Mandulamámor: február 15 a mandula világnapja

Mandulamámor: február 15 a mandula világnapja

Február 15 a mandula nemzetközi napja. Ezt a jeles napot azért hozták létre, hogy jobban megismerjük és megszeressük a mandulát, ezt a különleges diófélét, és jobban beépítsük a mindennapi életünkbe. Kezdésként az is szuper, ha megízlelünk egy mandulás kávét,  fehércsokoládét, vagy egy nem mindennapi mandulás bort az iDrinks üzleteiből.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy számos párlat és édesség helyezi „gravitációs középpontjába” a mandulát, így számos perspektívából megismerhetjük a finomságát.

Mandula: az emberiség ősi jelképe és finomsága

Az élelmiszertörténészek egyetértenek abban, hogy a mandula a legősibb élelmiszerek egyike, amit az emberiség valaha termesztett. A mandula eredeti származási helyélről parázs viták folynak, nagy valószínűséggel először Kínában és Közép-Ázsiában termesztették. Ázsia és a Földközi-tenger közötti Selyemúton haladva a felfedezők hosszas utazásaik során gyakran falatoztak mandulát. Amint a felfedezők letelepedtek a Földközi-tenger térségében, a fák villámgyorsan növekedni kezdtek a környéken. A fák viharos gyorsasággal terjedtek szerte egész Európában, a legtöbb mandulafa spanyol és olasz földön emelkedett. Az 1800-as évektől kezdve tudtak sikeresen mandulafákat termeszteni és betakarítani az Amerikai Egyesült Államokban.

A mandula számtalan dolgot jelképez, már a bibliai időkben előtérbe került a jelentősége.  A Biblia elmeséli a pálca történetét, amely isteni hatásra kivirágzott és mandulát termett, ezért vallási szimbólum lett belőle. A korai rómaiknak meg annyira megtetszett a mandula, hogy ezt ajándékozták a családtagjaiknak és barátainknak mondván, jó hatással van a termékenységükre, az egészségükre. A mandula beépült a római kultúrába: Róma régi lakói mandulával öntötték le az ifjú házasokat, hogy gyümölcsöző, termékeny házasságot kívánjanak a szerelmeseknek.

 

Hogyan ünnepeljük a mandula napját?

Vegyünk egy csomag mandulát, és chips vagy más rágcsa helyett majszoljuk ezt az esti filmhez. Itt is vannak már jalapenós, mézes, pörkölt, füstös változatok is, szóval mindenki megtalálhatja a saját ízléséhez tökéletesen illő mandulát.

A mandula finom falat lehet a családi vacsoraként, ha egy kis cukorral, szezámmaggal és fűszerekkel tálaljuk. Csirkét, sertéshúst vagy lazacot szintén készíthetünk mandulaliszttel vagy apróra vágott mandula bevonattal, hogy ropogósabb és fenségesebb ízeket kapjunk. Desszertként nagyszerű ötlet egy kis mandulás marcipán vagy mandulalisztes sütemény. Ha valaki vegán és allergiás a laktózra, remek alternatív megoldás lehet számára a mandulatej ivása, és állati eredetű termékek helyett is használhatunk mandulát. Mert egy igazi Jolly Joker a gasztronómiában és az italkultúrában.

A mandulát bőrápoló formájában is kipróbálhatjuk. Rengeteg mandula alapú krém, sampon vagy parfüm van a piacon. Ha száraz, hámló bőrünk van, akkor használhatjuk a mandulaolajat vagy a mandulaápoló krémeket, hogy hidratáljuk és egy kis A-vitaminhoz juttassuk a bőrt. Mandula alapú sampont vagy balzsamot is beszerezhetünk, ha a hajunknak szüksége van egy kis fényességre.

És persze az is sokkal közelebb hoz minket a mandulához, ha megízleljük az egyik édesen kavargó mandulás bort, valamelyik mandulás csokit, mandulás koktélszirupot, egy mandulás kávét Madagaszkárról, Valenciából vagy egyenesen a mandula fellegvárából, Kaliforniából!

 

Svájci fehércsoki, egy kis mandulával: a Lindt Les Grandes White Almond Fehércsokoládé

A mandula a mórok révén már a 8. század óta a francia sütemények egyik kihagyhatatlan alkotóelemévé avanzsált. Nélküle egyszerűen nem beszélhetnénk macaronról! Azonban nemcsak a franciáknál vált ennyire lényegessé a mandula az édességek aromatikus ízesítésében, hanem gyakorlatilag minden nemzet édességkultúrájában. Így van ez a svájci Lindt csokoládékkal is, amelyek egyik központi finomsága, a Lindt Les Grandes White Almond Fehércsokoládé a mandula köré kerekítette a maga ízvilágát.

Mindenki szereti a fehércsokit, ám mindjárt más az édesség „fekvése”, ha a zamatot a Lindt csokimesterei készítik, és egy csúcsminőségű svájci finomság kerül az asztalra, markáns mandulás ízekkel a z édesség szívcsakrájában.

A Lind Les Grandes termékcsalád kifejezetten azoknak az édesszájúaknak készült, akiknek nagy örömöt okoz, ha a prémium csokoládé, a pörkölt mogyoró és a mandula kerül egymással csodás konstellációba.

 A Lindt Les Grandes White Almond Fehércsokoládé készítői megcélozták a legmagasabb minőséget! Karcolják is a tökéletesség fogalmát, hiszen a mandulás változattal olyan fenséges csokitáblákat készítettek, amelyekben a fehércsokoládés tábla pörkölt mandulaszemekkel nyeri el kiteljesedését. A pörkölés a legmagasabb édességtartományba emeli a mandulát, életre keltve egy igazi gourman édességet, amit mindenképp érdemes megkóstolni.

 

Morello meggyes kávé Kaliforniából: Café Frei Kaliforniai Mandula – Szemeskávé Morello Meggyel

A mandulát első nekifutásra egy szervesen európai diófélének gondolnánk. A helyzet azonban sokkal árnyaltabb, hiszen Kaliforniában óriási kultusza van a mandulának! Az 1700-as években spanyol misszionáriusok vitték el a napsütéses Kaliforniába, hogy amerikai földön is elterjedhessen ez az édes finomság. Kalifornia állam mediterrán éghajlata ideálisnak bizonyult a mandulatermelés számára, és innentől felgyorsult a tempó: napjainkban a világ mandulatermelésének több mint 80%-át Kaliforniában állítják elő.

Kalifornia a mandula Mekkája! Ebből merítettek ötletet a Frei Cafe különleges italának, a Café Frei Kaliforniai Mandula – Szemeskávé Morello Meggyel elkészítéséhez. Valami mennyei, ahogy a temperamentumos kaliforniai kávé kéz a kézben jár a morello meggyel- ezért lesz kirobbanóan finom és egyedülálló a maga nemében a Café Frei Kaliforniai Mandula – Szemeskávé Morello Meggyel. Ez a meggyes kávés „koprodukciók” nagy királya, egyszerűen kihagyhatatlan tétel.

Kalifornia egy igazi mandula-nagyhatalom, így nem is akkora meglepetés, hogy a helyi kávézókban forró mandula cortadót kortyolgatnak az IT-guruk és a startup nagymenők. Ez egy igazi mandulás-meggyes megújulás, ami nem hiányozhat egy újdonságokra fogékony kávékedvelő csészéjéből! Mert ez espressót habosított tejjel felöntve egy krémességével csábító cortadót készíthetünk morello meggyel, bűvöletes mandulás ízekkel.

És tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha a kaliforniai óceánpart egyik menő kávézójában ücsörögnénk ízlelgetésekor.

 

Folyékony mandulás mennyország koktélokhoz: a Giffard Mandula Szirup

Mandula nélkül nincs marcipán! Hiszen a marcipán egy őrölt mandulából és cukorból készült édesség. A Közel-Keletről érkezve a keresztes hadjáratok idején terjedt el Európában, és beépült az édesebb, marcipánosabb ízeket villantó édességekbe. Akárcsak a hasonló ízeket felvonultató szószokba és szirupokba, mint a Giffard Mandula Szirup. Mert egy igazán stílusos és sokszínű koktélba mindig kapóra jönnek az újhullámos ízek, így a mandulás szirup is; ez a Giffard Mandula Szirup fő szervezőelve, mondhatni esszenciája!

Már az illatolásakor felsejlik, milyen sokat – egész mandulás világokat – adhat ez a szirup egy jó koktélnak: ünnepet ül benne a marcipános édesség, koktélokba építésekor valójában az az érzése támad az embernek, mintha folyékony marcipánt kortyolgatnánk, az istenek édes nektárát. Az opálosan fehér ital francia földről érkezett, és olyan magas élményt kínálnak az ízei, mint maga az Eiffel torony, miközben zamata a manduláéval rokon. A Giffard Mandula Szirup kiválóan illik a koktélokhoz, szénsavas üdítőhöz, gyümölcsös turmixokhoz, miközben feldobja az ízeket a puncsokban, kávékban és tejes italokban is.  

 

Mandulás kávé a koalák országából: a Café Frei Ausztrália Ízei által ihlette Mandula Szemeskávé

Ausztráliában a legtöbb nemzetnél jóval meghittebb, sokkal közelebbi viszonyt ápolnak a mandulával. 1969 óta minden egyes évben megtartják a Willunga Mandulavirágzás Fesztivált, a mandula nagy betakarítási ünnepét. A rendezvény egy csudás művészeti, szórakoztató és közösségi eseményt kínál, és felhívja a figyelmet a régió mandulatermesztési örökségére.

De vajon miért van az, hogy a mandula folyton-folyvást visszatér az ausztrálok asztalára? Azért, mert ebbe a kultúrába ezer szállal beírta magát a mandula! Így nem véletlen, hogy a kávékészítési művészetről jól ismert Frei Cafe is felvette a radarjára az itteni kávés stílust, és elkészítette belőle a saját értelmezését, a Café Frei Ausztrália Ízei által ihlette Mandula Szemeskávé, amely elérhető az iDrinks üzleteiben.

A Café Frei Ausztrália Ízei által ihlette Mandula Szemeskávé az a szívmelengetően forró nedű, amely mindig a lehető legjobbkor érkezik! Kellemesen gomolygó zamatát akkor érdemes megkóstolni, amikor lecsukódik már a szemünk, mint a kissé lusta életéről elhíresült ausztrál koalának. Mert a Café Frei Ausztrália Ízei által ihlette Mandula Szemeskávé kortyai után szinte garantált, hogy magunkhoz térünk, felpezsdül az élénkségünk, és energiánk már-már egy ugráló kenguruval vetekszik majd.

Messze van tőlünk Sydney, de olyan isteni lenne egy egzotikus ausztrál kávét inni…A hiány betöltésére készült napjaink egyik legvagányabb Mandulás szemeskávéja, amely elhozza Ausztrália ízeit az otthonába. A minőség egyik csalhatatlan ismérve a kávé manufakturális körülmények közötti készítése, a langyos pörkölés, amivel a Café Frei Ausztrália Ízei által ihlette Mandula Szemeskávé extra prémium, kiforrott ízekkel gyarapítja a kávé ízeinek bőséges palettáját.

Az ausztráliai ihletés a fekete forróság valamennyi kortyában hírt ad magáról, a pörkölés megnyitja a kávészemek pórusait. Ha egy Egyenlítő vidékéről, származó, kenguru ugrásokat idéző kávéra vágyunk, akkor könnyen új kedvencet avathatunk a Café Frei Ausztrália Ízei által ihlette Mandula Szemeskávéban.

Érdemes mielőbb beszerezni a reggeli kávézás élményének tökélyre emeléséhez a Café Frei Ausztrália Ízei által ihlette Mandula Szemeskávét, mert íze annyira kifinomultan egzotikus, hogy folyton visszatér az emlékezetünkbe, akárcsak egy bumeráng!

 

Chocome Raffinée Szarvasgombás Valencia Mandula Tejcsokoládéval

Az igazi gourmanok régóta keresik azt az ízt, ami izgalmasan harmonizál a konyha egyik legnagyobb ínyencfalatát jelentő szarvasgombával. Több gasztronómiai szakember ezt a mandulában találta meg, a Chocome Raffinée Szarvasgombás Valencia Mandula Tejcsokoládéval készítői pedig egy igazi drazsékülönlegességet varázsoltak ebből az ötletből, életre keltve egy tejcsokis, rafinált szarvasgombás ízekkel keringő mandulás csodát!

A Valencia vonzáskörzetéből érkező mandulás kuriózum készítői tűpontosan ráéreztek arra, miként lehet ötvözni és egy platformra hozni a szarvasgombás ínyenc ízeket a spanyol ihletésű kávés kavalkáddal!

Szarvasgombát ízlelni mindig egy fejedelmi lakomát körvonalaz. Ez akkor is így van, ha csokoládé formájában találkozunk vele. A szájban aromatikusan kibontakozó szarvasgomba és a blansírozott Valencia mandula zamatos randevúja felejthetetlen finomságot sejtet ebben a magas kakaótartalmú tejcsokoládéban. A drazsé kategóriában játszó édesség a Bahia régióból érkező brazil kakaóbabból készült, így minden elemében egyedi, stílusos és utánozhatatlan élményt nyújt.

A Chocome Raffinée Szarvasgombás Valencia Mandula Tejcsokoládéval zamatának egyik nagy királya a blansírozott valenciai mandula, amely a mandulák legmagasabb értéket képviselő fajtái közé tartozik. Remekbeszabott roppanós állaga van, rendkívül karakteres ízzel rendelkezik, és erre a pörkölt mandularétegre simul rá az Aestivum szarvasgomba, egy egészen exkluzív gasztronómia kuriózumot képviselve. A szarvasgombás pörkölt mandulát a Valrhona vadonatúj tejcsokoládéjával drazsírozzák, létrehozva egy fenséges édességet! Így kerül közös nevezőre a bársonyos brazil kakaó, a francia tej, a madagaszkári vanília, és beszerzésével egy igazi kontinenseken átívelő élmény kerül az asztalra rengeteg mandulás ízzel, kakaóval, szarvasgombával és teljességgel. Kihagyhatatlan élmény, ha valaki fogékony a művészi, teljességélményt villantó édességekre!

 

Trópusi drazsé, madagaszkári ínyenc mandulával: Chocome Raffinée Madagaszkári Vadborsos Étcsokoládéval és Kakaóporral bevont Mandula

Madagaszkár szépsége mesés és világhírű, az itt élő állatok pedig még különlegesebbé teszik a sziget világát. A teljesség igénye nélkül elmondhatjuk, hogy itt él a huncut és vidám gyűrűsujjú maki, a színét állandóan változtató kaméleon, akárcsak a véznaujjú maki. Ezen a szigeten nő a híres madagaszkári majomkenyérfa. A szemet gyönyörködtető környezet mellett van egy folyékony csoda is, ami ezer szállal Madagaszkárhoz kapcsolódik! Madagaszkár vidám és sokszínű atmoszféráját és aromabirodalmát tárja fel napjaink egyik legjobb édessége, a Chocome Raffinée Madagaszkári Vadborsos Étcsokoládéval és Kakaóporral bevont Mandula!

A Chocome madagaszkári drazséja briliáns bátorsággal játszik az aromák gitárján. Ez a csokis kuriózum előszeretettel helyezi előtérbe a Madagaszkár sziget ízeit felvonultató kakaóbabot, és az ugyancsak helyi specifikumnak számító vadborssal sem fukarkodik, hogy egy édességben és fűszerességben tobzódó itallal kápráztassa el a változatos zamatokkal csábító édességek kedvelőit. Valami frenetikus benne a kakaóporral bevont mandula sejtelmes csábítása, a Chocome Raffinée Madagaszkári Vadborsos Étcsokoládéval és Kakaóporral bevont Mandulából minden falat igazi prémium élményt nyújt. Ez a drazsé a legelegánsabbak egyike, ami az ember kezébe kerülhet! A csokis drazséban olyan vehemenciával cirkulál a madagaszkári kakaóbab, ahogyan a fákon suhan a virgoncságával kiugró véznaujjú maki. A vadbors – művésznevén: Voatsiperifery pepper– végtelen tűzzel csiklandozza az ízlelőbimbókat, ezt ellenpontozza az ínyencek asztalára való pirított mandulaszemek bősége, telis-tele kellemes kakaóporral.

A változatos aromavezetésű drazsé, a Chocome Raffinée Madagaszkári Vadborsos Étcsokoládéval és Kakaóporral bevont Mandula olyan gálánsan és esztétikusan terül szét az ízlelőbimbókon, mint a sziget csodás tájain a madagaszkári majomkenyérfa.

 

Fedezze fel a mandula ezerarcúságát az iDrinks üzleteiben! Jöjjön el hozzánk, és ünnepelje kalandos módon ezt a mesést ízt a nemzetközi mandula napon! Mert a mandula egyre fontosabb szerepet játszik a kávék, borok és csokoládék ízének alakításában, jobbnál jobb finomságokba írja bele stílusos zamatát! Kollégáink segítenek megtalálni a legízletesebb mandulás italokat, kávékat és csokoládékat. Mert a mandula egy finom és egészséges finomság az év minden napján, nemcsak február 15-én!

Tartalomhoz tartozó címkék: Csokoládé Kávé koktél Mandula

Kapcsolódó termékek

Lindt Les Grandes White Almond Fehércsokoládé [150g]

Raktáron
2.290 Ft
Kedvencekhez adom

Café Frei Kaliforniai Mandula - Szemeskávé Morello Meggyel [125g]

Raktáron
1.999 Ft
Kedvencekhez adom

Giffard Mandula Szirup [1L]

Raktáron
4.600 Ft
Kedvencekhez adom

Café Frei Ausztrália Ízei Ihlette Mandula Szemeskávé [1000g]

Raktáron
8.999 Ft
Kedvencekhez adom

ChocoMe Raffinée Szarvasgombás Valencia Mandula Tejcsokoládéval [120g]

Jelenleg nincs készleten!
5.650 Ft
Kedvencekhez adom

ChocoMe Raffinée Madagaszkári Vadborsos Étcsokoládéval és Kakaóporral Bevont Mandula [120g]

Jelenleg nincs készleten!
4.490 Ft
Kedvencekhez adom