Whiskeytörténelem: a kezdetek
Az ír whiskey a világ egyik legrégebben desztillált itala. Valamikor 1000 és 1200 között jelentek meg a zöld szigeten az első lepárlók. A desztillálási gyakorlat a 12. század normann hódításával érkezett Írországba, bár az írek már előtte is pároltak valamilyen kezdetleges formában whiskeyt. A kolostoroknak nem állt rendelkezésére szőlő, itt nem voltak szőlőültetvények, ezért nyúltak a lepárlás során inkább a gabonacefrék erjesztéséhez, és eleinte gyógypárlatok készítésére összpontosítottak. 1402-ben a feljegyzések szerint már elkezdték készíteni az aqua vitae-t, az élet vizét. 1556-tól legálissá vált a whiskygyártás ír földön. 1600-tól a whiskey az európai gyarmatosítóknak köszönhetően Amerikába is eljutott. Rengeteg ír bevándorló érkezett Amerikába, és magukkal hozták a whiskylepárlás művészetét a lehetőségek országába.
1608-ban már whiskey csörgedezett az Old Bushmills lepárló stilljeiben. Ez volt az írek legrégebbi engedéllyel rendelkező szeszfőzdéje, I. Jakab király engedélyével működött Antrim megyében. 1661-ben kőkeményen megadóztatták az ír whiskeyket, hogy visszaszorítsák az illegális lepárlás kártékony hatásait. 1757-ben beindult az írek szintén egyik legrégibb lepárlója, a Kilbeggan Distillery. 1780-ban egy skóciai származású ügyvéd, John Jameson is saját lepárlót alapított a dublini Bow Streeten, innen pedig véglegesen beindult az ír whiskey sikergépezete, amely a mai napig megállíthatatlanul dübörög.
Világháború, polgárháború és szesztilalom
A viharos 20. százados nem volt túl kegyes az ír whiskeyvel!
Az első nagy sokkot az első világháború okozta. És ez még csak a kezdet, mert ezután jött a korszak lakosságának jelentős részét elpusztító spanyol influenza, amelyek durván pusztították a korabeli kereskedelmet. Az 1920-as években kitört az ír polgárháború, még jobban megtépázva az ír whiskeygyártást és az exporttevékenységet. Szintén nagy negatívumot jelentett az 1920 és 1933 között megjelenő szesztilalom: az Amerikai Egyesült Államokban bevezetett Prohibíció azért vetett hatalmas árnyékot az ír whiskeyiparra, mert az eladásaik több mint 60%-a a lehetőségek országába irányult, ezért a piacvesztés dermesztően nagy volt. A 20. század elején emiatt Skócia megelőzte a versenyben Írországot, a világ legnagyobb whiskeytermelőjévé vált.
Az ír whiskymesterek egyesítik erőiket
Ebben a különösen nehéz gazdasági környezetben néhány lepárló 1966-ban úgy döntött, hogy felveszi a kesztyűt a kihívásokkal. A John Jameson, a Powers és a Cork Distilleries Company elhatározta, hogy Irish Distillers néven egyesítik tevékenységüket. Bezárták meglévő üzemeiket és egy vadonatúj létesítményben folytatják munkájukat.
Az új elpárlóban olyan veretes ír whiskeyk születtek, mint a Jameson, a Powers, a Paddy, a Redbreast vagyis az Uisge Beatha színe-java. 1968-ban a Jameson single pot stillből egy sokkal könnyedebb blend verzióra váltott. 1972-ben a Bushmills is a fejlődés kacskaringós útjára lépett, miután csatlakozott az Irish Distillershez, és kezdetét vette egy minden korábbinál nagyobb sikertörténet. 1998-tól kezdve beindult az ír whiskey boom, egy igazi virágkor! A Pernod Ricard megnövelte az ír párlatok finanszírozását és marketingjét, ezért az elkövetkezendő három évtizedben az ír whiskey a világ leggyorsabban növekvő szeszévé vált. 1991-ben megjelent az ír whiskey egyik állócsillaga, a Redbreast, amely a whiskey-szakíró Michael Jackson szerint megközelíti a tökéletességet, ha valaki szereti ezt az ír stílust.
Whiskey turizmus és növekvő lepárlószám
Az ír párlatok iránti érdeklődés exponenciálisan nő, ebből meríti erejét a lelkes whiskey turizmus. 2019-es adatok szerint a turizmus 1.02 millió whiskey iránt érdeklődő látogatót vonzott a szigetországba. Írországnak 40 feletti működő lepárlója van, ráadásul az Irish Whisky Association (IWA) jelentése szerint az ír whiskyfőzdék látogatottsága 677 000-re nőtt az utóbbi években.
Vagyis minden adat arra mutat, hogy egyre élénkebb a kíváncsiság az ír whiskey iránt, így nem véletlen, hogy március 3-án külön ünnepet szenteltek ír földön az örök élet vizének!
Most pedig lássuk, milyen pompás páraltokkal ünnepeljük az ír whiskey napját! És melyek azok a mesteri stílusban megkomponált párlatok, amiket mielőbb érdemes beszerezni erre a jeles napra az iDrinks üzleteiből.
Egy finom párlat a nagy irodalmároknak: a Writers Tears Copper Pot Whiskey
Egyszer volt, hol nem volt egy Walsh nevű házaspár, akik metafizikai szintre emelték az ír írók kultuszát egy nimbuszuknak tökéletes emléket állító whiskeyvel! A neve Writers Tears Copper Pot Whiskey, és olyan tollforgatók inspirálták, mint az Ulyssest megálmodó James Joyce, Samuel Beckett a drámasírás doayenje, valamint Jonathan Swift, akinek elméjéből huszáros vágással kipattant a Gulliver utazásai. Na ezt tudja a Writers Tears: minden kortyában az irodalom nagyságainak állít folyékony emlékművet, miközben mesteri sokszínűséggel hömpölyög a pohárban, példátlanul parádés és kiforrott.
Vannak olyan párlatok, amelyek csodaszámba menő csörgedezése felér egy tündérmesével. Ebben a ligában játszik a rézarany színben pompázó Writers Tears, ami egyenesen kihagyhatatlan tétel az ír whiskey nevezetes napján!
Mitől annyira klasszikus vonalvezetésű ez a párlat? Eszméletlenül édes, ír mézesség tobzódik benne, telis-tele gyümölcsös aromarobbanásokkal, elegánsan sáfárkodva és egyensúlyozva a single pot és a single malt whiskeykkel. Az írók könnyeiről nevet kapó párlat annyira formabontóan finomra sikeredett, hogy minden múltbéli és jelenlegi ír tollforgató széles mosolyt villantana, miután megkóstolta a Writers Tearst!
Másrészt a 4 hosszú esztendőn át tartó érlelés is minden ízében rajta hagyta kézjegyét a párlaton, a nemes tölgyesség valósággal átszövi a kortyokat. Már az illata szirénként, ellenállhatatlanul hívogatja az embert, és valljuk be férfiasan, nehéz is ellenállni a mézes mámornak, a zamatos zöldalma fuvallatának, akárcsak a pirítós vajas krémességnek. Kóstolásakor még jobban az ízelőbimbókba írják magukat a mézesség markáns jegyzetei, az ínycsiklandozó pirítós tölgyesség, a kényeztető karamella burjánzása és az édes vanília. Lecsengése meg annyira citrusos üdeséggel búcsúzik tőlünk, hogy sokáig a szájban marad az emléke.
Oloroso sherry, aszalt gyümölcsös álom a palackban: a Redbreast 12 Years Whiskey
Óriási élmény, ha már egy alapjáraton fergeteges ír párlat eltölt egy kis időt az Oloroso Sherry hordóban, és ennek hatására csak úgy tobzódik a sherrys áramlásban, az aszalt gyümölcsös ízek ínycsiklandozó finomságában! Ez a nagyszerű együttállás bontakozik ki a Redbreast 12 Years Whiskey zamatában, amely az egyik legszuperebb ital az ír whiskeyk nagy seregszemléjében.
Testes, krémes és komplex: ez a Redbreast 12 Years Whiskey, amely feltárja az ír whiskeyben rejlő csodás lehetőségek ezerarcúságát! Egyúttal azt is megmutatja, milyen csodás hatással lehet egy ír whiskeyre a spanyol érlelőhordó mágiája.
Van egy közös vonás a legtöbb ír whiskeykben: háromszoros lepárlással készülnek, ez kihozza belőlük a tradicionális ír whiskey minőségét. A 12 éves Redbreast címkéjén egy kecses vörösbegyet láthatunk, aki énekével elvarázsolja a környezetét. Hasonló élményben lesz része az embernek, amikor megízleli ezt a borostyánsárga színben tündöklő vaníliás és aszalt gyümölcsös édességet! Az ínyencek bárszekrényére kínálkozó zamatoknak részben az Oloroso sherry hordó a formálója, a kiforrott zamatok másik nagy karmestere a hagyományos réz lepárlóüst.
A Redbreast immár több mint egy évszázada ragaszkodik a jól bevált pot still tradícióhoz, erre simít rá egy extra élményszintet az Oloroso sherry hordó érlelő hatása. A párlat gazdag fűszeressége már a palackbontás után egyből elárasztja az ember orrát. Az édes vanília patakzása is hírt ad magáról az első kóstolás során a tölgyes és sherrys jegyzetekkel együtt. Minél jobban elmerülünk a Redbreast 12 Years Whiskey rétegeiben, annál több élményszámba menő ízt fedezhetünk fel a szájban. Ilyen a párlat testes krémessége, vagy a sherrys és tölgyes ízek felejthetetlen egymásba fonódása, ami egy kivételesen komplex whiskeyélményt ígér!
Füstfelhőbe burkolózó ír különlegesség: a Connemara Irish Peated Whiskey
A füstösség mindig nagy vízválasztó a whiskyrajongók ízlésében. Mert van, aki imádja a skót whiskykben már-már kihagyhatatlan tényezőnek számító tőzegességet, mások meg élből elutasítják a füstösen gomolygó desztillátumokat, inkább az ezt teljesen nélkülöző mézesebb, édesebb és füstmentesebb párlatok mellett foglalnak állást.
Felmerül a kérdés: vajon létezik arany középút a két oldal között? Van olyan whiskey, amelyben megtaláljuk az ír whiskeyk magával sodró gyümölcsös édességmámorát, ugyanakkor nagy riválisunk, a scotchok füstösségéből is éreztet egy kis tőzegességet? Ezt az aromatikus keresztmetszetet képviseli a Connemara Irish Peated Whiskey. Mert az ír whiskeytrendekkel szembeszegülve nyitni mer a füstös oldal felé, és egyszerre képes aromaszerkezetében megjeleníteni a gyümölcsös édességet és a tőzegességet.
Ha egy kicsit unortodox, a megszokott sémáktól eléggé eltérő whiskeyben gondolkodunk, akkor mindenképp érdemes beszerezni az ír whiskey napját az arany fényben fürdő Connemara Irish Peated Whiskeyt az iDrinks üzleteiből!
A tradícióktól való merész elkanyarodás abban is tetten érhető, hogy a Connemara az ír párlatok jellegzetes háromszoros lepárlásával szemben ezúttal a kétszeres lepárlás metódusához nyúl. Az Irish Peated párlatuk ebből meríti a maga sajátos, markánsan karakteres erejét. A Connemara alapját amerikai tölgyfahordóban érlelik, ebben bontakoztatja ki a desztillátum aromatikus arzenálját, hogy megmutassa nekünk igazi arcát. Így egyszerre tapasztalhatjuk meg az orrban és a szájban a Connemara Irish Peated Whiskey gyümölcsös -malátás finomságát és a testes, robosztus füstösségét, megspékelve az élményt egy kis élményszámba menő vaníliával. A párlat szintén izgalmas oldala, amikor a virágosabb illatok ügyesen ellenpontozzák a Connemara Irish Peated Whiskey tőzegfüstösebb oldalát, miközben a mézes-fás ízek is kibomlanak az orrban.
Zöld pötty a minőség jegyében: a Green Spot Irish Whiskey
1617- ez az évszám szerepel a Midletoni Single Pot Still történetében. Az első dokumentált évszám arra utal, hogy hihetetlenül komoly tapasztalat a lepárló italai mögött, a kiforrott aromakarakterű nedűk megjelenése nem tudható be a véletlen szeszélyének. A Midleton Distilleryben már akkor nívós, színvonalas whiskeyket készítettek, amikor az írek jelentős része még nem birtokolta az olvasás képességét, ezért jelent meg palackjaikon a kormegjelölés helyett a zöld folt. Ez az érlelési időt jelezte, így a Green Spot Irish Whiskey láttán minden whiskeybarát fejében megfordult a gondolat, hogy egy idősebb, tölgyfahordóban érlelt változat vár rá a palackbontást követően.
A párlatban ünnepet ülnek az édes, gyümölcsös aromák, és még kirobbanóbb, kellemesebb ízek rajzolódnak az ízlelőbimbókra, ha egy csepp vízzel segítjük a Green Spot Irish Whiskey ízeinek kiteljesedését. Valami magával ragadó a gabona és a maláta együttállása, a tölgyfahordó érett romantikája, ami rengeteget ad a Midleton-i malátakölteménynek.
Az aranyszínű nektárban mesterien áramlanak a citrusos és pudingos fuvallatok. Még egy kis borsmentát is érezhetünk benne, és az a sejtelme támad az embernek, mintha épp egy szuper süteményt kóstolna meg a palackban.
A Green Spot kóstolásakor egy fűszeres crescendókkal tarkított finomságot ismerhetünk meg. Az édes árpa végig izgalmasan hömpölyög a nyelven, és hosszú lecsengéssel búcsúzik tőlünk az érzéki ízt ígérő vanília.
Gyümölcsös mámor Írországból: a Bushmills Black Bush Whiskey
Mi kell ahhoz, hogy egy párlatban ünnepet üljenek a gyümölcsös ízek? Egy íncsiklandozó ízeket adó sherry hordó, hiszen ez avatja egy igen különleges tétellé a Bushmills Black Bush Whiskeyt!
Mint korábban is írtuk, a Bushmills Distillery a Smaragdsziget egyik legrégibben létrehozott lepárlója, amelynek már a négyszázadik gyertyát is elfújták a szülinapi tortáján. És ha már ősi lepárló: azt is elmondhatjuk róla, hogy a szigetországban a Bushmills kapta meg a világon elsőként a jogot a whiskeylepárlásra, így nem annyira meglepő, hogy évről évre remekbeszabott malátakölteményekkel rukkol elő Bushmill csapata.
Ám egy nagy whiskeybrandnek mindig égetően fontos szüksége van a megújulásra, a friss impulzusok keresésére. Így került a reflektorfénybe a halvány borostyán színben pompázó Black Bush, egy különlegesebb zamatokkal sáfárkodó whiskyváltozat. Az újdonságának ereje az Oloroso sherry hordóban rejlik, ebbe kerül az érlelt single malt és a grain whisky blending változata. Káprázatos selymességét a háromszoros érlelés adja.
A kóstolás közben érezni fogjuk, milyen élettel tölti meg a 7 hosszú esztendőn át tartó érlelés a párlatot: az ír finomság új életre kel a sherry hordó hatására, ezért árasztja el a kortyokban az egész szájat a végtelen gyümölcsösség. Illatában még jobban érezhetőek a könnyed, üde citrusos jegyzetek, a lágy fűszeresség, rengeteg gyümölcsösséggel körítve.
Barackos trópusi karnevál a The Irishman Single Malt Whiskeyben
Mivel tud egy ír párlat gyökeresen újat mondani, kliséket feszegetni a maga nemében? Azon már nemigen lepődik meg az ember, hogy a Smaragdsziget italai gyümölcsös patakzással kényeztetik az ízlelőbimbókat. Az viszont mindenképp az innováció erejével hat, ha egy ütős nedű a barack erejével, trópusi temperamentummal színesíti az arzenálját.
Már az illatában nagy teret kap az érettségében kiteljesedő őszibarack és az elevenségével mindenkit magához édesgető aszalt sárgabarack. Az élményt még magasabb szintre kapcsolja a trópusi illatok bősége. Színesebbé teszi az első illatolási élményt a mögöttes szintekről felvillanó narancsvirág és a vanília bársonyos édessége.
Ízvilágából már az első kóstoláson kiderül, miért mondják, hogy a változatosság gyönyörködtet. Komplexitásában valósággal rásimul a gyümölcsösségre a diszkrét, visszafogott fűszeresség, és erre teszik fel a koronát a nemes tölgyes jegyzetek. Felvillan a nyelven a vanília, majd az gyümölcsös jegyek frissessége, egyúttal ízelítőt kapunk a pörkölt mandulából és a mennyei mézes ízekből is. Érdemes minél jobban ízlelgetni az Irishmant, mert felsejlik az ízek tavából a müzli és a keksz különleges kettőse, és még a kakaóból is kapunk némi kóstolót. Az élelmesebb whiskeyvándorok a lecsengésben ráismerhetnek a bájosan édes, malátás ízek cirkulálására.
A borostyánsárga színben táncoló The Irishman Single Malt Whiskey önmagában is felejthetetlen ízeket ígér, de koktélokban is érdemes megkóstolni.
Mézes-tölgyes ízek a whiskey egyik hősétől: a Paddy Irish Whiskey
A Paddy Irish Whiskey megtestesíti az ír whiskey legnemesebb erényeit: kiforrott aromatikája a Smaragdszigeten már-már kötelezőnek számító háromszoros lepárlást dicséri, a párlat kidolgozottsága meg a Cork megyei lepárlómesterek pallérozott szaktudását. A Paddy névadó fenegyereke az ír whiskeyvilág egyik középpontja és fergeteges figurája volt! Patrick O’Flaherty, alias Paddy mágnesként vonzotta maga köré a barátokat és ismerősöket a fergeteges hangulatú ír pubokban, mert örömmel kínálta kóstolásra nekik az általa árusított ír whiskeyket. Valljuk be, mi is szívesen csatlakoznánk egy 21. századi Paddyhez, ha olyan bravúros és bársonyos italokkal kínálna minket, mint a Paddy Irish Whiskey!
Paddy keresztbe-kasul beutazta Írország jeles szórakozóhelyeit, ahol a neves Cork Distillery párlatait árulta nem kevesebb, mint 4 évtizeden át. Így vette fel ez a nedű a Paddy nevet. A whiskey olyan, mint a névadója: mindig és minden körülmények között a szívügyének tekinti, hogy a környezetében lévők jól érezzék magukat! Ismertetőjegye a könnyed kiegyensúlyozottság és az éteri tisztaság, a Cork megyei tölgy nemes érlelő zamata, ami a maga teljességében bontakozik ki a Paddy Irish Whiskeyben!
A párlat egészét átjárja a maláta művészi igényessége, valami zseniálisan építették fel a whiskeyguruk az ír csoda zamatát. A whisky lényegét adó árpa óriási svunggal, csodás csörgedezéssel áramlik az ízlelőbimbókra. Már az első illatolásban kibontakozik az orrban a malátás jegyek végtelen bősége, a ropogós mogyoró jelenléte, a tölgyesség fűszeres fortissimóival. Az édes tartomány is hírt ad magáról a fuvallatok között: egyre erőteljesebben rajzolódik ki a Paddy Irish Whiskey vaníliás oldala a mézesség köntösében.
Kóstolásakor feltárja természetét az aranysárga ír nektár könnyedsége, bársonyos vonalvezetése. A nyelven megjelenik a malátás jegyzetek ropogóssága, az édesen mézes vanília és egy kis fás beütés, amely a tölgyfahordós érlelés mágikus ajándéka.
Március 3 a legjobb időpont arra, hogy elmélyedjen az ír whiskeyk aromatikus mélységeiben! Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kollégáink segítenek megtalálni az ízléséhez legjobban illő illatokat az ír whiskey napjára.