Glenmoragnie
A single maltok díjesőben fürdő királya: a Glenfiddich 12 Years Whisky
Szinglinek lenni nem könnyű. Bár megvan az az előnye, hogy ilyenkor több időt fordíthat az ember magára és a kedvtelésére. Kipróbálhat egy vadonatúj hobbit, olvashat több könyvet vagy belevághat egy ismeretlen sportba. Még az is megtörténhet, hogy a teljesen új és kiszámíthatatlan körülmények között talál rá a szerelem az emberre, mert az új dolgok mindig olyan villámcsapásszerű váratlansággal szoktak megérkezni az életünkbe.
Egy szó mint száz: a tartós egyedüllétnek azért előnyei is vannak. Például az ember tüzetesebben megismerheti önmagát, vagy kedvére megízlelhet egy vadonatúj scotchot. Nyilván nem olyan jó felfedezni egy új italt, mint egy izgalmas idegent a randin, de minél minőségibb kortyokat ízlelünk meg, annál magasabbra emelkedik az ember igényszintje, és ez a párválasztásba is érvényesülhet a későbbiekben.
Érdemes új dolgokat kipróbálni a szingli korszakban, és olyan finomságok zamatába is betekintést nyerni, mint a Glenfiddich 12 Years Whisky. A Glenfiddich ugyanis az ínyencek itala, méltán vált a világ legkeresettebb single malt whiskyjévé. A műfaj nagy királya áttörő sikerét az arányok megtalálásának köszönheti: 12 éves kiszerelése akrobataként jó érzékkel egyensúlyoz a fűszerességben, hosszú érlelése végeredményeként meg kidomborodik belőle a whiskymesterek bölcsességének színe-java. A Glenfiddich évről évre díjesőben fürdik, legyen szó az International Wine & Spirits megmérettetéseiről vagy a Best of the Best cím elnyeréséről 2003-ban, amikor a Glenfiddioch 12 Years lett a legjobb single malt whisky a maga nemében. Az amerikai tölgyfahordós érlelés édes és gyümölcsös ízeket simogatott a párlatba, másrészt citrusossága is felébreszti az ember szívét-lelkét a kóstolás során.
Ízében fejest ugrunk a gyümölcsös és virágos jegyzetek aranysárga tengerébe. Az édes ízek kedvelőinek arca is mosolyra húzódik majd, amint felfedezik a Glenfiddich 12 Years Whiskyben a tejkaramellás, malátás árnyalatok bőséges hömpölygését. Lecsengése pedig olyan bársonyos és nemesen tölgyes, hogy sokáig a szánkban marad előkelő, igényes zamata.
Folyékony nyár, aranyló édességgel: Glenmorangie 12 Years Whisky
A „meggyőződéses” szinglik szerint sokkal jobb egyedül lenni Valentin napon – és alapvetően az életben – mint egy rossz kapcsolatban. Nos, ez a tézis a csúcsminőséget képviselő single maltok esetén is megállja a helyét! Gondoljunk csak az édesen csörgedező 12 éves Glenmorangie-ra, amely a kamaszkor küszöbén csábítóan tiszta aromakaraktert villant; ezt vétek lenne más párlatokkal, radikálisan más ízekkel keverni. Mert elrontaná a stílusát és megfosztana minket attól a parádés scotch áramlástól, amit olyan sokan értékelünk ebben a szemnek is tetszetős palackban.
Ha egy párlatban a finomság a fokmérő, akkor a Glenmorangie 12 éves változatát mielőbb érdemes felvenni a single malt kereső radarunkra! Egy igazi telitalálat a maga nemében, aminek ott a helye egy igényes minőségre szomjazó whiskeyvadász bárszekrényén, hogy másoknak is kóstolót adhasson a folyékony, aranyló tökéletesség áradásából.
12 év egy Bourbon hordó gyomrában? Ez egy olyan megalapozott aromatikus utazás, amely őrületesen finom átalakulást indít be a Glenmorangie párlatában! A végeredmény a Glenmorangie 12 Years Whisky, amely halvány aranysárga színben mesél az érlelőhordó finomságáról, az édesség és a citrusosság művészi összecsiszolódásáról az aromakarakterben. Korábban a 10 évig érlelő párlat volt a Glenmorangie legmenőbb itala, ám az utóbbi időszakban ez a 12 éves aranyelixír lett a vállalat zászlóshajója, legjobban keresett single maltja. Tegyük hozzá: méltán, mert összetettebb, simább a textúrája a 10 éves párlatnál, és minden korábbinál intenzívebb benne az édesség diadalmenete. A citrusos ízek nyelven pezsgését az őszibarack finomsága hangolja tökéletesre, így a Glenmorangie 12 Years Whisky joggal nyert aranyérmet a rangos World Whiskies Awards 2024-es díjátadóján. Mert valóságos kincsestár a zamata a gourman whiskyvándoroknak: érezhető benne a narancslekvár, a frissen sült vajas croissant, a banánkenyér, a nektarin, a karamella – és ez még csak az illatolása volt!
A kóstolásban a nyelvre siklik a narancs és a hívogató vanília édessége, amit kellemesen árnyal a sárgabarack és az étcsokoládé ízletes hömpölygése. Egy kis fűszeres fortissimo pörgeti fel a párlatban az alapképletet, miközben kóstolót kapunk benne a süteményes, zöldalmás és trópusi gyümölcsös aromákból is.
A Glenmorangie 12 Years Whisky díszdobozos kiadása minden bulin magához vonzza a kíváncsi tekinteteket, és kellemesen felpörgeti az állóvizet, így Valentin napján – és gyakorlatilag bármikor – érdemes beszerezni az iDrinks üzleteiből, ha baráti körbe tartjuk a Valentin napot.
Az Oloroso sherry hordós érlelő mágiája: a The Irishman Single Malt Whiskey
„A whisky folyékony napsütés” – vélekedik az örök élet italáról George Bernard Shaw, aki egyrészt neves drámaíróként, másrészt az Uisge Beatha lelkes kedvelőjeként vonult be a whisky pantheonjába! Állításáról könnyen meggyőződhetünk, elég hozzá megízlelnünk a single malt egyik folyékony nagykövetét, a kivételes letisztultsággal a palackban keringő The Irishman Single Malt Whiskey-t.
A single malt műfajának egyik csimborasszója semmit sem bíz a véletlenre: Oloroso sherry hordós érleléssel emeli magasabb élményszintre a The Irishman különleges zamatát, hogy egy egzotikus árnyalatokat villantó ír whiskeyvel kápráztassa el az igényes single maltok rajongóit.
Az ír whiskeymesterek addig csiszolgatták és simogatták az ízeket a hordós érleléssel és a lepárlással, míg létrehoztak egy közel tökéletes finomságot, ahol a gyümölcsösség árasztja el a szájat. Már a csodás borostyánsárga szín delejezi az ember szemét; ehhez társul az érett, zamatos őszibarack a nyelven, rengeteg aszalt sárgabarackkal és trópusi gyümölccsel. Felsejlik az ízek komplexitásából a narancsvirág és a vanília, miközben a tartalmas hordós érlelésből ugyancsak kapunk egy kis kóstolót. A pörkölt mandula és a méz áradása még jobban gourman itallá avatja ezt az ír párlatot, az élelmesebb whiskyvándorok pedig érezhetik benne a müzli és a keksz finomságát is, felkavarva az összképletet némi kakaóval, édes malátával. Ha egy lehengerlően összetett nedűre szomjazunk, akkor a single maltok polcán ez az ír whiskyköltemény lesz az új kedvencünk!
Érett, édes tengeri szonáta: a Bunnahabhain 12 Years Whisky
Attól, hogy valaki szingli, nem kell feladnia az ismerkedést. Mert sosem lehet, tudni, mi történik, ha az élet valamelyik területén összefutunk egy szimpatikus idegennel. Lehet, hogy ő lesz az igazi? Ugyanez a helyzet a single maltokkal: érdemes minél több kimagaslóan jó párlatot megízlelni ebben a kategóriában, mert könnyen lehet, hogy valamelyik az „igazi”, a nagy kedvencünk lesz, ha ínyünkre szolgál, és nagyon megtetszik a single maltok birodalma.
Mondják, Islay szigetén olyan belevaló és bársonyos párlatok csörgedeznek a stillekben, hogy nem lehet mellé nyúlni, amikor egy jeles napra valakinek Islay-whiskyt veszünk ajándékba. Az Islay-eredet már valóban erős utalás a ragyogó minőségre, azonban ugyanebbe az irányba mutatnak a párlat érlelőhordói is. A 12 éves Bunnahabhain párlat ex-Bourbon és ex-Sherry hordóban nyerte el ízei kiteljesedését, minden kortyán rajta hagyta kreatív kézjegyét a tölgyfahordó nemessége.
Már a Bunnabhain 12 Years Whisky illatolásakor találkozunk a tenger sós fuvallataival, ez a párlat le sem tagadhatná a tenger közelségét. Természetessége aromagazdagsága is hírt ad magáról, ez a hűtve szűrés hiányának, a non-chill filtered eljárásnak köszönhető. A borostyánsárga életöröm további illatolásakor egyre markánsabban felsejlenek a Bunnahabhain virágos és édes örvénylései az orrban, kibontakoznak az aszalt gyümölcsös karamellás vonások is, amelyek ügyesen ellensúlyozzák a tengeri, keményebb oldalt. Az i-re azt a bizonyos pontot az illatolásban a fahéjas, csokival bevont narancs illatszimfóniája teszi fel.
Kóstolásakor a gyümölcsösség kaparintja meg a főszerepet a 12 éves Bunnahabhainben, emellett a csonthéjasok olajos ízvilágával is kimagaslik az aromák tengeréből. Ahogy elmélyedünk a párlat aromarétegeiben, egyre hangsúlyosabb a hívogató vanília, az édes lekvár jelenléte, a szultána tartalmas gazdagsága. A Bunnahabhain megalkotói persze arról is gondoskodtak, hogy a whisky ne kerüljön a „túlságosan, émelyítően édes” kategóriába, ezért tengeri jegyzetekkel ellensúlyozták a zamatát. Ugyancsak felfedezhetjük benne a maláta édességét, a szárított gyógynövények herbális birodalmát, és a karácsonyi sütemények zamata felé is tesz egy kis kirándulást a párlat íze a lecsengésben, egy ecsetvonásnyi tengeri sós hullámzással.
Az élet füstös oldala, édes ír ízek csörgedezésével: Connemara Irish Peated Whiskey
A szingliségnek vannak árnyoldalai. Mert lehet, hogy az ember hisz a romantikában, éveken át makacsul keresi az igazit, valamiért mégsem talál rá a szerelem. Ilyenkor szinte törvényszerű, hogy az ember kicsit karcosabbá, kicsit füstösebbé válik (az ezzel gyakran együttjáró cinizmusról már nem is beszélve), akárcsak egy fenolos árnyalatokban bővelkedő, acélosabb aromafelépítésű ír whiskey. Akik már átélték az egyedülálló státusz sötétebb oldalát, azoknak igencsak ismerős lesz a Connemara Irish Peated Whiskey zamata, hiszen tökéletesen, 100 százalékig illik ehhez a létállapothoz.
Az ír whiskeygyártásban nem divat a füstös whiskey, inkább nagy versenytársaiknál, a skót whiskeyknél szokott markánsan előtérbe kerülni a párlat fenolos, karcos füstössége.
Persze azt sem mondhatjuk, hogy az ír tőzegcsoda csak és kizárólag a lélek sötét – és legfőképpen füstös – teadélutánja lenne, mivel zamata egy csomó csodás aromafutamot tartogat a whiskey ínyencei számára. És megmutatja, hogy bánhat bármilyen cudarul az élet az emberrel, mindig jönnek az életben a finomságok, ez pedig akár egy új partner képében is megnyilvánulhat.
Ilyen komplex nedű a Connemara Irish Peated Whiskey: mesterien eggyé sodorták benne az élet füstös, kissé sötét oldalát és azt a lelki derűt, azt az ízletes édességtartományt, ami mindig továbblendíti az embert a nehezebb periódusokon.
Slainte, vagyis egészségünkre! – ahogy az régi gaelek, Írország őslakói mondták. Mert a továbblendülés és a nehézségeken való felülemelkedés egy olyan dolog, amire mindig érdemes koccintani egy jó single malt whiskeyvel.
A Connemara a mélyére ás az ír whiskey finomságának, jól sáfárkodik az édes és füstös ízek keverésével, mindkét oldalból kihozza a lehető legtöbbet. Ugyanakkor értő művelője annak, hogyan emelje magasabb hatványra a párlatban kirajzolódó gyümölcsösséget, ebből kapunk átfog kóstolót a Connemara Irish Peated Whiskeyben. Még a csábító vanília édességét is érezhetjük benne, szóval ennél vonzóbb belépőt nemigen találhatnánk a füstös és édes ízeket vagányan keverő single maltok birodalmába. A Smaragdsziget whiskeymesterei igencsak kitettek magukért a Connemarában: élvezhetjük benne a párlat virágos, közepesen füstös oldalát, miközben a mézes-fás aromák ugyancsak kibontakoznak a zöld sziget merész vizekre evező italában. Mindent átsző benne a malátázott árpa magával sodró édessége, ami leleményesen tompítja a közepesen erős tőzegesség hatását. Az aranysárga nedű lecsengésében a fűszeres édesség cirkulálása adja az ütemet, átható tőzeges hullámzással tarkítva.
Füstös aromakeringő Islay szigetéről: Laphroaig 10 Years Whisky
Ha valaki szingliként éli az életét, akkor lehet, hogy egyáltalán nincs oka panaszkodni. Hiszen könnyen ismerkedhet, akár több lehetséges partner közül is választhat. Megnő a döntési lehetősége. Van még egy jó hírem: ebben az egyedülálló állapotban nem kell alkalmazkodnia egy partnerhez, mivel a szingli maga rendelkezik az idejével, ezért ha úgy hozza kedve, akár több jó whisky közül is választhat, új ízeket is megkóstolhat. Kapóra jön neki a nagy szabadság, mert beszerezheti és megízlelheti a skót single maltok egyik legendás alfáját, a Laphroaig 10 éves változatát!
A Laphroaig vállalatot alapító Johnston fivérek már az 1815-ös években belevágtak a nagy kalandba, és milyen jól tették! A marháik takarmányozására használt árpa megmaradó, felesleges részéből főztek whiskyt, e zamatörökség tradíciójának folytatója a Laphroaig 10 Years Whisky.
10 év már „jó” kornak számít egy scotch esetében. Kibontásakor joggal várhatjuk el a letisztult, „kiművelt” malt áramlást, vagyis azt, hogy érett aromák játszadoznak majd benne az ízlelőbimbókkal. Másrészt a Laphroaig forrásvidéke a skót whisky világában rendszeresen emlegetett Islay, ahol egyre-másra bukkannak fel a csúcsminőségű füstös whiskyk. Ezek sorát gyarapítja a Laphroaig 10 Years Whisky. Egy közepesen füstös, fenolos single malt költemény, amely remekbeszabott bevezetőt nyújt ebbe a kidolgozott, elegáns whiskyzamatkultúrába.
A Laphroaig szlogene eléggé beszédes: illata mint a pokol, íze mint a mennyország, tehát egy igazán veretes, ugyanakkor világverően finom párlat vár ránk, amennyiben erre a nedűre esik a választásunk az iDrinks üzleteiben. Mert a füstös whisky Mekkájában, a skótok ikonikus whiskyszigetén erőteljességében férfias, ütős tőzeg adja a párlatok motorját, és ezt a kőkemény ízt ellenpontozzák a Laphoraig 10 éves kiszerelésének édesebb, kellemesebb aromazuhatagai a palackban.
A Laphroaig 10 Years Whisky a füstösség mellett egy hamisítatlan tengeri whisky: bővelkedik algás ízekben, melyek az édes ellenpontozás kedvéért vaníliafagylaltos hullámokban nyernek kiteljesedést. A fűszerek kavalkádja még komplexebbé formálja a párlatot rengeteg kardamommal, feketeborssal és chilivel. Lecsengése már jóval szárazabb, főszerepben a sós-jódos zamatokkal, ami újfent erős utalás a párlat Islay-vonalvezetésére.
46%-os Islay füstköltemény: az Ardbeg 10 Years Whisky
Előfordul, hogy az ember egy párkapcsolatból hirtelen válik szinglivé, és tapasztalja meg a nagy szabadság nem annyira várt állapotát. Az élet olykor bizony kemény kézzel bánik az emberrel, és a legváratlanabb helyzetekben is helyt kell állnunk, ha sikerrel szeretnénk venni az akadályokat. A rögös út járására, erre az életszemléletre hangol rá napjaink egyik acélosabb aromaszerkezetű single maltja, az Ardbeg 10 éves változata. A párlat az átlagostól jóval magasabbra emelkedik az alkoholtartalom izzásában, meg sem áll 46%-ig. Ez nem nevezhető szimpla whiskynek, azonban kortyolgatása közben ráébredhetünk, mekkora erő és komplexitás rejlik egy nagyszerűen megszerkesztett párlatban. Ahogyan arra is ráérezhetünk, hogy a nehézségek közepette is képesek leszünk harcolni, ez a tanítás rejlik az Ardbeg 10 Years Whisky kortyaiban.
A feelgood whiskyknek más a sodrása, élettel telítik meg a kóstolók lelkét! Ilyen tulajdonságokkal rendelkezik a Ardbeg 10 Yeards Whisky, amely vibráló finomsága mellett magas alkoholtartományba merészkedésével is felhívja magára a figyelmet az iDrinks polcai között.
Az Ardbeg 10 Years a tradíció diadalmenete. Készítői nem kevesebb, mint 200 éve nemes nedűt desztillálnak Skócia szívében, és az Islay whiskybölcsek valóságos folyékony szimfóniát teremtenek a helyi tőzegből, új értelmet adnak a füstös single maltnak. Sokan az Ardbeg 10 éves változatát tekintik a legjobb belépő szintű single maltnak a piacon, ezért mindenképp érdemes megkóstolni férfias, erőteljes, ugyanakkor finom zamatát. Mert valami művészet, ahogyan az édes maláta találkozik, kacérkodik, aztán lassan összeolvad a tőzeges aromákkal, és az érintkezési ponton egy felejthetetlenül finom single malt születik. Intenzív füstös jellege mellett a tölgyfahordós érlelés elegáns zamata is tettenérhető a párlat valamennyi kortyában.
Illatában egyből érteni fogjuk: az Ardbeg 10 Years Whisky nem viccel, és valóban a csúcsra tekeri a füstös show! Így kifejezetten azoknak ajánlható, akik nem vetik el, ha egy kifinomult scothban ünnepet ül az erőteljes fenolosság.
Kóstolásakor még mélyebbre ereszkedünk a füstösség üregébe, rengeteg izgalmas ízzel tarkítva. Ezek közé tartozik a nyelvre táncoló lágy fűszeresség, a kakaó és a gondűző kávé felbukkanása is, szóval egy kellemesen változatos single malt került a pohárba.
A klánok tengeri whiskyje: a Finlaggan Old Reserve Single Malt Whisky
Szingliként kinyílik a világ. Megesik, hogy időnként egy komoly kapcsolat a kelleténél jobban korlátozza az embert, ezért kevesebb időt tölthet a barátaival és a hobbijával, a kedvteléseivel, most viszont nagyobb lehetősége lesz kiteljesedni, új élményeket szerezni, mint korábban. Lehet, hogy az ember a barátaival időnként elugrik egy klassz bárba, és olyan új single maltokat is megízlelhet, amelyekkel korábban nem akadt dolga. Ezáltal pedig teljesebb képet kaphat arról, milyen az igazi skót whisky világa, amiről a barátai már annyit meséltek.
Az ismerkedéshez nem árt egy minőségben maradandó páralttal indítani, ami meghozza a kedvet ahhoz, hogy a későbbiekben más finom single maltokkal is megismerkedjünk. Erre a bevezető whiskytúrára kiváló választás lehet a Finlaggan Old Reserve Single Malt Whisky. Egy olyan nemességgel csörgedező nedű ez, amelyben feltárulnak a skót történeleme dicső fejezetei! Az aranysárgás-rezes ragyogású Finlaggan Old Reserve Whisky ugyanis abból a Finlagganből származik, amely egykor a MacDonald klán lordjainak a központja volt. A nedű forrásvidék Islay Finlaggan tava. Ez a terület a füstös whiskyk Mekkája, és minden kortyában kidomborodik a single malt ropogós, finom árpája!
A származási hely hallatán nem is csodálkozhatunk azon, hogy illatolásakor egy sós, füstös és tőzeges íz árasztja el az orrunkat, amelyet gyógyszeres jegyzetek színesítenek. Ezt a veretesebb, kemény fuvallatgyűjteményt balanszírozza a mogyoró, az igényes édességű manuka méz és a frissen sült házi keksz.
Kóstolásakor elválaszthatatlan egységben simul össze a nyelven az édesség és a szilaj füstös tőzegesség. Valami bravúros, ahogy a lágy tőzegesség skót randevút ad az édesebb íztartományoknak, miközben a whisky diszkrét kesernyés oldala is kibontakozik a szájban. A szerecsendió mellett gyömbéresség bizsergeti a nyelvet, és a tengeri párlatok többségéhez hasonlóan itt is megnyilvánul egy kis gyógyszeres, jódos jelleg az italban. Ez az édes és fűszeres tölgyesség vagány Islay dramja, aminek ott a helye egy minőségre szomjazó whiskyfan bárszekrényén!
Islay folyékony ékköve: a Caol Ila 12 Years Whisky
Minden pohár whiskey elmesél egy történetet. Különösen a single maltok, hiszen valamennyi kortyukban benne foglaltatik a mesterek izzasztó, szorgalmas és akkurátus munkája, amivel begyűjtötték az árpát, ahogyan a stillek beállításával megalkották és palackozták folyékony mesterműveiket (a palackozás tevékenységéről már nem is szólva).
A single maltok egyik nagyágyúja, a Caol Ila 12 Years Whisky egy kőkemény életről és a sziget szépségéről mesél. Ezen a vidéken, Islay whiskyparadicsomában született az acélosabb tételek közé tartozó, 43%-os alkoholtartalommal kavargó életelixír, aminek ott a helye egy hangulatos baráti bulin Valentin napján. Mert kortyaitól érezhetjük, hogy kemény dolog szinglinek lenni, ám ennek is megvannak a „finomságai”, és könnyen lehet, hogy hamarosan egy single malt kedvelő hölgynek ecseteljük majd a 12 éves Caol Ila legnemesebb erényeit.
A 12 évig tartó kitartó érlelés alaposan kidomborította a párlat ízeit, minden kortyának nagyon jót tett a tölgyfahordó nemesítő hatása. A sziget földje a whisky mellett a tőzegről vált ismertté, így az sem meglepő, hogy a tartalmasabb, füstösebb párlatokról híres e föld. A Caol Ilánál az enyhe fenolos mélység adja a helyi whiskyk lelkét, mindezt sós tengeri ízek színesítik, ahogyan ezt a Caol Ila 12 Years Whisky esetében is érezhetjük. Azonban a füstös ízek fátyola mögül előrobban a könnyed és friss ízel sokasága, egy egészen változatos desztillátum szunnyad a palackban.
Illatolásakor kirajzolódik az orrban a gyógynövényesség friss szimfóniája. Különösen kapóra jön a párlatban felhasznált üdítő borsmentalevelek jelenléte, ez egy új réteget a a Caol Ila ízéhez. A hikoridió ugyancsak rengeteget ad a párlatnak, a füstösség dominanciáját pedig a friss füves jegyzetek sokasága balanszírozza. Egyre jobban előtérbe kerül az olajosság, a dohánylevelek sereglése mellett. Egy érdekes csavar: a mediterrán árnyalatokat adó citromhéj mellett a füstölt sonkás fuvallatok is teret kapnak az első illatolási élményben.
Kóstolásakor egyszerre siklanak a nyelvre az olajos ízek és a fenolos Islay-füstösség, ami a sziget tulajdonságai miatt nem is maradhat ki a nedűből, már-már kötelező stíluselem. Lecsengésében a borsos és fűszeres melegség gazdagítja a szájban szétáradó füstösség erejét.
46%-os csók Valentin napján: az Arran 10 Years Whisky
„Amit a whiskey nem gyógyít meg, arra nincs gyógyszer” – tartja az ősi ír közmondás. Megeshet, hogy az ember egy kicsit szomorkásabb Valentin napon, mert a szingliség nyomasztó tud lenni, ám előbb-utóbb minden nehéz időszak véget ér, és az ember könnyen megtalálja a párját, blended whisky válhat belőle. Ám addig is, érdemes megmártózni egy minden kortyában fergetegesen finom párlatban, a veretesebb, fajsúlyosabb alkoholtartalommal rendelkező skót elixírek egyik csúcsjátékosában! Az Arran 10 Years Whiskyben, amely nem kevesebb mint 46%-os alkoholtartalommal kering a pohárban. Vagány ereje mellett a letisztultsága miatt is mély nyomot hagy majd bennünk kóstolása után, alaposan beírja magát az ízlelőbimbók emlékkönyvébe.
Az Arran viszonylag fiatal, mondhatni feltörekvő szereplő a scotchok nagy seregszemléjében, hiszen 1995-ben alakították a brandet. Az ifjonti hév ellenére szereti magasabb fokozatra tekerni az alkoholtartalmat, és a Unchillfilteres whiskyélménnyel avatja ünnepivé valamennyi kortyát, mivel természetes markáns erővel kering a pohárban az Arran sziget veretes whiskyje. Egyszerre ízletes, texturált és stílusos, magán viselve a tölgyfahordó nemes tulajdonságait – ez ad ragyogó aranysárga színt a párlatnak. Az Arran 10 Years Whisky illatában a vaníliás hömpölygést banán és kivi kíséri, egy kis trópusi életöröm is beszivárog a nedűbe, rengeteg kakaóval. Kóstolásakor fejest ugorhatunk az Arran citrusosságába, és az édes textúrán túlmenően jobban kiemelkedik zamatából a lágy fahéjas fűszeresség.
Mindegy, hogy az ember szingli, párkapcsolatban él vagy házas, egy jó single malt mindig mosolyt rajzol az arcára! A felemelően finom ízek magukkal sodornak minket Skócia vadregényes tájaira, ahol a lepárlók fáradhatatlan mesterei jobbnál jobb italokat készítenek az örök élet vizének műfajában (rendszerint egy kis füstös tőzeg bevetésével, méltán emlegetik sokan a skót whiskyt a füstös párlatok királyaként). Jöjjön el az iDrinks üzleteiben, és fedezze fel a legjobb single maltok választékát, hogy mélyebb betekintést nyerjen a skót whisky legzamatosabb tételeinek ízvilágába!