A megfelelő fa megtalálása
Törvényileg meghatározott (Bourbon Act), hogy a Bourbon hordókat csak is amerikai fehértölgyből készíthetnek, hiszen a magas tannin és vanília tartalma miatt a legmegfelelőbb a Bourbonök érlelésére. Ezeket a fákat rendszerint 80-100 éves korukban vágják ki, amikor 70-100 láb magasak. Átlagosan 1-2 hordó készíthető egy ilyen tölgyfából. A rönköket három láb nagyságú részekre vágják, majd négy részre fűrészelik, rudakat készítenek belőlük. A rudakat raklapokra helyezik, és 3-4 hónapig a levegőn hagyják, hogy rendesen megszáradjanak. Nyilván ez sem aranyszabály, mert vannak olyan lepárlók, akik hosszabb időt, akár 36 hónapot is kérhetnek arra, hogy az adott fa megszáradjon.
A fa megformálása
A kádárok megnézik a megmunkált hordódongákat, és egy meghatározott méretre vágják őket. Sok hordókészítő üzemben a modern technológia segítségével alapból automatizálják ezt a folyamatot. Ez egy nagy összerakós játék: a kádárok egyenként egymáshoz illesztik a hordódongákat, beillesztik őket az ideiglenes alapként használt fémgyűrűbe, méghozzá úgy, hogy az elemek pontosan illeszkedjenek egymáshoz.
Formálás gőzzel
A hordódongákat ezután 49 Celsius -fokos hőmérsékletre melegíti a gőz, így hordó alakúra hajlíthatóak. Egy fordított kúpszerű eszközzel a kádár ilyenkor lenyomja a rudakat és kicseréli a gyűrűben azokat a karikákat, amelyekkel szorosabb az illeszkedés a hordóban. A kádárok még több ilyen szerkezetet adó gyűrűt tesznek hozzá, míg ki nem alakul a hordó végleges alakja. Mikor kialakul a végleges forma, a kádárok ismét felmelegítik a készülő hordókat.
Pörkölés és szenesítés
A hordók most már készen állnak ezekre a műveletekre. Ez kihagyhatatlan része a Bourbon hordó készítésének, hiszen ezek a beavatkozások extra ízeket kölcsönöznek majd a hordóba később kerülő párlatoknak. Rendszerint 121 és 287 Celsius-fok közötti hőmérsékletet használnak a hordók pörköléséhez és szenesítéséhez. Maga az égetési folyamat 9-40 percig tart. A kellő időtartalmat és az égetési hőmérsékletet mindig az adott lepárló határozza meg (és érdekes módon olyanok is vannak, akik kihagyják a pörkölést, inkább egyből az elszenesítési fázisra ugranak – utóbbi viszont már törvény által előírt kötelező lépés a Bourbon hordók készítésekor). A szenesítéskor a gáz tüzével belülről égetik ki a hordót, és ennek hatására létrejön egy sajátos réteg a hordóban ligninnel, tanninokkal és cellulózzal, amelyek egytől egyig hozzájárulnak a Bourbon hordós érlelés során a kulcsfontosságú ízek létrejöttéhez.
Az égetett hordóknál különböző szintű Bourbon hordók alakulnak ki. Az No1.-es hordókat maximum 15 másodpercig szenesítették, az No. 2-eseket 20-30 másodpercig, az No3-asokat 30-35 másodpercig, az No. 4-eseket meg 60 másodpercig.
Ezek után teszik rá a hordóra a hordófejet, megnyomják és a helyükre szegecselik őket. A fejek beállítása újra felmelegítheti a hordókat. Pár percig hagyni kell kihűlni a hordókat, hogy a fa rugalmassá váljék és ne deformálódjon. A legbelső két karikát, a fenék vagy haskarikákat is felhelyezik, lezárják a réseket a hordó közepén. A kádár kifúrja a hordón a dugó lyukát a hordó fatestében, amelyen keresztül beleöntheti a párlatokat, és a hordó gyakorlatilag elkészült.
A hordó végső nyomástesztje
A kádárok több gallon vizet öntenek a hordóba, hogy észrevegyék a rejtőző hibákat a hordó fájában. Ezzel szűrik ki az esetleg megjelenő lyukakat, csomókat vagy ásványi csíkokat, amik az érlelés során szivárgáshoz vezethetnek. A kisebb csomókat cédrussal tömik be. Megesik, hogy ilyenkor a hordót szétszedik és kicserélnek benne egy gyengébb rudat, ezeket egy szakavatott kádár gyorsan meg tudja oldani.
Amint egy hordó átment az akkurátus nyomásteszten, a lepárló tovább küldi a megrendelőnek, és a Bourbon hordó máris készen áll a benne érlelődő whiskey fogadására!
És most lássuk, milyen Bourbonökkel emelhetjük magasabb élményszintre a bárszekrényünket!
Vadnyugati elixír vaníliával: a Buffalo Trace Bourbon whiskyvel
Igazi vadnyugat, indián támadások és amerikai őslakosok. Ezekben a címszavakban foglalható össze az a régi világ, amit megidéz az aranysárga színben pompázó Buffalo Trace. Kóstolásakor pedig az is ízről ízre kibontakozik, miért nevezték el ezt a heroikus desztillátumot a korszak ikonikus vadnyugati állatáról, a bölényről, amelynek ereje és robosztussága teret kap ebben a vagány vadnyugati párlatban. A fűszeres vanília csörgedezése annyira hipnotizálja az embert a Buffalo Trace Bourbon Whiskyben, hogy egyből kedvet kapunk a kortyolgatáshoz!
Eszményi arányban kavarog a bölényes nedűben a kukorica, a rozs és az árpamaláta. És persze semmit sem bíznak a véletlenre, mivel 200 éve ugyanazon metódussal készül, ennek köszönhető a nedű mámorító minősége.
Fűszeres illatából vad bölényként tör ki az árnyalatok „csordájából” a krémes karamella, a Buffalo Trace főszereplője. A rumos fűszerek még érdekesebbre színezik az első illatolás élményét. A gabonás édesség mennyei fuvallatokkal kényezteti az orrot, ami egészen „bölényszelídítő” benyomást kelt az emberben.
Ízében csak úgy árad az édes barnacukor a szájban, és a cukorba mártott alma is sokat dob a minőségen. Némi olajosságot érezhetünk benne, a puding gyengéd sejtelmével, a csokiba mártott mazsola gasztronómiai élményével. Lecsengése az édes fűszeresség áramlása fahéjjal és fenséges tejkaramellás édességgel.
Rozsrobbanás a pohárban: a Bulleit Kentucky Bourbon Whisky
Egy Bourbon abban is újat nyújthat a versenytársak között, ha a maximumra tekeri a párlat rozstartalmát, ropogós és igazi ősi amerikai ízeket ébresztve a párlatban! Ennek a koncepciónak köszönhető a tündöklően aranysárga Bulleit Kentucky Bourbon Whiskey bevállalós, fűszerességben tobzódó, egyúttal kristálytiszta zamata, 45%-os alkoholtartalommal (ami egy kicsit magas, a Bourbon-ök között mégis átlagosnak tekinthető).
A Bulleit atyja, Auguste Bulleit már 1830-ban megalkotta a Bulleit alapreceptúráját, ezt követi a mai változat. A minőség szerelmese, Auguste csak a legragyogóbb minőségű komponenseket találta elég jónak, így született egy végtelenül komplex Bourbon a helyi termesztésű rozs, az édes kukorica és az édes árpamaláta találkozásából. Szintén sokat ad a párlat tisztaságához a Kentucky mészkő által megszűrt víz.És természetesen az amerikai tölgyfahordós érlelés sem maradhat el, ami nemesebbé formálja a whiskey karakterét.
Illatában főszereplővé növik ki magukat a fenséges narancslekváros aromák, a hordó fűszeres égetéses oldala is kibontakozik a maga édességadó tulajdonságaival. Kóstolásakor friss és dinamikus citrusosság hömpölyög a nyelven, a téli fűszerek pikáns sodrásával. Az élelmesebb Bourbonlovagok a háttérben meghúzódó parfümös, szivaros ízekre is felfigyelhetnek. Fűszeres lecsengésében megjelenik az egész párlaton végighullámzó rozsos ropogósság.
Mézes Bourbon-mágia: a Woodford Reserve Whiskey
A sokoldalúság az élet számos területén vonzó, és egy Bourbonben meg egyenesen zseniális vonzerőt jelent! Erre kínál ékes példát ez a furmányos szemlélettel felépített párlat, hiszen összesen több mint 200 ízt rejt magában. Ezek között van fás, édes, fűszeres vonalvezetés, bőséges gyümölcsösséggel és virágos jegyzetekkel. A borostyánsárga Woodford Reserve Whiskey alkoholtartalma nem emelkedik az egekbe, szerényen megáll 43.2%-os alkoholtartalomnál.
Egy igazi tradicionális párlatról beszélünk: már 1812 óta, több mint 2 évszázada készül a Kentucky lepárlóban. Karaktere akkora alapvetés a Kentucky Bourbonök világában, hogy sokan sajátos mércének tekintik az ízek megítélésében. Egy mézszerű whiskey, ami egyből elbűvöli az embert, igazi kötelező tétel a Bourbon rajongóinak!
A lágy, mézes és fűszeres illatok jól körvonalazzák, milyen fontos a párlat aromatikus kibontakozásában a Bourbon hordós érlelés. Illata rendkívül komplex, enyhén füstös, rengeteg tölgyes aromával. A rafináltabb whiskeyfanok a kakaós, vaníliás gomolygást is érezhetik benne.
Kóstolásakor egy testes, összetett ízvilág bontakozik ki téli fűszerekkel – a nyelvet bizsergető gyömbérrel, fahéjjal és szegfűszeggel. Mintha egy kávéházban ülnénk, mert kellemesen kavarog benne a pörkölt kávébab, a gabona és a ropogós rozs, a maga édeskés árnyalataival. Összetettségében kiemelt szerepet kap a mandula és a tölgyesség, megspékelve mindezt egy kis rumos beütéssel.
A francia tölgy édes szimfóniája: a Makers Mark 46 Kentucky Bourbon Whisky
A 46%-os nedű egy igazi himnusz a Bourbon-ös ízekhez. Valamennyi kortyán érződik a kiégetett francia tölgyfa jellegzetesen édes, karamellás-vaníliás zamata, amit olyan sokan szeretnek a Bourbonök barátai közül. Másrészt ez egy kifejezetten markáns ízekből építkező Bourbon, aminek ott a helye a műfaj kedvelőinek bárszekrényén! Aromájának finomhangolásakor fontos szempont, hogy kifejezetten a téli hónapokban történt az utolsó érlelése, és a lassabb folyamatok hozták létre kiforrott árnyalatait.
Egy hamisítatlan mesterműről beszélünk, amely felvonultatja a Kentucky Bourbon legnemesebb erényeit, hála a Barrique hordós érlelésnek, illetve a francia tölgyfa gazdag aromaadó tulajdonságának.
Illatolásakor megnyilvánulnak a telt Bourbon-ös aromák, édes vaníliás és égett karamellás fuvallatokkal, illetve a francia tölgy adta fás-tölgyes jegyzetekkel.
Kóstolásakor értjük meg igazán, mennyire komplexek és mélységesen finomak a Makers Mark 46 Kentucky Bourbon Whisky ízei. Kiemelkedik az ízek tengeréből a merész vanília, a kényeztető karamella, a nemes tölgy és a fűszeres fortissimók sokasága. Az aranysárga Makers Mark 46 Kentucky Bourbon Whiskey egy könnyen kortyolható, összetett alkotás, és minden Bourbon-kalandornak érdemes mielőbb megkóstolnia!
Extra erős Bourbon-sodrás: a Wild Turkey 101 Proof Whiskey
101 proof, azaz 50.5%. Ez már egy emberes alkoholtartalom egy Bourbon esetében, szóval kitartó óvatosságra intjük a párlat kóstolóit. Mert a Wild Turkey újabb és újabb kortyokra csábít, egy egészen fenomenális tétellel állunk szemben!
A bivalyerős alkoholtartalmon túlmenően látjuk, milyen kardinális szerepet játszik az égetett hordó az érlelésben, és milyen élénk árnyalatokat kölcsönözhet egy whiskeynek! Mert a mély borostyánsárga Wild Turkey 101 Proof egy szemet gyönyörködtető, csalogatóan szép vörösesbarna színben jelenik meg, és zamata is éterien tiszta, miközben acélos erőt képvisel. Nem véletlen, hogy ez az Amerikai Egyesült Államok egyik kedvenc Bourbonje az Amerikai Egyesült Államokban!
A brand névadója az erdei pulykavadászatok kapcsán adta ennek az ütős nedűnek a Wild Turkey nevet. Az a jó hír, hogy a Wild Turkey 101 Proof Whiskey-vel nem lőhetünk mellé, mert egy egészen mesteri párlatról van szó!
A Wild Turkey csapata a nagymestere a kiégetett hordók használatának, a speciálisan kiválasztott hordóknak és a kísérletezésnek, ezért nem is akkora meglepetés, hogy összehoztak egy ennyire mesteri Bourbont! Hordóikat mindig legalább 26 dongából készítik, belső oldalukat pedig égetéssel kialakított faszénréteg fedi, ez hozza a jellegzetes vörösesbarna színt és ízt. A hordóerősségű zamatok vad Mississippi folyóként sodorják magával a kóstolót, sokak nagy zsánerévé lépett elő ez a vagány 50.5%-os nedű.
Illatán mélyrehatóan rajta hagyta kézjegyét a Barrique hordós érlelés. Valóságos gyümölcsös és vaníliás illatrobbanás suhan az orrba, számtalan tejkaramellás fuvallattal és tölgyes gomolygással.
Valamennyi ízén érezhető az extra magas alkoholtartalom. Lágyságát akkor érezhetjük, ha egy kis vízzel megszelídítjük az erejét. Telt ízének esszenciáját a karamellás édesség és intenzív fűszeresség adja, hála a gondos kiégetési stratégiának. Az édes karaktert vajas, dohányos finomság árnyalja. Lecsengése a fűszeres crescendók jutalomjátéka, amely hosszú időre beírja magát az ízlelőbimbókba!
Bourbon a vad Texasból: a Yellow Rose Harris County Bourbon Whiskey
Az igazán klassz Bourbonnek mindig van egy kis kézműves romantikája. Ez az elv érvényesül a Yellow Rose Harris County Bourbon Whiskey esetében: valósággal megigézi az embert az autentikus texasi ízekkel. Csak úgy lüktet benne az amerikai patriozmus, a régi pionírok szelleme, akik szembenéztek az indiánokkal. Ezt az életérzést erősíti meg a 25% rozsos alap, ropogós ízek nyilvánulnak meg minden kortyában. Erre csatlakozik rá az édes kukorica és a malátaárpa, amelyek még tovább árnyalják a Bourbon aromatikus összképét. Mindig kis tételben desztillálják, mert így tudják folyamatosan fenntartani a Bourbon kimagaslóan jó minőségét. A 46%-os alkoholtartalom gondoskodik arról, hogy egy igazán veretes amerikai párlatot kóstolhassunk meg!
A Yellow Rose Houston első legális whiskeylepárlójaként kezdte meg működését, és a csúcsra járatta a kézműves whiskey műfaját. A siker érdekében bevetik a vagány és finom texasi ízeket, így ízlelgetve mi is a vad és szépséges Texasban érezhetjük magunkat.
A mahagóni színben ragyogó Yellow Rose Harris County Bourbon Whiskey első illatolásakor fás füstöt érzünk, egyből érezhető rajta a Bourbon hordós érlelés jelenléte. Megjelenik az édes barnacukor, rengeteg gyümölcsösség kíséretében, és a pekándióval sem spóroltak benne. Kóstolásakor a barnacukor bűvöli az embert, az édes trópusi jegyeket pedig a kókuszdiónak köszönhetjük. A nyelvet bizsergeti a szegfűbors, a pekándió, a misztikus fekete tea és a ropogós mogyoró felvillanása.
Egy bársonyos Bourbon zamata legalább olyan átgondolt és alaposan felépített, akárcsak egy Bourbon hordó a rutinos kádárok műhelyben! Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kollégáink bevezetik a legjobb Burbonök világába, amelyek feldobják a családi és baráti rendezvények hangulatát!