40 százalék: miért ez a „standard” a legtöbb whisky esetében?
Egészen az első világháborúig a whiskyk többségét Skóciában palackozták, javarészt 44.6-48.6%-os alkoholtartalommal. A szeszfőzdék már akkor lézer pontossággal tudták, hogy a magasabb alkoholtartalom milyen jótékony hatással van a whisky ízére és aromáira. A hétköznapi valóság viszont épp ellene ment ennek a tendenciának: 1915 óta az Egyesült Királyság adótörvényeit szüntelenül módosítják annak érdekében, hogy csökkenjen az alkoholos italok erőssége. Akkoriban valósággal tombolt a szesztilalom, közeledett a háború, és nem akarták, hogy a katonák túl sokat igyanak erős italokból. Ezt a tervet eszelte ki annak idején Nagy-Britannia pénzügyminisztere, David Lloyd Gerorge, így alakult ki a napjainkban is ismert 40%-os sztenderd érték az alkoholtartalomban.
És itt jönnek a műértők által annyira kedvelt „csavarok”: belépnek az egyenletbe a 40%-ostól merőben eltérő verziók, amelyek kemények, mint a kád széle: ebben a ligában játszanak a cask strength, a barrel proof, az overproof változatok.
Cask Strength: a hordó igazi ereje feltárul a whiskyben
Mi az a cask strength whisky? Az élet vizének egyik kifejeződési formája, amelyet nem hígítanak vissza vízzel a palackozáskor. A maga teljességében, acélos erővel áramlik a palackban – a legtöbbször több mint 55%-os alkoholtartalommal (bár a gyakorlatban ez olykor nyilván jóval alacsonyabb is lehet). A hagyományos whiskypalackozás 40%-tól 46%-ig terjed; a legtöbb whisky erejét vízzel szelídítik meg, mielőtt a palackba kerülne – a cask strength kivételt képez e tétel alól, vadul feszegeti a határokat.
A cask strength alkoholdúsabb tételeket körvonalaz, az alkohol viszont ragyogó ízfokozó. Ebből adódik egy érdekes összefüggés: a cask strength whisky teltebb, intenzívebb, összetettebb zamatot eredményez. Az igazi whiskyínyencek közül sokan egyenesen úgy vélik, ez az élet vizének legőszintébb megnyilvánulása, mert közvetlenül a hordóból származik, és nincs legyengítve vízzel. Gyakran több single malt hordót kevernek össze a cask strengthben, ezért nem szabad összekeverni ezt az utat a single cask whiskyvel, amelyben egy hordót palackoznak.
Minden változik– az alkoholtartalom sem kivétel!
Szinte valamennyi skót malátawhiskyt kétszer – alkalmanként háromszor – desztillálnak réz lepárlóban. A kétszeres lepárlás általában 70%-osra növeli a párlat alkoholtartalmát. A lepárlómesterek a hordóba töltés előtt rendszerint alacsonyabb értékre csökkentik a párlat erősségét, jellemzően 63.5% körüli intenzitásra. Aztán a hordó is jelentősen változtat a benne szunnyadó whisky természetén: az érlelés időszaka alatt évről évre elpárolog a whisky egy része. Beindul az angel’s share, az angyalok jussa jelensége: a hordók falain keresztül folyamatosan elpárolog a whisky egy része. A legtöbb skót lepárlóban az angyalok jussa az érlelés kezdetén évente 1-2%-ot jelent, a whisky idősebb és érettebb korában valamivel kevesebb. Bár vannak olyan országok, ahol ez meg sem áll 12%-ig.
10-12 év érlelési idő után a fahordóban érlelt whisky alkoholtartalom rendszerint 60%-osra csökken. Ez a barrel strength, az a hordóerősség, ami megnyilvánul a párlatban, ha a single maltot ebben a korban palackozzák. Azonban minden whisky másként érik a tölgyfahordóban, ezért a cask strength tartomány is másként alakul, ez rettentő egyedi. Rengeteg megfigyeléssel és évek rutinjával a master blender gondoskodik arról, hogy minden hordó a megfelelő pillanatban, a kívánt erősséggel legyen megtöltve.
Mennyi egy cask strength whisky minimális alkoholtartalma?
A cask strength fogalma valójában nem kapcsolódik a tényleges alkoholtartalomhoz. Ha egy maláta whiskyt hordóban érlelünk 30 vagy 35 évig, akkor sok éves érlelés után gyakran csak valamivel 40% feletti alkoholt tartalmaz. Ebben az esetben a whisky ereje a műfaj alsó fertályában mozog, ennek ellenére mégiscsak egy cask strength whiskyről beszélünk. Ragyogó példa erre a 25 éves Laphroaig – negyed évszázad alatt 46.8%-ra esett vissza a hordóban az alkoholtartalma, és még mindig cask strength néven kerül a boltok polcaira. Amikor egy párlat alkoholtartalma 40% alá esik, a szeszes ital jogilag már nem értékesíthető whiskyként (ilyenkor általában több hasonló korú hordót kevernek vele össze az alkoholtartalom minimumkövetelményének elérésére). Vagy fiatalabb cask strength whiskyket töltenek bele, amiknek átlagos alkoholtartalom magasabb, olyan 55%-os. A közepes erősségű, 43 vagy 46%-os single malt whiskyk erősségét gyakran a hígítás formálja.
Kóstoláskor persze egy cask strength whiskyt is lehet kicsit „gyengíteni” egy pipettával és pár csepp vízzel, mert nem mindenki bírja az über ütős párlatokat. A legveretesebb cask strength tételeket is érdemes megízlelni egy kis vízzel, hiszen teljesen új aromadimenziók nyílnak meg bennük pár csepp víz hatására. Minél több vízzel gyengítjük a tüzét, annál jobban változik a benyomásunk az ízről, de érdemes megismerni a cask strength minél több oldalát, hogy teljesebb képet kapjunk róla.
Most pedig lássunk egy grandiózus ír cask strength italt, egy tökéletes bevezetést a műfaj mágiájába!
Egy kihagyhatatlan cask strength: a Redbreast Cask Strength 12 Years Whiskey
12 év már egészen nagy idő az ember életében, ennyi idő alatt felnő egy tinédzser gyermek. Ilyen „tini tétel” a cask strength italok között a Redbreast Cask Strength 12 Years Whiskey. A markáns erő természetesen itt sem hiányzik, a Redbreast Cask Strength 12 Years Whiskey kicsattan a cask strength jellemzőktől, ahogyan ez egy 57.2%-os alkoholtartalomban tisztán kidomborodik. Egy ilyen jó Redbreast palackot megnyitni maga az ünnepi fanfár! Főleg, amikor megkóstoljuk ezt a finom desztillátumot, ami a hagyományos ír lepárlási metódussal született. Ez egy isteni indítás, ha szeretnénk alaposabban megismerkedni a hordóerősségű párlatok dimenziójával!
A Redbreast Cask Strength 12 Years Whiskey kimagaslik a cask strength kategóriából. Csodás ízekkel mutatja meg, milyen erényei vannak a hordóerősségű párlatoknak és azt is, hogy a magas alkoholtartalom nem homályosítja el a whisky ínyencei poharába való édes ír zamatokat egy ilyen jellegű párlatban. Az ír whiskey tradicionális ösvényét követve háromszoros a lepárlása, ez a hagyományos réz lepárlóüstben valósul meg. A végső érlelés mindig Oloroso sherry hordóban történik, ennek köszönhetően jutnak el a teljességig a Redbreast Cask Strength 12 Years Whiskey édes melódiái az aromakarakterben. Minden kortya bővelkedik vaníliában, aszalt gyümölcsös árnyalatokban, és az ízek hordóerősségben lubickolnak a pohárban, hogy egy egészen egyedi, férfiasabb és erőteljesebb oldalát mutassák meg a whiskyínyenceknek.
Az aranysárga Redbreast Cask Strength 12 Years Whiskey friss és ropogós, telis-tele trópusi gyümölcsökkel, fűszeres fortissimókkal. Számtalan egzotikus fűszer rajzolódik ki az ízlelőbimbókon, az édességtartományban pedig a marcipán és a vanília kettőse a legerősebb, ezt az üde citrus ellensúlyozza. Mindent áthat a sherry beütés és az érett whiskey vonalvezetése, hála a 12 esztendőn át tartó türelmes érlelésnek.
Mi az az overproof, és mit jelent a párlatok irodalmában?
Röviden és velősen: egy szeszes ital akkor minősül overproofnak, ha legalább 50% alkoholt tartalmaz, szemben a legtöbb klasszikus szeszes ital 40%-ával. A legelterjedtebb overproof szeszes ital fajta nyilván a rum, bár elméletileg minden 50%-os vagy annál erősebb italra alkalmazható ez a kategória, manapság pedig exponenciális mértékben nő az overproof ginek és whiskyk mennyisége is. Az overproof whiskyt hordóerősnek, azaz cask strengthnek is nevezik, ha pedig kifejezetten a ginre utal, akkor navy strengthként emlegetik (de erről egy kicsivel később).
Overproof– jó, jó, de mit jelent benne az a proof?
Kezdjük a prooffal! Az italok között ez a kifejezés mindig az adott szeszes ital erősségére utal, a százalékban mért alkoholra. Az overproof tehát a proofhoz képest „extra erős”. A proof mindig a sima alkoholtartalom kétszeres szorzata: ha egy rum 55% alkoholtartalmú, akkor 110-es proofnak feleltethető meg. Az overproof kifejezés a brit haditengerészetből származik. A legenda szerint a régi idők tengerészei összekeverték az overproof párlatokat a lőporral, aztán megnézték, vajon meggyullad-e a végeredmény. Amennyiben az lángra lobbant, azt proofnak tekintették, azaz "bizonyítottan" erősnek, hiszen az alkohol akkor gyullad csak meg, ha eléri az 50%-os alkoholtartalmat..
Felmerül a kérdés: miért volt szükség a katonai hajók fedélzetén ilyen szövevényes, nem kicsit hajmeresztő eljárásra? Erre egy másik narratíva ad támpontot - azért, mert a cél annak bizonyítása volt, mi lenne, ha egy palack eltörne, az italkészlet beszivárogna a lőporraktárba. Létkérdés volt egy hadihajó esetében, hogy a szesz hatására a lőpor mennyire marad használható, mivel ez egy gyúlékony anyag, és egy nem gyúlékony folyadékkal való találkozása használhatatlanná teszi a lőport. Azonban erre nincs semmilyen dokumentált bizonyíték, hogy valóban így is történt.
Az viszont tuti, hogy a tengerészek nem érték be holmi vissza hígított rumokkal és ezért használták a lőpor tesztet!
Lássuk, mit jelent az overpoof „hozzáadott értéke” egy magával ragadó Seychelle-szigetekről érkező rumban!
Egy trópusi overpoof gyönyör: a Takamaka Overproof White Rum
A túlzásba esés a legtöbbször negatív eredményt szül, azonban nagy szerencsénkre minden tétel alól vannak kivételek. Ez az érzés fut át az ember agytekervényein és ízelőbimbóin, amikor megszagolja, aztán megkóstolja a Takamaka Overproof White Rumot. Már elsőre érzékelhető, hogy nem egy mindennapi italt tartunk a kezünkben: a 69%-os alkoholtartalom erőteljes és izgalmas kortyokat sejtet! Másrészt a komplexitása is magával sodorja az embert, remekül árnyalja a koktélok felépítését, így trópusi ízekre összpontosító koktélokban is érdemes bevetni. A Takamaka Overproof White Rumban megnyilvánul a Seychelle-szigetek édes italkultúrájának színe-java.
Ez az overproof rum nem a kezdőknek való, hiszen egy tüzességben valósággal tobzódó white rum, forró cukornádmelasz robbanásokkal az ízlelőbimbókon! Nem egy bevezető szintű nedű, amire már a 69%-os alkoholtartalom kapcsán is erősen gyanakodhatunk. Bizsergető, villámszerű trópusi ízeket tartogat a ritkaságokra fogékony rajongóknak, miközben édes és tiszta íze elvisz minket a Seychelle-szigetek forró homokú, türkizkék tengert villantó strandjára! Az overproof jelleg mellett az áttetsző tisztaság is felébreszti az ember figyelmét, és az amerikai tölgyfahordó nemes aromái is kontúrt teremtenek e szenzációs párlat köré.
Navy Strength: az overproof „gines” haditengerészeti oldala
Merészkedjen egy ital 57%-os vagy annál magasabb alkoholtartományba, máris egy navy strength tételről beszélhetünk. A gineknél gyakran előtérbe kerülő kifejezés jelzi, hogy egy szunnyadó tengerészeti csodafegyver vár ránk a palackban, ami sokkal veretesebb zamatokat ígér, mint egy „sima, sztenderd” Beefeater, Bombay Sapphire vagy Hendrick’s – egy kis tonikkal felpörgetve olyan, akár egy csatahajó fegyverzetének ereje! Az viszont biztos, hogy nem csak a gin brandek kínálnak a hagyományos ginekhez képest navy strength alternatívát. Bármelyik párlatot nevezhetünk navy strengthnek, bár a kifejezést általában a ginekhez és a rumokhoz használják: a régi nagy tengerészek által választott italokhoz. Ennek oka visszanyúlik a hajózás hőskorszakához.
Hiszen a Karib-tenger végtelennek tetsző utakra csábított a hajósokat, akik hosszú időre elszakadni kényszerültek otthonuktól, szeretett családtagjaiktól. És kellett nekik egy kis hangulatjavító rum, amivel átvészelhették a szürke és embert próbáló hétköznapokat a fedélzeten, a viharok, a támadó kalózok elleni küzdelmekben. Bizony nem volt könnyű a hajósok élete, ezért temérdek hordónyi rumot vittek magukkal a kapitányok, mert a rum és a gin akkoriban viszonylag olcsónak számított, könnyen előállíthatónak bizonyultak, és az idő múlásával sem veszítették el finom zamatukat.
Navy strenght: „a puskaporálló szesz” gyógyította a skorbutot
Vizet a hajósok nem tudtak szerezni a tengeren, azt nem lehetett meginni. A sör jobb lett volna, ám a hosszadalmas tengeri utazások alatt megromlott a hajó gyomrában lévő fahordókban. Mit volt mit tenni, a nagy tengerészek rumra és ginre váltottak; azokra a magas alkoholtartalommal desztillált szeszes italokra, amelyek jobban bírták a hullámok és az idő kihívásait. A brit haditengerészet az 1700-as években vezette be a rendszeres rumporciót, ezt vízzel és lime levével keverték. Már csak azért is, mert akkoriban ez bizonyult a leghatékonyabb védekezésnek a hajók fedélzetén a skorbut betegségével szemben.
Azonban a „sima” rum tönkretehette volna az ágyúkhoz, a tengeri ütközetekhez nélkülözhetetlen lőport, ezért dolgozták ki a matrózok az overproof italok fogalmát, ezeket választották az eposzi hosszúságú tengeri utazásokhoz.
A navy strength szeszt általában a hajó puskapora melletti raktérben tárolták. Jó oka volt ennek: ha az alkoholos hordók valamilyen baleset folytán szétnyílnának és átitatnák a port, akkor az átázott puskapor még mindig robbanást okozna a hajó ágyúiban, ettől volt overproof. Az 57% feletti navy strength alkohol „puskaporállónak” bizonyult, és ezzel be is írta magát a speciális elnevezésű italok egészen szűkelit klubjába.
Egy ördögöt is kiterítő Navy Strength: Kill Devil Blended Caribbean Navy Style Rum
A Navy Strength erősség egy dolog, azonban még ezt is lehet tetézni: A Kill Devil kitétellel. Vagyis azzal a régi tengerész mítosszal a Karibi-térségből, miszerint vannak olyan veretes párlatok, amelyek erejüknél fogva bizony még magát az öreg ördögöt is fenékbe billentenék! A Kill Devil-es navy strenghtek egyik – ha nem a legjobb – alapvetése, a Kill Devil Blended Caribbean Navy Style Rum, ami kiváló kiindulópontot körvonalaz ebben a ligában. És persze remek zsinórmérték lesz ehhez képest a többi navy strength, ha szeretnénk megvizsgálni, hogy hogyan aránylik bennük az 57%-os vagy afeletti erő az ízek kiteljesedéséhez. Vagyis elmondhatjuk, hogy mondhatni turbó fokozatra kapcsol az alkoholtartalom, ezáltal teljesebb betekintést kaphatunk az ördögöt is letaglózó cukornád erejéből, kicsit visszatérve-visszakacsintva a Karibi-térség hőskorszakára.
A Kill Devilek vad báját hűen reprezentáló párlat egy érdekes hibrid-mezőt létesít a guayanai és a jamaicai rumok között, megtalája a kettő között a legideálisabb illeszkedési pontokat az aromakarakterben. Kóstolásakor teljesen a bűvkörébe vonja az embert a nyelven a szájban cirkuláló melasz, a kókuszdió tartalmasabb érzésével együtt. És ez a Kill Devil Navy Style nedű abból is isteni ízelítőt ad, hogy milyen 57%-os navy strength rumokat hörpölgettek a régi idők tengerészei. A Kill Devil Blended Caribbean Navy Style Rum egy olyan heves, temperamentumos dark rum, amiben a tölgyfahordós érlelés is hozzáteszi a maga értékeit, színesíti a melasz és a kókusz édességét. A karibi ízvarázst teljesen áthatja a karamellás kavalkád, a kicsattanó érzéki vaníliával, és ízelítőt kapunk benne a trópusi világok szerteágazó árnyalataiból. Még ütősebbé teszi a kompozíciót a Demerara cukros-fűszeres lubickolása az ízlelőbimbókon. Az aranysárga ital a cukornád trópusi fiesztája, felcsillantva a Karibi-térség dicsőséges múltját.
Szeretné új szintre emelni a whiskytapasztalatait? Szerezzen vadonatúj kóstolási élményeket az iDrinks üzleteiben a kőkemény italok világában olyan tételekkel, amelyek hordóerősség, az overproof jelleg, a magas alkoholtartalom ellenére nem nélkülözik a komplex és ínycsiklandozó zamatokat! Kollégáink segítenek abban, hogy megtalálja a legjobb amerikai barrel proofos, veretes italokat, amikkel elvarázsolhatja erősebb desztillátumokra szomjazó barátait és családtagjait!