Ordinaire doki abszint kísérletei
Az életelixír első nagy keverőmestere Pierre Ordinaire volt, aki azért kacérkodott az abszintkészítéssel, hogy tonikos italaival javítsa a betegei sanyarú állapotát. A derék doktor receptje közel sem volt tökéletes, azonban lefektette az abszintkészítés alapjait, és kijelölte az aromatikus irányvonalat Henri Louis Pernodnak. Aki belevágott a nagyobb volumenű kereskedelmi lepárlásnak. Így esett, hogy a Pernod rövidesen a világ leghatalmasabb abszintgyártó cégévé nőtte ki magát, és ma is itt készülnek a nagyszerű abszintek.
Ahogy teltek az évek, az abszint népszerűsége egyre növekedett. Az 1800-as évek közepére már nem volt olyan kávézó a nagy Franciaországban, ahol ne lett volna a felső polcon egy palack belőle.
Az abszint „szentháromsága”
A Zöld Tündér „leánykori neve” Artemisia absinthium volt, az üröm néven ismert növényből készült. Az üröm sárga virágokból és szürkészöld levelek fürtjeiből áll, régóta a teák és gyógyhatású italok ízesítőjeként használják.
Az üröm gyógyító erejű növény, azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy meglehetősen keserű ízzel rendelkezik. A fogyasztása oltárán tehát hozni kellett valamilyen kompromisszumot, és az élvezhetőség kedvéért két másik fűszernövénnyel kezdték keverni: édesköménnyel és ánizzsal! Kapóra jöttek ezek a növények, hiszen nemcsak édesítették az ürmöt, hanem a likőrt bársonyos édesgyökeres ízzel gyarapították. A gyógyürmöt lepárolták, és minden korábbinál ízletesebbé vált. Aztán egyéb növényi adalékokkal turbózták fel a folyadékot, így tonikkal is, hogy testet öltsön az abszint mára megszokott, misztikus zöld árnyalata, mintha egyenesen a földön túlról érkezett volna.
Kultikus ital az ikonikus „zöld órák” alatt
A 19. század elején élő franciák a szabadtéri kávézóba betérve rendszerint abszintot kértek a pultnál.
Amit a hagyomány szerint ekkoriban délután öttől este hétig kortyolgattak a zöld óra alatt. Mindenki ezt itta, legyen akár újságíró, akár üzletember, szikár haditengerészeti tiszt vagy ábrándos lelkű költő. Városszerte zöld folyadékokkal „díszített” asztalokat lehetett látni mindenfelé, és terjedt az abszint kultusza.
Az abszint tündöklése és olykor furcsa hírneve
Egy olyan italról beszélünk, ami óriási karriert futott be, lévén a művészek és elsősorban az élet mélyére ásó írók kedvenc italává avanzsált az évek során. Ezt kortyolgatta nagy elánnal a szüntelenül inspirációra vágyó Vincent van Gogh, Az öreg halász és a tengerrel irodalmi Nobel-díjat szerző Ernest Hemingway. Vagy az ír James Joyce, aki az Ulyxes című regényével megreformálta a modern prózát! Ráadásul ezt a zöld életelixírt imádta a világ legszürreálisabb fantáziájú festője, P ablo Picasso, illetve a kalandos életű művész Oscar Wilde is.
Az abszint berobbant a prémium italok nagyszínpadára, azonban voltak olyan korszakok, amikor sötét árnyék vetület erre a nedűre. Egy időre például betiltották az Amerikai Egyesült Államokban és Európa tekintélyes részén, mert furcsa „legendái” miatt egyesek azt gondolták róla, hogy egy veszedelmes függőséget okozó hallucinogén. Pedig ez a kockázat csak azoknál állt fenn, akik túlzásba vitték a fogyasztását, mint a számos mentális problémával küzdő Van Gogh.
Volt idő, amikor hanyatlott a népszerűsége, mert a zöld finomságot az irigykedő borászok sötét pletykák kereszttüzébe keverték: szerintük az abszint tehető felelőssé egy 1905-ös gyilkosságért. Beindult a tömeghisztéria, mindenért a párlatot hibáztatták, ami az abszint ideiglenes betiltását eredményezte. Azonban csak pár évnek kellett eltelnie, hogy ismét visszatérhessen a köztudatba, és a neves szórakozóhelyek polcaira.
Ugyanis egy New Orleans-i vegyész, Ted Breaux benézett a függöny mögé, és megmutatta az abszint veszélytelen voltát (mint az életben oly sok minden, ez az ital is csak akkor kockázatos, ha túlzásba visszük). A vegyész számtalan abszintmintát végigtanulmányozva megállapította, hogy eszméletlenül nagy mennyiségben kell a zöld elixírt fogyasztani ahhoz, hogy nagyon negatív hatást szenvedjen tőle az ember. Így visszavonták az abszint tilalmát. A mai abszint szinte alig különbözik valamiben klasszikus előfutárától.
Az ital a kezdetektől ürömből, ánizsból és édesköményből készül. Aztán később persze bebizonyosodott, hogy az abszint semmivel sem hordoz magában nagyobb fenyegetést, mint a hagyományos alkoholfajták, és ismét visszakerült a prémium szórakozóhelyek felső polcaira.
Vannak „nem zöld” abszintok is
Ennek a bivalyerős folyékony gyönyörnek ugyanis három különböző változata is van. A köztudatban főleg az élénkzöld csípős ital van jelen, azonban a zöld napjainkban már csak a színpaletta egyik végét jelenti a lehetséges abszintok polcán. Ugyanis már létezik fehér és kék változat is az igazi ínyenceknek, akik szeretnének megízlelni egy szertelenül szokatlan és finom abszintot. Ha valaki egy intenzívebb édesköménytartalmú abszintra vágyik, vagy egy ánizsosabb nedűre, akkor a blanche, a fehér változat számára az ideális. Egy átlátszó abszint ez, amely mindössze egyetlen lepárlás után kerül a palackba. A sötétebb, földesebb abszint a magas keserűséggel kavargó verde változat, a zöld abszint. Ebben a megszokottól több fűszernövényt adnak a frissen desztillált párlathoz, felfokozva annak színét és karakterét. A második maceráció teszi igazán ízletessé a zöld abszintot, vagyis a legelterjedtebb változatot.
Aztán ott az előző két változatnál lényegesen ritkább kék abszint. Színe minden vonatkozásban a desztilláció folyamatban használt üröm fajátjától függ. De miért kék? Azért, mert Svájcban vannak kék árnyalatú ürömmezők, innen ez a misztikus árnyalat.
Miért akkora buli abszintot inni?
Mert megvan a saját rituáléja, ami képes feldobni az estét, ha társaságban ízlelgetjük a Zöld Tündér aromáit!
Az abszintot ugyanis egy speciális eljárással szolgálják fel, ami a szemnek is izgalmas látvány. Tegyünk egy kockacukrot egy díszes lyukas kialakítású kanálra, aztán figyeljük, amint a víz átcsöpög rajta, és eljut a pohárba. Azért szupert ötlet ez, mert a víz hígítja és egyszerre édesíti az abszintot. A 19. században a cukor hozzáadása kötelező elem volt az abszint esetében, mert a korabeli Zöld Tündér még rettenetesen keserű volt az ürömtől, és a cukor segített fogyaszthatóvá tenni a párlatot. Manapság az abszint lényegesen kiforrottabb minőséget képvisel. Azonban a cukros-kanalas megoldás a mai napig megmaradt a köztudatban, mert ez selymesebbé, élvezetesebbé teszi az abszint ivását.
Szóval az abszintot érdemes kipróbálni önmagában, de egy kis cukorral is. Mert nem tudhatjuk előre, hogy számunkra melyik lesz a nyerőbb megoldás.
Soha ne lobbantsd lángra az abszintod!
Mindenki ismeri a látványos tűztáncoltató megoldást – ami egyébként teljesen felesleges ceremónia, mert többet árt az abszint ízének, mint amennyit használ!
Azonban itt minden csak a látványról szól, és a jobb bárokban a bártender akkor sem gyújtja be az abszintot, ha a vendég erre kéri. Aztán elmeséli neki, miért kell ezt inkább elfelejteni.
A bohém ötlet valahol cseh földön kezdődött, valószínűleg Prágában, ahol egy időben elég silány minőségű abszintot szolgáltak fel. A kockacukor megolvasztásával, abszintba öntésével majd meggyújtásával a lángoló kockacukor feloldódik, és a pohárba csöpögtetve lángra lobbantja az egész italt. A láng pedig a szakértők szerint egyrészt elrontja az italt, tönkreteszi az ízét, ezért kár kockáztatni a nemes zöld zamatokat egy kis tűz kedvéért.
Hogyan ünnepeljük a Nemzetközti Abszint napot?
Menjünk el egy kellemes hangulatú bárba, és kérjünk egy fenséges abszint italt! Manapság egyre több bár itallapján szerepelnek ütősebb vonalvezetésű, abszint alapú koktélok. Pár jó bárban még a klasszikus abszint elkészítéséhez szükséges eszközök is megtalálhatóak. Kóstoljuk meg, és élvezzük a fergetegesen áramló ízek örvénylését a Zöld Tündér hullámain. Salud!
Az is a méltó ünneplés egy formája, ha saját abszint partyt szervezünk a jeles nap alkalmából. Így a barétokkal és családtagokkal élvezhetjük az abszint eleven, erőteljes és felemelően finom ízét. A rendezvény nívóját emeli, ha többfajta abszintot tesztelünk, és megkóstoljuk őket az élményfaktor színesítése miatt. Még jobb, ha készítünk pár pompás abszint alapú koktélt. A hangulathoz sokat hozzátesz, ha a bulin megidézzük az abszint hőskorszakát pár korabeli francia sanzonnal, amit a vendégek is élvezni fognak, mert lehetőséget ad a táncra. A merészebb vendégek korabeli öltözetet is viselhetnek, mintha a Belle Épochban, a franciák által imádott 19. század legszebb évtizedeiben lennének.
Híres abszint cocktailok a Necromancertől a Tündér Keresztanyáig
Ilyen a Hemingway nevéhez kapcsolt Death in the Afternoon, vagyis a Halál Délben. Nem túl kecsegtető név, ám sok mindent megértünk, amint megkóstoljuk ezt az életerős zöld bestiát a maga robosztus zamatával!
Izgalmasan egyesíti a pezsgőt (vagy a Proseccót), az abszintot, illetve az egyszerű szirupot. Kísérteties, szörnyetegzöld színben tündököl, ezért egészen ideális hangulatcsináló egy parádés Halloween-bulira is. Hasonlóan kísérteties abszint-kaland a Necromancer (magyarul „szellemidéző”). A hátborzongató név ellenére egy roppant aromás és könnyed italról beszélünk, magával ragadó ízzel. Kellemesen kavarog benne a gyömbéres, lime-os és mandulás falernum, az abszint és a grapefruitlé, érdemes kipróbálni.
Olykor merészebbek mentás ízekkel keverik az abszintot! Az ötlet érdekes kivitelezése az Abszint Frappé. Egy jeges, felrázás után fogyasztandó ital, amit habos és frissítő zamatútra kevernek. Esszenciája az abszint, a jég, egy ügyesen kiválasztott szirup, és egy friss mentaszál, ami üde csavart kölcsönöz az italnak, az abszint mélysége mellé.
Végül de nem utolsó sorban ott van még a Zöld Tündérből varázsolt Tündérkeresztanya, a Fairy Godmother. Az abszint, a bodzalikőr, az anaszlé, a citromlé és a limelé bámulatosan finom együttállása. Édes, citrusos hömpölygéssel, egy kis virágos édességgel tarkítva. Egy kis ananász bevetésével trópusi jelleget kölcsönözhetünk ennek a nemes zöld keresztanyának a tündérek földjéről!
Az abszintból nem csak koktélokat lehet készíteni
Kiváló koktélok mellett ínycsiklandozó desszertek is készíthetők ebből a testet-lelket felébresztő elixírből, ráadásul a merészebbek még főzéshez is használják. Gondoljunk csak bele, milyen frenetikusan új ízekkel kecsegtet egy abszintos sajttorta vagy egy creme brulée.
Az abszint energikus ízeit szinte bármihez hozzáadhatjuk, és felpörgeti az ízeket. Annyi árnyalat van benne, ami mindent komplexebbé tesz, és nagyjából úgy használhatjuk, mint a bittert. Ami azt illeti, még a tengeri ételekhez keverve is rengeteget javít az ízeken, mindenképp érdemes a gasztronómiában is kísérletezni vele.
Ismerkedés a Zöld Tündérrel –ezeket az abszintokat érdemes beszerezni az iDrinks üzleteiből:
A kétarcúság dicsérete: Mr. Jekyll Abszint
Az abszint kétarcúságát, aromatikus rendezettségét és misztikus oldalát mutatja meg a Mr. Jekyll Abszint! Mi tagadás, a klasszikus vonalvezetésű palackban pislákoló zöld nedű a maga 55%-os alkoholtartalmával valóban képes arra, hogy az embert a szélsőségekig vigye, ha a kelleténél többet kortyolgat belőle. Tehát ügyeljünk a mértékletességre, és akkor nem fenyeget miket az a rettenetes rizikó, hogy a túl sok abszinttól egy óvatlan pillanatban tomboló Mr. Hyde-dá változzunk.
A Mr. Jekyll Abszint zamatát a jóságos Dr. Jekyll finomhangolta. Így eszményi összhangba simul egymásra az üdítően friss citrom, a lelket és testet egyaránt bizsergető üröm és ánizs, fenséges abszintélményt ígérve.
A Mr. Jekyll aromatikus érdemei elismerése mellett azért is egy nagyra hivatott ital, mert sárgászöld árnyalata egészen páratlan a maga műfajában. Színével messziről magához csalogatja az egzotikus, nem mindennapi élményre sóvárgó abszintkedvelőket.
Abszint Tunel Green: az igazi Zöld Tündér színre lépése
Az aromák zöld folyosója egy ürömben tobzódó zöld abszintban nyilvánul meg a maga tökéletességében! Ebbe a régi és mennyei élményben kapunk betekintést, amikor megízleljük az Abszint Tunel Greent.
Frissesség, természetesség és élénkzöld, hívogató színek! Ezek az értékek jellemzik az Abszint Tunel Greent, egy zöld koronával ékeskedő nedűt! A 70%-os energiával kavargó ital egzotikussága elbűvöli az embert. Szinte mértani pontossággal keveredik benne a borsmenta, a fahéj és a szegfűszeg, mintha szögmérővel és vonalzóval mérték volna ki az arányaikat. Akkor válik igazán élvezetessé a kortyolgatása, ha a cseh módszert követve egy kockacukrot teszünk a kanálra, lángra lobbantjuk, és a pohár felett pár cseppel bolondítjuk meg a vagány abszint zamatát. Innentől ellenállhatatlanul magával ragadja az embert a párlat markáns íze, mentolos és karakteres áramlása.
La Fée Parisienne: 68% ürömgyönyör a fény városából
Vitathatatlan tény, hogy az első nagy abszintok Párizsban vették le a lábukról a művészvilág krémjét. Olyan elementáris erővel csalogatták magukhoz Van Goghot, Picassót és alkotótársaikat, hogy a Montmartre környékén lévő bárokban jobbnál jobb abszintokat kortyolgattak. Igaz, ami igaz, ezek a párlatok nem alacsony alkoholtartalom kategóriájában játszottak, hanem egyenesen az ürömben fürösztött alkohol legmagasabb csúcsait célozták meg. Hasonló ambíciókat dédelget napjaink egyik legütősebb abszintja, a már-már szédítően erős La Fée Parisienne a maga 68%-os alkoholtartalmával, ezért csak a legedzettebb abszintkóstolóknak ajánljuk. És mindenkit arra intenénk, hogy kellő mértékletességgel ízlelgesse ezt a bivalyerős párlatot, mert túlzott hevesség esetén könnyen az ember fejébe szállhat tőle a dicsőség.
Az ánizs és az ürömfű királyi egyensúlyban kavarog a párlat illatában, felpörgetve az összképletet egy seregnyi gyógynövényességgel. Az élénkzöld szín az esztétikai élményről is gondoskodik ebben a remek abszintban, a csillagánizs pedig mélyen beírja magát az ember aromamemóriájába, az erőteljes fűszeres fortissimókkal egyetemben.
A párlatot rengeteg díjjal méltatták az évek során, többek között 2011 és 2012-ben a Grand Absinthe Grand Master elismerésében, 2008-ban pedig a Wine & Spirit dupla aranyérmével.
Rodnik Classic Abszint: spanyol ízek hömpölygése egy klasszikus abszintban
Minél érettebb árnyalatokat értékel az ember a minőségi italokban, annál inkább szeret visszatérni a nagy klasszikusokhoz. Ez a tézis abszolút igaz az abszintra: az eredeti ízek köré valóságos legendákat szőttek a művészek. Sokan arról regéltek, hogy az abszint szürreális látomásokkal lobbantotta lángra képzeletük fáklyáját. Van Gogh egyenesen úgy érezte, hogy festészete rengeteget köszönhet az abszintnak.
Érdemes tehát visszanyúlni a nagy örökzöldekhez, így a Rodnik Classic Abszinthoz. Mert kortyolgatásakor úgy érezhetjük, mintha mi is a Zöld Múzsa aranykorában járnánk, amikor nemes és polgár, művész és tudós együtt abszintozott a bárokban, széles mosollyal tisztelve a hírhedt nedű aromahullámait. A Rodnik Abszintok mindig a temperamentumos spanyol világ mediterrán ízeiből születnek. Megmutatják, milyen szenvedélyesek az éjszakák és az ízek viharzása a Pireneusok környékén, vagy a tengerparton!
A kulcs ezúttal is az Artemisia absinthium, a lágyan áradó ürömfű kellemesen csörgedező patakja a palackban.
Mindegy, hogy önmagában egy lendületes long drinkként kortyolgatjuk el, vagy belecsempésszük egy frenetikus koktélba, semmiképp sem fog csalódás érni minket, mert egy ígéretes ízrobbanás!
Abszint Tunel Black: a fekete abszintban rejlő értékek gejzírszerű feltörése
Az éjsötét fekete árnyalat rendszerint valamilyen rossz, ártalmas vagy gonoszt erő közeledését jelzi, azonban teljesen más a „leányzó fekvése” az abszintok esetében. Ugyanis ebben az esetben egy kellemes csavarral találjuk szembe magunkat. Az abszint pokoli árnyalata egy ördögien jó italt rejt, aminek ott a helye a hevesebb, izgalmas párlatokra szomjazók bárszekrényén. És ami még figyelemfelkeltőbb: nem kevesebb, mint 80% örvénylik ebben a letisztultságában is designos palackban, így hát elkél az elővigyázatosság! Ha azonban kellő körültekintéssel ízlelgetjük, egy igazi sötét aranyat fedezhetünk fel az absztintos üvegben.
Az Abszint Tunel Black spanyol földről érkezett, és lényegesen lágyabb vad ízekkel cirkuláló francia társainál. Aromakarakterét spanyol mediterrán növények és gyengéd gyógynövények építik. és persze vétek lenne kihagyni belőle az ürömfüvet, az abszintok kardinális elemét. Valami elementáris, ahogyan az overproof erőben megmutatkozik az ánizsos ízvilág kifinomultsága!
Az abszint a legsejtelmesebb fenséges italok egyike. Az a jó hírünk, hogy emellett még egy seregnyi különleges ital vár felfedezésre és kóstolásra az iDrinks üzleteiben! Jöjjön el hozzánk, és ismerje meg széles választékunkat, amelyben ön is megtalálja a kedvére való egzotikus és ízeket! Képzett kollégáink segítenek megtalálni az ízléséhez legjobban illő rumot, sherryt, gint, whiskyt, cachacát, vodkát – és még számtalan csodás italt, amivel elbűvölheti családtagjait és barátait!