Bourbon és cherry „románca” a whiskys palackban: a Jim Beam Black Cherry Whiskey
Az élet egyszerű: vagy cseresznyepiros vagy éjfélkék – vallja Lou Gramm. Érdekes mondásából kiviláglik, hogy jöjjenek bármilyen nehéz idők az ember életében, egy kis cseresznye mindig, minden körülmények között feldobja az embert a maga sajátos gyümölcsös lüktetésével. Mert a cherry zamata képvisel egy olyan dinamikát, amely a maximumra pörgeti az embert. Ez a finomság különösen kapóra jön, ha egy nagy whiskeygyártó valamilyen energikus gyümölcsös ízzel ad új lendületet a már régóta jól bejáratott whiskeyrecepteknek.
A hagyományos Jim Beam veretes zamata valósággal megszelídül a cherry által, így kerül palackozásra egy 32.5%-os finomság, a Jim Beam Black Cherry Whiskey. A klasszikus Jim Beam ízre áramvonalasan rákapcsolódik a feketecseresznye szenvedélyes és energikus áramlása, így a régi Jim Beam rajongók és az új, gyümölcsösebb ízeket keresők is jól járnak ezzel a frenetikus nedűvel!
A gyümölcslikőr egyszerre ad új értelmet a Bourbonnek és a feketecseresznyének, amikor megtalálja a lehető legfinomabb illeszkedési pontot a két zamatkultúra között. Több ez, mint szimpla aromakeverés, a cseresznye művészete! Hiszen kendőzetlenül kiviláglik a párlatból egyfajta nemes, tartalmas ízréteg is, ami a 4 hosszú éven át tartó türelmes érlelés eredménye.
A rézvörös amerikai életelixír gyümölcsösségben tobzódó cseresznyés hömpölygéssel nyit a nyelven. Ám kortyról kortyra egyre jobban elmélyedhetünk az ízében, és ráébredhetünk sokszínű zamatára!
A cseresznyében egyesül a sokak kedvencének számító gyümölcs vidám édessége és fanyarsága. Ez megújító erővel hat a Jim Beam Bourbon-ös kukoricás alapvetésére, egy izgalmas tartományát tárja fel az édességnek.
Aranyló cherry egy kristálytiszta vodkában: Au Premium Red Cherry Vodka
Mi kell egy klassz vodkához? Kristálytiszta zamatok bőséges áramlása, amely már önmagában tiszteletet és örömöt vív ki a kóstolójában! És ha a modern tendenciákat nézzük, a vodkakészítők erre még rátesznek egy lapáttal: extra zamatokkal, újhullámos ízekkel dobják fel a vodkák ízét! Erre a nemes ösvényre lépett az aranyló minőséget villantó Au Premium Vodka, amikor nyitott a cherry felé, és e tekintetben is aranyló minőséget villantott. Nem véletlenül kapta a nevét ez a csúcskategóriás vodka a természet legértékesebb féméről, az aranyról!
Kóstolásakor az is kiderül, hogy egy prémium vodka igenis tud újat mondani a vodkáról! Már az élénkpiros kupak jelzi, hogy nem egy átlagos vodka csörgedezik a palackban, és az ötszörös desztilláció ugyancsak sejteti, hogy egy megszokottól jóval letisztultabb párlattal lesz dolgunk. Ami valljuk be, egy vodka esetében különösen sokatmondó és kecsegtető információ! Az aranyozott palack egy gyümölcsösségben tobzódó, cseresznyés italt rejt, 35.2%-os alkoholtartalommal. Ha egy klasszikustól kicsit eltérő, gyümölcsösebb vodkára vágyunk, akkor mindenképpen érdemes beszerezni napjaink egyik legmagasabb minőségű cherrys vodkáját, a vibrálóan vörös Au Premium Red Cherry Vodkát.
Valami eszményi arányban illesztették össze a vodkamesterek a palackban a vodka eredendő selymességét és a cseresznye fanyarságát. Ez a kívánatos kettősség igazi buliitalt farag az aranyozott palackú cherrys csodából. Magában kortyolgatva és jégre törve, plusz vodka szódaként is igazi telitalálat!
A cseresznyevirágzás csodás íze: az Akori Cherry Blossom Gin
A japánok nagy becsben tartják a cseresznyevirágzást. Az esemény, a természet újjászületése óriási tiszteletnek örvend a Felkelő Nap Országában. Még annak ellenére is, hogy ez egy szemet gyönyörködtető virágzási élmény, és a cseresznyevirágzás nem eredményez semmilyen egzotikus japán cseresznyét. Azonban olyan szépséges virágzással, a természet megújulásával jár, ami mindenért kárpótolja az embert! Erre a csodás átalakulásra épített napjaink egyik legnemesebb japán inspirációjú ginje, az Akori Cherry Blossom Gin, telis-tele cseresznyével és keleti ízekkel! Lényege a szakura, vagyis a cseresznyevirág; valamennyi kortya arra inspirál minket, hogy megtaláljuk a szépséget a pillanatban!
A sors furcsa fintoraként az Akori Cherry Blossom Gin csak inspirációt merít Japánból, valójában Spanyolországban készül, így egy kis mediterrán szenvedéllyel gyarapítja a japánok spirituális élményét ebben a ginben.
A rizspárlatos alapvetést le sem tagadhatja a gin. Egyből érvényesül a nyelven a keleties ízvezetés, miközben felfejlődnek a nyelven a borókás ízek, láván mégiscsak egy hamisítlan gintételről van szó. A különleges fűszerezés és a cseresznyevirág kivonat jelenléte mégis egy stílusos japános itallá emeli a Akori Cherry Blossom Gint, ami könnyen szamurájossá alakítja a koktélokat, ha bevetjük az ízek fokozásához.
Páratlan élmény, ahogy ebben a palackban együtt él a rizs, a boróka és a cseresznyefavirág kivonat! Miközben a misztikus keleti komponensnek között olyan kuriózumokat találunk, mint a sárkánygyümölcs, a kumquat, a nyelvet bizsergető gyömbér vagy a citrusfélék sokasága.
Ugyanakkor az is eszünkbe juthat a cseresznyevirágzás kapcsán, hogy a cseresznyevirág szirmai lehullanak; múlékony szépségük mégis megtanítja, hogy értékeljük mindig a jelen pillanatot! Még jobban a pillanatban érezhetjük magunkat, ha megízleljük minden idők egyik legjobb cseresznyevirágzásos ginjét, az Akori Cherry Blossom Gint!
Északi cherry balzsam a léleknek: Riga Black Balsam Cherry
Bob Fosse-nak sikerült megragadnia a cseresznye érdekes oldalát: „Az élet egy tál cseresznye: ne vedd komolyan, egyszerűen titokzatos”. Ezt a rejtelmes cherry ízt kóstolhatjuk meg egy sötét színűen fodrozódó, kivételesen finom italban, melynek eredete több száz évre kanyarog vissza az időben. A lettek lassan már 300 esztendeje megalkották a Riga Balsam alapreceptúráját, hogy egy sajátos stílusban megfogalmazott nedűvel örvendeztessék meg a likőrös ízek kedvelőit. Kifejezetten azoknak készítették ezt a lett gyógynövényekkel kavargó nedűt, akik imádják az északi erdők félhomályos világát, és szomjaznak a különleges növényi ízekre ezekből a rengetegekből.
A lett mesterek nem fukarkodtak az ízekkel a Riga Balsam kikavarásakor: összesen 24 komponensből alkották meg, benne van Riga és környékének színe-java, ami az aromatikus ízeket illeti. A Riga Black Balsam alapja már 1752-ben debütált az üzletekben. Egyenesen parádés, hogy a párlat azóta is fennmaradt és töretlen népszerűségnek örvend az északi tájakon, elsősorban a Baltikumban, Oroszországban, de Amerikában is egyre többen szeretik ezt a sötétbarna elixírt. A párlat a csúcsra járatta az édes és keserű ízek játékát, ebben a képletbe hoz új dinamikát a cherrys kiegészítés. A cseresznyés Riga Black Balsam, amely a cseresznye mellett a gyömbér bizsergető erejével hoz megújulást a meglévő receptúrába.
A Riga Black Balsam Cherry kóstolásakor valósággal fejest ugrunk a gyümölcsös és gyógynövényes ízek folyójába, temérdek édes mézzel és cherryvel. Van valami északi báj ebben a nedűben, egy csipetnyi szellemiség a lettek sötét erdeiből és finom gyógynövényeiből, ami különlegessé avatja ezt a párlatot a balzsamossággal és cherry elevenségével. Derűlátó lesz tőle az ember: átélhetővé teszi azt, hogy a lett erdők félhomályában is felvillanhat a fény, amikor valaki megízleli a Riga Black Balsam Cherryt!
A tavasz tonikja, cseresznyés hömpölygéssel: a Thomas Henry Cherry Blossom Tonic
A gin-tonik sokaknál a közelgő tavasz kihagyhatatlan itala. A ginben lényegi komponens a tonic, mert képes zseniális árnyalatokkal gyarapítani, izgalmas kontúrokkal színezni az alapgin karakterét.
Vajon létezik olyan toniktudor, aki páratlan tudása révén képes lenne palackba zárni a tavaszt, annak minden üdeségével és szépségével? Erre az elsőre lehetetlennek látszó feladatra vállalkozott a 21. század egyik legjobb borókás italt készítő csapata és a Thomas Henry Cherry Blossom Tonic. Szemet és lelket delejező pink árnyalata a boltokban már messziről felkelti az érdeklődést a tonik iránt, egyszerűen nem lehet lazán elsétálni mellette! És a kortyai is zseniálisak: a cseresznyefavirág kivonat hoz egy kis egzotikumot, némi japán kulturális zamatot a ginkortyokiba, ha ezzel a tonikkal keverjük.
Általa kóstolót kapunk a tavaszból, a nagy újjászületésből, és bevetése után teljesen más szemmel nézünk majd a tonikra is, mert igenis vannak nagy dobások ebben a kategóriában, amelyek magasabbra emelik a párlatok ízét!
Ha egy tavaszi lüktetésű tonikot keresünk a ginhez, akkor megtaláltuk a legjobbat! A cseresznyés csavarral felturbózott Thomas Henry Cherry Blossom Tonic a legjobbak egyike, és elérhető az iDrinks üzleteiben. Akár ginhez, akár vodkához isszuk, egy isteni ízrobbanást kapunk, ami folytatásért kiált!
A dán cseresznye világsikere: a Heering Cherry Likőr
Jöjjenek bármilyen idők, az életbe kell egy kis édesség, ami kiragad minket a hétköznapok körforgásából. Ez a kuriózum a cseresznye egy fagyi tetején, a tejszínhabon, és ez a nem mindennapi íz a fő hajtóereje napjaink egyik legjobb cherrys italának, a Heering Cherry Likőrnek!
A klasszikus dán likőripar folyékony fenegyereke nem ma kezdve az ízek művészetét. 1818-at írtak, amikor a Heering a minőségi italok színpadára lépett. Peter F. Heering, a koppenhágai kikötő gyarmati termékekben szakértő fiatal üzletember kezében vált világsikerré. Kapott egy ígéretes cherryreceptet korábbi főnöke feleségétől, és olyan fenségesnek ítélte, hogy megalkotta belőle a maga cherryjét. Szerencséje volt, hogy egy óriási forgalmat bonyolító kikötőben tevékenykedett: a Heering Cherry többek között emiatt is diadalmas sikert mondhatott a magának, eljutott a szélrózsa minden irányába a Koppenhágából induló hajók fedélzetén. A teherhajók nagy favoritjává lépett elő a Heering, a tengerészek ezt iszogatták Kalkuttától Madrasig, Sanghajtól Jakartáig.
Érezhető ízélben a 3 évig tartó hordós érlelés, akárcsak az édes likőrös jegyzetek bősége, vagy a roppanós cseresznye érettsége.
A dán Heering népszerűsége egy szemernyit sem fakult az elmúlt kicsivel több mint 200 évben: aperitifként és egy vacsora utáni italként egyaránt mesteri zamatokat kínál a cseresznyés ízek kedvelőinek.
Egy isteni sör, meggyes stílusban: a Hübris Müggy Cherry Beer
Minden jóban van egy kis cseresznye, és ez a nézet a sörökre is igaz! Történt ugyanis, hogy a sörkészítők felismerték: igencsak jót tesz a habban tobzódó italok aromaformálásának ez a gyakran skarlátvörös színben tündöklő gyümölcs! A hübrisz egyfajta mohó sóvárgás volt az erő és a nagyság iránt a görög mitológiában, amit ez a csodás cseresznyeköltemény ironikus módon említ a nevében: nem is csoda, hiszen olyan fenséges, hogy akár az olümposzi istenek által kortyolgatott nektárnak is beillene!
Akár az istenek pohárnoka, Ganümédész is kínálhatná Zeusznak ezt a hübriszes habokkal tarkított sört, a Hübris Müggy Cherry Beert, amelynek főszereplője természetesen ezúttal is a meggy. Az édesség és a gyümölcsösség kéz a kézben jár a habok által szerkesztett finomságban. Elválaszthatatlanul összeforr benne a söröknél kvintesszenciális szerepű komló, a ropogós árpamaláta, a sörélesztő és a meggy. Ez a meggyes ale a Hübris Sörfőzde alapszortimentjének talán leggyümölcsösebb tagja, és valami művészien villantja fel sörös kortyaiban a cseresznyére jellemző édes-fanyar ízeket. A 4.3%-os alkoholtartalom azonban némi óvatosságra int, ezért figyeljünk a mértékletességre is a Hübris Müggy Cherry Beer ízlelgetése közben!
Királyi út egy isteni koktélhoz: a Monin Cherry Brandy Likőr
A likőripar már régóta a radarjára vette a cherrys ízeket, így szinte futószalagon készülnek a kellemes zamatú likőrök ebben az ízvilágban. Nehéz eldönteni, melyiket érdemes beszerezni a hatalmas kínálatból, azonban mindenképp érdemes megízlelni a koktélkomponens ízekben régóta jeleskedő Monin vállalat cseresznyés italát, a Monin Cherry Brandy Likőr.
Mert valamennyi kortya a régi italkészítési múlt pallérozott tapasztalataiból származik, és csak úgy tobzódik a zamatos nyári cseresznyében, valamennyi íze napsütéses mosolygásra hangolja az ember lelkiállapotát! Minden koktélhoz keverve kirobbanó csúcsélményt eredményez, és akkor is felejthetetlen perceket ad, ha egy szuper csokoládéhoz párosítva ismerkedünk az ízeivel!
Ez egy meglehetősen sűrű, esszenciálisan vörös mámor, amelynek ott a helye a különleges cherrys ízekre szomjazók asztalán. Különösen akkor, ha koktélkészítéskor is szeretik bevetni ezeket a cherry brandys finomságokat.
Egy kellemes cseresznyés íz olyan, mint egy fenséges cseresznye a fagyi tetején, vagy mint egy cseresznyéspite az átlagos süteményekhez képest. Ezzel az izgalmas ízzel szinte valamennyi nedű kiugrik a nagy átlagos párlatok tömegéből! Jöjjön el az iDrinks üzleteiben, és fedezze fel a legjobb cseresznyés italokat polcainkon! Kollégáink segítenek abban, hogy megtalálja az ízléséhez legjobban illő „cherry csodákat” kínálatunkban!