Minden jobb lesz, ha karamellát teszünk bele!
A palacsinta ellenállhatatlan finomsággá válik, ha karamellát és csokit teszünk bele! Ugyanez a helyzet a csokis fagyi gombóccal: egyenesen kihagyhatatlan karamellás öntettel. Még egy csésze frissen gőzölgő kávé is csodálatossá válik, amikor megbolondítjuk az ízét némi karamellsziruppal (a csokis-karamellás Brownie-ról már nem is beszélve…). Gondoljunk csak bele, milyen fenomenális egy Caramel Macchiato és a Vanilla Latte keverése, a modern eszpresszófőzési technikákkal!
Aztán ott van még az alma és a karamella legendás találkozása. Mindenképp érdemes megízlelni, mert a ropogós, lédús alma és a karamella ízének együttállása az überelhetetlen finomságok egyike. Az alma volt az első emberek által termesztett fa, valahol a Törökországhoz közeli Anatóliában. Ha a fényűzően finom karamellából szószt készítünk és leöntjük vele az almát, egy izgalmas gasztronómai élménnyel leszünk gazdagabbak!
Vétek lenne kihagyni a karamellás különlegességek felsorolásából a créme brulée-t. Nemcsak a sütemények, hanem a minőségi italok aromájába is beszivárgott az idők során, már-már gasztronómiai élménnyé avatva azok zamatát. A créme brulée tüzes csábításának aligha lehet ellenállni, hiszen élményszámba megy, amint valaki elmélyül a tűzzel kacérkodó karamella fergeteges árnyalataiban.
Érdekességek a karamelláról
Mi a karamella? Maga az olvasztott, szemgyönyörködtetően barnává változó cukor! A tej és a cukor összetevői kihagyhatatlanok belőle, karamella készítői szándékai nyomán azonban lehet ragacsos, puha és kemény karamella is.
Kevesen tudják, azonban az emberiség már több száz éve élvezi a karamellát!
A karamella eredete a történelem ködébe vész, mégis van némi támpontunk az eredetét tekintve. Minden valószínűség szerint valamikor 1650 és 1880 között jelent meg Amerika földjén, amikor a rettenthetetlen telepesek megérkezésük után cukorkát tettek a bográcsba, és nagy meglepetésre megszületett a karamella. Ebben az időben a finomított cukor meglehetősen ritka és drága portékának számított, így a legtöbbször a cukorrépa levéből készültek cukorkák, azt jóval könnyebb volt beszerezni.
A karamell kémiai titka a melanoidin nevű anyagban keresendő, ugyanis ez felelős a karamella jellegzetes barna színéért és a benne szunnyad ínycsiklandozó ízekért.
Az arabok a 9. században hajfestékként használták a karamellát. Aztán varázsütésre rájöttek, hogy cukorral keverve isteni édességet készíthetnek belőle, amikor elkezdték finomítani a cukrot. Julius Caesar is imádta a karamelles desszerteket, bár nagy favoritját akkoriban még flannak nevezték. A modern flan már karamellizált cukrot jelentett a korai középkorban.
A karamell iránti végtelen rajongást jól jellemzi, hogy manapság már Nemzetközi Karamell Napot is szerveznek április 5-én, amikor világszerte tömegek ízlelik meg ezt az édes csábítást.
A karamell elbűvölővé varázsolja a rumot: Cubaney Caramelo Rum
Egy karibi hangulatú és zamatú rum már önmagában megér egy misét, azonban még magasabbrendű élményt tartogat számunkra a palackbontás, ha egy karibi alapvetésű karamellás rumról van szó! Ebben a komplex élményben részesíti az embert a Cubaney Caramelo Rum, megkavarja a rum alapvetését jó sok karamellával! Az aranysárga karibi kuriózum önmagában is kóstolásra méltó, ám akkor is bravúrosan teljesít, ha édesebbé akarjuk vele formálni a koktél aromakarakterét.
A Dominikai Köztársaságban lézer pontossággal tudják a prémium rum készítésének titkát! A Cubaney biztos kézzel bánik a cukornádmelasz alapú nedűvel, és az Oliver y Oliver rutinos alkotói az ízesített rumok kategóriáján belül bevetik a karamellát, hogy még jobban magához édesgesse a rumrajongókat. Mert a rumos aromahullámokat élvezni egy dolog, azonban mély öröm és nosztalgia hatja át az embert, amikor múltba révedése során felébred benne a gyermekkorunkban megízlelt tejkaramellás édesség, amely elomlik a szájban, és persze a rumban. A Cubaney Caramelo Rum mindenkinek ínyére lesz, aki édesszájú, és imádja a karibi rumok vagány örvénylését a nyelven! Ráadásul íze túlmutat a rumon, és a rum ízű süteményeket, az édességekhez használt krémeket is még tovább finomíthatjuk vele.
A 12 évig tartó érlelés rajta hagyta a kézjegyélt a párlaton. Valami mesteri, ahogyan a karamell buja édessége rásimul a megszokott melaszos édességre. Közben a hordós érlelés is hírt ad magáról, felsejlik a fűszeres-tölgyes zamat patakzása a szájban.
Óda a sós karamellához: a Carolans Salted Caramel Likőr és a Baileys Salted Caramel Likőr
A likőrökben az alkoholos textúrán túlmenően mindig rejlik valamilyen édes szökőkút, amely kényezteti az ízlelőbimbókat. Ahogy teltek-múltak az évek, a készítők igyekeztek valamilyen új csavart vinni a jól megszokott alapárnyalatokba. Ezzel a céllal keltették életre a sós karamellás likőrök valóságos seregét, és ebbe az irányzatba illeszkedik a műfaj egyik folyékony ékköve, a Baileys Salted Caramel Likőr.
A szakácsművészetben régóta jól ismert nézet, hogy a legtökéletesebb édes íz megalkotásához olykor be kell vetni egy csipetnyi sót is. A likőrök esetében is rámentek erre a szemszögre, így kikristályosodott egy nem mindennapi szökőkút az édes ízek terén a Baileys sós karamellás kiszerelésében.
Megesik, hogy az egymással gyökeresen ellentétes minőségek ötvözése hozza ki a legtöbbet egy párlat aromakarakteréből, mert felerősítik egymás hatását és rendkívül harmonikus, ahogyan összecsengenek a nyelven. Ez a tézis a maga teljességében igaznak bizonyult a Baileys Salted Caramel Likőrre, amely ügyesen sáfárkodik a markáns sóval és a kényeztető karamellával a szájban. Mert a karamella képvisel egyfajta luxus aromát, és a jó ízléssel adagolt csipetnyi só izgalmasan alakítja az aromák kiteljesedését, így nemcsak italként, sütemények zamatfelelőseként is egészen briliáns teljesítményt nyújt a Baileys Salted Caramel.
A főszereplő a kortyokban mindenképpen a karamell édes csörgedezése. Ennek édes rejtelmeit árnyalja, tökéletesíti a jelzés értélű mennyiségben megnyilvánuló só. Mert a só kiemeli az édes ízeket, és párlat kivételes krémessége is megdelejezi az ízlelőbimbókat!
A Baileys Salted Caramel Likőr mellett a másik nagy trónkövetelő a műfajban mindenképp a tejeskávé színben játszó Carolans Salted Caramel Likőr: szintén remek választás, ha valaki kifejezetten ezekre az ízekre szomjazik. Az ír whiskey már önmagában megér egy kóstolást, ám az alapképletét még tovább színezi a tengeri só, az édes karamella és a tejszín hömpölygése, amely így már lényegesen izgalmasabb benyomást kelt!
Az ízek kimunkálásához a legragyogóbb minőségű ír whiskeyt használták, válogatott tejgazdaságokból származó friss tejet, dupla krémmel. A Galliából érkező lágy, édes méz elválaszthatatlanul összefonódik a karamellával. Sokak szerint a Carolans íze egyenesen isteni választás egy B52 shooterbe, forró italokba, de még süteményekbe is. A kóstolás során érezzük, hogy a vaníliának van egy magával sodró fűszeressége, a diszkrét édeskés zamatok meg együtt ficánkolnak a nyelven az enyhe whiskys zamatokkal. A merészebb Carolans fanatikusok kedvenc kávéjuk vagy desszertjük ízesítésére is használhatják ezt a nem mindennapi karamellás műalkotást!
Buffalo Trace Bourbon Whiskey: a hordós érlelés karamellás ölelése
Vannak olyan hordók, amelyek képesek minden ízében megváltoztatnia bennük érlelt whiskey aromatikus felépítését, és minden korábbinál kellemesebbre hangolják a párlat zamatát. Ebben a luxus ligában játszik a Bourbon hordó, amely karamellás és vaníliás ízekkel gazdagítja a benne pihenő desztillátumok árnyalatait, hogy sokkal jobb nedű távozzon a hordóból annál, mint ami bekerült.
Amerika hőskorszakából érkezik ez a nagyívű ital, amely fűszerességgel, tejkaramellás édességgel és gabonás ropogósságal robosztus hatást kelt a kóstolójában, mintha egy vad bölény lenne. Ez a vad és nehezen megszelídíthető állat bukkan fel a Buffalo Trace címkéjén, és a fűszeres vaníliával megbolondított ízvilág is magáért beszél, mindenképp érdemes megkóstolni a parádés „pionír párlatot”.
A gazdag aranysárgában pompázó Bourbon lényege ebben az esetben is a kukoricás, rozsos, árpamaláta összhangjából kialakuló ital, amelynek zamatát a lepárló raktár hőmérsékletingadozása is a bársonyos íztartomány irányába mozdítja. A Buffalo Trace lepárlójában nagyvonalakban ma is ugyanazzal a technológiával készítik italukat, mint a vadnyugat meghódításának korszakában, amikor még hatalmas bölénycsordák járták ezt a vidéket. Már a párlat fűszeres illatát átjárja a krémes karamella bőséges áradása rumos fűszerekkel, gabonás édességgel. És olyan finom fuvallatokkal, hogy a legvadabb bölény is megbékélne tőle. A nyelven varázslatosan kavarog az édes tölgy, a cukorba mártott almával. Érezhetünk benne némi olajosságot is, pudingos ízt, csokiba mártott mazsolával és a pörkölt fa zamatával, fahéjjal és tejkaramellával.
Licor 43 Creme Brulee: a karamll magasabb szintje egy creme brulée likőrben
A karamella evolúciójának következő fokozata a creme brulée, amely még ínycsiklandozóbb alakváltozata a már eredendően csodás íznek, az édesszájúak kedvencének. Valószínűleg ez a világ legfelkapottabb éttermi desszertje, ami nagy valószínűséggel mindig megjelenik a menő éttermek átlapjain, annyira popkult. A szó szerinti fordításban „égetett cukor” eredetije már a középkorban megjelenhetett, amikor egy edényben lévő sült pudingra cukrot hintettek, majd konyhai láng segítségével karamellizálták, így a ropogós és forró öntet keletkezett belőle – ezt nevezzük manapság créme brulée-nek.
A Licor 43 Creme Brulee a spanyol likőrök nagyágyújaként megmutatja, milyen a bársonyosan édes creme bluée karamella, egy likőr főszereplőjévé alakítva! Felemelően finom, amikor az égetett karamella összekapaszkodik a vanília hívogató édességével, másrészt a kesernyésebb zamatok még változatosabbá formálják az ízek alakulását. A Licor 43 már eddig is parádés likőröket készített, ezzel a karamellás finomsággal azonban feltette a pontot arra a bizonyos i-re, egy igazi kényeztető ital a spanyoloktól. Egy krémbarna kísértés, amely önmagában is grandiózus, azonban koktélok alapanyagaként szintén érdemes kipróbálni.
A sós karamella vodkás diadala: a Stolichnaya Sós Karamell Vodka
Lettország sem maradhat ki a nagy vodkabizniszből! Innen származik ugyanis sokak kedvence, a párlatok terén igen nagy favorit hírében álló Stolichnaya. A hagyományos aromavezetés mellett a brand rálépett arra a kalandos ösvényre, hogy egymás után jobbnál jobb ízesített vodkákkal kínálja meg a rajongókat. Így került palackozásra ez a ropogós gabonavodka, amiben sós-karamellás ízek adnak teljesen új árnyalatokat az orosz vodka szerelmeseinek.
Már az illatok fuvallataiban kibontakozik az édes, karamellás alapvetés, amit izgalmasan színez újra a só megnyilvánulása az első illatolás során. Kóstolásakor elárasztja a szánkat a prémium orosz Stolichnaya Sós Karamellás Vodka elegáns bája. A karamella és a só nemes cirkulálása túlmutat a megszokott vodka stílusán: rávilágít, milyen csodát művel a sós karamella a jól megszokott vodkarepcetúrákkal és zamatokkal!
Nazdarovje, azaz egészségünkre!
A karamella megédesíti az életünket és a prémium italainkat! Szeretne megmártózni a karamellás ízesítésű prémium italok világában? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kollégáink megtalálják a leginkább ínyére való nedűket, legyen szó rumról, whiskeyről, vodkáról, likőrről vagy bármilyen más italról.