Rám-szakadékban. Már-már „kötelezően ajánlott” a kihívást jelentő túrázóknak való. A fővárostól mindössze 40 kilométernyire fekvő Rám-szakadék egy híres szurdokvölgy a Dunakanyarban. Itt tényleg nagy szükség lesz az ember találékonyságára és ügyességére, mert több részén bizony csak létrák és korlátok segítségével lehet tovább haladni a sziklák között. A megpróbáltatásokért cserébe olyan szépséges helyeket találunk ezen a környéken, mint a Prédikálószék, a Vadálló-kövek, Visegrád vagy Dobókő.
Szóval a kirándulás során a kihívások azért vannak, hogy legyőzzük őket. És ha már feladnánk, akkor ott a helye a táskában egy frenetikus bátorságébresztő italnak, a Riga Black Balsam Cherrynek, ami a nagy hidegben is képes fellobbantani bennünk a küzdelem tüzét.
Bizony megesik, hogy a tavasz közeledése keserédes élmény, mert beárnyékolják a mínuszok. Ekkor sem szabad kihagyni egy remek túrát, inkább érdemes stílszerűen magunkkal vinni a Riga Balsam Cherryt! A lett likőr 30%-os alkoholtartalommal kering a palackban, egy piedesztrálra emelve a gabonaszeszt és a cseresznyét. Bájosan összecseng ízében az érzékien édes méz és a cherry, miközben feltárulnak a párlat gyümölcsös és gyömbéres oldalai is, balzsamossággal kényeztetve az ízlelőbimbókat.
Lettország különleges likőrjét a túrára is magunkkal vihetjük, hogy mosolyt varázsoljunk a hűvös időben barátaink arcára.
Spytail Ginger Rum: gyömbéres rummal a hűvös túrák megfázása ellen
A tél gyakran megfázással jár együtt, ezért a hideg hónapokban gyakran nyúlunk egy markáns ízű „csodaszerhez”: a gyömbérhez. A régi időkben gyömbért rágtak a kínai tengerészek, hogy ne legyenek betegek, az ókori indiaiak meg emésztési nehézségeik idején használták ezt a kemény ízekkel kavargó növényt. Ráadásul a középkori olaszok sem vetették meg a használatát, mivel a szexuális teljesítmény fokozásának titkos elősegítőjét vélték felfedezni benne.
Akkor se hagyjunk ki egy ígéretes túrát, ha a tél dacos módon rajta hagyta a karmát az időjáráson, és még márciusban is röpködnek a kellemetlen mínuszok! Inkább vértezzük fel magunkat a hideg ellen, és túra előtt együnk gyömbért. Tegyünk be a túratáskánkban egy védelmet jelentő italt, a gyömbéres ízekkel hömpölygő Spytail Ginger Rumot!
Mert a konyakos hordóban érlelt rumnak a gyömbér extra csavart ad, mi pedig belecsöppenünk a 19. századi tengeri kalózok harcias életébe, megbolondítva az ízeket egy kis francia eleganciával. A Távol-Keletről érkező gyömbér felpaprikázza a kedélyeket, a gyömbéres rumrecept pedig a 19. századi eredetijéből merített inspirációt, amikor a rumszállító hajók legnagyobb ellensége nem a tenger, hanem a mindenre elszánt fosztogatók voltak! A Spytail Ginger Rum maga a palackba zárt történelem.
Illatában magához édesget minket a melaszos fűszeresség fuvallata, a barnacukor és a kiindulópontot jelentő melasz ölelésében. A folytatásban elárasztja az orrot a karibi gyömbér és a fűszerek fortissimója.
Ízében egy krémesen fűszeres cresecendo tanúi lehetünk, ahogyan a jellegzetes íz egyre jobban erősödik a nyelven. Aztán az élénk gyömbéres jegyzetek gondoskodnak az egyensúlyról, elárasztva a szájat trópusi gyümölcsökkel és fahéjjal.
Himbrimi Old Tom Gin: északi édes gin, ami felpezsdíti a hangulatot
A gleccserek és a vulkánok jeges érintésű országában, Izlandon született egy frenetikus finomságú gin, amely ideális a hűs környezetben zajló túrákhoz. A tűz és a jég földjén egy dry ginektől merőben eltérő gin született, amely ízében visszakanyarodik a párlat hőskorszakába, amikor még édesebb nedűk kavarogtak a gines palackokban. Nem vitás, a Himbrimi Old Tom Gin egy igazi időutazás a gin epikus éveibe, amit nem szabad kihagyni a túrára készülő ginkedvelőknek.
Már a Himbrimi Old Tom gin mély borostyánsárga tündöklése kóstolásra csábítja az embert, mert annyira szép, mint a magyar túraterületek közül a Megyer-hegyi tengerszem! A Himbrimi atyja, Óskár Ericsson mókásan azért találta ki ezt a pompás párlatot, hogy legyen egy tökéletes társa a horgászáshoz. Ám az izlandi művész ennél sokkal nagyívűbb nedűt hozott létre a folyók partján lévő gyógynövények florájából a dermesztő Izlandon.
Óskar a gin aromájának kialakításához bevállalt egy kiadós túrázását, amit minden évben megtesz. Ilyenkor gyűjti össze azokat a folyó partján termő gyógynövényeket Izlandon, amelyek sajátos ízeket kölcsönöznek a párlatának. Ilyen az északi kakukkfű, az angyalvirág, és téli ital lévén a mézet sem lehetett kispórolni a ginből.
A himbrimi egyébként egy jeges búvár, az izlandi horgászok kedvenc madárfaja, aki a zimankós időben érzi magát igazán elemében.
A párlat egyszerre villantja fel azt édes és keserű tartomány legjavát, és egy kis levendulával ébreszti fel az érzékszerveket, hogy ne tompuljanak el a nagy hidegben. Valami ikonikus, ahogyan egymásra „rímelteti” a borókás és északi kakukkfüves rétegeket!
Az északi ízekhez egy stílusos észak-magyarországi túra illik. Télen sem szabad kihagyni a Szalajka-völgyet Eger közelében. Gyalog, biciklivel is felderíthetjük a szépségeit, és még a kisvasút is egy csodás alternatíva erre. Itt található például az istállóskői barlang, ahol egy nem annyira fiatal, 36 ezer éves emberi csontváz rejtőzik a sziklák között. Itt delejezi a szemet a Fátyol-vízesés, de ellátogathatunk egy erdei múzeumba, sőt még pisztrángost is nyitottak a környéken. A Bükk-fennsík szintén izgalmas túrahelyszín, szédítő sziklafalakkal, ahol akár barlangi túrákat is bevállalhatnak a merészebbek.
Érzi már a késztetést egy jó kis túrához? Hívják a hegyek, az erdők és a barlangok, csak ne lenne olyan dermesztően hideg? A hűvösebb időben is belevágna egy adrenalinpörgető túrákba, csak még keresi ehhez a megfelelő útitársat, egy remek ital formájában, ami segít szembenézni a hűvös idővel? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és segítünk megtalálni az ízléséhez legjobban passzoló párlatokat!