Március 28-Doromboló párlatok a macskák napjára

Március 28-Doromboló párlatok a macskák napjára

Március 28 a macskák napja! Egy ideális alkalom arra, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk szőrös kis szeretetgombócainkra és akár arra is, hogy megízleljünk a jeles alkalomból pár macskákhoz kapcsolódó párlatot. Mert a macskákat istenként tisztelték a régi Egyiptomban – egyesek szerint a gőgösebb cicák a mai napig kicsit úgy tesznek-vesznek, mintha istenek lennének – ez ragyogó alkalom arra, hogy az egészségükre pár isteni cicás nedűvel koccintsunk!

És megismerkedjünk az Old Tom Ginekkel, amelyek ezer szállal kapcsolódnak a 19. század fekete macskáihoz.

Macskás italok

 

Miről szól a macskák napja?

A szőrös kis cukiságbombákról, akik rendkívül kíváncsi és független teremtmények. A cicák mindig mosolyt, vidámságot hoznak az életünkbe. A simogatás és a finom falatokkal történő etetés mellett azzal tudjuk a legjobban kifejezni az irántuk érzett szeretetünket ezen a napon, ha biztonságos környezetet alakítunk ki számukra és sokat játszunk velük.

 

Az emberiség macskák iránti tisztelet nem újkeletű szokás, már többezer éve tart. Az ókori Egyiptom polgárainak körében óriási tiszteket övezte a macskákat, egyes doromboló apróságokat meg egyenesen macskaistennőnek tekintettek ekkoriban. Angliában a középkor vége felé II. Richárd egy külön rendeletet hozott arról, hogy az megtiltsa az embereknek a macskák megevését.

Gondoljunk csak bele, mekkora öröm, hogy van egy szuper cicánk (vagy ha még nincs, fontoljuk meg egy doromboló házi kedvenc befogadását). Amikor meglátnak minket, gyakran dorombolni kezdenek, és a hátukra hemperednek, hogy simogassuk őket.  Egy 10 éven át tartó kutatás rávilágított arra, hogy a macskatulajdonsok kisebb valószínűséggel halnak meg szívrohamban, mint azok, akiknek sosem volt szívrohamuk. Az is kiderült, hogy a macskák csökkentik a vérnyomást, miközben felszabadítják a testben a dopamint és a szerotonint, jelentősen csökkentik a stresszt és javítják az immunrendszer működését. Mert a szeretet gyógyít, és a macskák nagyon hálásak azért, hogy az emberrel élhetnek.

De vajon mi a helyzet a cicás címkéket villantó Old Tom stílusú ginekkel?

 

A macskák az Old Tom Ginek szimbólumai voltak

Az Old Tom ginek históriája magával ragadó, és összefonódik a cicás képekkel, a borókás párlatok titokzatos oldalával.

Kalandos visszatérés jelentenek a 19. századba, az Old Tom ginstílushoz, amikor Londonban Dudley Bradstreet kapitány kitalált egy egészen leleményes módot a gin értékesítésére. Mindez abban az időben történt, amikor az angolok vad gintivornyái miatt betiltották a gin utcai árulását.

Bradstreet kapitány trükkje túljárt a hatóságok eszén. Egy macskafej alakú ajtótáblát készített, ami valójában egy kézi működtetésű automata volt. A korszak borókás elixírjére szomjazó fenegyerekek ekkoriban titkon egy szépen csillogó pénzérmét helyeztek a cica mancsa alá, kimondtak egy titkos jelszót, amiben megegyeztek, és egy tölcséren keresztül megkapták kívánt ginadagjukat. Az Old Tom stílust azóta rendületlenül egy macskával ábrázolják az ilyen stílusú ginek címkéjén, felelevenítve a régies édes gin zamatát, amitől a London Dry stílus eléggé elkanyarodott. Az akkori Old Tom Ginek sokkal édesebbek voltak London Dry elnevezésű folyékony rokonaiknál. Másrészt ezeket az italokat az édesség mellett rendkívül kiegyensúlyozott aromavezetés jellemezte, összetett botanikai jegyzetekkel.

 

Old Tom mai köntösben, ázsiai ízekkel: a Tarsier Taipei Old Tom Gin

A klasszikus Old Tom Gin számos stílusjegyét hordozta a mai ginnek, mégis teljesen más volt. Magán viselte a 19. század jellegzetes édes ginörökségét, az édességét sokszor édesgyökerekből merítve. A gintörténészek szerint az Old Tom Gin egyfajta hídszerepet töltött be a holland földön készített „ősgin”, a malátásabb ízekből bőszen építkező genever és az Old Tom után egyre hangsúlyosabbá váló London Dry Gin stílus között, ami napjainkban a gin első számú zamatváltozatának számít a fanok körében.

De mi történik, ha két szárnyaló fantáziájú borókakalandor teljesen újhullámos, keleti utat szab a ginzamatok evolúciójának? Erre a merész és kifejezetten kalandos útra lépett napjaink egyik nagyágyúja, az Old Tom ösvényből ázsiai gint teremtő Tarsier Taipei Old Tom Gin.

Hibiszkusz, ginseng és Oolong tea. Ezek egytől-egyig olyan nyelvet és lelket bizsergető aromasimogató komponensek, amelyek felejthetetlenül finom itallá teszik a Tarsier Taipei Old Tom Gin karakterét. A párlat erkölcsi dimenzióval is rendelkezik: támogatja a délkelet-ázsiai természetvédelmi programokat.

Tim Driver és Sherwin Acebuche óriási Ázsia-rajongóként elkötelezte magát amellett, hogy bemutassa a ginrajongóknak a monumentális földrész színe-javát, ami a zamatokat illeti. Vagyis vadonatúj utakat keresnek a ginek legizgalmasabb áramlásának kifejezésére, hogy feltárhassák a keleties oldalát, miközben sikerült létrehozniuk egy kiforrottabb klasszikust. A régi Old Tomokon fekete macska bukkant fel a címkén, a Tarsier új ginpárlatainak címkéjén viszont a világ legkisebb főemlőse, a pápaszemes maki vált emblematikus állattá. A Tarsier Taipei Old Tom Gin egy klasszikus palackba zárt tajvani zsenialitás, egy libabőrösen finom hátizsákos kaland a Tarsiertől. 

A csodás Oolong tea ízében egy huncut pápaszemes maki pajkosságához hasonlóan játszik egymással a gyümölcsösség és a vadmézzel párosuló virágos jegyzetek sokasága. Ezt a tajvani kumquat futtatta tökélyre, ami a helyiek nyelvén a citrusfélékhez tartozó „arany narancs”. A Tarsier Taipei Old Tom Gin kortyolgatásakor kóstolót kapunk az ázsiai fűszerezés legjavából, és ez megintcsak kiemelkedően jó ginné avatja ezt a tételt. Ez az Old Tomos dinamika maga az egzotikus árnyalatokban bőségesen tobzódó tajvani szellemiség, a kóstoló közvetíti a tajvani kultúra lényegét. Teaillata és borókás bizsergése egy édeskés ázsiai élménnyé teszi ezt a gint, rengeteg hibiszkusszal és ginsenggel.

Ha egy igazi határokat feszegető, keleties stílusban megfogalmazott italra szomjazunk, akkor a Tarsier Taipei Old Tom Gin lesz a kedvenc macskás italunk!

 

Macskajaj-mentes eufória Izraelből: a Tubi 60

A másnaposság ősidők óta összeforrt egy elég keserves kifejezéssel, a macskajajjal. Mert valljuk be, néhanapján az ember elveszíti az önmérsékletet, és túllő a célon; többet kortyolgat egy szuper italból, és másnap nem a legkellemesebb állapotban ébred. Ezért érdemes odafigyelni a határainkra és az önmérsékletre. Létezik egy olyan újhullámos nedű, amely fanatikus rajongói szerint kevésbé kecsegtet macskajaj-veszéllyel, mint más nedűk a bárpulton. Az említett ital a hazánkban is méltán népszerű Tubi 60, ami először a fiatalabb nemzedék tagjai között avanzsált villámgyorsan egy igazi popkult itallá. Manapság annyira ismertté vált a bárkultúrában és valamennyi nemzedék körében, hogy egyre többen kortyolgatják ezt az energiában dúskáló izraeli nedűt, amely finomsága és letisztultsága révén állítólag nem okoz másnaposságot!

Hilal és Yanai Tubi, a sokat emlegetett Tubi-testvérek belenyúltak a jóba; megalkották az utóbbi idők egyik legkellemesebb párlatát, a gyömbér nyelvet és lelket bizsergető italát. A Tubi 60 alkotói már eleve egy olyan párlat létrehozásában gondolkodtak, amely alapjáraton kanyarokat ver az összes többire. Addig dolgoztak a Tubi 60 zamatán, amíg sikerült elérniük nemes céljukat. A Tubi 60 lett fáradozásaik eredménye, telis-tele fűszerességgel és elementáris erővel, illetve euforikus életörömmel (ami nem elhanyagolható tény egy likőr esetében).

A gyömbéres-citromos energiatobzódás élménnyé teszi az ánizst, a gyömbéres és zöldfűszeres komponenseket, rengeteg kurkumás és rózsakivonatos aromalavinával. Az egészet áthatja a keleti fűszeresség keringése, ami egy nem mindennapi itallá emeli a párlat kuriózumát.

 

Az „epres öreg”: Öreg Strawberry Old Tom Gin

Az Old Tom stílus édessé formálásnak lehet gyümölcsösebb megoldása is! Nincs úgynevezett „királyi út” a gin és az élet megédesítéséhez, azonban ezt a lehetőséget körvonalazza az Öreg Gin alternatívája. A brand ginmesterei a gyümölcsös ízekben újjászülető gineket tekintették alapvetésnek, és ezen ötlettől hajtva desztillálták a saját epres Old Tom nektárukat, az Öreg Strawberry Old Tom Gint.

Ha nem mozgunk eleget, megmacskásodik az ember lába, ami egy eléggé negatív jelző. Az viszont lelkesítően pozitív, ha „elmacskásodik az ember ginkészlete”, hiszen elkezdhetünk gyanakodni, hogy élményszámba menő Old Tom tétellel gyarapodott a kollekció. Ezen a téren elegáns belépés a pink ginek zamatos dimenziójába az Öreg Strawberry Old Tom Gin, amely az eper színével csempész igazi derűt és vidámságot ebbe a szcénába, frissességet és nyárias ízt kölcsönözve az Öreg ginnek. Bravúros választás minden rendezvényre, legyen szó baráti vagy családi bulikról. Koktélok alkotóelemeként ugyancsak érdemes bevetni, mert meghökkentően finom epres koktélokat alkothatunk általa.

A 40%-os brit nedűben egy nagyszerű itallá nemesedik a gineknél kötelező elemnek számító boróka, a zamatos eper és a ropogós gabonaszesz. Az édességben tobzódó Old Tom a gin históriájának akkora klasszikusa, hogy a 21. századi gyártók is előszeretettel térnek vissza hozzá. Ahogyan ezt az Öreg teszi, epres vérfrissítéssel megújítva a klasszikus borókás hömpölygést. Az epernek kell néhány hét macerálás, csak ilyen alaposság után adja át zamatát a ginnek, hogy kellően üde és bizsergetően frissé formálódjék. Az Öreg epres kiszerelését valamennyi elemében áthatja a természetesség varázsa. Azonban készítése mindig small batch mennyiségben történik, így érdemes mielőbb lecsapni rá az iDrinks üzleteiben. Az Öreg Strawberry Old Tom Gin formabontóan friss és nyáriasan dinamikus ereje különösen kapóra jön a gin-tonikok keverésekor.

A párlatban előtérbe kerül az eperrel összefonódó boróka és a citrusosság, megbolondítva az összképletet egy kis borsossággal. Az igazi gin-geekek érezni fogják az Öreg Strawberry Old Tom Ginben az orris-gyökeret és a homoktövist is.

 

Catskill Wicked White Whiskey: a szesztilalom misztikus nedűje

A modern kutatások tanulsága szerint a macskák szeretetteli dorombolása gyógyító hatású, mert rezgései pozitív hatással vannak a szívritmusunk frekvenciájára. Izgalmas kérdés, hogy ez 100%-ban így van-e, azonban egy dolog biztos: egy macskás whiskey, a sokak nagy kedvencének számító Catskill Wicked White az élet minden szomorú pillanatát képes felpezsdíteni és felvidítja az embert úgy, hogy még dorombolás sem kell hozzá! Ráadásul egy nagy becsben tartott whiskeyről beszélünk, amely a szesztilalom komor időszakához kapcsolódik. Akkoriban rejtve készítették a párlatokat, amiket ugyancsak titokzatos úton-módon kaparinthatott meg az örök élet vizére szomjazó nagyérdemű.

A Catskill Wicked White Whiskey minden elemében más, mint a világ összes többi whiskeyje. Túlzás nélkül azt mondhatjuk, hogy ördögien más minőséget képvisel a jelenlegi whiskey-seregszemlében, hiszen a szesztilalom korszakának folyékony mementójaként egy érlelés nélküli whiskey, valamennyi kortya ékesen tanúskodik a Prohibíció mai szemmel nézve meghökkentő koráról. Csak úgy tobzódik az autentikus gabonazamatokban, másrészt a whiskeyknél megszokott alkoholtartalommal jóval magasabbra merészkedik a maga 45%-os alkoholtartalmával. Egy elég komor korszakban villantja fel az érlelés nélküli desztillátumok erényeit, benne van a moonshine whiskylepárlás félhomályos sejtelmessége.

A Catskill Wicked White Whiskey hátterét adó szesztilalom idején a készítők kényes helyzetbe kerültek: kénytelenek voltak olyan alkotóelemekhez nyúlni, mint a hajdina vagy a füstölt kukorica. A sanyarú időkben minden nehézség ellenére izgalmas zamatok láttak napvilágot, amelyek még a whiskeyvilág legválságosabb éveit is átvészelték, és napjainkban még mindig képesek a novum erejével hatni. A Catskill Wicked White Whiskey beszédes névvel bír: magyar fordításban egy „átkozottul jó whiskey”, egy ördögien újszerű gabonaszemcsés költemény. Az ízek palettáján felvonultatja a 6 gabonaszem változatos összességét: van benne kukorica, búza, hajdina, rozs, füstölt kukorica és maláta is. A Catskill Wicked White Whiskey minden kortya egy nagy tisztelgés az egykori moonshine változatok előtt, és ma is small batch mennyiségben desztillálják a Catskill-hegység régiójában. A kortyokban édességgel és füsttel átitatott kukorica, telis-tele malátával, búzával és a rozs ropogósságával. Önmagában is mesteri párlat, de a koktélok aromaformálójaként szintén maradandó élményt ad.

 

Párducvadászat egy klassz konyakra: a Meukow VS Cognac

A cicák bajszos angyalok!” – vallja Alexis Flora Hope. A macskánk aranyos viselkedése mellett akkor tudjuk még jobban átélni ezt az érzést, ha megízlelünk egy isteni minőséget villantó „nagymacskás”, azaz párducos párlatot, a csúcsminőségű kategóriában örvénylő Meukow VS Cognacot. Macska- és konyakrajongóként a Meukow itala egy egészen elementárisan szuper választás; egyrészt delejezi az ízlelőbimbókat a palackban szunnyadó konyak kifinomultsága, másrészt már a palackon egy elegáns testű, épp ugrásban lévő párducot látunk. Na jó, a konyak párducot nemigen fogadnánk be az otthonunkba, mert a palackban csörgedező Meukow VS Cognac annyira finom, hogy mindenképpen szeretnénk, ha egy váratlan pillanatban feltűnne a bárszekrényünkön!

A palackon megjelenő nemes párduc láttán eszünkbe juthat Michael Showalter mondása: „A macskák aranyosak, miközben egyszerre vadak és háziasak”. Ebben a párducos konyakban egyszerre élvezhetjük a desztillátum édes áramlását és némi „vadabb, párducosabb” vonalvezetést is az aromák között, akárcsak egy megszelídített cica esetében, aki a természet helyett beköltözik egy civilizált lakásba.

És most helyezkedjünk bele a párlat esszenciájába. Lássuk, milyen delejező tulajdonságokkal játszik a Meukow VS Cognac. A teljesen szokatlan, káprázatos árnyalatú szín rezes relaxációval olvad össze, és már ránézésre kóstolásra ösztönzi az embert, hála a tölgyfahordó nemes érlelő hatásának. A 6 hosszú esztendőn átívelő érlelés a szó legszebb értelmében arannyá lényegíti át a párlatot, ennek köszönhetőek a kortyokban a szárított gyümölcsök és a mogyorós ízek. Komplex ízében ott csörgedeznek a Franciaország legnemesebb vidékéről származó eaux-de-vie-k keveréke, és ez a nemes húzás jóval a klasszikus VS cognacok fölé emeli a párlatot.

A Meukow VS Cognac egyszerre képviseli az erőt és az eleganciát, mindezt minden korábbi Meukow palacknál magasabb szintre emelve. A kecses feketepárduc valósággal megigézi az embert! Az aszalt gyümölcsök ínycsiklandozó luxusa mellett a szőlő ragadja magához a stafétát, hiszen mégis egy francia eaux-viekkel örvénylő italról beszélünk. Az élelmesebb cognac-kedvelők még egy kis gyógynövényességre is felfigyelhetnek benne, és a tölgyfahordó szerepe szintén hangsúlyos minden kortyban.

Ilyen egy pompás párlat az aszalt gyümölcsök francia tökélyére érlelve, amely nemes édességével idézi meg a macskák doromboló életét, a párduc veszedelmes erejének megszelídítésével, konyakos bársonyossággal a palackban. 

 

A macska villányi vörösbora: a Vylyan Macska Portugieser

Kristin Cask szellemes mondása szerint „a macskák választanak minket, nem mi birtokoljuk őket”. Kicsit más a helyzet egy bársonyos ízeket felvonultató borral, amelynek van egyfajta macskás oldala. Mert a Vylyan Macska Portugiesert mi választjuk, és az aromák nyelvén dorombol a borospoharunkban!

Ilyen a Vylyan Macska Portugieser: palackján egyből cicát villant, és olyan szenvedélyes árnyalatokkal teszi élménnyé a kortyokat, mint amilyen lelkesedéssel a cicánk indul szenvedélyes vadászatra a kertben, amint alkalma nyílik egy kicsit „kiszabadulni” a lakásból.

Mi a közös ebben a temperamentumos, szenvedélyesen vörös borban és egy doromboló macskában? A selymesség, hiszen ugyanez jut az eszünkbe a Vylyan Macska Portugieser kortyolgatásakor és egy macska bársonyos szőrének simogatásakor!

A portugieser a Villányi borvidék egyik legjellemzőbb fajtája, és óriási szerencsénk van, hogy a Vylyan Pincészet a magyar borok egyik mestereként elkészítette bora macskás kiszerelését. A Vylyan Macska Portugieser 2023-as évjáratként kacérkodik az ízlelőbimbókkal, vörös erejével felvonultatva a Villányi borvidék aromakincsének színe-javát. A macskás bor egy selymesen örvénylő nedű, ebben a palackban hangsúlyos szerep jut a kirobbanóan virulens gyümölcsösségnek. Már ránézésre a piros bogyók birodalma idéződik meg, és ettől a vizualitástól kedvet kap az ember pár emberes kortyhoz a Vylyan Macska Portugieserből. A végeredmény egy kiváló, könnyed stílusban hömpölygő bor egy kis fűszeres fortissimóval, amit lazasága miatt akár nap mint nap is fogyaszthatunk.

A Vylyan Macska Portugieser ragyogó választás a vöröshúsból készült ételekhez, másrészt egy grandiózus sajttál mellé is ütős választás.

Kapcsolódó termékek

Tarsier Taipei Old Tom Gin [0,7L|40,3%]

Raktáron
13.049 Ft
Kedvencekhez adom

Tubi 60 [0,77L|40%]

Raktáron
13.490 Ft
Kedvencekhez adom

Catskill Wicked White Whiskey [0,7L|45%]

Raktáron
19.999 Ft
Kedvencekhez adom

Meukow VS Cognac [0,7L|40%]

Raktáron
12.900 Ft
Kedvencekhez adom

Vylyan Macska Portugieser [0,75L|2023]

Raktáron
1.940 Ft
Kedvencekhez adom