5 kiváló német sör - A német sör napjára

5 kiváló német sör - A német sör napjára

Nincs a világon semmi, ami egy aranyló színben felbukkanó, habos ízekben tobzódó életerős nedűhöz fogható! Ez a sör, amit a feljegyzések szerint már a sumér ősidőkben is kortyolgattak a régiek. A minőségre szomjazók manapság is lelkesen keresik és szeretik a jobbnál jobb söröket az iDrinks kínálatában.

Mindig őszinte mosoly önti el az ember arcát, amikor megízlelhet egy sűrű, habos és zamatos, malátás ízekben bővelkedő sört, és pezsgő ízében megmártózva lazíthat a nap végén. A legjobb sörök közül meglepően sok származik német földről. Annyira előkelő eleganciával keringenek a pohárban, olyan különleges a habjuk, hogy még a legátlagosabb szürke hétköznapot is élénk színekkel árasztják el, amint elmerülünk mélységeikben.

Az ilyen sörök ünneplésére született a német sörnap, a germán területen tevékenykedő sörfőzők innovációjára és pallérozott mesterségbeli tudására emlékezve.

Április 23-án ünneplik a német sör napját. Röviden összegyűjtöttünk, mit ünneplünk e jeles alkalommal, és milyen iDrinks-es német sörökkel érdemes koccintani az apropóján. Most az is megtudhatjuk, ki az a Gambrinusz, és mi köze Egyiptom isteneinek a német sörökhöz!

Legjobb német sörök

A német sörnap históriája

A németek habos itala már a középkorba felkerült a keresett italok listájára. Itt épült a világ legrégebbi sörfőzdéje, és a sör villámgyorsan közkedvelt itallá nőtte ki magát egész Európa-szerte – különösen azokon a területeken, ahol nem volt egyszerű a szőlőtermesztés. A középkorban a sör a társadalom valamennyi része számára elérhető volt, rengeteget fogyasztottak belőle (még ha nem is annyit, mint amennyit vizet ittak, elmondható, hogy rengeteget). Ebben az is szerepet játszott, hogy egy középkori mítosz szerint az emberekre módfelett veszélyes kolera elpusztul az alkoholos oldatban.

Reinheitsgebot, azaz tisztasági törvény. Az 1516 április 23-án – a német sör mai ünnepnapján – kiadott rendelet meghatározta, pontosan körvonalazta, hogyan kell sört főzni és értékesíteni Bajorországban. A rendelet felhívta a figyelmet a tisztaság követelményére: innentől fogva csak víz, komló és árpa szerepelhetett a sör alkotóelemei között. A rendelet azért jött létre, hogy védjék a német sörisszákat a rossz minőségű, túlárazott sörökkel szemben; másrészt azért is, hogy elegendő búza és rozs maradjon a kenyérsütéshez. A Reinheitsgebot a maga idejében kőkemény, szigorú rendelet volt, ám azóta sokat finomítottak rajta.

 

A német sörnek isteni az erdete?

Akár így is értelmezhetjük a genézisét, hiszen a középkorban a német szerzetesek kezdtek komolyabban foglalkozni a sörkészítés pallérozott művészetével! Mindez a nagyböjti időszakban vette kezdetét, amikor a szerzeteseknek huzamosabb időre le kellett mondaniuk a finom falatokról, és másféle módon igyekeztek kényeztetni azokat a bizonyos ízlelőbimbókat. Az ínséges időkben életre keltették a folyékony kenyeret, ezért a böjti időszakban innentől kezdve a sör elégítette ki a gasztronómiai szükségleteiket.

Egyre többen szomjaztak minőségi sörre. Az érdeklődés meredeken nőtt, ezért aztán a szerzetesek elkezdték főzni és nagy mennyiségben értékesíteni a folyékony kenyerüket, hogy egyre tetemesebb összegeket keressenek vele a kolostoruknak. A folyékony aranyat főző kolostorok közül német földön működnek a legrégebbiek. A freisingi Weihenstephan bencés apátságot 725-ben alapították, és 1040 óta szüntelenül sört főznek a falai között, ez a világ legelső sörfőzdéje. Ugyancsak e nemes „klub” tagja az 1050 óta szüntelenül működő Weltenburg apátság, a Bolten sörfőzde (1266-tól), illetve az Augustiner, az Oktoberfest top kedvence, amely 1328 óta a jobbnál jobb sörök főzésének otthont adó kolostor.

A középkorban sokan gyógyitalként tekintettek a sörre, ennek nyomát őrzi egy róla szóló német közmondás Henckétől, a szász orvostól 1725-ből: „A sörházak és a sörpincék a legelőkelőbb gyógyszertárak”.

 

 

Gambrinusz, a sör védőszentje és a sör szerepe a német kultúrában

Gambrinusz alakja gyakorlatilag öszefonódott a német sörökkel. Léteznek történetek, amelyek szerint Gambrinusz egy ősi, mitikus király volt, aki az egyiptomi Ozirisz és Ízisz istenektől tanulta meg a sörfőzés csínját-bínját. Annyi igazságmagvat mindenképp tartalmaz a legenda, hogy már az ókorban is főztek sört, legyen szó a régi sumérokról vagy az egyiptomiakról. A régi nagy kultúrák embere imádta a sört, és folyékony valutaként, fizetőeszközként is népszerű volt náluk a habzó arany.

Gambrinusz le sem tagadhatta volna a sörrel való szerves kapcsolatát: a legtöbbször úgy ábrázolják, amint épp koccintásra emeli a söröskorsót. Rengeteg mese alakult ki az alakjártól, a leghitelesebbnek mégis az a forrás tűnik, miszerint Gambrinusz Nagy Károly idején élhetett a mai Belgium területén, és ő találta fel első ízben a komlóval készített sört. Más kérdés, hogy elmondása szerint erre Ízisz, az ősi egyiptomi istennő tanította (vagy olvasta az ő feljegyzéseit). A tréfásabb megközelítés szerint Gambrinusz annyira nagymestere volt a szakmákjának, hogy egy alkalommal még a középkori ördögöt is megtanította sört főzni.

Nézhetünk bármilyen statisztikát, gyorsan kiderül, hogy a sör a legnépszerűbb ital a német kultúrában. Az sem meglepetés, hogy a sörfőzdék koncentrációja Németországban a legmagasabb a világon.

A sör első számú ünnepe még ma is a világ legnagyobb sörfesztiválja. Az Oktoberfest szeptember végétől október elejéig tart Münchenben, a felfokozott érdeklődés pedig azt jelenti, hogy évente több millió litert fogyasztanak el a habzó aranyból. Az oktoberfesti mulatozók a hagyomány jegyében bajor ruhát öltenek. A férfiak lederhosent, azaz bőrnadrágot, a nők meg drindlt, azaz blúzhoz és kötényhez hordott dresst. A sörfesztivál vendégei gigászi méretű sátrakban zenére ízlelgetik a jobbnál jobb söröket, vidám hangulatban énekelnek és táncolnak. Hasonló bulihangulat árasztja el az embert, amikor a német sör napján megízlel pár frenetikus tételt az iDrinks kínálatából! A frissítő sör mellett a vendégek az Oktoberfesten – és más sörnapokon is – olyan finomságokat fogyasztanak, mint a Schnitzel, a Bratwurst és a savanyú káposzta.

Tényleg Németország a legnagyobb sörfogyasztó ország a világon, egy főre vetítve? A sör kapcsán gyakran felvetődik ez a kérdés, és az emberben automatikusan megfogalmazódik rá az igen válasz. Ami óriási tévedés, hiszen nem is a németek a legnagyobb sörisszák széles e vidéken! A világ legmohóbb sörivói egy főre levetítve a csehek – a németek jóval mögöttük kullognak a sörfogyasztást mérő listán. A németeknél a férfiak 91%-a és a nők 67%-a iszik rendszeresen sört, ami a német lakosság 79%-ának felel meg (2020-as adatok alapján).

 

A német sörök ászai: Pilsener, Weissbier, Krombacher, Bitburger, Paulaner

A sör bizonyíték arra, hogy Isten szeret minket, és azt akarja, hogy boldogok legyünk.

Benjamin Franklintől származik minden idők talán legismertebb mondása a sörről. Arra buzdít minket, hogy minél több különlegességet kóstoljunk meg a habzó arany mesteri alkotásaiból – különösen a német sör legnagyobb ünnepnapján!

A német sörök zavarba ejtő bőségét kóstolhatjuk meg ezen az ünnepnapon, a klasszikus Pilsenertől, a popkult pale lagertől kezdve egészen a sötét és szűretlen sörökig, vagy bevállalhatunk egy Weisbiert, azaz „fehér sört”. Aki valamilyen okból nem kedveli a hagyományos sört, annak a Radlert, a limonádéval kevert sört ajánljuk, mert ennek gyümölcsös zamata is közelebb hozza az embert a német sörök sokszínű világához. A népszerű német sörfőzdék közé tartozik az Oettinger, a Beck’s, a Krombacher, a Bitburger és a Paulaner. Németország – különösen a délkeleti Bajorország – rengeteg kisebb, helyben gyártott sörmárkának ad otthont, nem kevesebb, mint 1000 (!) sörfőzdével és összesen több, mint 5000 sörfajtával, szóval mindenki megtalálja a kedvére való sört a német sör ünnepén.

Így nyilván azon sem lepődhetünk meg, hogy a német sör fogyasztására többféle mód kínálkozik. Steint kérnek, amikor a klasszikus német korsóból isszák, a legnépszerűbb sörfogyasztási forma mégis az, amikor a pincértől Masst vagy Masskrugot kérnek, a Bajorországban és Ausztriában egyaránt felkapott literes kiszerelést. Döbbenetes, hogy a pincérek és a pincérlányok milyen sokat képesek egyszerre cipelni a literes söröskorsóból, erre egy csomó példát láttunk már az Oktoberfestes fotókon. Az eddigi világcsúcstartó összesen 27 korsót cipel egyszerre – ami bizony több, mint 60 kiló! Szintén a sörös ivóeszközök táborát erősíti a negyed- vagy harmadliteres térfogatú Stange, illetve az ünnepségeken gyakran használt Bierstiefel (vagyis „sörcsizma”).

 

A német sörnap akkor válik vibrálóan izgalmassá, ha új söröket fedezünk fel a német sörök olykor végtelennek tetsző listájáról. Bemutatunk pár pompás italt az iDrinks kínálatából, amiért nem kell a legközelebbi német sörfesztiválig mennünk!

 

Bivalyerős citrusos habköltemény: a Radeberger /Üveges/

Az élet nemcsak édes élményekből áll, olykor megtapasztaljuk a keserű oldalát. Amire ráhangolódhatunk egy kesernyés árnyalatokkal habzó sörrel, a Radeberger Üvegessel! A sör az egyik legismertebb német ital, hazáján kívül nálunk is rengetegen kortyolgatják. Keserűség terén ellensúlyozzák a citrusos, életerősen örvénylő áramlatok a sörös palackban, bársonyos balanszt teremtve a két ellentétes intenzitású aromaoldal között.

A német sörök egyik nagy Jolly Jokere, a sokak kedvenceként a hűtőből előbukkanó Radeberger egy olyan nedű, ami méltán emelkedett ekkora kedvenccé a német sörök közül. A Radeberger Üveges változata előszeretettel villantja fel a sörben rejlő szárazabb karakterisztikát: egy minden ízében sokszínű sört kóstolhatunk meg ebben a palackban. A Radeberger Gruppe Sörgyár itala egy stílusos, igazi hamisítatlan pale lager, azon belül is a pilsnerek kategóriáját erősíti a német sörök széles palettáján.

A világos színben játszó sör megmutatja, milyen folyékony csodát teremt egy italban az árpamaláta és a komló. A Radeberger orrot simogatóan kellemes illata telis-tele van fűszerességgel, ami még különlegesebb tétellé avatja ezt pilsnert.  

Az erejével azonban érdemes kicsit csínján bánni: nem kevesebb, mint 4.8%-os alkoholtartalommal siklik az ízlelőbimbókra, ezért muszáj óvatos duhaj módjára, lassacskán kortyolgatni, hogy ne szálljon könnyen a fejébe az embernek sörélvezet közben.

 

Fanyar sörcsavar grapefruittal: a Schöferhoffer Grapefruit /Üveges/

A sör a németek szellemes megjegyzése szerint „reggeli a másnaposoknak”. Akik egy átmulatott éjszaka – mondjuk egy durvább sörfeszt – után másnap már nem biztos, hogy a legvadabb sörökkel csillapítják majd a szomjukat. Valószínűbb, hogy átállnak egy kevésbé megterhelő nedűre. Mondjuk egy olyan sörre, ami alacsonyabb alkoholtartalmú és finomabb, gyümölcsösebb is a megszokottaktól. Ebben a ligában játszik a Schöferhoffer Grapefruit /Üveges/, amely elérhető az iDrinks üzleteiben, ha egy kellemesen édes és alacsonyabb alkoholtartalmú gyümölcsös német sörre szomjazunk.

Még az egyébként alkoholt igen ritkán kortyolgató világhírű német filozófus, Immanuel Kant is megjegyezte: „A sör a legjobb étek” mert kedvelte a tartalmasabb söröket. Valószínűleg a minőségre szomjazók mellett a 18. századi bölcselőnek is bejönne a Schöferhoffer Grapefruit /Üveges/, mert a megszokottól eltérő, új utat nyit a sörök habzó ösvényein, és ezt az innovatív lendületet szerette Kant is az emberi gondolkodásban, a filozófiai művészetében.

De miről is szól a Schöferhoffer Grapefruit zamata? Elsősorban a grapefruitról, ami magának követeli a főszerepet ebben az isteni sörben! Már élénk, szemkápráztató színe felér a tündöklő napsütéssel, édes gyümölcsössége szintén harmonikus hangulatba ringatja az embert. A 2.5%-os alkoholtartalom is egy szerény utalás arra, hogy ettől a nedűtől nem berúgni fogunk, hanem inkább ráhangol minket az élet élvezetére.

A Schöferhoffer Grapefruit /Üveges/ valósággal kicsattan a gyümölcsösségtől, igazi kuriózum a pale lagerek között, a pilsner kategória aromatikus diadalmenete az ízlelőbimbókon. Valami eszményien keverték benne a sörmesterek a búza- és az árpamaláta jelenlétét a grapefruittal, tették mindezt olyan leleményesen, hogy az intenzív grapefruitos fuvallatok mellett mindvégig érvényesül benne a jellegzetes búzasörös illat.

Persze ez a sör sem találja fel a spanyolviaszt, ám a gyümölcsös sörök birodalmában egy üdítően jól sikerült német változat. Ezért érdemes megízlelni a Schöferhoffer Grapefruitot a német sörök legnagyobb ünnepén!

 

Egy gourman sör sült gesztenyével és mézzel: a Köstritzer /Üveges/

Saufen bis zum Verlust der Muttersprache. Vagyis: Igyál addig, amíg elfelejted az anyanyelved! Így hangzik a németek egyik vicces sörbölcsessége, amire komoly esélye nyílik a sörisszának, ha a kelleténél gyorsabban és nagyobb mennyiségben iszogatja a 4.8%-os Köstritzer Üvegest. De gondoljunk csak egy német sör-bölcsességre, és máris jobban elfogadjuk a mértékletesség követelményét: „Aki okosan tud inni, az élni is tud”.

Az alkoholtartalma mellett azonban olyan páratlan paraméterei vannak ennek a sörnek, amelyekről mindenképpen szót kell ejtenünk. Kuriózuma abban rejlik, hogy a Köstritzer /Üveges/ kifejezetten a gourmanok asztalára való: a barna színben játszó ital kellemesen édes, mégsem tolakodó. Valósággal tobzódik a pörkölt malátában, az édesszájúaknak való étcsokoládéban és a fejedelmi finomságú méz is kirajzolódik a sör aromakaraterében. Ugyancsak a sör gourman vonalát erősíti a méz mellett a sült gesztenye jelenléte, miközben a frissen sült barna kenyéraromáit szintén felismerhetjük benne, akárcsak a zsálya tekergőzését az orrban. A dunkel lagerben valóságos ünnepet ül az árpamaláta és a komló.

A Köstritzer /Üveges/ elegánsan egyensúlyoz a lagerre jócskán jellemző keserűbb jegyzetek és a szárazabb citrusosság között, egy egészen kiemelkedő, sokrétű sör a maga nemében!

Egy végső gourman csavar: akár egy emlékezetes német sörnapot is tarthatunk a barátainkkal és családtagjainkkal, ha az alkotóelemekből inspirációt merítve egy kis mézet és sült gesztenyét majszolunk a sör mellé, felerősítve a benne szunnyadó előkelő gesztenyés-mézes zamatokat!

 

Citromos reneszánsz az alkoholmetes sör műfajában: a Clausthaler Lemon Radler /Üveges/

Mennyire lehet érdekes – és ami még ennél is fontosabb: finom – egy német sör, ha nem rendelkezik alkoholtartalommal? A Clausthaler Lemon Radler /Üveges/ megmutatja, hogy egy kis citrommal, valamint az üde ízek erőteljes fokozásával minden lehetséges egy klassz sörben! Ehhez nyilván kihagyhatatlan faktor a Clausthaler mestereinek pallérozott tudása, akik a különleges sör megalkotásához képesek voltak beleszerelmesedni abba a célba, amit korábban mindenki lehetetlennek gondolt. Mertek a dobozon kívül gondolkodni, és a think-outside-the box szemlélete bebizonyította a világnak, hogy egy alkoholmentes tétel is lehet figyelemreméltó. A fáradhatatlan munka és a kontrollált fermentálás latba vetésével létrehozták a Clausthaler parádés sörét, amit azóta rengetegen megszerettek (és nem csak német területeken).

A citromos sör édes és frissítő árnyalatokkal örvénylik a palackban. A Clausthaler Lemon Radler /Üveges/ egy tradicionális radler berkein belül tárja fel a frissítő citrus legnemesebb erényeit.

„A sör olyan, mint a házasság: csak a felbontás után tudod meg, milyet választottál!” – mondogatják előszeretettel a németek, akik mindig nyitottak egy új, változatos ízzel habzó sörre, mert ezt a „sör-kíváncsiságot” valami rejtélyes módon szinte belekódolták a németek lelkének DNS-ébe. Ezért érdemes megízlelni a Clausthaler Lemon Radler /Üveges/ sört, amely ékes bizonyság arra, hogy egy alkoholmentes citromos nedű is lehet éppolyan finom, mint amilyen az alkoholban dúskáló változata lenne! Kortyolgatásával két legyet ütünk egy csapással: egyrészt részesülünk egy frenetikus sörélményben, másrészt nyugodt szívvel ülhetünk utána a volán mögé, semmilyen következménye nem lesz a sörözésnek. Harmadrészt gazdagabbak leszünk egy kis sör-felfedezés élménnyel a német sör ünnepén, mert az alkoholomentes citromos sörök terén a Clausthaler Lemon Radler /Üveges/ egy igazi főnyeremény!

 

Leo Slezak tenorista elkötelezett híve volt a csúcsminőségű söröknek, és egy alkalommal ezt nyilatkozta a habzó aranyról:

A legszebb az egész operaéneklésben a csodás vágyakozás egy üveg sör után, amit után megiszok”. Megesik, hogy az embert hasonló „csodás várakozás” keríti hatalmába, amint rohamléptekkel közeledik a német sör napja, és szívesen megkóstolna egy nem mindennapi habos különlegességet az iDrinks kínálatából. Jöjjön el hozzánk, és ízlelje meg a német sörök mellett a kézműves sörök szédületesen változatos kínálatát, amivel mosolyt varázsolhat barátai és családtagjai arcára!

Kapcsolódó termékek

Radeberger /Üveges/ [0,33L|4,8%]

Raktáron
719 Ft
Kedvencekhez adom

Radeberger /Üveges/ [0,5L|4,8%]

Raktáron
800 Ft
Kedvencekhez adom

Radeberger /Dobozos/ [0,5L|4,8%]

Raktáron
749 Ft
Kedvencekhez adom

Schöfferhofer Grapefruit /Üveges/ [0,33L|2,5%]

Raktáron
700 Ft
Kedvencekhez adom

Köstritzer /Üveges/ [0,33L|4,8%]

Raktáron
790 Ft
Kedvencekhez adom

Clausthaler /Üveges/ [0,33L|0,27%]

Raktáron
599 Ft
Kedvencekhez adom

Clausthaler /Dobozos/ [0,33L|0%]

Raktáron
490 Ft 390 Ft
-20%
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 490 Ft
Kedvencekhez adom