A húsvéti nyuszi a pogány Ostra megújulás istennőhöz kapcsolódik
Ez a kedves kis szőrös cukiság, a nyuszi mára elválaszthatatlan húsvéttól. A nyúl az ókori időktől a termékenység egyik nagy szimbóluma volt szaporasága miatt, másrészt a tavasz, a természet megújulása is a nyúl figurájához kapcsolódott. A nyúl alapvetően egy éjszakai állat, hajnalban és szürkületkor a legélénkebb. Így kapcsolatban áll a Holddal, főként a holdciklusokkal, amelyek a régiek hite szerint óriási hatással van a termékenységre.
A kereszténység előtt a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapon Ostrát, a tavasz és a megújulás istennőjét ünnepelték. Ez azért érdekes, mert Ostra nevéből jött a húsvét angol Easter elnevezése, a német Osterrel együtt. Ostra a megújulás istennője rendszerint színes tavaszi virágokat tart a kezében, miközben tojások és cuki nyuszik vették körül. És ami azt illeti, Ostrának egy színes tojásokat tojó madara is volt, a színes tojásokat pedig a kisgyerekeknek adta.
Létezik egy grandiózus ginmárka, amely nem tréfál, és már a címkéjén nyulat villant! A 400 Conigliról van szó, amely az olasz ízekkel ad sodró lendületet kellemes ginjeinek. A húsvéthoz legjobban passzoló tavaszi dinamikus italuk a 400 Conigli Volume 3. Cardamom Gin, mert bizsergető árnyalatokkal demonstrálja a tavasz feltámadást jelentő erejét!
A merészebb ginkalandorok akár koktélokban is kipróbálhatják üde és virgonc ízét, ami emlékeztet a nyulak vidám figurájára.
Nevéből adódóan a 400 Conigli Volume 3. Cardamom Gin lelke és esszenciája a kardamom, eköré szerveződik a ginekből kihagyhatatlan boróka, a fűszeresség és az a sugárzó olasz életöröm, ami a mediterrán népek sajátja. Nem kérdés, hogy ennek a fűszeres fortissimókkal tarkított kardamomos borókaeposznak ott a helye a húsvéti asztalon, mert igazi epic élménnyel gyarapítja a húsvéti italokról szerzett tapasztalatainkat. Ízében elmélyülve mi is érezni fogjuk, hogy tényleg közeledik a tavaszi megújulás csodája!
Mit jelentett a tojás szimbóluma a régi időkben?
A világ számos teremtéstörténetében a tojás megtestesíti a megújulást és a termékenységet. Nemcsak a húsvéthoz kapcsolódik, hiszen a tojást a tavaszhoz kapcsolódó ünnepek alatt már évezredekkel korábban ajándékozásra és díszítésre használták. És az ősi időkben bizony megesett, hogy még jósoltak is a tojásból! Nyilván nem lehet véletlen, hogy a tojás ennyire a húsvéti ünnep középpontjába került: a klasszikus életszimbólum a kereszténység elterjedésével összekapcsolódott Jézus feltámadásával.
A tojás azonban már a kereszténységet megelőző évezredekben megjelent. Hazánkban már az avar kori sírokban találtak a régészek díszített tojásokat. Ugyanis Európában már a 12. században rendszeresen tojást festettek. Általában geometrikus vagy növényi mintákat pingáltak a tojásokra, ám az is megesett, hogy totemállatok kerültek rá. Vagy a Közel-Kelet mágikus jelei, mert a tojás a babonás varázslatokban is kulcsszerepet játszott. Bármilyen jelkép került is a tojásra, a motívumok mindig az egészség, a szerencse és a hosszú életet jelképeként bukkantak fel, amikor valaki ilyen szép tojásokat kapott.
A tojásfestés tradíciója az ősi időkből származik
Magyarországon ősi hagyományai vannak ennek a csodás művészi tevékenységnek. Elsősorban a lányok és az asszonyok vágtak bele ebbe a díszítési folyamatba, főleg vidéken folytatták. A régi tradicionális időkben a tojásfestéshez még zöld dió főzetet és hagymahéjat is használtak. A színezés azonban csak az első lépés volt a tojás ékesítéséhez, ezután következett a minták rárajzolása. A mintát gyakran viasszal hozták létre, aztán festékbe mártották a tojásokat, hogy befogja a festék.
Persze más elterjedt módszerek is voltak a tojásfestésre. Egyre több volt a karcolt, vakart, kotort, márványozott tojás. A 21. századi húsvéti ünnepeken is gyakori a piros tojás, ami erős utalás az ünnep vallásos oldalára, Jézus kiontott vérére. Mert a legenda szerint Krisztus kereszrefeszítésekor egy asszony nagy kosár tojással állt meg előtte imádkozni, és vére festette vörösre a tojásokat.
Ugyanakkor a piros tojásnak más jelentései is vannak: felvillantja a tüzet, a közeledő tavaszt, a szerelmet, ugyanakkor benne rejlik a szabadság is, nem csak a húsvéti feltámadás.
Ha tojás, akkor tojáslikőr! A Bols Advocaat és a Nordgold Kaffee /Kávé/ Tojáslikőr
Annyit írtunk már a tojásról, hogy kihagyhatatlan ziccer húsvétkor egy pontosan ide passzoló tojáslikőr beszerzése. Mert egy a kellemesen örvénylő édes nedű nem csak és kizárólag a karácsony itala. A húsvéti tojásünnepet is feldobhatjuk vele, a vendégeink igencsak értékelni fogják nemes finomságát!
Ugyanis a Bols Advocaat Tojáslikőr egy olyan tojásos finomság, ami a húsvét ünnepét is teljesen más fénybe helyezi. Ezzel a bársonyos, krémes különlegesség egy letisztult ital a régi időkből, valamikor még a 16. század környékén készítették belőle az első változatot. Valamennyi kortya békét és nyugalmat áraszt, mintha egy sajátos időutazáson vennénk részt, és zamata által visszaugranánk 500 évet a harmónia korszakába. A Bols Advocaat Tojáslikőr karakterisztikáját az édes vaníliás illatok uralják, valamennyi fuvallata ünnepi benyomást ébreszt az emberben. Már a citromsárga szín csiklandozza az ember fantáziáját, és kóstolásra ösztönöz. Nem is éri csalódás az embert a palack megnyitásakor, mivel páratlan egyensúlyban keveredik benne az édesség és az alkohol, mintha világéletükben összetartoztak volna. Krémes alapvetésének köszönhetően a Bols Advocaat Tojáslikőr remekül illik desszertekhez és kávéhoz keverve.
Másrészt megesik, hogy az ember egy átlagostól kicsit eltérő tojáslikőrre szomjazik, hogy teljesen új csavart kapjon az ünnep. Kiváló ötlet erre a Nordgold Kaffee /Kávé/ Tojáslikőr. Megmutatja, milyen menő a krémes tojáslikőr ünnepi árnyalatait élénkítő kávéval ötvözni, hogy a két minőség keverésével egy teljesen új finomság szülessen, amely túlmutat az eredeti komponenseken, és mindkét zamatkultúrából kihozza a legjobbat!
Mert a Nordgold Kaffee /Kávé/ Tojáslikőrben egyszerre megmutatkozik a likőr és a kávé nemes oldala, elkápráztatva a húsvéti locsolókat! A német földről érkező italban az édesebb jegyzetek válnak meghatározóvá, feltárva az orrban és a szájban a pörkölt kávé intenzív aromáit, megspékelve az élményt a tojáslikőr édes bujaságával! Krémes sűrű állaga azonnal kacérkodni kezd az ízlelőbimbókkal. Már az első kóstolás során megnyilvánul a tojáslikőr bársonyos édessége, a krémes jegyzetek pedig feltárják a likőr sallangmentes kávés gyönyörét. A sötét tejeskávé és a tojáslikőr együttállása istenien illik a húsvéti desszertekhez, de akkor is zseniálisat alkotunk, ha összekeverjük a frissen gőzölgő kávéval –lenyűgözhetjük vele húsvéti vendégeinket, akik haza sem akarnak majd menni!
A locsolkodás szokása és a tavaszváró Royal Lochnagar Spring Stallion
Ez egy színes közép-európai hagyomány, miszerint húsvéthétfőn a fiúk a pirkadattól kezdve vízzel, manapság meg már illatos kölnikkel locsolják a lányokat, a nőket és az asszonyokat. Vannak olyan helyek, ahol vízhányó hétfőnek nevezik, mert a régi klasszikus hagyományok szerint még nagyjából 5 évtizeddel korábban is nagy divatnak számított az, hogy egy vödör vízzel locsolták a lányokat. Máshol még durvább volt a helyzet, és húsvétkor az itatóvályúba dobták a lányokat. Napjainkban húsvétkor nemcsak parfümszerű kölnivel locsolkodunk, hanem egy frappáns locsolóverset mondunk ahhoz, hogy gyermekkorunkban piros tojást kapjunk. Később finom falatokat meg olyan különleges italokat kapjunk az iDrinks üzleteiből, amikkel még magasabb élményszintre emelhetjük ezt a csodás ünnepet!
A „vízzel való meghintés” a vidám locsolkodás felszíne alatt mélyebb jelentésréteggel bír, és utal a kereszténységre. Ugyanis a legenda szerint víz locsolásával akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat. Másrészt vízzel öntötték le a Jézus sírjánál őrködő katonák azokat az asszonyokat, akik hírét vitték a feltámadásnak.
A magyar források már a 18. században is írtak a húsvéti locsolkodásról. 1736-ban Apor Péter a Metamorphosis Transylvaniae-ban a következőket írta: „úrfiak, alávaló, fő és nemes emberek húsvét másnapján Az vízben vetü hétfün járták a falut, erősen öntözték egymást az leányokat hányták az vízben”.
A locsolás szép hagyomány, de még jobb, ha meglocsoljuk a torkunkat egy frenetikus tavaszi whiskyvel (persze a mértékletességet szem előtt tartva)! Ilyen a Royal Lochnagar 16 Years The Spring Stalllion Whisky, amelynek kortyai valóságos tavaszi csődörré teszi a férfiembert. Mi tagadás, a párlat a maga 57.5%-os alkoholtartalmával a veretesebb párlatok közé tartozik, ezért elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretik és kifejezetten keresik is a fajsúlyosabb italokat. A legenda szerint egykoron a Royal Deeside területét áthatolhatatlan ködfátyol övezte, mígnem felbukkant a színen egy hófehér, gigászi csődör, és elzavarta a homályt, elhozva a tavasz tündöklő ragyogását. Innentől pozitív forgatókönyv szerint történt minden: megolvadt a jég, mindent átszőtt a vastag fűtakaró, és új életre kelt a természet ezen a bájos vidéken. A mítoszokon túlmenően a Royal Lochnagar whiskyjei ezt a szellemiséget testesítik meg, különösen a tinédzserkorban járó Royal tavaszváró Lochnagar Spring Stallion. Már az életkora, a 16 év egy jó támpont arra nézve, hogy minőségi kortyok várnak ránk.
A mézesen aranyló szín feltárja a whisky aromáiba rejtett életörömöt és lelki derűt, ami a felkelő nap árnyalataiba öltözött. Egy végtelenül összetett single malt whiskyről beszélünk, amely elhozza a tavasz és az lelki derű élményét a húsvéti asztalra! Mindent átsző benne a malátacukor édessége, a káprázatos ízek kavalkádja. Az a krémes lágyság, amely elkergeti a telet és a téli ködöt, hogy közelebb hozza az emberhez a tavasz és a húsvét atmoszféráját.
A skót Highlandről érkező Royal Lochnagar 16 Years The Spring Stalllion Whisky minden árnyalatában hírt ad magáról az amerikai tölgyfahordó cask strength acélossága, a hordós érlelésből fakadó nemes karamellás árnyalatok, egy kis édes vaníliával. Emellett csiklandozni kezdi az orrot a briós és a zamatos alma, pikáns chilivel kiegészülve. A melengető fűszerekben megnyilvánul a tavasz hangulata, és további kortyokra ösztönzi az embert a gyümölcsös pite íze.
Minden benne van, ami miatt szeretjük a Highland-maltokat, és stílusa által villámgyorsan a húsvéti asztal kedvenc italává avanzsál majd!
Amarula Raspberry Chocolate Krémlikőr: a felnőtt locsolók csokitojás helyett csokis likőrt is kaphatnak
Gyermekkorunkban óriási öröm volt, amikor egy kis zsebpénz mellett csokitojást kaptunk. Manapság felnőtt fejjel a zsebpénz ugrott, és sokan már a gyermekeinkkel járunk locsolkodni. Az az igazság, hogy ilyenkor az ember már nem is a csokitojás édes ízére vágyik, hanem egy kellemes csokis likőrre, ha autó nélkül vágunk neki a locsolkodásnak.
A műfaj folyékony ékköve az Amarula Raspberry Chocolate Krémlikőr, mert villámgyorsan magához édesgeti a csokis likőrök híveit a maga málnás zamatával és illatos fuvallataival! Valamennyi kortyán érződik készítői elhívatottsága a minőség iránt. Ráadásul egy teljesen más kultúrkörrel, a dél-afrikai zamatok csokis áramlásával ismerkedhetünk meg, ha az Amarula Raspberry Chocolate Krémlikőr kerül a húsvéti asztalra egzotikus érdekességként!
Mi tagadás, valami igéző, ahogyan kibomlik a szájban a marulagyümölcs kivonata, a baobab, a krémes tejszín, a csokiról már nem is beszélve! Miközben beszivárog az orrunkba, rásimul a nyelvre egy hamisítatlan afrikai életérzés, és úgy érezhetjük, mintha ott lennénk a szavannán vagy a dzsungelben, a zebrák, oroszlánok és elefántok földjén. Az afrikai gyümölcsösségre valósággal rárajzolódik a málna, mintha mindig is elválaszthatatlanul összetartoztak volna. Az Amarula Raspberry Chocolate Krémlikőr önmagában is teljesen újrarázza a húsvéti aromaélményeket, de kivételes íze miatt akár egy remek koktélban is érdemes kipróbálni!
És van itt még két különleges ital, amikkel színesebbé tehetjük a húsvétot!
Bruxo mezcalok: mexikói elixírek a mágikus ízekre szomjazóknak
A húsvét – legfőképpen a húsvéti tojás – ezer szállal kötődik a régi mágikus szokásokhoz, gondoljunk csak a korábban említett teremtésszimbólumokra. Miért ne emelnénk a tétet húsvétkor, hogy egy korábban még nem ízlelt temperamentumos itallal kápráztassuk el a locsolkodókat?
A mezcal a tequila kistestvére, ám egyre jobban kezd felnőni fivéréhez! Mexikó autentikus italát a régi időkben egy huncut kis féreggel szervírozták a palackban. Mára ezek az szokások apránként kezdenek feledésbe merülni, ám egy dolog nem változik: továbbra is a mezcal a sombrerós ország autentikus nemzeti itala, a tequilától olykor kicsit édesebb és füstösebb aromahömpölygéssel! A tequila csak és kizárólag mexikói Blue Agévéból készülhet, ez már-már kőbe vésett szigorú szabály. A mezcalkészítő mesterek előtt sokkal szélesebb körűek a variációs lehetőségek, hiszen a mezcal számos agávéfajtából készülhet, innen ered ízeinek kivételes változatossága, a párlatok ezerarcúsága.
A Bruxo élményszámba menő mágikus mezcalokkal kényezteti az ízlelőbimbókat! Ez a sokrétűség nyilvánul meg a mezcal műfaj királyában, a Bruxo italaiban. A Bruxo No.1 Espadín - Joven Mezcal 46%-os alkoholtartalommal mutatja meg, milyen frenetikus lehetőségek rejlenek a mezcalban! A füst köntösébe burkolózó édes párlat rengeteget köszönhet annak, hogy fenyővel és tölggyel megfüstölik az agávét egy földbe ásott kemencében három hosszú napon át, a kétszeres lepárlás pedig még bársonyosabbá teszi a Bruxo No1. Espadín Joven Mezcalt. Egyszerre citrusos, fahéjas és mennyeien édes agávéköltemény, és a kóstolására remek alkalom egy hangulatos húsvéti ünnepség!
A Bruxo alapzamata valósággal megújul a Bruxo No. 2 Pechuga Jovenben! A pechuga mezcalok kivételes ízeit az adja, hogy a harmadik desztillációs folyamat alatt egy baromfi mellet lógatnak az üstbe, ami alaposan újrastruktutálja a mezcal ízét, azonban a BruXo No. 2-ban ez a lépés kimaradt ezáltal vegán barát ital kerekedett ki belőle! Egyszerre törnek fel benne a virágos és csokis jegyzetek, miközben a gyógynövényesség a füstösség is felvillan az italban.
Azonban megéri a Bruxo kollekciójának többi darabjára is ránézni, hiszen különleges és prémium minőségű mezcalokkal kényezteti el az agávé párlatok szerelmeseit.
Rohamléptekkel közeledik a március végi húsvét, és szeretné néhány különleges tétellel emelni az ünnepi hangulatot? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és segítünk megtalálni azokat a kuriózumokat, amikkel mosolyt varázsolhat rokonai és családtagjai arcára!