Az optimista harcol azért, amit el akar érni
Nem „csak úgy” élnek, hanem konkrét elképzeléseket alakítanak ki arról, mit szeretnének elérni, és tesznek is ezért!
Képesek követni a legmerészebb álmaikat. Hisznek abban, hogy elérhetik őket, végtelen lelkesedés hajtja őket. Akkor is, ha terveikkel olykor zsákutcába ütköznek, mert mindig megtalálják a győzelemhez vezető utat. Ahogy Tom Stoppard írja: „Minden kijárat bejárat valahová máshova”.
Ebből a mindenre elszánt tűzből született napjaink egyik legjobb ír whiskeyje, a rézarany pompában tündöklő Writers Tears Copper Pot Whiskey! A Walsh házaspár vette magának a fáradtságot és a bátorságot, hogy egy profi csapat élén megalkossák az ír kultúra előtt tisztelgő csodás italt. Akadályt nem ismerve létrehozták az ír kultúrának folyékony emlékművet állító whiskeyjüket. Olyan írói nagyságok előtt tisztelegve, mint a Gulliver utazásait papírra vető Jonathan Swift, a drámaíró Samuel Beckett, a Narnia krónikáit jegyző C.S. Lewis, az Ulyssest megálmodó James Joyce vagy a Draculát kieszelő Bram Stoker. Ez egy patinás névsor, és hasonló előkelőség jellemzi napjaink selymesen áramló italát is, a Writers Tears Copper Pot Whiskeyt. Ez egy mézédes párlat, aminek az ír írók nagysága ad kivételes dinamikát (a név ellenére az írók könnyei kimaradtak belőle, aromái azonban magukért beszélnek).
Nemes örvénylése annak köszönhető, hogy a Writers Tears Copper Pot Whiskey egy páratlanul izgalmas keresztmetszet a single pot és a single malt whiskeyk között, ezek keverésével nyeri el jellegzetes ízeit. A 4 évig tartó érlelés is számos értéket ad az aromák kibontakozásának, a hordó fája számos pirított tölgyes ízt ajándékoz az ír whiskey eme ékkövének. Illatában pajkosan játszik az emberrel a zöldalma, a fenséges méz, a ropogós pirítós és a vajas krémesség ecsetvonásaival együtt. Ízében a mézes jegyek kapják a főszerepet, azonban ezzel szinkronban kibontakozik a szájban a karamella és a vanília, lecsengésében pedig kiteljesedik a lendületes citrusosság.
A Writers Tears egy mesteri nyitány az ír whiskeyk feltérképezéséhez. Ha az ember elmerül e gyümölcsös mézédes párlatban, egyre többet akar majd tudni arról, milyen folyékony kincseket rejt a Smaragdsziget, az ír whiskeykultúra.
Az optimista hatalmas önbizalommal rendelkezik
Mivel a pesszimistában nincs meg ez a hajtóerő, hogy valóra válthassa álmait, legszebb elképzeléseit. Ez a pozitív önbizalom kvintesszenciális fontosságú abban, hogy az optimista bravúrosan boldogul a kedvezőtlen helyzetek kezelésével. A pozitívan gondolkodó, magas önbizalommal rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel lépnek a siker útjára az élet valamennyi területén, mert nem veszítik el a reményt, ha sötétre fordul a helyzet. Ugyanis mindig azt gondolják, hogy képesek kijönni a csávából, és látják a fényt az alagút végén.
Ők irányítják az életüket, és ez mentálisan erőssé teszi őket, mert van hitük a dolgok optimista végkimenetelében. Ahogy Henry Ford mondta: „Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, mindenképpen igazad van!”
Mert ha nem mi irányítjuk az életünket, akkor a körülmények, más emberek és helyzetek rángatnak – annál pedig nincs rosszabb.
Ideje a saját kezünkbe venni az irányítást, és pozitívabban nézni a jövőbe!
Most pedig lássuk, mi kell ahhoz, hogy az ember optimistábbnak érezhesse magát!
Már reggel eldönthetjük, milyen nap áll előttünk
Sokan eleve bal lábbal kászálódnak ki az ágyból és előre szörnyülködnek, milyen sötét, rossz nap vár rájuk. Pedig ez máshogyan is történhet! A régi görög mondás szerint a kezdet már fele az egésznek, és nem túl szerencsés, ha az ember előre bánatfelhőbe burkolja az előtte álló órákat.
Mindjárt boldogabban tekinthetünk a nap elé, ha tudjuk, hogy a kemény munka órái után barátok vagy családtagok várnak ránk. És a nap zenitjén megismerhetünk egy stílusos karneváli ízekből építkező rumot, amely száműzi a szomorúság felhőit, hogy egy vidám, fergeteges karibi hangulattal dobja fel a napot! Ennél keresve sem találhatunk pompásabb italt a Grand Kadoo Coconut Carnival Rumnál.
A barbadosi rum a lágy trópusi homokos tengerpart ikonikus gyümölcsét, a kókuszt állítja a középpontjába, mivel ezen a tájon átlagon felül magas az egy méterre jutó kókuszpálmák aránya. A rum minden ízével elárasztja a szájat a kókuszos futamok sokasága, és egy valódi trópusi karneválon érezhetjük magunkat. Egy igazán komplex rumról beszélünk, ami tartalmas összetettsége révén beírja magát az aromamemóriába. Mert a kókusz mellett ott van még a mindent átható vanília, a makaron, a csoki és a fűszerek fiesztája, ami bármilyen kóstolón széles mosolyt varázsol az ember arcára. Még elementárisabbá válik az eufóriával teli kókuszos élményünk, ha ezt a remekbeszabott rumot egy kis ananászlével keverve kóstoljuk meg, még jobban fokozva a bulihangulatot és az édes aromák áradását.
Szóval a lényeg abban rejlik, hogy egy optimista ember maga dönt a boldogságáról, és nem az őt körülvevő körülmények foglya. Azaz nem a reggel és az előtte álló feladatok, a munka miatti aggódás határozza meg az előtte álló napot, hanem az a gondolat, hogy minden jó lesz, ami vár rá. Ezt persze mondani könnyebb, mint megvalósítani, hosszú gyakorlás és szemléletváltás szükséges hozzá.
Mert a válságban is megláthatjuk a lehetőséget, minden rajtunk múlik. És nemcsak reggel, hanem valamennyi napszakban. Minden az ember hozzáállásából indul ki, és ezen tudunk változtatni, ha pozitívabban álljunk a dolgokhoz. Az optimistáknak mindig van céljuk, tudják merre tartanak. Mert Napoleon Hill szerint ha nincs az embernek célja, akkor az elkerülhetetlenül a biztos kudarc felé sodor minket.
Legyünk hálásak mindenért, amink van
Optimista akkor lesz valaki, ha nem azért szomorkodik, mennyi mindene van másoknak, hanem képes örömöt és hálát érezni minden értékért, amivel ő rendelkezik. Különben egy örök pesszimista haragot és kört hozunk létre, amiből rettentő nehéz kilépni.
Manapság mindenki mókuskerékben pörög és ezerrel azon dolgozik, hogy sikeres, gazdag és szép lehessen. A szomszéd füve azonban mindig zöldebb: ha valakinek egy árnyalattal jobban mennek a dolgok, akkor az ember elkezdi magát vádolni, irigykedni kezd, és nem tudja hálásan értékelni a birtokában lévő értékeket, akár a saját személyiségét, a humorérzékét vagy a családját. Ami egyfajta szupersztráda a pesszimizmushoz…
A tökéletesség pusztán illúzió. Egy ábránd, amit nemigen tudunk elérni az élet minden területén, csak vadul kergetjük, és kétségbeeséshez vezet.
Hálásnak lenni egyenlő a kiegyensúlyozottsággal. Akkor tudjuk igazán átélni ezt, ha az életben azokra a dolgokra koncentrálunk minden területen, amik feltárják az egyensúlyt. Vagy megnézzük, miként kerülhetünk közelebb a kiegyensúlyozottsághoz a párkapcsolatunkban, a munkában vagy a gyermekeinkkel való kapcsolatban.
Már az is egy apró lépés lehet, ha kifejezetten olyan párlatokat keresünk, amelyekben érzékelhető, tettenérhető a különböző árnyalatok összebékítése, a páratlan egyensúly kibontakozása. Ezt a harmónia nyilvánul meg a skót ízeket felvonultató Islay Storm Whiskyben. A tenger a legtöbbször nem a nyugodt környezetről híresült el, sokkal inkább a végtelen erővel tomboló szilaj hullámokról, a villámokról és a természet nyers erejéből, ami óriási veszélybe sodorja a hajókat. Az Islay Storm whisky megragadja az Atlanti óceán fékezhetetlen energiáit, azonban képes egyensúllyá, kozmosszá rendezni a tenger káoszát ebben a príma whiskyben. Méghozzá anélkül, hogy a párlat elveszítené heves természetét, a tenger acélos áramlását!
Szóval van valami briliáns abban, hogy a párlat a legendás skót Islay-sziget fölött tomboló viharok elementáris erejének állít emléket. Miközben a palackban egy harmonikus ital rejtőzik, így bársonyos balansz születik a párlat sós és hínáros tengeri, tőzegesen füstös és a felbuggyanó Bourbon-ös árnyalatok között. Olyan ital ez, amely felér egy tőzegből és tengeri ízekből komponált szimfóniával, és kihagyhatatlan, ha egy erősebb felütésű nedű által szeretnénk ráérezni a whiskyk DNS-ébe kóstolt felemelő egységérzetre. Ez az optimista emberek egyik fő ismérve: hálásak mindenért, amivel rendelkeznek, és ez az elv megjelenik az Islay Stormban. Mert az Islay-sziget lakói kiszolgáltatottak a mostoha tengeri körülményeknek, a rájuk gyakran lesújtó viharoknak, azonban nem sírnak és jajveszékelnek emiatt, hanem igyekeznek a lehető legtöbbet kihozni belőlük. Így került a palackba a tengeri árnyalatokban bővelkedő Islay Storm, egy vad és izgalmas whiskyharmóniaként.
Éljünk a jelenben
Az emberek nagy százaléka abban szenved, hogy mindig a múlton rágódik és fél a jövőtől. Azonban csak igen kevés időt szentel a jelen megélésének – annak, amilyen helyzetben jelenleg van. Csak úgy lehetünk optimisták, ha ez a gondolkodásmód a mindennapjaink része. Koncentráljunk mindig az adott pillanatra, és legyünk benne teljes tudatosággal abban, amit csinálunk. Így sokkal színesebbé és élvezetesebbé válik az életünk, könnyebb lesz optimistának lenni.
Ugyanezt a jelen idejű átélést kipróbálhatjuk az élet valamennyi területén, akár egy teljesen új itallal való ismerkedésünkben is. Elmélyülhetünk a gyökeresen új illatok és ízek folyamában, aztán később eszünkbe juthatnak ezek a benyomások, a jelen finomsága, hogy könnyebben elszakadjunk a múlt sebeitől és a jövő kifürkészhetetlen veszélyeitől.
Ideális nedű lehet erre a Tarsier Khao San Chili Gin! Mert levés olyan ital létezik széles e világon, ami csípős finomságával képes a jelenben tartani az embert. Az ital gines kecsessége és a felvillanó keleti csípősség olyan erőteljes, hogy az ember elméje képtelen a múlt fájdalmaira zoomolni, vagy a jövőtől félni: a chili 100%-osan a jelenben tart!
A párlat a gyártó keleti ízek iránti elkötelezettségének kiváló bizonysága. Teli van élettel és célzottan a keleti hegyek vándorainak szánták. Erről árulkodik a neve is, hiszen Khao San a sziklás ösvények felfedezésére induló kalandorok kedvenc itala, ezzel gyűjtenek bátorságot az ázsiai utazók a szédítő csúcsok meghódításához, ahol többnyire csak sólymokkal és felhőkkel találkoznak.
És mi a helyzet a palackban türelmetlenül ránk váró Tarsier Khao San Chili Ginnel? Kóstolásakor végigcsiklandozza a nyelvet a keleti chili markáns aromája, a kaffir lime elevensége, az érzékeket felébresztő citromfű, és a grandiózus ginekből már-már kihagyhatatlannak számító boróka fenyős íze. Emlékezetes ital ez, hiszen ott hömpölyög benne az ázsiai ízek színe-java. A vad pezsgés hozzájárul ahhoz, hogy felébressze hősi énünket, a bennünk szunnyadó optimizmussal együtt.
Legyünk jóval nyitottabbak!
Nagy szerencsénkre optimistának lenni tanulható képesség, viszont rengeteg kitartásra van szükség, hogy ez tartós nézőponttá váljék bennünk, és ne essünk vissza a pesszimizmus állapotába. Minél optimistábbá válik valaki, annál jobban érdeklődik mások ötletei iránt, és nyitottan hallgatja meg a barátai, munkatársai, családtagjai véleményét. Nem előítéletekkel közelít az új dolgokhoz, hanem feltételezi, hogy sokat tanulhat belőlük, örömére szolgálnak majd, és csupa jót hoznak az életébe. Vagyis optimistának és nyitottnak lenni azt jelenti, hogy az ember nem beszűkült életét él, hanem igyekszik szüntelenül tágítani a világszemléletélt, hiszen ebben rejlik a fejlődés ugródeszkaszerű lehetősége! Szóval viszlát előítéletek, és az ezzel járó para-felhő, váljunk minden korábbinál nyitottabbá.
Nyitottnak lenni maga a királyi út az optimizmushoz. Ezt a tulajdonságot azon is letesztelhetjük, ha kipróbálunk egy olyan prémium italt, amihez korábban nem volt szerencsénk, és fenséges zamatával bármikor képes ragyogó hangulatba ringatni az embert (persze kellő mértékletességgel, mert derűlátónak lenni egyáltalán nem egyenlő a kapatos állapottal).
A nyitottság magasiskolája, amikor egy italkészítő – vagy egy érdeklődő kóstoló – masszívan hisz abban, hogy egy extrém váratlan komponensből is lehet mennyei italt varázsolni. Erre a merész, bevállalósabb útra lépett az Amuerte Coca Leaf Gin - Black Edition, és elkészítette kokaleveles ginjét. Egy szemet gyönyörködtető exkluzív kiszereléssel, gyümölcsös ízvilággal!
Ennél keresve sem találhatnánk „elszálltabb” ajándékot egy megszállott ginfanatikusnak. Páratlanul érdekes, amikor a keserű kokalevél összefonódik a trópusi gyümölcsök élénk ízével, a vérpezsdítő citrusossággal, a hívogató vaníliával, a kardamommal vagy a fekete teát sejtető felvillanásokkal a nyelven. És ha ez még mind kevésnek bizonyulna, a gyártó felpörgette az Amuerte Coca Leaf Gin Black Editionjét egy kis tamarillóval, papayával és a dél-amerikai sárkánygyümölcs misztikus ízével. A kokalevél meg nem veszélyes, hanem egy egzotikus kuriózum, amit az ősi inkák is előszeretettel fogyasztottak (hittek abban, hogy varázserőt, akár látomásokat is adhat nekik).
Ha szeretnénk megízlelni az esőerdők varázslatát, a papayás, sárkánygyümölcsös kokás hullámokat, akkor nem szabad kihagyni az Amuerte Coca Leaf Gin Black Editiont.
Lássuk meg mindenben az élet apró örömeit!
Legyen az egy szép naplemente, egy virág szirmot bontása vagy egy teljesen idegenként megjelenő utastársunk kedvessége a buszon. Az optimisták látják ezeket a kis pozitív jelzéseket, ennek is nagyon tudnak örülni, mert átlendítik őket a nehezebb napokon, amikor nincs jó hangulatuk. És ettől az egész napjukra átáramlik ez a derű, messzire száműzve a pesszimizmust.
Gondoljunk csak arra, mennyit kellett Edisonnak fáradoznia azon, hogy rálelje az elektromos villanyégő legjobb változatára. Állítólag több száz kísérlete kudarca fulladt, ám a „sokadik” sikeresnek bizonyult, ezért megérte optimistának lenni, és törekedni a jó megtalálására! Hiszen „kudarcaink sokkal tanulságosabbak, mint a sikereink”, ahogyan Henry Ford írja.
Ugyanez az optimista lelkesedés hajtja a minőségi párlatok készítőit, amikor megalkották életörömtől pezsgő italaik aromakarakterét.
A Rivo Foraged Gin megalkotója, édesanyjával együtt hosszú éveket töltött azzal, hogy megtalálja a legjobb receptet a lombardiai Comói-tó ízeiből készített fenomenális párlatához. Minden kezdet nehéz, és az elején nem az ő számításai szerint alakultak a dolgok. Azonban csüggedés helyett igenis elszánta magát, és addig keresett, addig kísérletezett, amíg sikerült létrehoznia a Rivo gineket, immár a saját ínye szerint, a lehető legoptimálisabb aromaharmóniában! Marco saját bevallása szerint rengeteget utazott, hogy feltérképezze a gin-szcéna igényeit, ugyanakkor megtalálja azokat az összetevőket, amik a lehető legnívósabbá tudják varázsolni a Comói-tó aromáiból építkező italát. Elmélyedt a kutatásban, amíg meg nem találta az ízekből a lehető legtökéletesebbet, és még anyja kimagasló botanikai ismereteit is bevetette az optimális borókaköltemény megalkotásához.
Szóval bőven van mit tanulnunk Marco Rivoltától és édesanyjától a Rivo Foraged Gin aromáiban körvonalazódó egyensúlyról (és már a nevében is benne van, hogy egy hamisíthatatlan, stílusos kézműves olasz ginről beszélünk). A palackban ott szunnyad a Comói-tó varázsa és a kézzel gyűjtött botanikai komponensek tömege még többet hozzáad a párlat varázslatos változatosságához. Frissítő aromáiban élénk táncot jár a kakukkfű és a citrusosság, az angyalgyökér, az olasz boróka buja vibrálása. Illetve a jellegzetes Comói-tó partján lévő összetevők serege: a téli sóska, a brecklandi kakukkfű, a kis vérfű, és ezek rengeteget hozzátesznek az eleven és mediterrán ízek formálódásához.
Hangolja magát optimista hangulatra az iDrinks életörömmel teli párlataival! Jöjjön el hozzánk, és segítünk megtalálni azokat az italokat, amelyek jókedvre hangolják Önt és baráti körét a közelgő vállalati bulikon, születésnapokon vagy családi rendezvényeken. Ehhez csak egy kis nyitottság, még több derűlátás kell, mert lehet, hogy ezáltal találja meg új kedvét a rumok, whiskyk, tequilák, ginek, vodkák és más remek italok széleskörű választékából!