Növekvő igény a fenntarthatóság iránt
Mondjuk ki: a whiskygyártás meglehetősen erőforrás-igényes tevékenység! Hatalmas mennyiségű vízre, energiára és nyersanyagra van szükség ahhoz, hogy valaki létrehozza a stillben, majd a palackba zárja az élet vizét. A whiskyhez égetően fontos a hőtermelés, a kristálytiszta víz, a fosszilis tüzelőanyag felhasználás, az érett fa, az üveg, a csomagolás lehetővé tétele, akárcsak a szállítás lebonyolítása. Az is tény, hogy a whiskykészítés fosszilis tüzelőanyagokra való támaszkodása történelmileg hozzájárult a szén-dioxid kibocsátásához.
Ideje a whiskykészítőknek nagyobb felelősséget vállalniuk, mivel a klímaváltozás egyre jobban veszélyezteti az árpa és a tiszta víz elérhetőségét. Ugyanez a helyzet a párlatok érlelését elősegítő hordók esetében is. A fenntarthatóság kérdése tehát nemcsak etikus kérdés a whiskyvállalatoknál, hanem elengedhetetlen a hosszú távú túléléshez.
Így tanulhat a whisky a múltjából
A whisky hőskorszakában Skóciában és Írországban zöldebb ökoszisztéma működött, mint napjainkban. A helyi szeszfőzdék a lokális nyersanyagok és vízkészletek közelében épültek, miközben a gyártási folyamat semmit sem hagyott veszendőbe, a gyártás csaknem minden melléktermékét újrahasznosították, lett alternatív felhasználásuk.
A whiskyüzemek környezetében a helyi víz, a gabona és az üzemanyag minimálisra redukálása csökkentené a szállításhoz kapcsolódó szénlábnyomot. Számos whiskykészítő helyen a készítésből megmaradt gabonaszármazékokat környezetvédelmi okokból újrahasznosítják az állatok etetésében vagy a növények trágyázásában.
A klasszikus, hagyományos szeszfőzdék egyre jobban támaszkodnak a megújuló energiaforrásokra, például a víz hajtotta kerekekre, míg a hordókat gyakran újrahasznosítják, máshol meg felújítják a későbbi használatra. A tőzeget, mint fosszilis tüzelőanyagot eredetileg a whiskykészítők csak elégették, mert rendszerint olyan területeken nyúltak/nyúlnak ehhez a megoldáshoz, ahol nem álltak a rendelkezésükre fák, amelyek felmelegítik a nedves malátát a whiskykészítéshez (főként Skóciában megy ez így, a whiskykészítés kezdetei óta).
A korai fenntarthatósági lépések gyakran esetlegesek, mondhatni véletlenszerűek voltak a whiskykészítésben, manapság viszont már jóval tudatosabbak a fenntarthatósági törekvések ezen a területen.
A zöld whisky a jó whisky?
A vásárlók persze nem azért vesznek meg egy whiskyt, mert az fenntarthatóan gyártották. Rendszerint azért vásárolnak meg egy whiskyt vagy bármilyen más párlatot, mert a minőségre szomjaznak. A gazdaságban az elmúlt években azonban meglehetősen nehéz idők járnak, gondoljunk csak a Covid-járvány éveire vagy a jelenleg is tartó háborúra, ami minden vonalon drágítja az árakat. Bárhogyan is forgalmazza egy készítő a whiskyje palackját, legyen bármilyen etikus, fenntartható és csúcsminőségű, az emberek mindig az árcédulát nézik majd az Uisge Beathán. Nem lehet eladni egy extrazöld whiskyt, ha az nem jó minőségű. A vélemények és pozitív hírnév még mindig megelőzi az iparágban a környezettudatosságot.
Mégis nő a „zöld” whiskygyártók száma
A nehézségek ellenére a piacon egyre nagyobb teret kapnak a zöld gyártású whiskyk. A whisky ugyanis a jövő terméke: manapság a zöldebb italok gyakrabban kapnak zöld utat. Ehhez a gyártóknak gyakran fenntarthatósági tervet kell készíteniük, amit évente auditálnak– Írországban például ez a gyakorlat.
A gyártók tehát egyre jobban érdekeltek az ökológiai lábnyomuk csökkentésében a gyártás során. A fenntartható gyakorlatok alkalmazása rövid távon magasabb költségekkel jár, azonban egy befektetésről beszélünk, amely hosszú távon akár jelentősen is csökkentheti a költségeket. A környezettudatos whiskygyártás egy befektetés a jövőbe, és bizony túl sokba kerül, ha a gyártó nem „zöldül be”.
A whiskygyártás gigászai csökkentik az ökológiai lábnyomukat
A környezetbarát whiskylepárlók rajta vannak, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. A Scotch Whisky Association azt a célt tűzte ki, hogy 2040-re nettó nullára redukálja a károsanyag-kibocsátását. A Diageo Society: 2030: Spirit of Progress terv célja az italgyártó óriásnál a szén-dioxid kibocsátás nullára csökkentése, a 100%-ban megújuló energia és vízhatékonyság 30%-os javulása 2030-ig. A Brown-Forman az üvegházhatású gázok kibocsátásának 25%-os csökkentését tűzte ki célul 2030-ra, a víztakarékosság és a fenntartható csomagolási kezdeményezések mellett.
Az italbiznisz nagyjai mellett a kisebb cégek közül is egyre többen dolgoznak megújuló energiákkal, például vízen, szélen, napon és biomasszán alapuló fűtési rendszereken. Az újonc Arbikie-nek az a terve, hogy a világ első hidrogénüzemű lepárlója válják belőle. Az Nc’ Nean Distillery nulla szén-dioxid kibocsátást ért el megújuló villamosenergia felhasználásával, az erdők újrahasznosításával.
Vulkanikus erejű rum Nicaraguából: a Flor De Cana 25 Years Rum
A Flor De Cana brand is alaposan belehúzott a környezetvédelmi fejlődésbe, ha körülnézünk a rumgyártók környékén. A fenntarthatóság új mércéjeként a Flor De Cana volt az első szeszesitalmárka a rumgyártók közül, amelyik szén-dioxid-semlegessé vált. A Nicaragua legaktívabb vulkánjának lábánál tevékenykedő rumvállalat a természet félelmetes vulkanikus erejét használta fel bolygónk egyik legfinomabb rumjának létrehozására. A termelés immár több mint egy évtizede megújuló energiával üzemel, és a lepárló még az erjedés okozta szén-dioxid kibocsátás egy részét is leköti, hogy ne okozzon károkat a természetben. A Flor De Cana vállalat 2005 óta évente 50 ezer (!) fát ültet, hogy hozzájáruljon a környezetvédelemhez.
A brand egyik zászlóshajója a Flor De Cana 25 Years Rum. Nem kevesebb, mint egy emberöltőnyi időt, 25 esztendőt tölt a hordóban, közel Nicaragua erőtől duzzadó vulkánjaihoz. Ez a föld és a hosszas érlelődés csodás komplexitást kölcsönöz a Flor De Cana 25 Years Rumnak, és exkluzív, elegáns megjelenése, mély mahagóniszíne is kóstolásra hívja az embert!
A Flor De Cana nem csak környezettudatossága miatt kerül egyre jobban az érdeklődés radarjára: kiváló földrajzi adottságokkal rendelkezik, a magas szakértelem hatására a rumjai csodás elevenséggel, mondhatni vulkanikus izzással örvénylenek a palackban! Egyszerűen nem szabad kihagyni őket, ha az ember rajong a határokat nem ismerő, kivételes cukornádkölteményekért, egy kis egzotikummal!
Ebben a nemes ligában játszik a Flor De Cana 25 Years Rum is, mindenképpen érdemes felvenni a kóstolási listánkra. Kóstolásakor csak egy kevés jégre töltsük, hagyjuk minél jobban kibontakozni mesés vaníliás és kakaós jegyzeteit, mandulás csobbanását a nyelven.
A cukornádmelaszon rajta hagyta kézjegyét a fehér tölgyfahordó érlelő hatása, és ez az édeskés fűszeresség mindenkit elvarázsol a Flor De Cana 25 Years Rumban! A lekerekített bársonyos ízek az egész szájat kitöltik. Valósággal lubickolnak az aszalt gyümölcsös csörgedezésben, a karamellás és mandulás jegyzetekben, a vajas-fűszeres tölgyességben.
Lengyel környezettudatosság a Belvedere Vodkában
A híres gyártó a világ első prémium vodkájaként definiálja a Belvedere-t. Vodkájuk jellegzetes ízét egy különleges, csak Lengyelországra jellemző rozsfajtától kapja, a fenntarthatóságot már kezdettől fogva beépítették a termékbe. A Belverdere Vodka palackot exportál a világ minden tájáról, a gabonáját viszont mindig 8 helyi mezőgazdasági partnertől szerzi be. Ez teljes nyomon követhetőséget biztosít a gabona esetében, miközben lelkesen támogatja a helyi mezőgazdaságot. A Belvedere a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok védnöke, és aktívan segíti a partnereit abban, hogy környezetbarátabbá váljanak. A Belvedere rendelkezik az egyik legtisztább termelési eljárással az ágazatban. Innovatív zero-waste programja a lepárlóüzem összes vizét felfogja, és a biomasszát újra felhasználja a gyártási folyamat energiájára.
Régóta parázs vita dúl arról, vajon Oroszországban vagy Lengyelországban desztillálták az első vodkát? A megoldás a rejtélyes ködébe vész, de a sok orosz tétel után ideje megkóstolni egy lengyel remekművet is, amelyet az egész világon ismernek. Mindenhol keresik és kedvelik a Belvedere Vodkát, amelynek lényege a csúcsminőségű lengyel aranyrozs. A gyártás alatt a vodkát nem kevesebb, mint négyszer desztillálják, ennek eredményeként lesz ez a vodkazamat annyira krémes és lágy, akár egy kenyértészta. Illata ugyancsak megér egy misét: telis-tele van virágokkal és vaníliával, főszereplője mégis a friss és ropogós rozsosság az illatolás során.
Kóstolásakor egy közepesen testes bársonyosságban mélyedhetünk el, ínycsiklandozó vaníliás fűszerességgel. A fehérbors pikáns vonalvezetése felkorbácsolja az ízlelőbimbókat. Lecsengésében izgalmasan rímel egymásra a brazil dió és a mandula, így egy csodás vodkaélménnyel gazdagodunk. Érdemes mielőbb lecsapni rá, és beszerezni a Belvedere Vodkát az iDrinks üzleteiből!
Érett zamatú fenntarható tequila: a Patron Añejo Tequila
A tequilagyártók között a Patron sokat tett azért, hogy az agávéból megálmodott nedű felsőpolcos minőségű nedűvé emelkedjen. Emellett azért is sokat fáradozott, hogy a prémium szeszes italok szektorában egyre nagyobb teret kapjanak a fenntarthatóságra irányuló törekvések.
Tequilájuk minden esetben a létező legjobb Blue Weber Tequilából készül; ezt a növényt zord és száraz tájakon termesztik, ahol az éghajlatváltozás hatásai jobban érezhetőek. A Patron a legtöbb szeszesital cégnél hamarabb figyelt fel ezekre a változásokra. A Patron az egyik első lepárló volt Mexikóban, amely javított a vízgazdálkodásán és csökkentette a gyártás során keletkező hulladék mennyiségét. Napjainkban a Patron a legmodernebb vízkezelő rendszerrel büszkélkedhet, amely visszanyeri a tequilagyártásból származó tiszta vizet, és saját műtrágyát készít a maradék agávé rostok komposztálásával. 2015 óta a Patron összesen 16 000 fűt ültetett a vállalat környékén, ezzel is hozzájárulva a talaj vízvisszatartó képességének javításához.
A környezetvédelemnél már csak egy dolog tehet jobbat egy tequilával: a gondos érlelés procedúrája! Ezért lett annyira bámulatosa a gyártó egyik remekbeszabott párlata, a Patron Añejo Tequila. Érlelődéséről, az aromák kibontakozásáról kis fehértölgyfahordók gondoskodnak, amelyekben minimum egy esztendőt tölt el a Patron párlata. A hordó számos értéket kölcsönöz a Patron Añejo Tequilának: általa válik enyhén füstössé és tölgyes nemességűvé. A brand környezetvédelmi törekvéseihez az is hozzátartozik, hogy a Patron Añejo Tequila üvege mindig újrahasznosított üvegből készül és egyénileg számozott.
A Patron Añejo Tequilát rendkívüli letisztultság jellemzi. Ugyanakkor telt, krémes formában árad az ízlelőbimbókra, az édesebb karakter a meghatározó benne, a mazsola csokoládés édességével, a vanília fűszerességével. Még egy kis mézes-dinnyés árnyalat is kirajzolódik benne, citrusossággal és némi füstösséggel (mert egy menő tequilából nem maradhat ki a Jalisco-i füstösség!).
Megújuló Macallan 12 éves sherry varázslattal
Skóciában, az élet vizének hazájában Speyside számtalan pompás párlattal örvendeztette meg az Uisge Beatha híveit. Itt működik a Macallan lepárló, amely az idők során a saját bőrén tapasztalta meg az éghajlatváltozás hatásait. Skócia e távoli vidékén a telek érezhetően melegebbek és nedvesebbek, míg a nyarak forróbbak és szárazabbak. Ezek a szélsőségek nem tesznek jót az érlelődő whiskynek, amely hűvös és egyenletesebb hőmérsékletet igényel. Egy jó Macallan hordó több mint 40 év alatt éri el a csúcspontját, ezért a lepárló mindig hosszú távra koncentrál. A Macallan 2012-ben új telephelyépítése mellett döntött, és a lepárlóüzem nagyban alkalmazkodott a környezetvédelem kihívásaihoz.
A lepárlóüzemet úgy tervezték, hogy tükrözze Speyside dombjainak természetes ritmusát. Kialakítottak egy zárt hurkú rendszert: a kazánokat biomasszával hajtják és a felesleges hőt a látogatóközpont fűtésében hasznosítják. A lepárló nagyobb lett, miközben kevesebb energiát használ fel a literenként előállított alkohol készítésére, mint korábban.
A Macallan megújuló energiában gondolkodik, így ideje nekünk is megújítani a bárszekrényünk whiskey-felszereltségét egy klassz Macallan-palackkal! A Speyside folyó partján készülő italok közül nagyszerű tétel a Macallan Sherry Oak 12 Years Whisky. Nevéből már erősen következtethetünk arra, hogy legalább 12 hosszú esztendőt töltött el az Oloroso sherry hordó gyomrában, ami zseniálisan fejlesztette a párlat ízeit! Ezáltal bontakoztak ki benne a sherrysen édes, fűszeres és gyümölcsös jegyzetek armadája, és a hordós érlelés mélyítette el a borostyán hordós színeket is a párlatban.
A Macallan Sherry Oak 12 Years Whisky készítéséhez kiszemelték a legkiválóbb spanyol sherry hordókat, hogy a lehető legmagasabb minőségű párlatokat érleljék bennük. A Speyside-i nedű közepesen testes, mégis erős textúrájú. Íze bővelkedik édes áramlásban és gyümölcsösségben, sziruposabb jegyzetekben, a sherry hordós érlelés nyomán. Zamatában a maguk teljességében kibontakoznak az aszalt gyümölcs tartalmas jegyzetei, lekváros süteményesség cirkulál az ízlelőbimbókon. Érezhetjük benne a datolyás ízeket, a vad fűszerességet, akárcsak a halvány füstös jegyzeteket – elvégre mégiscsak egy vagány skót whiskykről beszélünk, nem spórolhatták ki a tőzeget a Macallan Sherry Oak 12 Years Whiskyből!
Lecsengésében kéz a kézben jár karamella és a gyümölcsösség, füstös barrique-os árnyalatokkal egyetemben.
Zöld Bourbon-művészet 200 ízzel: a Woodford Reserve Whiskey
Whiskyjük a Bourbon egyik csúcsteljesítménye, a lelkes gyűjtők imádják prémium párlataikat. A lepárló rengeteget dolgozik azon, hogy csökkentse világra gyakorolt káros hatását: hulladékanyagának 98 százalékát minden művelet során újrahasznosítja, és az alkoholgyártás maradványanyagaiainak 97%-át a helyszínen komposztálják.
Még ezeknél is üdítőbb hír, hogy a Woodford Reserve nemcsak környezettudatosan dolgozik, hanem időről időre megnyerő zamatú párlatokkal kényezteti a műfaj kedvelőit. A Bourbon barátainak telitalálat a borostyán színben játszó Woodford Reserve Whiskey. A 43.2%-os alkoholtartalom több mint 200 különböző íz aromatikus vibrálásával, frenetikus együttélésével hozza ki a legtöbbet a Bourbon bársonyos zamatából! Ezek között szerepelnek a hordós érlelés klasszikus árnyalatai, mint a fás tölgyes ízek garmadája, ugyanakkor a gáláns és markáns fűszeresség fortissimói ugyancsak hírt adnak magukról. Akárcsak a gyümölcsös és virágos jegyzetek választékossága – mindez egy kivételesen finom tétellé avatja a Woodford Reserve Whiskyt.
Igazi Bourbon-művészet, amit a Woodford Reserve képvisel több mint két évszázada. Minden 1812-ben kezdődött egy Kentucky lepárlóban, ahol olyan tökéletesen kiegyensúlyott ízt alkottak a Woodford Reserve Whiskybe, ami sztenderdet adott a Kentucky Straight Whisky kedvelőinek. A Woodford Reserve Whisky egy mennyei mézszerű elixír, ami 6 éves érlelődés alatt jut el a teljességig a hordóban. Még kakaós, vaníliás jegyzetek is felbukkannak benne, kóstolásakor pedig egyszerre tör fel a nyelven a pörkölt kávébab, a gabona és az édeskés rozs gazdagsága (a tölgyes érlelés hatása egy kis rumos beütéssel érkezik). Lecsengése hosszú és érett, már csak ezért is igazi kötelező tétel a Bourbon-fanok bárszekrényén! Érdemes mielőbb beszerezni az iDrinks üzleteiből, mert a Woodford Reserve Whisky mindig small bach mennyiségben kerül forgalomba, egy igazi limitált tétel.
A whisky zöldebb jövő előtt áll. Ez kirajzolódik az iparági tendenciákból, a whiskykészítők elkötelezettségéből. Mert a környezeti felelősség a whiskykészítőket is érinti, és meg kell találniuk az egyensúlyt a gyártás és a közösség jóléte között.
Igyunk minél több környezetbarát whiskyt, amelyek elérhetőek az iDrinks üzleteiben!