Likőr, ír whiskey és krémesség egyszerre: Shanky’s Whip Black Irish Whiskey
Vannak, akik 2025-ben nagyobb rendet szeretnének teremteni az életükben és a környezetükben. Ez is lehet egy fogadalom, mert kevés vonzóbb dolog létezik annál, mint amikor igyekszünk szervezettebbé, rendezettebbé válni (beszéljünk akár a mindennapi gondolkodásunkról, vagy arról, hogyan látjuk az élet dolgait).
A szimmetria, a párlat minden elemében érvényesülő szervezettség a Shanky’s Whip Black Irish Whiskeylikőr egyik lényegi szervezőelme, mondhatni a princípiuma! Alkotói ugyanis annyira tisztán látják az ír whiskeyben és a Smaragdsziget likőrös áramlásaiban rejlő sajátosságokat, hogy megalkottak egy aromatikus hidat a két ír zamatkultúra között, életre keltve egy palackba zárt csodát. Ennek köszönhetően a Shanky’s Whip Black Irish Whiskey egyszerre tobzódik a whiskeys zamatokban és a likőrös édességben, eszményi keresztmetszetet teremtve a két ízvilág között.
Már a párlat névadója sem volt egy középszerű karakter! Shanky a zsokék egyik igazi egyéniségeként szelídítette meg a szilaj paripákat, a fogathajtás fenegyerekévé avanzsált a maga korában. Azonban annyira öntörvényű férfiú lett, hogy nem engedelmeskedett senkinek, így sikerült durván konfrontálódnia a versenybírákkal: megtiltották neki, hogy valaha lovat hajtson a nagy versenyeken. Persze Shankynek sem kellett a szomszédba menni pár furmányos trükkért: gondolt egy merészet, és nyerítő paripa helyett egy izmos lábú struccot kötött versenyfogata elé. Képzeljük csak el azt a megrökönyödéssel vegyülő csodálatot, amikor Shanky struccal hajtott fogara megjelent a versenypályán…
Ugyanez a meghökkenéssel párosuló ámulat jellemezte a kóstolás pillatát, amikor a whiskyguruk megízlelték napjaink egyik legizgalmasabb whiskeylikőrét, a Shanky’s Whip Black Irish Whiskey.
Az írek nagy dobása vérpezsdítő a maga nemében, új életre kelti a whiskeylikőr fogalmát a zöld szigeten. Olyan, mint amikor belép az ember a dublini Temple Bárba, és felcsendül valamelyik lelkesítő ír kocsmazene a maga rockos, tradicionális lüktetésével – teljesen feldobja és kiragadja az embert a mindennapok labirintusából, akárcsak a Shanky’s Whip Black Irish Whiskey.
A Shanky’s esszenciája a fekete ír likőr és a blended whiskey egymásra találása a szájban, egészen az ember lelkéig hatol. A krémes tejkaramellás mágia gyorsan magához édesgeti az embert, nem vajmi kevés, hanem temérdek fenséges vajas ízzel, fűszeres fortissimókkal tarkítva. Aromáinak armadájából kiemelkedik a játékos vaníliás karamella, ez a párlat szívcsakrája. A fűszeresség vehemensebbé teszi benne az édes ízek hömpölygését, és külön ízletes élmény, ahogy együtt áramlik az ízelőbimbókra az ír krémlikőr és a whiskey.
Rumot hoz a mélytengeri csápos szörny: Kraken Black Spiced Rum
2025 első felében rengetegen nyitnak az új dolgok felé. Ez a különleges italok kiszemelésében is szerepet játszhat! Mi lenne, ha idén a már jól ismertek után egy meglepően finom, temperamentumos rumra esne a választásunk? Egy olyanra, amely már kiszerelésében valami egészen stílusosat villant, és a palack designjában a régi rémfilmek polipszerű szörnyének, a krakennek a csápjai jelennek meg? A rémséges kraken egy bűvöletesen jó, bársonyos párlatot őriz a palackban, aminek ott a helye egy vérbeli rumrajongó gyűjteményében. Az a jó hírünk, hogy a Kraken Black Spiced Rum elérhető az iDrinks üzleteiben. Viszont érdemes minél előbb lecsapni erre a karibi kuriózumra, mert egyike a legkeresettebb termékeinknek.
13 fűszer jobbnál jobb karibi tételekből. Már csak a változatossága és kalandos finomsága miatt is érdemes mielőbb megkóstolni 2025-ben a Kraken Black Spiced Rumot. Kifinomult, tartalmas és masszív rum, ami minden bizonnyal még a tenger gyomrából támadó kraken csápjait is megszelídítené, ha adnánk neki pár palackkal a Kraken Black Spiced Rumból! Kár kólával elrontani, bár sokan a rumos kóla hívei. Szerencsére elmondhatjuk, hogy minden létező keverési formációban, akár egy vagány koktél alkotóelemeként, aromatikus finomhangolójaként is érdemes kipróbálni!
A 2010-ben debütáló rum felbukkanása óta világszerte népszerű. Diadalmenete a világ mind a négy sarkában érezhető. Ennek oka a gondosan kiválogatott alapanyagokban keresendő; a jelentős részük barbadosi eredetű, megjelenítve a karibi ízek színe-javát, a helyi terroir végtelen gazdaságát. A Krakenben felhasznált rumok bázisa a cukornádmelasz, ez adja a könnyed és édes cukornádnál tartalmasabb zamatát. A kiszemelt karibi tételekből alapos blendelés után hozzák létre a Kraken Black Spiced Rum zamatát, ám ennek kiforrottságához nagy szükség van a fűszeresek sokaságára is (ezek listája féltve őrzött titok).
A Kraken Black Spice Rum első illatolásakor megnyílik előttünk a mogyorós, olajos ízek garmadája, bájos édességgel cirkulál az orrunkba a vanília és a szíve melengető kávé fuvallata. Már az illatolásban felsejlik a melaszos vonalvezetés.
Kóstolásakor fejest ugrunk a karibi ritmusú ízek tengerébe! Az édes zamatok és a selymes fűszeres fortissimók hömpölygése érdekes műfaji keveredésre kínál lehetőséget, páratlan egyensúlyban illeszkednek egymásra a különböző rétegek. A tartalmasabb, fajsúlyosabb édes melaszosságra valósággal rásimul a vanília és a szegfűszeg, az ínycsiklandozó, vérpezsdítően bizsergető gyömbér íze. Az igazi komplex ínyencség azonban még csak ezután jön: a presszókávé lelket delejező eleganciáját is érzékelhetjük a Kraken Black Spiced Rumban. Mintha egy napsütéses barbadosi kávézóban ülnénk, és onnan néznénk a türkizkék tengeri habokat, benne a kraken sejtelmes csápjaival.
A Kraken Black Spiced Rum egy olyan „metál vagány” elixír a Karibi-térségből, amely kiszabadít minket a téli mínuszok közül, és energiától duzzadó lendülettel rúgja be 2025 motorját!
Folyékony óda a karamellás-gyümölcsös ízekhez: Writers Tears Whiskey
„Idén jóval több könyvet fogok olvasni, mint korábban”. Sokaknál elhangzik ez az újévi fogadalom, azonban elég nehéz tartani, és fáradtan nekiülni egy klassz könyvnek a hosszú és fáradtságos munkanapok után. Kivéve, ha az ember nyer a könyvhöz egy kis extra motivációt, például a Writers Tears Whiskeyvel, amit kifejezetten a kultúrára hangoltak! Ezt a nedűt az ír irodalom nagyágyúira optimalizálták, hiszen emléket állít az Ulyssest papírra vető James Joyce-nak, a Gulliver utazásait megálmodó Samuel Beckettnek vagy a Dorian Gray arcképét megíró Oscar Wilde-nak.
Ahogyan az irodalomban alkotó szerzők vízióiban, úgy ebben a briliáns whiskyben is egyfajta művészetet figyelhetünk meg az aromák nyelvén. Készítői magabiztosan ismerik az ír whiskeykészítés finomságainak színe-javát, és erre hagyatkozva egy folyékony ódát készítettek, feltárva a Smaragdsziget legnemesebb ízeit.
Végre egy ital, amely mindent felülír, amit korábban a whiskeyről gondoltunk! Az ír édesség buja áramlása jellemzi a Writers Tears Copper Pot Whiskey zamatát, telis-tele zöldalmás és karamellás tobzódással a nyelven. A Writers Tears Copper Pot Whiskey megidézi az ír likőrgyártás legdicsőbb időszakát, ugyanakkor méltó emléket állít az örök élet vizének a zöld szigeten, ahol évszázadok óta jobbnál jobb párlatok csörgedeznek a pohárban. Ez a párlat leleményesen összehozza a whiskey múltját a jelennel, és szemérmetlenül a csúcsra járatja kortyaival a szájban a zöldalmás, pirítós ízeket, amelyek újabb kortyokra csábítják az embert.
A 4 hosszú esztendőn át tartó érlelés nemes, tartalmas árnyalatokat ébreszt a whiskeyben. Citrusos üdesége, vaníliás édessége kiragadja az embert a szürke hétköznapokból, elrepít minket az erdei gyümölcsök álomországába.
A Writers Tears Copper Pot Whiskey kóstolásakor egyszerre rajzolódik ki a szájban az ital könnyedsége és édes oldala, a mézes-gyümölcsös aromavezetés valósággal magával ragadja az embert! Keresve sem találhatnánk ennél fenségesebb belépőt az ír whiskey birodalmába, ezért barátainknak és a jó whiskeyre fogékony ismerőseinknek is bátran megmutathatjuk ezt a folyékony életelixírt a kelták paradicsomából.
Mexikói vulkanikus nektárja: a Rooster Rojo Mezcal
Valami gyökeresen újra, valami kirobbanó élményre vágyunk 2025-ben. Erre reflektál az utóbbi évek egyik legütősebb, vulkanikus erőkkel keringő itala, a Rooster Rojo Mezcal. Elérhető közelségbe – egy designos kiszerelésű palackba – hozza Mexikó energiától lüktető létállapotát, a helyi ízek valamennyi rezdülésével együtt! A párlat „kirobbanó” jellegéről maga a származási helye gondoskodik. A Rooster Rojo desztillátumai egy vulkán lábánál épült lepárlóban készülnek, így mindig magukban rejtik a kitörni készülő mélyben szunnyadó energiát, és ez igen jót tesz a Rooster Rojo Mezcalnak.
Ez a mezcal egyszerre fesztelenül laza és erőtől duzzadó, akárcsak egy ereje teljében lévő tűzhányó! A Rooster Rojo italok lepárlója a mára kialudt Tequila vulkán árnyékában dobja piacra jobbnál jobb italait. Valamennyi palackjukon délcegen feszít a „rojo” vagyis a „kakas”, Mexikó nagy jelképe! A Rooster Rojo Mezcalja megtestesíti azt a tüzes harcias energiát, amely a tequila egyre felkapottabb „fivérévé” avatja a mezcalt, Mexikó másik kultikus italát. Minden Rooster Rojo palack felér egy kiadós hajnali kakaskukorékolással, ami beindítja az új esztendőt, így vulkanikus mezcalzamatoktól hajtva vághatunk neki 2025-nek!
A Rooster Rojo Mezcal a tradíció és az innováció metszéspontján született. Aromahullámai között érezhetjük a régi nagy mezcalkészítés hagyományainak kiforrottságát, az ízek tökéletes illeszkedéséről azonban a modern technológia eszközei gondoskodnak. Ennek köszönhető, hogy a párlat egyszerre autentikus és bársonyos textúrájú, ékes bizonyságát adva annak, miért számít annyira popkult italnak a mezcal a mexikóiak körében.
Az új évet érdemes tehát egy új italfajta, a Rooster Rojo Mezcal ízlelésével indítani, hiszen már az illata furmányos füstösséggel tárja fel Oxaca környékének karcosan aromatikus báját, megbolondítva az alapképletet a markáns fűszerekkel, a gyümölcsösség lágy fuvallatával. A Rooster Rojo Mezcal ízében sem fogunk csalódni, mert maga a folyékony Mexikó kacérkodik benne az ízlelőbimbókkal! Testet és lelket egyszerre ráz fel a mexikói kakas ereje, élen a vibráló, felpezsdítő citrusossággal, a gyümölcsös fortissimók áramlásával, miközben a nyelven az édes agávé is hírt ad magáról, lágy füstösséggel.
A francia alma diszkrét csábítása: Chateau De Breuil Fine Calvados
Klasszikus fogadalom, hogy az új esztendőben valami újat tanuljon az ember. Többen egy hangszer, a trombita, a gitár elsajátítására vagy egy idegen nyelv megismerésére hangolódnak. Ám az is a fogadalom része lehet, hogy a minőségi italok kedvelőiként olyan párlatok birodalmába nyerjünk betekintést, amely lehengerli az embert a maga újszerűségével. Ilyen a calvados, a francia alma előkelő zamatára hangolt mestermű. Az iDrinks üzleteiben is elérhető Chateau De Breuil Fine Calvados isteni indítás 2025-re. Ez az almából komponált műalkotás ragyogó lehetőséget kínál arra, hogy már az év első heteiben pozitív lendületet kapjunk, és ugyanilyen dinamikus finomsággal jöjjön a folytatás!
Érett aranysárga színben pompázik. Igazi jutalomjáték az ízlelőbimbóknak, főszereplője az alma. Ez a Chateau De Breuil Fine Calvados, a calvados műfajának egyik éljátékosa!
Az igézően szép Normandia első számú gyümölcse a ropogós, lédús alma. Ez a gyümölcs kapja a stafétát a Chateau De Breuil Fine Calvadosban, amely zamatában felvonultatja a terroir valamennyi gyümölcsös és aromatikus finomságát, egy valóságos himnusz a normandiai ízekhez. Az előkelő Pays D’Auge területén található a világhírű a 16. és 17. században épült chateau, Chateau De Breuil birtoka. Új tulajdonosainak több nemzedék óta a kisujjában van a desztillációs technológia. Ennek jegyében kétszeres, kisüsti lepárlással készítik a régió egyik ikonikus italát, a Chateau De Breuil Fine Calvadost.
Már egy pár korty után érezhetjük, milyen csodát „mível” a két évig tartó hordós érlelés a calvadosszal!
A tölgyfából készített hordó nemes, elegáns tónusokkal gazdagítja az almapárlat zamatát, aranyló színpompával és vibrálóan friss gyümölcsös ízzel ruházza fel a desztillátumot. A Chateau De Breuil Fine Calvados maga az almában tobzódó Normandia, rengeteg körtés ízzel tarkítva. A nyelven kirajzolódnak a calvadosokban megnyilvánuló karamellás, vaníliás és aszalt gyümölcsös jegyzetek, egy hamisítatlan gourmet ital került a palackba. Lecsengése ugyancsak az ínyencek asztalára való, mert nagy teret kap a fináléban a mandula finomsága, az aszalt gyümölcsök sereglése és az almakompótos ízek tömege.
A brazil cukornád bája: Cachaca Pitú
A hideg januárban az is ütős újévi terv lehet, hogy kiszakadjunk a „korán sötétedik” borúlátásából, és egy déli, trópusi tempóra kapcsoljunk. Ebben segít a Cachaca Pitú, amivel felvehetjük a lazább, élettől pezsgő ritmust! Már csak azért is, mert a cachaca a brazilok non plus ultra kedvenc italának, a Caipirinhának a leglényegesebb összetevője. És ha leleményesek vagyunk, akkor a támadó mínuszokkal teli tél idején is kikeverhetjük a Cachaca Pitúból a brazilok imádott cocktailját.
Pernambuco tartományban egy szép napon úgy döntöttek, ideje teljesen új megvilágításba helyezni a cukornádat. A brazil mesterek derekasan nekiveselkedtek, és a pár hetes fatartályos érlelés latbavetésével cukornádból megalkották a világ egyik legfinomabb brazil italkölteményét, ami nélkül nem beszélhetnénk igazán autentikus Caiprinha cocktailról.
A koktéljuk lényege a cukornádból közvetlenül, kipréselt cukornádlé. Olyan furmányos finomsággal ficánkol ez az édes íz a Cachaca Pitúban, hogy a brazilok régóta nemzeti italukként tisztelik a párlatot, így évente több millió liternyi mennyiséget készítenek belőle. Önmagában is felemelő élményt ígér, ha szeretnénk egy brazil fesztivál bulihangulatával indítani 2025 első heteit, azonban koktélokban is érdemes kipróbálni, mert lendületes édessége alapból mosolyt varázsol az ember arcára.
Cikkünk folytatásában kiderül, a Hennessy melyik aranyló designnal csábító változatával érdemes indítani az új esztendő első heteit. Ahogyan arra is rátérünk, milyen japán szilvás ital pörgetheti a csúcsra a keleti kultúrával való ismerkedésünket 2025-ben, és miért lett annyira finom a mézédes Glenmorangie Lasanta hordós változata.