Erről szólt Hunyadi kora
Minden idők legnagyobb harcosa beleszületett a törökök elleni kegyetlen küzdelmekbe. A neve eredetileg a történelmi források szerint Szibinyáni Jankó vagy Ugri Jankó volt: úgy vált Hunyadivá, hogy Havasalföldről Magyarországra jött, aztán Zsigmond király szolgálatába szegődött. Ezért kapta meg családja később Hunyad várát, ezért beszéltek idővel a Hunyadiak hőstetteiről. Hunyadi eleinte Zsigmond király apródjaként kezdett, majd hadvezéri babérokra tört, ennek jutalmazásaként kapott jelentős birtokokat. Birtokai bevételét azonban Hunyadi mindig a törökök megállítására fordította. Huszita zsoldosokat toborzott seregébe, amit személyes hívei nagy száma is erősített, a törökök elleni harcias magyarokkal egyetemben.
1446-ban a kiskorú V. László idején Hunyadi János országunk kormányzója volt, rengeteg támadást vezetett a törökök ellen. Legnagyobb, világhírű küzdelme a nándorfehérvári diadal volt, ahol 1456 július 21-én a magyarok óriási győzelmet arattak az iszonyatos túlerőben lévő oszmán hadak ellen. A sors pikantériája, hogy minden idők legnagyobb magyar hadvezére, Hunyadi János a csatát követően pestisben vesztette életét. Nándorfehérvári győzelmének emlékét azonban örök időkre őrzi a déli harangszó (III. Callixtus pápa rendeletének köszönhetően).
A törökverő Hunyadi János és a Bolyki Egri Bikavér
A sorozatban a történelmi tényekhez hűen Hunyadi a törökök elleni harcok valóságos megszállottjaként jelenik meg, aki nem tűri a magyar területek megszállását. Az oszmán invázió megállítása érdekében inkább elejét veszi a török benyomulásnak, és megelőző céllal a saját területein támadott rá a törökre – a legtöbbször győzelmet aratott. A kudarc általában nem rajta múlt – az 1444-es várnai csatavesztés például azért történt, mert nem álltak mellé a környező nemzetek hadai.
A sorozatban egy erdélyi származású színész, Kádár L. Gellért kelti életre Hunyadi Jánost, a részek során egyre jobban felcsillantva a hős személyiségét. Azt is, hogy Hunyadi a legreménytelenebb helyzetekben is erőt, kitartást öntött az embereibe, akik ettől feltüzelve tudtak győzelmet aratni a durva túlerőben lévő török hadak felett. Hunyadi János harcias hírnevét remekül fémjelzi, hogy a magyar nemzet mellett a románok, a szerbek is a saját nemzeti hősüknek vallják Hunyadit.
Egy szó mint száz: egyik legnagyobb hősünk, Hunyadi János egy erőtől duzzadó bika volt a csatákban! Ennek jegyében nem is kínálhatunk neki mást, mint a Bolyki Egri Bikavért. Mert Nándorfehérvári nedű még nem létezik, ez a bikavér viszont egy kicsit mégis utal a másik nagy törökverő, Dobó István tetteire, akinek köszönhetően Eger vára győzött a török ostrom ijesztő túlereje felett 1552-ben. Mert egy vérbeli törökverőnek nem csigavér, hanem bikavér kell ahhoz, hogy megállíthatatlanul forgassa a kardot, a pajzsot, és száműzze a támadó török hadakat! Egy egész testet felrázó, energizáló ital lenne tökéletes a legismertebb magyar hadvezérnek. A Bolyki Egri Bikavér vörös, akár az életerőtől lüktető vér, ugyanakkor száraz, akár egy középkori inkvizíciós főpap humorérzéke. Ez a bikavér feltárja az Egri borvidék zamatának színe-javát, nemes csörgedezését! A Bolyki János Pincészet Eger belvárosától mindössze 10 perc sétára található. Itt Bolyki János vezetésével egy ódon kőfejtő 30 méteres falai között születnek a jobbnál jobb nedűk! Széles a paletta az ízek és a borok tekintetében, hiszen összesen 9 pince tartozik Bolykiékhoz. A Bolyki Egri Bikavér minőségére sem lesz panasz, hiszen Bolyki János minden esztendőben egy-két borral szépen csillogó érmeket szerez a világ legnagyobb borversenyein.
Az egri szőlőművész száraz, vörösboros elixíre felébreszti az ember lelkében szunnyadó harcias bikát, a törökűző harcost. Egyúttal folyékony emlékművet állít az Egri borvidék fenséges szőlőinek.
„Nem beszélek sokat: nem szavak teszik vitézzé az embert. A csatasorban ismerszik meg, ki mit ér” – mondta egy alkalommal maga Hunyadi János. Ugyanez igaz a borra is: akkor győződhetünk meg finomságáról és nemes csörgedezéséről, ha beszerezzük az iDrinks üzleteiből, és saját borospoharunkban merülünk el heroikus zamatában.
Murad szultán és a Yeni Raki
Hunyadi legnagyobb ellenfele, II. Murad lelke a háború kohójában kovácsolódott, rengetegszer összemérte taktikai erejét és katonai tudását a magyar hadvezérrel. 1421-ben került az Oszmán Birodalom élére, szinte egész életét a háborúskodás vezérelte. Fő ellensége Hunyadi János volt, aki leleményeivel megszakította a törökök diadalmenetét. A legsötétebb csatái egyike az 1444-es Várna volt, ahol legyőzte Hunyadi seregét, és I. Ulászló magyar király elesett a csatában. Négy év múlva Murádnak Rigómezőnél ismét sikerült legyőznie Hunyadit. Murád a török állam vezetőjeként is nagy formátumú személyiség lett: képes volt egységet teremteni az ezerfelé húzó, intrikákkal teli birodalomban.
A Hunyadi sorozatban a hadvezér mellett betekintést kapunk II. Murád háremébe, megismerhetjük az emberi oldalát. Biztosan sikert aratna nála a Yeni Raki, napjaink egyik nemesen csörgedező párlata, hiszen a raki régóta nemzeti italnak számít a törököknél.
„Minden szerencsétlenség lecke” – tartja a régi török közmondás, amiből ma is bölcsességet meríthetünk. Akárcsak maga II. Murad, aki sok csatát vesztett Hunyadi ellen, azonban ilyenkor nem omlott össze, inkább igyekezett leszűrni a kudarcól a leghasznosabb tanulságokat. Mert ennek birtokában remélhette, hogy a következő alkalommal diadalra viszi seregét a hadak villáma ellen. Ha ma élne, II. Murad csata előtt biztosan meginna egy kis Yeni Rakit, hogy felpörgesse magát a nagy ütközetekre.
A törökök all-time kedvence, a Yeni Raki 45%-os alkoholtartalommal kering a palackban. Ez az egzotikus árnyalatokkal hömpölygő ital olyan katonás rendben sorakoztatja fel a legfinomabb szőlős és ánizsos ízeket, mint II. Murád a török sereget, amikor egy Hunyadi János elleni csatára készült. Illatában az ánizs hűsítően megkapó aromája szerzi meg a stafétát, emellett a szőlő is valósággal lubickol a nyelven és az orrban, domináns szerepet kap ebben a rakiban. A szőlőpárlat valóságos szimbiózisban forr össze az ánizs olajos karakterével, ezért a Yeni Raki önmagában és egy kis vízzel, jéggel is kiugróan finom kortyokat ígér.
Vitéz János és a Disaronno Amaretto
A Hunyadi családdal szoros kapcsolatban álló humanista pap nagy diplomata volt, még Zsigmond királynál kezdte udvari szolgálatait. A várnai vereség után Vitéz János Hunyadi püspöke, majd váradi püspök lett, még a későbbi II. Pius pápával is jóban lett. Ő nevelte Hunyadi gyermekeit, és a nagy törökverőt még a rigómezei csatába is elkísérte 1448-ban. A történelmi források szerint Hunyadi halála előtt rá bízta a fiait, és Mátyás trónra kerüléséért ugyancsak sokat tett. Lelkesen támogatta Mátyás politikáját, később mégis összeesküvést szőtt ellene, és Kázmér lengyel herceget meghívta a magyar trónra. Vitéz János volt a magyar humanizmus első nagy alakja, aki élt-halt az asztrológiáért és a csillagászatért, hatalmas könyvtárat gyűjtött. Ráadásul ő adta ki a magyar költő, Janus Pannonius leveleit.
A sorozatban Csémy Balázs alakítja Vitéz Jánost, megmutatva az egyházi férfiú diplomáciai zsenijét és bölcs gondolkodását. Ő alapvetően Vitéz János humanista, emberközeli és vidám oldalát mutatja meg, ráadásul az egyházfi rengeteg időt töltött olasz földön, pallérozottan beszélte a nyelvet. Ezeket összevetve a nagy államférfinak stílszerű választás lenne az olasz amarettók egyik legjobb párlata, a Disaronno Amaretto. Szerencsére a megkóstolásához nem kell időgépbe ülnünk, hogy visszamenjünk a középkori Rómába, Vitéz János idejébe, mert elérhető az iDrinks üzleteiben.
A Disaronno Amaretto Vitéz Jánoshoz hasonlóan a régi idők gyermeke (még ha nem is a középkoré, hanem a kicsivel későbbi 16. századé). Az itáliai források szerint ugyanis már abban az időben nagy respektnek örvendett arrafelé ez a vagány és életerős nedű, amely édességével lopta be magát az olasz szívekbe. Ha hihetünk a régi amaretto-krónikáknak, már 1525-ben, a reneszánsz kreatív energiáktól tomboló romantikus időszakában megízlelték az olaszok az első amarettót, és a szenvedélyes olasz csoda mai örököse a Disaronno Amaretto. A legenda szerint Leonardo da Vinci egyik kedvenc tanítványa, Bernardino Luini kapott „ős-amarettót” egy helyi kocsmároshölgytől, miután megfestette a portréját.
1600 körül már egyre több olasz család készítette el a maga életerőről vibráló sajátos értelmezésű amarettóját – erre az ösvényre lépett a nedű 21. századi örököse, a Disaronno Amaretto is. A likőr alkoholtartalom mindössze 28%, az egyedi ízvilág garantált, és a 23 gyógynövényből konstruált zamat gondoskodik a változatosságról. A párlat alapja a sárgabarackmag olaja, ebből meríti virgonc gyümölcsös lubickolását az ízlelőbimbókon.
Illatában jellegzetesen végigvonul a mandula édesen áramló eleganciája, amit olyan sokan szeretünk. Kóstolásakor még messzebbre jutunk a mámorítóan finom mandula aromatikus szupersztrádáján. Az édeskés ízhez hozzájárul a mandula csalogató finomsága, amit ugyancsak sokan kedvelünk az amarettókban, és az érett borostyánsárga szín is kóstolásra invitálja az embert.
Szilágyi Erzsébet és az Angyal Tokaji Ámor Kései Szüret
„Szilágyi
Örzsébet
Levelét megirta;
Szerelmes
Könnyével
Azt is telesirta” – emlékezett meg Mátyás anyja című versében Arany János a törökverő feleségéről, aki a filmben is egy minden baj ellen lelkileg felvérteződő, megalkuvást hírből sem ismerő amazont testesít meg, ahogyan azt a történelmi feljegyzésekből kirajzolódik.
A késő középkor leghíresebb édesanyja, a kormányzó felesége akkor sem esett kétségbe, amikor férje állandó háborúskodása miatt neki kellett igazgatnia a birtokot. Mátyás királyunk és Hunyadi László édesanyja erős, talpraesett asszony hírében állt, aki hazánk akkoriban legjelentősebb katonai uradalmát igazgatta. Bár nem tudta megmenteni László fiát a hóhér pallosától, másik fiából, Mátyásból a magyar történelem leghíresebb királyát nevelte. Férje halála után politikai praktikákkal érte el, hogy Mátyás fejélre kerüljön a korona. Arany János az örökkévalóságba írta Szilágyi Erzsébet alakját, aki az egyik legismertebb középkori magyar nőként jelenik meg történelmünkben.
A sorozatban Rujder Vivien alakítja Hunyadi feleségét, a talpraesett és vagány kormányzónét, aki a sorozatban kardozni is megtanul, már-már a férfiak keménységével száll szembe az erősebbik nemmel. És ha a szükség úgy hozza, a filmben a kegyetlen, másokat kizsákmányoló sóbánya igazgatójával is farkasszemet néz férje távollétében. Letartóztatásakor pedig elkéri a kardot férjétől, és saját kezével végzi ki a kíméletlen feudális nagyurat (amolyan „Trónok harcásan”).
Szilágyi Erzsébet a filmben – akárcsak a történelmi emlékezetben – egy kőkemény asszony karddal a kézben, mégis egy nőiesebb, édes ambróziát adnánk neki, hiszen a történetben egy angyali szépségként jelenik meg Hunyadi oldalán. Ezért esett választásunk az Angyal Tokaji Ámor Kései Szüretre, leginkább ez illene hozzá. Mert az átélt feszültségek és megpróbáltatások egy kőkemény, sokat megélt asszonnyá aszalták Szilágyi Erzsébetet, és az Angyal Tokaji Ámor Kései Szüretben is ezek az ízek ülik ünnepüket. Az aszalt gyümölcsökben a kiérlelt édesség ölt testet, ami igazi mennyei mannává avatja a legjobb magyar borokat, ahogyan ebben az esetben is történik! Szilágyi Erzsébetnek nagyon tetszene ez az édes finomság. A cukortartalom sokat hozzátesz az aromák nagy összképéhez, akárcsak a körtés árnyalatok bősége. Az Angyal Tokaji Ámor Kései Szüret egy buja, szenvedéllyel teli bor, amely könnyen az édes borok híveinek új kedvencévé léphet elő! Különösen menő a Hunyadi sorozat nézése közben megmártózni az ízeiben.
A Tokaji borvidék nemes itala nem véletlenül tett szert az Ámor névre! Ez egy igazi szerelembor, a frissítő fehérborok csúcskategóriájában. Egy különleges cuvée az Angyal Tokaji Ámor Kései Szüret, amely aperitfiként ugyancsak grandiózusan teljesít. Főleg egy könnyed nyári halas fogás mellé tökéletes, ha ételpárosításokban gondolkodunk.
Vlad Tepes Dracula és a Harahorn Norwegian Gin
Sokak szerint a Hunyadi sorozatban fiatal srácként felbukkanó Vlad Tepes egyike volt a történelem és a középkor legkegyetlenebb alakjainak. Már a neve sem véletlenszerű, amit az utókor aggatott rá: a Tepes vagy Cepes ugyanis „karóbahúzót” jelent…A dracul nevet először az apja kapta meg: ez román nyelven „sárkányt” jelent és erős utalás arra, hogy mindketten a tagjai voltak Luxemburgi Zsigmond király Sárkányos Lovagrendjének. Nemcsak a járványok, a háborúk számítottak nagy veszélynek a korszak pusztításaiban, hanem maga Vlad is, aki népi látványosságként gyakran karóba húzta az ellenfeleit Havasalföldön. Máskor meg felégette az ellenséges falvakat, megmérgezte a kutakat. Óriási indulatok forrongtak Vlad Tepesben, mivel apja a törökök hűvéresévé szegődött, hogy megelőzze az esetleges inváziójukat. Vlad már gyermekkorában az oszmánok túsza lett, akik rendszeresen megkínozták önfejűsége és engedetlensége miatt, innen származnak a törökök elleni nagy indulatai.
Vlad a törökök körében is hatalmas vérengzést tartott, de olyan kegyetlen volt az emberekkel, hogy Mátyás király bebörtönözte Vladot Visegrád várában. Vlad a sok szenvedés hatására vált egy élő hororrfigurává, aki uralkodása alatt brutálisan büntetett: fejdelemmé válva azonnal karóba húzatta apja gyilkosait. És már kis értékű lopás estén durván büntette az elkövetőket, máskor meg lefejezte és megnyúzta ellenfeleit, a törökök is rettegtek tőle. A történelemben csak Karóbahúzó Vladként emlegetett havasalföldi fejedelem gyermekként jelenik mega sorozatban, hiszen nem annyira Hunyadi Jánosnak, inkább az ő gyermekének, Hunyadi Mátyásnak volt az ellenfele.
Vlad Tepesnek egy olyan ital lenne kézenfekvő választás, amely hozzá hasonlóan elég hideglelős, mondhatni horrorisztikus hatást kelt. Ilyen libabőrösen sötét érzéseket mozdít meg a Harahorn Norwegian Gin horroros háttere. A norvég ginespalack egy rémületes teremtmény mítoszára épül: a nyúlszarvas a grimstadiak szerint rendre felbukkan az elhagyatott bányákban és erdőkben, ahol többen látták is a rengeteg vándorai közül. Vlad Tepes alakja ennél sajnos sokkal kézzel foghatóbb volt a középkorban, ám kettejüket összekapcsolja a rémületkeltés. Egészen biztos, hogy a félelmetes vajda is megkóstolta volna a maga idejében a Harahorn Norwegian Gint.
A párlatnak már a palackja is felér egy David Lynch thrillerrel: kékből fekete olvadó sejtelmes árnyalata megidézi a láthatatlanból a kézzelfoghatóba tartó tartományokat, és megmutatja nekünk a sokat emlegetett norvég nyúlszarvast. A Harahorn Norwegian Gin az átlagos borókapárlatoknál jóval acélosabb alkoholtartalommal rendelkezik, meg sem áll a 45 %-os alkoholtartalomig. Így nem annyira kezdő szett, ha valaki még csak most ismerkedik a fajsúlyosabb ginekkel, mert könnyen az ember fejébe szállhat. Mint mindig, most is törekedjünk a mértékletességre, akkor nem történhet semmi baleset.
A norvég erdők csodapárlata elérhető testközelségbe hozza a bogyós ízek buja csörgedezését, a maga nemében egy felülmúlhatatlan északi elixírrel! Ott a helye a legnagyobbak között – felvonultatja a Roros borókabogyót, a nordmarki áfonyát, a grimstadi rebarbarát, hogy maradandót nyújtson a norvég bogyós italok között! Ugyanakkor a párlat arról sem feledkezik meg, hogy milyen zamatos értékek rejlenek a norvég természetben. Így kerül terítékre az aromakarakterben a skagerraki tengeri moszat, az oppdali vizitorma és a sunndali sziklamenta egyedi ízvilága. Kellemesen hullámzanak illatában az északi fuvallatok, főként a helyi borókával keveredő áfonya, az orrot felkorbácsoló citromhéj, a bors és a mandula. Kóstolásakor egyre jobban kibomlik a szájban a párlat komplexitása, amelyben a buja boróka ragadja magához a stafétát. Miközben a nyelven kiemelkedik az ízek sokaságából a gyopár, a fenyő is – egy kicsit az a benyomása támad az embernek, mintha kóstolót kapott volna egy norvég fenyőerdőből!
Meglehet, Draculától és a norvég erdőkről a félhomályos hangulat jut az ember eszébe, ám ez a pompás gin megmutatja, hogy az élet sötét szegleteiből is létrejöhetnek értékes alkotások, ahogyan a Harahorn Norwegian Gin esetében történt.
Hunyadi János, az epikus csatákban diadalmaskodó törökverő örök időkre beírta magát a magyar történelmi emlékezetbe. Ugyanúgy, ahogyan a legjobb párlatok teszik ezt az ízlelőbimbókkal – egy veretes, páratlanul finom rum, különleges whisky jó ideig az eszébe jut az embernek, és szívesen megosztaná zamatát a barátaival és családtagjaival. Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kollégáink segítenek megtalálni az ízlésének legjobban tetsző párlatokat, amelyek az évtizedek mulandóságát legyőzve is ott maradnak az ember emlékezetében (főleg, ha több mint 20 éven át érlelt kivételes tételekről van szó: ezekben is bővelkedik az iDrinks széles kínálata).