5 lehengerlő likőr, amivel idén más lesz a húsvét

5 lehengerlő likőr, amivel idén más lesz a húsvét

Itt a tavasz, és vele együtt a húsvét ünnepe! A locsolkodók ilyenkor illatos kölnikkel locsolják meg a lányokat, de ezekben a napokban emlékezünk Jézus feltámadására is, húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe.

Most kiderül, mit ünneplünk húsvétkor, és milyen fergetegesen finom likőrökkel érdemes megkínálni ilyenkor a locsolkodókat, a családtagokat.

 

Legjobb likőrök húsvétra

Húsvét: Krisztus feltámadásának az ünnepe

A feltámadás, az újjászületés napjaiban mindenki Jézus Krisztusra, az emberiség megváltójára emlékszik. Akit keresztre feszítettek a Golgotán, a Kálvárián, hogy megváltsa az emberiséget bűneitől. Később feltámadt, megmutatva az embereknek Isten erejét. Legnagyobb vallási ünnepünk, a karácsony Jézus születésére emlékezik, a húsvét pedig a Megváltó feltámadására és újjászületésére.

Húsvét időszaka átvitt értelemben is a megújulás időszaka. Ilyenkor kezdődik az igazi tavasz – végleg búcsút inthetünk a tél jéghideg időszakának, és lelkesen várhatjuk a természet tavaszi megújulását, a melegebb napokat.

Ilyenkor indulnak útnak a locsolók, a gyermekek színes tojásokat keresnek a kertben. És húsvét előtt ideje elgondolkodni azon, milyen likőrökkel kínáljuk megszeretteinket.

 

Itt a húsvéti tojás és a locsolkodás ünnepe

Adja magát a kérdés: miért beszélünk „hús-vétról” ezen az ünnepen? Azért, mert a hagyomány szerint ezekben a napokban vehetünk először húst magunkhoz a nagyböjtöt követően. A húsvét előtt a régi hagyományban 40 napig tartott a böjti időszak. Húsvét vasárnapján az emberek kosárral indultak rokonainkhoz és barátaikhoz, amely telis-tele volt minden jóval; kaláccsal, tojással, borral és bárányhússal. A régi időkben még ezek a klasszikus ételek mély szimbolikával rendelkeztek: a tojás jelképezte az újjászületést, a bor Jézus vérére utalt, a bárány ezzel szemben Jézus Krisztus áldozatának jelképe.

Kevesen tudják, de a locsolkodás szintén a Megváltó alakjához kapcsolódik. A Jézus feltámadását dicsőítő asszonyokat a sírt őrző katonák vízzel locsolták le, és azóta a húsvéti locsolkodás is a megújulás, a megtisztulás szokásával fonódott össze. Húsvét hétfőn a legtöbb faluban tartják a régi szokást a férfiak, és locsolkodni indulnak, házról házra járnak, kezükben egy illatos kölnivel vagy parfümmel. És örülnek, ha a locsolóvers elmondása után megkóstolhatnak egy egzotikus, teljesen új zamatú nedűt a locsolkodás jutalmaként!

Nézzük, milyen izgalmas italokkal varázsolhatunk széles mosolyt húsvéti vendégeink arcára!

 

Hősiesen mangós mariachi melódia: a Cream Heroes Mariachi Mango Tequilaikőr

Mielőtt kezdetét venné hazánk egyik legnagyobb vallási ünnepe, érdemes már jóval előtte, pár nappal korábban alaposan felkészülni erre a jeles alkalomra. Hiszen a húsvéti csúcsszezonban valószínűleg zsúfolásig tele lesznek a boltok emberekkel, és akkor is nagy kihívással nézhetünk szembe, ha szeretnénk beszerezni egy igazi italkülönlegességet a vendégeink nagy örömére!

Megéri! Mivel egy eredeti desztillátumot villantó házigazda afféle „hőssé” emelkedik a vendégek körében, ha sikerül előrukkolnia egy kellemes és színes árnyalatokkal operáló egzotikus nedűvel, amit a hölgyek és az urak egyaránt széles mosollyal kóstolhatnak meg a húsvéti bárszekrényen.

Ilyen hőssé lép elő az ember idén egy olyan mexikói aromavezetésű nedűvel, mint a tavasz életerős izzását előrevetítő Cream Heroes Mariachi Mango Tequilalikőr. Mert vannak, akik szeretik a temperamentumos tequilát, mások imádják a mangót – azonban az az igazi ünnep a minőségi ízek szerelmeseinek, ha a két aromatartomány közös metszetbe kerül egymással! Ez a frenetikus helyzet realizálódik a Cream Heroes Mariachi Mango Tequilalikőrben; nevéből adódóan a párlat hősiesen facsarja ki a finom mangós aromákat a gyümölcsökből, hogy ezzel új életre keltse a tequila receptúrákat, felhelyezve a Cream Heroest a legjobb likőrök térképére!

A mangó lékelemelő energikussága mellett a 100%-os tequila is királyi kiindulópontot jelent ahhoz, hogy egy műfajteremtő itallal gyarapodjon a gyűjteményünk, amely a húsvétnak is egészen egzotikus árnyalatot kölcsönöz. Másrészt a Cream Heroes Mariachi Mango Tequilalikőr annyira sokrétű ízekkel játszik a palackban, hogy nemcsak önmagában, hanem koktélok aromatikus karmestereként ugyancsak érdemes kipróbálni, mindenképp megéri.

A palackon egy hírhedt sombrerós mariachi gitáros pengeti a húrokat. Neki nem is kell Antonio Banderasnak lennie ahhoz, hogy egy heroikus, epikus környezetet képzeljünk mellé. A mangós ízekben megdicsőülő harcos nem visel maszkot, mégis egy krémességben tobzódó krémlikőrrel kényeztet minket, amely feltárja a spanyol tequila újsütetűen magnós oldalát. Belekódolták az ital DNS-ébe a mexikói szenvedélyt és a tequila agávés édességének mélységét. Közben mindezt gyengéd likőrösségbe csomagolták, így húsvétra is egy nagyszerű újdonságot kóstolhatunk meg, ha beszerezzük az iDrinks üzleteiből.

Kóstolásakor mindent felülír a nyelven a mangó mindenhatósága, ezt szelídíti kellemes csörgedezésűvé az agávé szolidabb édessége, a citrusok vérfrissítő erejével együtt. Kirajzolódnak a szájban a tequila alkoholos árnyalatai, a végeredmény pedig annyira elbűvöli az embert, akár a fülbemászó mariachi gitárzene egy mexikói étteremben.

 

Katarzis kókusszal: a Takamaka Koko Likőr

Míg mi az egyre sebesebben közeledő húsvétra hangolódunk, a Seychelle-szigeteken megalkották a legjobb trópusi kókuszlikőrök egyikét! Ebben a ligában játszik a Takamaka Koko Likőr, amely 25 százalékos alkoholtartalommal édes ígéretet hordozó kókusszal mutat újat az ízlelőbimbóknak.

A húsvéti készülődés kicsit arról is szól, miként tudnánk újat mutatni az édességek, az ételek és az italok terén régi barátainknak és családtagjainknak – a locsolkodókról már nem is beszélve! Ezért akkora dobás bevetni a családi vagy baráti összejövetelen egy Seychelle-szigetekről érkező mesteri párlatot, a kókusz valóságos szimfóniáját. Kóstolásakor nemcsak a kókusz édes mámora árad szét a szánkban, hanem kóstolót kapunk a trópusi lazaságból is. Könnyen a fehér homokkal tarkított tengerparton érezhetjük magunkat, ahol csendben nyaldossa a partot a türkizkék tenger, és kezünkben egy Takamaka Kokóval élvezhetjük az élet valósi ízét!

A Seychelle-szigeteken nagy becsben tartják a helyben termesztett kókuszt. Ez a gondoskodás és odafigyelés jellemzi a Takamaka kókuszos változatának minden ízét. A pálmafás-homokpartos földi paradicsomban a készítők sikeresen rátapintottak a trópusi kókusz esszenciájára, készítettek belőle egy hamisítatlan agricole rumot. Mindez azt involválja, hogy nem melaszból, hanem cukornádléből desztillálják ezt a folyékony csodát a több évszázad óta ezzel foglalkozó tradicionális üzemekben. A párlat lelke a frissítő kókusz, a készítői azonban fokozottan ügyelnek arra, hogy a párlat ne legyen a kelleténél édesebb, minden téren a mértéktartásra törekszenek. Ízében kirajzolódik az érett ananász, a tejcsokoládé teljessége, a dús citrusok sokasága, és a sok kókusztej mellett még a selymes karamellából is kapunk egy kóstolót. 

Ha húsvétkor kókuszos koktélban gondolkodunk, ugyancsak érdemes megfontolni a Takamaka Koko Likőr használatát, mert édes kókuszos árnyalatokkal emeli új szintre a koktélok élvezeti értékét.

 

Az elefántfa gyümölcsös mámora: a Amarula Krémlikőr

Afrikában igencsak értenek a különleges ízek likőrbe csempészéséhez. A tétel ékes bizonysága ez a nektár egyenesen Dél-Afrikából, a vén kontinens alsó szegletéből. A szavanna forró füvéről, ahol az elefántok az urak, és harsány trombitálásuk töri meg a vadon csendjét. Gyakran a szomjúság kínzásáról trombitálnak ezek a jámbor ormányosok. És jobb híján olyan túlélési praktikákhoz folyamodnak, amelyek nem képezték az eredeti túlélési koncepciójuk részét. Hosszú és rengeteg izommal ellátott ormányukat a vidék legfinomabb gyümölcse, a marula felé nyújtják, ami annyira popkult csemegének számít körükben, hogy nem véletlenül hívják a marulanövényt elefántfának.

Az ormányosok mellett a helyi hagyományban kulcsszerepet játszik a marula, így nem is annyira meghökkentő, hogy a likőripari guruk is felfigyeltek a benne szunnyadó lehetőségek tárházára. Az Amarula szakértői villámgyorsan lecsaptak erre az alapanyagra, és elkészítették belőle az utóbbi évek egyik legjobb afrikai italát, az Amarula Krémlikőrt.

Ideje egy sosem látott kuriózummal, az elefántfa krémes likőrével feldobni a húsvéti italkínálatot. Mert borítékolható, hogy a locsolók és a többi vendég leesett állal fogadja majd ezt a fenséges finomságot, amely egyenesen az izzasztó szavannáról érkezett.

Az Amarula Krémlikőr minőségét jól jellemzi, hogy 2006-ban megkaparintotta a szépen csillogó aranyérmet San Franciscóban a World Spirit Competition-ön.

Illata gyümölcsös és egyszerre krémes. Megnyilvánul benne, hogy az ital lelke a cukor és a tejszín együttállása a marulával, az első illatolás során a fuvallatok nyelvén is megszólaltatva a meleg éghajlatú afrikai tájakat.

Kóstolásakor még mélyebb betekintést kapunk az Amarula birodalmába. Ennél keresve sem tudnánk jobb italt kínálni az édesszájúaknak húsvétra!

 

A karibi világ titokzatos rumzamata: a Bumbu Créme Likőr

A modern hagyomány szerint sokan húsvétkor csokitojásokat rejtenek a kertben, és a gyerekeknek óriási buli amikor elindulnak tojásokra vadászni. A kincskeresés, az értékes dolgok iránti vágy régóta esszenciális része az emberi léleknek, ezt az oldalunkat szólítják meg a kalóztörténetek. Ha hihetünk az ősi históriáknak és mendemondáknak, a kalózok a maguk hőskorszakában csaknem felbecsülhetetlen értékű kincsekre tettek szert, ezeket kincsesládákba rejtettek a Karibi-térségben.

A ragyogó arany és ezüst mellett volt egy másik csodás értéke a karibi világnak: a rum, amely immár több évszázada ott csörgedezik a cukornádmezők közelében működő lepárlókban, plusz a pallérozott tudással bíró rummesterek fejében. Húsvét idején akkor csaphatunk le egy felülmúlhatatlan finomságú kincsre, ha gyűjteményünket és a húsvéti asztal felhozatalát bővítjük egy rumos ízeket felcsillantó karibi párlattal, a Bumbu Créme Likőrrel!

A Karibi-térségben bőséggel akadtak fűszerszigetek, így nem csoda, hogy kifejezetten hangsúlyos szerep jutott a rumok fűszeres jellegének, miként ez a Bumbu Créme Likőr esetében is kirajzolódik a nyelven. A csábító tejszínes temperamentum valósággal rásimul a fűszeres édességgel örvénylő melaszra. Így talán nem is akkora meglepetés kóstolásakor, hogy méltán nevezik a Bumbut és annak krémes kiszerelését a világ kedvenc kézműves rumjának.

A barbadoszi rum egy igazi fűszeres telitalálat, aminek ott a helye a bárszekrényen, mert visszavisz minket a kalózokkal és kereskedőkkel teli ősi hajós időkbe, megbolondítva az élményt a krémes édesség csodájával. Minden ízében kimagaslót nyújt a masszív, sűrű édességgel keringő melanzs, ez a Bumbu Créme Likőr lelke, ami tölgyfahordóban érlelve mutatja meg legvonzóbb arcát. A vaníliás és a szegfűszeg gyakorlatilag eggyé válik ebben a tejeskávé színben pompázó italban.

Szeretnénk felejthetetlenné varázsolni az idei húsvétot? Akkor egy koktélban is érdemes tesztelni ezt a nem mindennapi karibi melaszmágiát!

 

Ír whiskey és likőr egy palackban: a Shanky’s Whip Black Irish Whiskey Likőr

Az életünket a színek sokasága, valóságos „viharzása” teszi érdekessé. Különösen igaz ez húsvétkor, amikor a kicsik szórakoztatására a szülők nekivágnak egy hangulatos tojásfestésnek, a legváratlanabb árnyalatokba öltöznek a tojások. Mégis megesik, hogy egy dióbarna színű, sötétebb árnyalatú likőr tárja fel számunkra az ízek ezer arcát, az aromák színes áramlását! Akkor ébredünk rá ennek igazságára, amikor a húsvétot feldobjuk egy csodás párlattal: valahol az ír blended whiskey és az ír fekete likőr metszéspontjában helyezkedik el, hogy mindkét oldalt a csúcsra járatva létrehozzon egy korábban sosem ízlelt ínyenc italt!

A párlat neve Shanky’s Whip Black Irish Whiskey Likőr, és egy emlékezetes húsvéti buli alapja lehet, ha fogékonyak vagyunk az új ízekre és a whiskeys likőrök kellemesen édes csörgedezésére.

Névadója sem volt egy átlagos karakter. Shanky, a végletekig öntörvényű zsoké nehezen jött ki a versenybírákkal. Az ellentétek odáig fajultak, hogy a versenyszervezők eltiltották a lóhajtástól, így az ír Shankynek kénytelen-kelletlen valamilyen más megoldáshoz kellett nyúlnia, búcsút intve szertetett paripáinak. Gondolt egy merészet, és egy alkalommal struccot kötött a versenyfogata elé az arénában, a közönség és a verseny bíráinak teljes megdöbbenésére. Mindenki az állát kereste ötlete láttán – minket is hasonló meghökkenés érzése jár majd át, amint megízleljük húsvétkor ezt a 33%-os, felemelően finom whiskeylikőrt!

A Shanky’s Whip Black Irish Whiskey Likőr lényege az édes fűszeres jegyzetek valóságos sereglése, a legendásan jó ír whiskey és a helyi fekete likőr harmonikus együttélése az aromakarakterben. Ettől lesz teljesen más ez a húsvét, mert Shanky ostora nemcsak a versenyen, hanem az ízek tekintetében is képes feszegetni a határokat, megmutatni valami gyökeresen újat az aromák palettáján.

A Smaragdszigeten desztillált nektár illata magához édesgeti az embert fűszeresen édes fortissimóival, a krémes tejkaramella felülmúlhatatlan zamatával. Az illatoláskor alaposan elmélyülhetünk a fenséges vaj és a fenomenális fűszeresség hullámaiban, ami még nagyobb kíváncsiságot kelt a kóstolás iránt.

Az első kortyok már körvonalazzák, mennyire aromagazdag párlat került a palackba. Nem vitás: a Shanky’s Whip a vaníliás karamella jutalomjátéka, a műfaj egyik folyékony gyöngyszeme. Lecsengése édes és hosszú, örökre beírja az ízmemóriánkba az ír krémlikőrök és a helyi veretes whiskey áramlásának kettősét!

 

Már csak pár napot kell aludni húsvétig. Ideje turbó fokozatra kapcsolnunk, mert mindjárt megérkeznek a vendégek, és a finom falatok mellett egy szuper itallal is szeretnénk elkápráztatni őket. Nem is kell órákat merengeni azon, hogy milyen párlattal dobjuk fel a húsvétot! Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, ahol rutinos kollégáink könnyen és gyorsan megtalálják az ízléséhez legjobban illő kuriózumot húsvétra, legyen szó egy remekbeszabott rumról, veretes whiskyről, ginről, szakéról, vodkáról vagy bármilyen italról.

Érdemes mielőbb lecsapni a kiszemelt italra választékunkból!

Egy jótanács: jöjjön el hozzánk minél hamarabb vagy adja le rendelését online! Mert a húsvét előtti utolsó napokban már nem biztos, hogy minden népszerű italból lesz nálunk készleten.

Kapcsolódó termékek

Amarula Krémlikőr [0,7L|17%]

Raktáron
6.990 Ft
Kedvencekhez adom

Shanky's Whip Black Irish Whiskey Likőr [0,7L|33%]

Raktáron
10.990 Ft
Kedvencekhez adom

Cream Heroes Mariachi Mango Tequilalikőr [0,7L|17%]

Raktáron
6.750 Ft
Kedvencekhez adom

Takamaka Koko Likőr [0,7L|25%]

Raktáron
6.450 Ft
Kedvencekhez adom

Bumbu Créme Likőr [0,7L|15%]

Raktáron
13.750 Ft
Kedvencekhez adom