A grapefruit vajon mi?
A grapefruit valójában egy hibrid gyümölcs. Eredetileg nem a vad természetben alakult ki: a pompelo és az édes narancs véletlen keveréke volt, Barbados szigetélről érkezett az 1700-as években. Ahogy teltek az évek, a grapefruit egyre nagyobb népszerűségnek örvendett Nyugat-Indiában, mielőtt az 1800-as évek végén már eljutott az Amerikai Egyesült Államok melegebb éghajlatú államaiba. Kaliforniában és Texasban elég meleg volt az éghajlat ahhoz, hogy egész évben grapefruit szezon legyen, de Florida és Arizona is nagyon nagy grapefruit termesztő államok közé tartoznak.
Az első grapefruit fát Floridában ültették, és nagy lelkesedést keltett a turisták körében.
A Nemzetközi grapefruit hónap mindig aláhúzza februárban a gyümölcs jelentőségét. Emlékeztet minket arra, milyen fontos az egészséges citrusfélék fogyasztása, hiszen nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.
Hogyan ünnepeljük a Nemzetközi grapefruit hónapot?
Együnk grapefruitot, mert különösen finom indítása lehet a reggeli étkezésnek, akár desszertként is fogyasztjuk. Sokszor a grapefruit eszméletlenül nagy méretben nő, így egy méretesebb gyümölcsöt megoszthatunk barátainkkal, családtagjainkkal is. Elég félbevágni a grapefruitot, akár villával vagy kanállal is fogyaszthatjuk. Megesik, hogy egy meglehetősen savanyú grapefruittal találkozunk, ilyenkor érdemes egy kis cukrot szórni a tetejére. Bár vannak, akik ilyenkor egy csipetnyi sóval ellensúlyozzák a savanyúságot.
Még nagyobb dobás, ha februárban újítás gyanánt a grapefruit egy másik oldalát is megismerjük! Hiszen az ízek keserédes kiegészítőjeként ez a gyümölcs üstökösszerű karriert futott be a likőrökben, a ginekben, akárcsak a koktélok aromatikus alakítójaként! Nézzük, milyen italokban ad igazi élményt a grapefruit zamata!
Grapefruit és tequilás tüzesség egy már eleve klassz ginben: Brockmans Agave Cut
A Brockmans napjaink egyik letisztult, komplex felépítéssel hömpölygő ginje, azonban még a csúcsminőségű ginnek is lehet új arculatot adni. Mondjuk azzal, ha egy váratlan pillanatban a készítők emelik a tétet, és beillesztenek a bársonyos borókás ízek közé egy keserédes grapefruitos vonulatot, megspékelve az újszerűség élményét némi tequilás-agávés aromazuhataggal! A koncepció édes – és folyékony – bizonysága a sokszínűségével hódító Brockmans Agave Cut, amely a grapefruit hónapjában is aktuális kortyokat kínál, hiszen grapefruit nélkül nem lenne ennyire különleges a ginek nagy kategóriájában.
A brit Brockmans gin feltárja a borókában rejlő ízek teljességét, azonban időnként minden műfajban emelni kell a tétet! A különleges élmények kiaknázása érdekében a Brockmans fantáziadús mesterei időnként piacra dobnak egy-egy érdekesebb Brockmans különkiadást, ahogyan a Brockmans Orange Kissel történt, a gin narancsos nyári változatával. Ebben a speciális irányba tartozik a Brockmans Agave Cut is, amely a mexikói agávé ízeivel hoz gyökeres megújulást a gin műfajába. És akinek ez kevés lenne, még a grapefruit kesernyés édességét is hadrendbe állítják az aromák tömegében, hogy egy korábban sosem ízelt finomsággal örvendeztessék meg a finomságokra fogékony nagyérdeműt. Így a párlat egyszerre kelti a kóstolóban azt az érzést, mintha a trópusokon ülne, másrészt az a benyomásunk támad, mintha egy mexikói agávémezőn sétálnánk, ahol a sivatagi szellős által mindent áthat a tequila alapzamatát jelentő agávé pikáns, vad édessége.
Ilatolásakor egyszerre kacérkodik az orral a gineknél kihagyhatatlan boróka és az agávé édessége. Innen már csak egy kisebb aromatikus ugrás a grapefruit vérpezsdítő jelenléte.
Kóstolásakor még jobban szétárad az ízlelőbimbókon a grapefruit, aromatikus köntösét a gyógynövények szövik a szájban. Valami bámulatos, ahogyan egyszerre mártózunk meg a gines és tequilás ízek jacuzzijában, így a hűvös téli februárban jóval melegebb égtájakon érezhetjük magunkat, és a pezsdítő gyümölcsösség a legszürkébb téli napokon is jókedvre deríti az embert!
A koktéltökéletesítő bitterek bársonyos bonvivánja: a The Bitter Truth Grapefruit Bitters
A grapefruitnak van egy eredendően kesernyés oldala. Hogyan lehet ebből a tulajdonságból erényt faragni egy 21. századi párlatban? Erre a felvetésre igyekszik a maga ízletes módján választ találni a The Bitter Truth Grapefruit Bitters, a bitterek egyik nagy királya, amely koktélok alkotó elemeként felejthetetlenül finom bittertapasztalatokkal ajándékozza meg az embert!
A The Bitter Truth Grapefruit Bitters óriási dobás a koktélokban! Mert minél sokrétűbb, minél szerteágazóbb aromatikával rendelkezik egy koktél, annál jobban lenyűgözi az új zamatokra szomjazókat! Ilyen tekintetben mindenképp felejthetetlen élményt nyújt a The Bitter Truth Grapefruit Bitters. Kellemes keserűséggel áramló fuvallatai, citrusos és grapefruitos zamatai a legnagyobbak közé emeli ezt a nedűt, ami a koktélok lehetséges aromaformálóinak mezőnyét illeti. Önmagában is remek ital, ám a The Bitter Truth párlatok főként a bárkultúra megreformálásának céljából jöttek létre. Ha egy minden koktélt új platformra tornázó koktélkomponenst keresünk, akkor zseniális öltet beszerezni az iDrinks üzleteiből a The Bitter Truth Grapefruit Bitterst.
A csípős, keserédes különlegesség az átlagos párlatoktól egy ecsetvonással magasabb alkoholtartalomban merészkedik a maga 44%-ával, így kortyolgatásakor fokozottan érdemes figyelni a mértékletességre.
A bársonyos bitter esszenciája a nyelvre sikló csípősebb, citrusosabb ízek viharzásában rejlik, ebben nyújt egyedülálló energikusságot a The Bitter Truth Grapefruit Bitters. Emellett bővelkedik gyógynövényes árnyalatokban, ezekkel is ragyogóan gazdagíthatja egy koktél aromapalettáját (elsősorban az édesebb italokban szokták bevetni az aromák formálására). Citrusos, grapefruitos áramlása csak fokozza az ízek harmóniáját, és abban is nagyszerű, hogy kiemelje az ínyenc ízek jelenlétét a palackba. Ez egy gyümölcsös bomba, és élénk narancssárga színe is nagyszerű arra, hogy és még vonzóbbra színezze a koktélok árnyalatait.
Grapefruitgazdag rózsás gin: a Tanqueray Gin No. 10. Grapefruit Rosemary
Egyre menőbb trend napjainkban egy nagy „szedőkanál” grapefruittal gyarapítani a párlatok ízkultúráját. Még ezt az élményfaktort is fokozhatjuk, ha megbolondítjuk az aromatikus alapképletet egy kis rozmaringgal! Erre az alapvetésre építve hozták létre a grapefruitos ginek egyik nagy királyát, a Tanqueray Gin No. 10. Grapefruit Rosemaryt.
A Tanqueray a brit gin klasszikusaként már alaposan végigzongorázta a hagyományos ginrecepteket. Mesterei viszont időről időre úgy érzik, ideje valamilyen grandiózusan új recepttel megreformálni a borókaköltemények hullámait. E célból került a poharakba a Tanqueray egyik nagy dobása, a Tanqueray No. 10 „magasabb hatványa”, grapefruitos és rozmaringos kiegészítéssel. A párlat a beszédes nevű Tanqueray Gin Citrus Heart-sorozat folytatása, hiszen e nedű szívében is ott zakatol a citrusos alapdübörgés, és itt is az energikus életöröm a gin központi szervezőereje. A Tanqueray Gin No. 10. Grapefruit Rosemary igazi napsütéses, citrusos nyarat varázsol a pohárba, ami különösen kapóra jön a tél zimankósabb hónapjaiban. Még egzotikusabb és élvezetesebb februárral számolhatunk a Tanqueray Gin No. 10. Grapefruit Rosemaryben, hiszen felcsillan az ízek között a grapefruit eleganciája, ami egy emlékezetes tétellé avatja ezt a desztillátumot.
A rozmaring csípősebb, kámforos és földes íze izgalmasan simul rá a grapefruit édes, kesernyésebb vonalvezetésére, nagy ötlet volt a két íz egymás mellé állítása ebben a bársonyos borókapárlatban. Már csak azért is, mert a rozmaring szuperképessége a klasszikus növényi aromák, a citrusfélék, a borókafajták és a grapefruit fokozásában rejlik, így egy igazi komplex műremeket kapunk ebben a párlatban.
Az édesgyökér, a grapefruit és a fásabb ízvonulatok a rozmaring csípősségével egy nem mindennapi aromatikus vízesést eredményeznek. A Tanqueray Gin No. 10. Grapefruit Rosemarynek ott a helye a grapefruitos ízek kóstolási listáján, ez egy igazi kihagyhatatlan klasszis ebben a kategóriában!
A grapefruit meghódítja a sörök világát: a Hübris Rüdler Grapefruit Radler (Dobozos)
A keserédes gyümölcs annyira egyedi és stílusos ízzel rendelkezik, hogy a koktélok és a likőrök mellett a sörös árnyalatok hullámzásába is fejest ugrott. A grapefruitos sörök egyik legnagyobb dobása a Hübris Rüdler Grapefruit Radler, amit mindenképpen érdemes felvenni a kóstolási listára a grapefruit hónapjában!
Tudjuk, hogy maga a grapefruit és optimális esetben a sör is igen finom. De vajon mi történik, ha egymásra rétegződik a két íz árnyalata? Erre az inspirálóan izgalmas kérdésre keresi a választ a Hübris Rüdler Grapefruit Radler, telis-tele gyümölcsösséggel, és az abból is kirobbanó grapefruittal! Meglehet, februárban inkább a mínuszok játszanak szerepet az ember életében a trópusi ízek helyett, ám annál nagyobb öröm lesz megízlelni ezt a grapefruit-gazdag sört. Kortyaitól télen is az izzasztó nyári melegben, a tengerparti napozóágyban érezhetjük magunkat!
A Hübris Rüdler Grapefruit Radler egy ínycsiklandozó hibrid: a világos sör és a gyümölcsből készült limonádé dimenzióinak egymásra fésülése, telis-tele grapefruitos ízekkel (hiszen mégiscsak a grapefruit hónapjában járunk!).
Egy limonádés benyomást keltő sör mindig jól esik az embernek. A sör lelkét adó stílus, a radler – más néven a Shandy – egy német eredetű sörfajta, amelyben világbajnok harmóniával keveredik a sör és a citromlé. Ez a kisüzemi radler nálunk, magyar földön hozza ki a maximumot a gyümölcsösség tobzódásából a sörben. Ebben fontos szerep hárul a citromlére és a grapefruitra; már alapjáraton limonádés, igazi feelgood hangulatot kölcsönöznek ennek a dinamikusan örvénylő sörnek. A Hübris Rüdler Grapefruit Radler egyszerre tud fanyarsággal csábító, könnyed és vérpezsdítő lenni; teszi mindezt úgy, hogy megmarad az alacsony alkoholtartalom keretén belül, nem a sokkolóbb ízek világát képviseli az alkoholosság tekintetében.
A 3.2%-os alkoholtartalom nem kólintja főbe az embert: egy könnyed, mégis lendületes sört ígér, amelynek ott a helye a grapefruitos ínyenc italokra szomjazók bárszekrényén! És még csak nem is kell valamilyen messzi egzotikus országba utaznunk ezért a grapefruitos sörért, mert könnyen és gyorsan elérhető az iDrinks üzleteiben.
Monin Grapefruit /Pink/ Szirup: ami a koktélt „grapefruitosabbá” varázsolja
A pink árnyalat már alapból felkorbácsolja az ember fantáziáját és érdeklődését egy koktélban. Ez az érzés még magasabb tartományban rezeg, amint egy pink színt adó komponens egy másik szempontból is érdekesebbé válik! Még menőbb lehet egy koktélkészítéshez használt szirup, ha aromatikájában kirajzolódik a sokunk által szeretett grapefruitos íz, amely egy kis mediterrán lüktetést, trópusi ízvilágot csempész a koktélok aromatikájába. Kifejezetten erre a célra hozták létre napjaink egyik legmenőbb koktélkészítési finomságát, a Monin Grapefruit /Pink/ Szirupot!
Mert a friss és élénk pink grapefruit zamatával tökéletesen szinkronban áll a savanykás és savas ízvilág a koktélban, így egy lendületes, nem mindennapi ízvilágot ízlelhetünk meg. A francia szirup egy tört pinkes és pirosas színt kölcsönöz a koktéloknak, élettelivé és szemnek is tetszetőssé varázsolja az italokat. A Monin Grapefruit /Pink/ Szirup a létező legjobb választás a gyümölcs alapú koktélokhoz, a Martinihez, a gyümölcsös turmixokhoz és puncsokhoz. Egy igazi Jolly Joker, ha pink grapefruitos ízek burjánzásában gondolkodunk.
Egy alkoholmentes finomság: a Windspiel Non-Alcoholic Pink Grapefruit Párlat
Mitévő legyen az ember, ha szeretné megízlelni a pink grapefruitos ízek bársonyos burjánzást, ám egyáltalán nem szeretne alkoholt fogyasztani? A kreatív megoldás a Windspiel Non-Alcoholic Pink Grapefruit Párlat! A maga teljességében prezentálja az ízlelőbimbók számára a grapefruit megkapó keserédes báját, a pink árnyalat szemkápráztató egzotikumával együtt, miközben egyáltalán nem tartalmaz alkoholt, teljesen „mentesen” mártózhatunk meg az ízrétegeiben.
Napjainkban egyre többen választják az alkoholmentes megoldást. Újabban a gyártók is felfigyeltek erre a trendre, így egyre több lepárló készítheti el a már alaposan befutott, ismert italaik alkoholmentes kiszerelését. Erre az útra lépett a Windspiel, amely egy pink grapefruitos párlattal gyarapítja ezt az egyre ígéretesebb műfajt.
A Windspiel Non-Alcoholic Pink Grapefruit Párlat készítői ügyesen sáfárkodnak a párlat citrusosabb és grapefruitosabb oldalainak egymásra „rímeltetésével”. Teszik ezt olyan eleganciával és élményszerűen, hogy nem támad semmiféle hiányérzetünk – kóstolás közben egyáltalán nem érzi az ember, hogy bármiféle szükség lenne az alkoholra. Már a párlat rózsaszín grapefruitos kavargása lenyűgözi az embert. Létrehozói jó érzékkel találták meg a megfelelő teret az ízek kibontakozásához, valahol az édes és savanyú íztartomány között. A párlat első számú zamat-szószólója a grapefruit, ezt emelik még ízletesebb, magasabb hatványra az aromás gyümölcsök sereglése az orrban.
Kóstolásakor még szélesebb spektrumban ismerhetjük meg a pink grapfruitos árnyalatok burjánzását, egyre nagyobb „szedőkanállal” adagolták a párlatba a citrusosabb komponenseket, fokozva a trópusi frissességet és a a felemelő üdeség érzetét. A nagy elevenségben a savanykásabb jegyzetek is a nyelvre siklanak, ezzel teremtve meg a párlat kimagasló finomságát adó egyensúlyt a különböző zamatok között.
A Windspiel Non-Alcoholic Pink Grapefruit Párlat önmagában is virgonc finomság. Emellett az alkoholmentes koktél zamatkarmestereként is érdemes bevetni, mert citrusos, grapefruitos elevensége rengeteg finom árnyalatot ad a komplexebb italoknak.
A grapefruit egy keserédes különlegesség, amit nem szabad kihagyni februárban, a grapefruit legnagyobb ünnepén! Akár gyümölcsként tekintünk rá, akár a ginek és likőrök alkotóelemeként, mindenképp rendelkezik egy olyan színes zamatkultúrával: bearanyozza az életünket a még javában télies szürkeséget villantó hónapban. Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kollégáink segítenek megtalálni a legjobb grapefruitos párlatokat, amik megmutatják, miért szeretik annyian a grapefruitot!