Március 24-Nemzetközi Koktél Nap, tavaszias koktélokkal

Március 24-Nemzetközi Koktél Nap, tavaszias koktélokkal

Március 24 a Nemzetközi Koktél Napja, így tökéletes alkalom arra, hogy pár vérpezsdítő tavaszi koktéllal ünnepeljük az érkezését. A tavaszi koktélok üdítő csavart hoznak az egyre melegebb napok pezsgésébe.

A leleményesebb bármixerek előszeretettel vetnek be ilyenkor szezonális gyümölcsöket, fűszernövényeket és virágosabb ízeket. Valami felemelő, amikor összeolvad a koktélokban a zamatos citrusosság a virágos árnyalatokkal, és minden ízletes korty a tavasz élettől lüktető esszenciáját ünnepli. Azok a legjobb összetevők, amelyek már könnyedségükkel, szellőszerű finomságukkal is lenyűgözik az embert egy tavaszi cocktailpartyn.

Mutatunk pár pompás receptet a Nemzetközi Koktél Napjára. Néhány olyan isteni iDrinks-es ital bemutatásával együtt, amelyek pompás komponensei lehetnek a tavaszi koktéloknak!

Koktél világnapja

Aviation-koktél: felemelő ízek ginnel és maraschino likőrrel

Egy különleges tavaszi koktéltól valósággal szárnyra kap az ember! Ezt szemlélteti a tavaszi időszak klasszikus itala, az Aviaton cocktail; minden kortyában ott lüktet az ébredező tavasz elevensége. A koktél elegánsan keveri egymással a gint, a maraschino likőrt és nem rest bevetni egy kis citromlevet is, hogy kiaknázza a citrusosságban rejlő hajtóerőt. A végeredmény egy friss és valamennyi elemében lekerekített koktél, könnyű és szemkápráztató árnyalattal – könnyedségével furmányosan megidézve a repülést. Már a vizualitása lenyűgöző, és még magasabbra emelkedik az élvezeti szint, miután megízleljük az Aviation cocktailt!

Hozzávalók: 6 cl gin, 2 cl Maraschino likőr, 2.7 cl friss citromlé

Elkészítése: Töltsük meg a koktél shakert jéggel, hogy lehűljön. Öntsük a shakerbe a gint, a maraschino likőrt és a friss citromlevet a shakerbe. Rázzuk fel alaposan, míg a keverék alaposan le nem hűl. Szűrjük a koktélt egy elegáns pohárba. Díszítsük cseresznyével vagy citrommal, hogy még elegánsabbá tegyük a The Aviation cocktailt, és minden kortya egy igazi élménydús utazás legyen már a látvány tekintetében is, mielőtt találkoznánk felemelő ízével!

Ahhoz, hogy az Aviation cocktail szert tegyen felejthetetlen felemelő könnyedségére, szükség lesz egy csodás cherrys ízre. A maraschino cherry semmi mással nem összetéveszthető ízére, ami mennyeien kifejeződik a Stambecco Maraschino Amaróban.

Egy igazi luxus ízvilágú italban, amelynek lelke a sokat emlegetett maraschino cseresznye. Komplexitását jól jellemzi, hogy a Stambecco Maraschino Amaro egy különleges gyógynövényes zamatokban tobzódó olasz likőr. A digesztív nedű élénkíti az emésztést, és már elegáns külső designjával alaposan felébreszti az ember figyelmét! Önmagában is luxus ízeket kölcsönöz egy átlagos hétköznapnak, azonban koktélok finomhangolójaként még elementárisabb hatást gyakorol az ízek formálódására! A Stambecco Maraschino Amaro a maraschino cseresznyés ízek folyékony drágaköve és sarokköve, amit nem szabad kihagyni az Aviation koktélból! A ragyogóan ékesített palack kibontása után azon nyomban megmártózhatunk a keserű fűszernövények sereglésében, hiszen egy amaróról van szó, az ízekre a koronát mégis a maraschinós áramlatok olasz temperamentumossága teszi fel. A likőrt aranyló színben palackozták, és ez már egy gáláns utalás azokra az ízekre is, amelyek palackbontás után várnak ránk!

A Stambecco Maraschino Amaróban egyszerre kavarog az édes és a keserűnarancs csalogató szimmetriája. Minden kortyát áthatja egyfajta mediterrán báj, legyen szó a mediterrán narancs édességéről vagy a keserűnarancs fanyarságáról. A párlat egyik meghatározó arca a gyümölcsösség és a parfümösség, ugyanakkor a botanikai komponensek sokrétűsége és a gyógynövényes örvénylés is sokat ad benne a koktéloknak.  

Az élelmesebb likőrrajongók a sok maraschino cherry mellett a lekváros marcipánpiskótát is felfedezhetik benne.

Mi lenne, ha egy unalomig ismert átlagos gin helyett ezúttal egy átlagostól elrugaszkodó párlattal emelnénk tökélyre az Aviation cocktailt? Ami az összetettségével és Oloroso sherry hordós érleléssel vált különlegessé? Mert egy igazán grandiózus gin sokszor az érettsége révén emelkedik ki a mezőnyből!

A Harahorn Cask Aged Gin furmányosan kifejeződik, milyen jót tesz egy északi ginnek, ha több mint egy évig pihen a mediterrán ízeket árasztó Oloroso Sherry hordóban, és spanyol ízekkel érjük el a hűvösebb területről származó gin zamatokban regisztrálható reneszánszát. A norvég ginmesterek a Harahornnál nem spóroltak az ízekkel, valósággal tobzódnak a palackban! Egyszerre érezhetjük benne a borókás, friss fenyős ízek hömpölygését, erdei gyümölccsel, a hordós érlelésből fakadó tölgyességgel. Kiugróan sok benne a bársonyos boróka, amely harmonikusan elegyedik a tölgyes vaníliával, a gyümölcsös édességgel. Lecsengésében összeáll a vanília, a citrusosság és az előkelő tölgyesség triumvirátusa, így nem csalódunk a zamatában, ha a Harahorn Cask Aged Gint vetjük be az Aviation cocktailban.

 

Ananász Jalapeno Margarita ananászos tequilával és Cointreauval

Mi a komplex trópusi gyönyör a tavaszi koktél műfajában? Az édes ananász és a forró, fűszeres jalapeno találkozása a koktélospohárban, pontosabban az Ananász Jalapeno Margaritában!

Sokan imádják a Margaritát, mások meg azt mondják, már mindent tudnak róla, mert egyszerűen az unalomig ismert koktél. Hogyan lehetne egy kicsit újrapörgetni, élénkíti a receptjét a Nemzetközi Koktél Napra? Egy elegáns tavaszi csavarral, az Ananász Jalapeno Margarita receptjével! Az újhullámos megközelítés rengeteg ananászos, édes ízzel operál, és a csípősebb jalapenósabb íztartományokat sem lusta bevetni ahhoz, hogy megteremtse a Margarita reneszánszát.

Az ananász édessége és a jalapeno gátlástalan, határokat feszegető fűszeressége egy kliséket feszegető merész koktélt hívott életre azok számára, akik szeretnék végre érezni a tavasz melengető erejét egy koktélban! Ebben a nedűben teljes mellszélességükben kibontakozik a trópusi ízek vibrálása, miközben a koktél élénk színei, trópusi ízei is hozzájárulnak ahhoz, hogy valami egészen különleges élményben részesüljünk a tavasznyitó koktélpartyn, legyen szó ínycsiklandozó grillezésről a kertben vagy egy hangulatos szabadtéri buliról!

Hozzávalók: 6 cl Rooster Rojo Smoked Pineapple Tequila, 3 cl ananászlé, 3 cl limelé, 1.5 cl Cointreau, 1.5 cl egyszerű szirup, ½ jalapeno paprika felszeletelve, ananász- és lime szelet a díszítéshez, illetve egy kis só.

Elkészítése: Dörzsölje be a koktélospoharát sóval. Majd a pohár peremével is tegye ugyanezt egy szelet lime-mal, és mártsa be a sóba, hogy sózott peremet hozzon létre. Egy koktél shakerben keverje össze egymással a jalapeno szeleteket, hogy kivonja belőle az ízét. Adjon hozzá jeget, tequilát, lime és ananászlevet, végül Cointreau-t. Rázza össze egymással a komponenseket, míg a shaker elég hideg nem lesz. Szűrje a koktélt a sóval borított, jéggel teli pohárba. Végül díszítse a koktélt ananász- és limeszelettel!

Egy ananászos koktél stílszerűen ananászos ízesítésű tequiláért kiált! A kategória nagy királya a Rooster Rojo Smoked Pineapple Tequila, amely ananászos édességgel és enyhe füstösséggel kavarog a palackban, hogy új lendületet adjon ennek a vagány ananászos koktélnak! A párlat minőségéhez jól jelzi, hogy a tequila vulkán lábánál működő lepárlóban készült, ez is fémjelzi a ránk váró remek minőséget. Másrészt a világos arany színben tündöklő Rooster Rojo Smoked Pineapple Tequila 11 versenyen összesen 28 díjat nyert, annyira leleményesen sáfárkodik az édes és füstös ízekkel, megtalálva a kreatív közös keresztmetszetet a kettő között. Már az illatában főszereplővé lép elő az ananász trópusi benyomást keltő édessége, és a zamatokba teljesen új, izzó lelkületet lehelő fás füstösség. Az első illatolási élményt alapvetően meghatározza a sült agávé ínycsiklandozóan édes illata, megbolondítva az alapképletet némi paprikával és fekete borsos fűszerességgel.

Kóstolásakor fejest ugrunk az ananász egzotikumába és a túlérett banán édes mélységeibe, valósággal magával ránt minket a tequila valamennyi kortya. Egyszersmind a füstös tölgyesség is rásimul az ízlelőbimbókra, miközben kirajzolódik a szájban a párlat aromatikus gerincét adó agávé. Lecsengése egyszerre száraz és füstös, izgalmasan táncoló ananászos árnyalatokkal.

Másrészt az Ananász Jalapeno Margarita a narancsos ízekből is nagyban merít, ezért kihagyhatatlan elem az aromák összefésülésekor a Cointreau Narancslikőr. A palack már szemnek is tetsző módon narancs színben játszik, és a kibontásakor még kellemesebb meglepetésben lesz részünk! A Cointreaunak van némi pikáns, keserű narancshéjas íze, ráadásul egy kis cognacos beütés teszi még izgalmasabbá az ínycsiklandozó árnyalatok csörgedezését a szájban. A Cointreau Narancslikőr tehát önmagában is felemelő élményt nyújt, de koktélok alapanyagaként is érdemes kipróbálni, mert felejthetetlenül finom teljesítményt nyújt! Kortyolgatása közben úgy érezhetjük, mintha egy kaliforniai narancsvidéken sétálgatnánk. Sokak szerint a Cointreau a narancslikőrök alfája és omegája. Csodás élményben részesülünk, amikor megízleljük a kesernyés és édes ízek páratlan harmóniáját, enyhe virágos-fűszeres és gyümölcsös ízek társaságában.

 

Rum Punch: a white és dark rum találkozása a koktélban

Ez egy gyümölcsös trópusi koktél, amely alaposan felébreszti az érzékszerveinket a tavaszi napokon! Esszenciája nevéből adódóan a rum, a narancslé és az ananászlé. Zamata egyszerre édes és csípős, e kettős természet nyomán pedig mindig nagy kedvenc a tavaszi bulikon és családi rendezvényeken. A frissen facsart lime lé hozzáadása fanyar és ízletes áramlást kölcsönöz a koktélnak, kiegyensúlyozza a gyümölcslevek édességét.

Hozzávalók: 0.5 cl fehérrum, 0.5 cl dark vagy gold rum, 2 dl ananászlé, 2 dl narancslé, 2.6 cl frissen facsart limelé, pálcikára szúrt cseresznye a díszítéshez.

Elkészítése: A jeges koktél shakerbe öntsünk mindkét rumfajtából, majd adjuk hozzá a narancsot, az ananászt, a friss lime levet. Jól rázzuk össze a komponenseket. Szűrjük a koktélt a pohárba, és díszítsük pálcikára szúrt cseresznyével!

White  rumként ütős választás a Rum Punchot a Takamaka Blanc Rum, nyílegyenesen a trópusi Seychelle-szigetek zamatkultúrájából! A Takamaka Blanc Rum forrásvidéke a Seychelle-szigeteki Mahé-sziget, pontosabban annak déli csúcsa. Innen jön ez az éles, tiszta ízvilágú, selymes aromájú kristálytiszta párlat, amely ideális a koktélokhoz, különösen a Rum Punchhoz! A white rum finomhangolója a tartalmas, masszív ízekkel hömpölygő édes melasz, illatát pedig a fűszeres fortissimók, a borsosság és a letisztulság határozzák meg. Minden kortyában megnyilvánulnak a lágy trópusi gyümölcsök, a barnacukor és a nyelvet – és lelket – bizsergető üde citrusosság! Ha ezt a white rumot választjuk a Rum Punchhoz, kortyolgatásakor úgy érezhetjük, mintha a Seychelle-szigetek fehér, forró homokján sétálnánk, szemünk pedig épp a türkizkék, végtelennek tetsző tengert szemlélné.

Persze a dark rum komponens sem maradhat ki a Rum Punchból. Eszményi nedű hozzá a dark rumok egyik újhullámos trónkövetelője, a finomságában és komplexitásában emlékezetes kortyokat kínáló 327 XO Double Aged Rum. Összetettségét jól jellemzi, hogy zamatát a trópusokon és Európában is érlelték, ebből fakad palackjában rejtőző lágy és édes ízvilág, amely első kóstolásra magával ragadja az embert.

A borostyán színben tündöklő 327 XO Double Aged Rum első körös érlelése négy karibi országban startol. Venezuelában, Panamában, Guatemalában és Guyanában különböző hordók gyomrában érlelődik összesen 7 évig. Komplexitása itt veszi kezdetét, hiszen valamennyi hordó más-más ízrétegeket kölcsönöz a párlatnak, ennek köszönheti ezerarcúságát. Aztán jön Európa, és a vén kontinensen következik a második körös érlelés trópusi gyümölcsökkel és bogyókkal kezelt hordókban, ezért lesz olyan elbűvölően lágy lecsengése a párlatnak. A 327 XO Double Aged Rum valamennyi kortya egy trópusi utazás az édes, vaníliás aromák birodalmában. A nyelven gejzírként tör fel a maracuja édes zamata, minden árnyalat bővelkedik trópusi gyümölcsösségben. Ezt az aromatikus csörgedezést kerekíti le és teszi árnyaltabbá a vanília, a kényeztető karamella és a citrusos jegyzetek mennyei harmóniája. 

 

Aperol Spritz üde Aperollal és habzó zamatú proseccóval

Az Aperol Spritz az olasz nyár megtestesítője! Egyszerre hoz pezsgést, édességet és egy kevés kesernyés áramlást a nyár tomboló forróságába. Másrészt remek digesztív ital az étvágyunk felébresztésére, másrészt üdesége csillapítja a szomjúságunkat egy kiugróan meleg tavaszi napon.

A popkult olasz koktélt senkinek sem kell bemutatni, könnyedségével és finomságával régóta beírta magát a koktél arany lapjaira. Ragyogó, hömpölygően üde ízeivel tavaszra és a nem is olyan messzi nyárra is eszményi ital, csak egy kis prosecco, Aperol és szódavíz kell hozzá. Ezek együttállása egy olyan nemesen pezsgő italt kelt életre, amit óriási élmény kortyolgatni a meleg napokon. A narancsszelet díszítésként szemkápráztató színt és illatos aromát kölcsönöz a koktélnak. Az Aperol kesernyésebb jegyzeteit a prosecco édessége segít kiegyensúlyozni. Az Aperol cocktail elkészítése szerencsére nem nagy ördöngösség, és nagyszerűen illik az olaszos hangulatú villásreggelikhez, a szabadtéri bulikhoz. Salute, azaz egészségünkre!

Hozzávalók: 6 cl Aperol, 6 cl Prosecco, 3 cl szóda, 1 narancsszelet a díszítéshez.

Elkészítése: Öntsük a proseccót és az Aperolt a borospohárba. Finoman tegyünk bele néhány jégkockát. Ha a prosecco előtt tesszük be a pohárba a jégkockákat, akkor a buborékok közel fele elvész, ezért inkább kerüljük ezt a kockázatos megoldást. Végül öntsük hozzá a szódát, és díszítsük a koktélt egy narancsszelettel. Most már kész is van az Aperol Spritz, és várhatjuk a vendégeinket, hogy koccintsanak velünk!

Ebből a koktélból kihagyhatatlan komponens az Aperol. A 11%-os olasz keserűlikőr sokak nagy kedvence, mert valósággal dúskál a keserű- és édesnarancsos héjakban, a kellemesen csörgedező gyógynövényes ízekben. Az Aperol régóta a Barbieri ház eredeti receptje nyomán készül narancs, rebarbara és kínafa aromáinak felsorakoztatásával. Az ízek keverésével valami egészen dinamikus, lüktetően friss nedű születik; szódával és gyümölcslével is kiemelkedően jó long drink alap, és már piros grapefruit színe kóstolásra ösztönzi az embert.

Prosecco terén nyerő ötlet bevetni ehhez a cocktailhoz a Mionetto Prosecco Doc Frizzante Pezsgőt! A prosecco egyik nagy mestere szalmasárga színben, sejtelmes és enyhe illattal delejezi az ízlelőbimbókat. Egy rendkívül száraz és friss ízekkel kacérkodó pezsgő, ami különösen jól passzol ehhez a koktélhoz. Egyszerre ismerjük fel zamatai között az akácot, a golden almát és a körtét! Ha épp nem koktélokba keverjük, akkor a Mionetto Prosecco Doc Frizzante Pezsgőszáraz zamatával pompásan passzol a zöldséges tészták és a felvágottak mellé is.

 

Lemon Drop aranyló vodkával és triple sec–kel

A merész ellentétek keverése mindig nagy dobás a koktélok birodalmában. Erre a húzásra vállalkozik a Lemon Drop, amikor izgalmasan elegyíti az édes és savanyú ízeket. Ragyogó citrusos ízeivel emelkedik ki a koktélok nagyszabású seregszemléjéből, így minden tavaszi bulin slágernek ígérkezik 2025-ben. A Lemon Drop olyan, akár a napsütés ragyogása a pohárban. Tökéletes arra, hogy feldobja a hangulatot egy családi vagy baráti bulin, és kellemes hangulatot adjon egy tavaszi napnak – főként a Nemzetközi Koktél Napnak! Egyszerre fanyar és édes, frissessége tökéletes összhangban simul össze a cukor édességével. Sima és élénkítő, ropogós ízt hagy a szájpadláson, minden kortya felszabadítóan finom tavaszi élmény!

Hozzávalók: 1.5 cl vodka, 2.6 cl triple sec, 2.6 cl friss citromlé, 1.5 cl egyszerű szirup, cukor, citromszelet a díszítéshez.

Elkészítése: Egy lehűtött koktélos poharat tegyünk még ízletesebbé: ízesítsük egy fanyar citromkarikával, amit korábban cukorba mártottunk. Keverjük össze egymással a vodkát, a triple secet, a citromlevet és az egyszerű szirupot egy jéggel töltött cocktail shakerben. Szűrjük a koktélt egy cukorral ízesített szélű pohárba. Díszítsük citromkarikával.

Ami a vodkát illeti, az Au Premium Vodka mesterien összefésüli ebben a koktélban az aromákat. Tisztaságáról ódákat zengenek a vodka rajongói; ez az ötszörös lepárlás eredménye, ebből fakad a párlat tündökletes tisztasága. Már a vodka palackja is arany, jól prezentálva az Au Premium Vodka fénylő, kimagasló minőségét a palackban. Méltán kaparintotta meg a szépen csillogó aranyérmet 2016-ban a rangos Vodka Masters versenyen. Készítéséhez mindig ropogós és csúcsminőségű gabonát használnak, ez áll az ultraprémium Au Premium Vodka ízének hátterében. A tiszta forrásvízzel kevert gabonát a világ legértékesebb természetes elemén, az aranyon szűrik át, ez adja az Au Premium Vodka nem mindennapi kuriózumát! Így születik egy gabonás, ropogós és előkelő vodka, amely valósággal bearanyozza a Lemon Drop cocktailt, leleményesen összefésüli benne a különböző aromákat. A vodka feketeborsos fortissimói révén ugyancsak kiemelkedik a mainstream vodkák köréből.

A Lemon Drop élvezeti értékét a De Kuyper Triple Seccel emelhetjük a legmagasabbra! Ez a triple sec valósággal tobzódik a keserű narancs héjából kivont egzotikus ízekben, és bármilyen koktélnak egzotikus áramlást kölcsönöz. A holland ízekkel örvénylő De Kuyper Triple Sec áttetsző ízzel, narancsos hullámzással érkezett a tulipánok országából, hogy elvarázsolja a citrusos tavaszi ízekre szomjazó koktélkedvelőket!

 

A koktélkészítés igazi művészet, kalandos játék a színekkel és az ízekkel.  Ahhoz, hogy az ember minőségi alapanyagokkal, likőrökkel, ginekkel és whiskykel színesítse a Nemzetközi Koktél Napot, érdemes eljönnie az iDrinks üzleteibe. Kollégáink segítenek Önnek megtalálni a kiszemelt koktélokhoz legjobban illő összetevőket, így egy felejthetetlen koktélpartyval ünnepelheti a tavaszt!

Kapcsolódó termékek

Stambecco Maraschino Amaro [0,7L|35%]

Raktáron
10.990 Ft
Kedvencekhez adom

Harahorn Cask Aged Gin [0,5L|41,7%]

Raktáron
13.999 Ft
Kedvencekhez adom

Cointreau Narancslikőr [0,7L|40%]

Utolsó 2 db raktáron
8.099 Ft
Kedvencekhez adom

Rooster Rojo Smoked Pineapple Tequila [0,7L|38%]

Raktáron
18.040 Ft
Kedvencekhez adom

Takamaka Blanc Rum [0,7L|40,2%]

Raktáron
7.490 Ft
Kedvencekhez adom

327 XO Double Aged Rum [0,7L|40%]

Raktáron
18.990 Ft
Kedvencekhez adom

Au Premium Vodka [0,7L|40%]

Raktáron
15.990 Ft
Kedvencekhez adom

De Kuyper Triple Sec [0,7L|40%]

Raktáron
7.700 Ft
Kedvencekhez adom