5 bogyós gin a tél búcsúztatásához

5 bogyós gin a tél búcsúztatásához

Február a bogyós ízek hónapja. Szeretjük őket, mert vidám, színes látványuk és sokszínű zamatok egy kis vidámságot hoz a téli hónapokba, különösen kapóra jönnek a jéghideg februári estéken. Ráadásul jótékony hatással vannak az egészségünkre, többek között ezért találták ki a bogyós ízek hónapját. Csak úgy bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, emellett jótékonyan hatnak a vércukorszintjére és a szív egészségére.

Lássuk, hogyan ünnepelhetjük méltó módon ezt az alkalmat, és milyen bogyó-központú italokkal emelhetjük magasabbra a bogyós hónap élményszintjét!

Bogyós gyümölcsös ginek

 

Ilyen egy bogyókban bővelkedő február

A bogyós ízek hónapjában nyerő stratégia bogyós ízekben dúskáló ételeket főzni. Alaposan felrázza az embert, ha a konyhában bogyós receptekkel kísérletezik, emellett pedig megízlelhetjük a bogyós turmixokat, akár bogyós muffint is süthetünk.

Ugyancsak szuper ötlet, ha belevágunk a bogyós lekvárok készítésébe, emellett a sós ételekben, a salátákban is izgalmas csavar lehet egy kis bogyós zamat. Még jobb, ha ebből az alkalomból utánanézünk a bogyók tulajdonságainak, és felfedezzük az egészségügyi előnyeiket az erről szóló dokumentumfilmekben vagy az interneten.  A kézművességre fogékonyak simán létrehozhatnak bogyós illatú gyertyákat, akár bogyó alakú ékszereket is tervezhetnek.

És persze ott vannak még a bogyós árnyalatokban fürösztött italok, azok közül is a ginek. Fedezzük fel a legjobb bogyós nedűket az iDrinks kínálatában!

 

Bogyós ízek: a gin kihagyhatatlan „karmesterei”

A ginek ízesítésére számtalan bogyót bevetnek a szakemberek, elsőként természetesen a legtöbbjük alappillérét jelentő borókát. Aztán jönnek a hasonlóképpen jelentős aromatikus alkotóelemek: a koriander, az angyalgyökér, a citrusfélék. Ezek nélkül egy klasszikus gin nem lenne olyan finom, mint amilyennek megismertük. A kötelező stíluselemek után azonban megnyílik a bogyós extra összetevők titokzatos tárháza: ekkor a ginmesterek már bátran nyúlnak olyan ízformáló bogyókhoz, mint a szeder, a málna, az áfonya, a bodzabogyó. Vagy a kökényhez, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte a sloe ginek palackjaiban!

Mindig az adott lepárló dönt arról, hogyan változtatja az ízek finomhangolása érdekében az összetevők mennyiségét és kombinációit. Ez az egyedi stílusú kialakítás befolyásolja a gin aromavilágát, gyakran ez határozza meg egy brand jellegzetes ízvilágát. Azonban egy sarkalatos pont mindig akad: nem hagyják ki a ginekből a borókabogyót, ez adja a párlat lelkét, erre épülnek rá a további extra ízek. A gineknek rendszerint fenyőszerű aromával rendelkeznek és száraz, gyakran csersavas ízük lesz, ez a gin ikonikus íze. A citrusfélék héját általában az ízletesség fokozására teszik a ginbe, míg az angyalgyökér gyógynövényes jegyzetekkel járul hozzá az ízek komplexebbé alakításához, testesebbé teszi a desztillátumot. A lepárlók előszeretettel játszanak a bogyókkal és az extra ízesítésekkel, hogy minél különbözőbb árnyalatú profilokat alakítsanak ki a ginben.

 

A norvég erdők bogyós kánaánja: a Harahorn Dry Orange Gin

Ünnepeljük a bogyós ízek hónapját egy igazi erdei ginnel! A hideg északi féltekéről érkezett, zamatában azonban mégis markánsan felcsillan egy kis trópusi narancsosság! A két ízvilágot elegánsan ötvöző „folyékony jin-jang” a Harahorn Dry Orange Gin, amit minden ginkedvelőnek érdemes megkóstolni!

Milyen a jó gin? Markánsan érezhető benne a borókabogyó fenyős, enyhén édes árnyalata, a kardamom meleg fűszeressége ad neki mélységet és melegséget, ráadásul felismerjük benne az angelikagyökeret, ami földessé, pézsmássá, enyhén kesernyéssé alakítja az ízét, kiegyensúlyozza a többi komponenst. És ha már ezek megvannak, jöhet a narancs dominanciája, ahogyan azt a Harahorn Orange Ginben érezhetjük! A narancs árnyalatának bevetése igazi telitalálat a borókabogyós alapokra épülve, mert a narancshéj egy édes, gyümölcsös, kicsit kesernyés tónussal ellensúlyozza a borókabogyó fenyős árnyalatát. Vagyis a narancs egy érdekes csavart hajt végre a Harahorn Dry Orange Ginben: egyensúlyba hozza, ügyesen balanszírozza édességével a párlat keserűségét, különleges egyensúlyt teremtve!

A Harahorn Dry Orange Gin a norvég erdő sajátos bogyós ízeivel alkotott maradandót, és erre tesz rá még egy extra élményszintet a narancsos ízek felvonultatásával. A norvég minőségű gin a vérnarancs édes karakterével újítja meg alapreceptúráját, így a hideg vidékről származó gin egy emberes lépést tesz afelé, hogy a jól megkomponált nyári koktélok kihagyhatatlan zamatkiegészítőjévé váljék, ha a vérnarancsos ízeket szeretnénk elmélyíteni a ginkoktélban, nem kevés északi beütéssel! Bár a Harahorn Dry Orange egy olyan megkapóan jól sikerült gin, hogy önmagában is mindenképpen ajánljuk a fogyasztását.

A Harahorn „nyári kiadása” a naranccsal, a citrusosabb karakterekkel alkot maradandót a maga nemében, a vérnarancs egy kis forrósághoz hoz a dermesztő északi erdők hidegségébe.

A Harahorn sajátos mitológiát teremtett. Egy nyúlszarvast, „aki” megjelenik gines palackjuk címkéjén. Láthatunk egy nyulat, akinek a fejéből szarvak nőnek ki; a norvég erdei vándorok és a bányászok a helyi legendárium szerint láttak már ilyen teremtményt az elhagyatott fagyos területeken, ezt a bizarr figurát jeleníti meg a Harahorn Dry Orange Gin palackja.

Szörny ide, szörny oda, a norvég nedűben vér helyett csak vérnarancs folyik, az viszont nagyon! Emellett a citrusosság hömpölygése és a boróka bogyós csörgedezése is igencsak élenjáró az aromatikájában. Jó hír: beszerzéséhez nem kell a norvég erdőkig zarándokolni és a nyúlszarvassal sem muszáj megküzdeni érte, mert simán megvásárolható az iDrinks üzleteiben!

 

Ízek a világ mind a négy sarkából: a Brockmans Premium Gin

A brit gin időnként megrázza magát, kilép a komfortzónájából, és felülírja önnön természetét. Mi kell ehhez az innovatív szemlélethez? Mondjuk az az elhatározás, hogy afféle Willy Fogként alkotói bejárják a világot (ha nem is 80 nap alatt), és a létező legegzotikusabb alkotóelemekkel tegyék minél változatosabbá, komplexebbé a párlatukat, ahogyan a műfaj egyik folyékony műalkotásával, a Brockmans Premium Ginnel történt!

Mint a legtöbb bársonyosra balanszírozott gin esetében, a Brockmansnál is a boróka a nedű alfája és omegája, neki köszönhető a bogyós ízek burjánzása. Ez a boróka azonban a világkörüli út jegyében mégsem az a boróka, mint amit általában megszoktunk! Ezúttal a toszkán boróka lesz mindenek fundamentuma a Brockmans Premium Ginben, és a korianderért sem sajnálták a repülőjegyet, elmentek érte egészen Bulgáriáig, a citrom- és narancshéjért meg egészen Spanyolországig, hogy tényleg kellőképpen vérpezsdítő legyen az ital! A pikantéria elérése érdekében kellett a Brockmansba egy kis édesgyökér a rejtelmes Kínából, miközben lágy fás, édes jegyzeteket is érezhetünk a kortyokban. Az aromák összefésülésében fontos angelikagyökér Belgiumból származik, a kassziakéreg Indokínából. Felbukkan az ízek között az orris gyökér, illetve a mandula is, hogy egy selymesen áramló gin kerüljön a palackba Brockmanséknál. Az áfonya és a szeder életigenlő zamataiból ugyancsak nagy kanállal kapunk ebben a kristálytiszta italban. A számtalan összetevő felsorolása már elve izgatottságot kelt az emberben, és egy modernebb, elegáns gint eredményez, amivel méltó módon ünnepelhetjük februárt, a küszöbönálló bogyós ízek hónapját! Igaz, még csak 2025 elején járunk, ám ez a gin olyan kellemesen melengeti az embert, hogy felkészülhetünk vele a meleg tavaszra is.  

 

Az izlandi természet bogyós bája: a Himbrimi Winterbird Edition Gin

Izland a tűz és a jég földje – jócskán bővelkedik jeges területekben és gleccserekben, azonban földréteg alatt forró geotermikus erő lüktet, innen a sok geotermikus forró fürdő az országban. Most egy olyan izlandi borókabogyós finomságot szeretnénk bemutatni, amelynek zamatában egyszerre villan fel a tűz forró lobogása (ami igencsak kapóra jön egy többnyire jéggel borított országban), illetve a jég hidegsége is, ha a ginbe az izlandi hatás kiaknázásának kedvéért belecsobbantunk egy kis jeget is.

A boróka mellett kulcsszereplő a párlatban a sarkvidéki kakukkfű. Utóbbit a párlatot kieszelő Óskar Eriksson a szorgos két kezével gyűjti be évről évre az izlandi természetben, ahogyan a helyi angyalgyökeret is, hogy kezelésbe vegyék a párlatot, és jellegzetes északi aromavezetéssel hangolják harmonikusra az ízét. A Himbrimi Winterbird Gint a geotermikus víz természetes hőjének felhasználásával desztillálják, ebből fakad az a makulátlan kristálytisztaság, ami kirajzolódik a párlat előkelő csörgedezésében.

A Himbrimi név sem a véletlen játéka: égben üvöltő madarat jelent a jeges izlandi tájon, és a A sarkvidéki éghajlat közkedvelt búvármadarára utal.

Milyen aromaprofil körvonalazódik a Himbrimi Winterbird Edition Ginben?

Élénk izlandi tempóban tör fel a fenyős borókabogyós íz, akár egy forró gejzír a föld gyomrából, és mindent áthat benne a dry gin száraz bája. A nyelven egyre nagyobb teret kapnak a füvesebb jegyzetek, kibontakozik a frissen szedett kakukkfű. Lecsengése száraz és változatos, akárcsak maga az izlandi természet!

A Himbrimi zamata olyan, akár egy geotermikus fürdő Izlandon, ahol sokan az udvaron is készítenek egy kellemes kis geotermikus fürdőt, ami felforralja az ember testét-lelkét az elhagyatott jégvilágban.

 

Ízparádé a Fekete-erdőből: a Monkey 47 Gin

A németek tudják a bogyós bőséggel örvénylő ginek titkát! Ennek iskolapéldája a meglepően finom „majmos nedű”, amely 47 titokzatos fekete erdei komponensből alkotja meg a maga aromakarakterét. A titokzatos schwartzwaldi ginmesterek azt viszont nem rejtették véka alá, hogy a Monkey 47-ben a szám egyáltalán nem a véletlen szeszélye: 47 százalékos tartományba merészkedik a párlat alkoholtartalma, szóval érdemes csínján bánni vele. Az elvitathatatlan a Monkey 47-től, hogy jelenleg az egyik legösszetettebb gin a piacon, ezért kifejezetten érdemes ezzel ünnepelni a bogyós ízek hónapját, mert ennél kevés változatosabb borókaköltemény kerülhet a birtokunkba, mindenképpen érdemes beszerezni és megkóstolni.

De miért éppen Monkey 47? Mi köze egy német ginnek a majmokhoz? Az 1950-es években Montgomery Collins parancsnok, a brit királyi légierő kockázatos csatákban edződött harcosa a Fekete-erdő csöndes völgyében kezdett új életet, és megvette a Vad Majom vendlégházat. A katona békés útra tért, „belezúgott” az erdei környezetbe, és ha már itt volt, elsajátította a fekete erdei gyümölcsök lepárlásának különleges tudományát. Viszont le sem tagadhatta volna brit mivoltát; amint lehetett, belevágott egy ízig-vérig brit alapokon nyugvó német gin elkészítésébe, így öltött aztán testet a palackban a Monkey 47 Gin.

A párlat kortyaiban hírt ad magáról a telt gyümölcsösség, egy összetett és robosztusan keringő gint ismerhetünk meg a kortyokban. Kirajzolódik a nyelven a gyógynövények jellegzetes árnyalata, a fűszeres árnyalatok is kellő könnyedséggel simulnak az ízlelőbimbókra. Ízlelgetésekor meglepően intenzív citrusossággal találkozhatunk, és megnyilvánul a boróka fenyős oldala is, mintha megkóstoltunk volna egy egész fenyőerdőt. 

Emlékezzünk a bogyós ízek napjára egy fekete erdei finomsággal, amely a majom ügyességével játszik a frenetikus erdei ízekkel! A Monkey 47 Gin elérhető az iDrinks üzleteiben.

 

Bogyós tonik egy kellemes ginhez: a Double Dutch Cranberry Tonic

Készültünk egy bogyós bónusz ajánlattal is. Mert kóstolgathat az ember nyakra-főre jobbnál jobb gineket a bogyós ízek hónapjában, azért mindig jólesik egy finom gin tonik. A ginhez nem árt egy harmonikusan illeszkedő tonikot találni. Az meg egyenesen kapóra jön, ha az adott tonik a hónap kontextusához illően bogyós ízekből építkezik, mert ez az igazi, méltó illeszkedés a zamatok vonalán!

Mert valami elementárisan eufórikus, ahogyan randevút ad egymásnak az aromák rengetegében az áfonya és a nyelvet bizsergető gyömbér! E különleges keresztmetszet által válik a temperamentumos tonik isteni kiegészítőjévé a gineknek és a vodkáknak, feldobva a félhomályos téli estéket, közelebb hozva a tavasz mosolygós hangulatát. Az áfonya nem tolakodó, sokkal inkább harmonikus közeledése a pezsgő kinines tonikba már önmagában bravúros, és a lehető legjobb kiindulópontok egyike egy gyümölcsösségben tobzódó gin-tonik megalkotásához.

Az a Double Dutch Cranberry Tonic különlegességének motorja, hogy a tonik jó érzékkel megtalálta a lehető legjobb egyensúlyt az édesség és a savanyúság között, miközben magában foglalja a gyömbér minden érzékszervünket felébresztő fűszerességét is.

 

Szereti a szedret, az áfonyát, a málnát vagy a kökényt? Nagyon kedveli a gin „bogyós” alappillérét jelentő csípős, fenyős zamatú borókát? Ünnepelje a bogyós ízek hónapját a legfinomabb ginek zamatával! Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és fedezze fel az ízek végtelen palettáján játszó gineket, amelyek betekintést nyújtanak az északi ízek kellemesen misztikus bogyós dimenziójába, a német Fekete-erdő finomságába, vagy az izlandi természet sajátos kincsestárába! Kollégáink segítenek megtalálni az ízléséhez legjobban illő bogyós párlatot. Forró zamataival már elkezdhet „hangolódni” a közelgő tavaszra! 

Kapcsolódó termékek

Monkey 47 Gin [0,5L|47%]

Raktáron
17.340 Ft
Kedvencekhez adom

Brockmans Premium Gin [0,7L|40%]

Raktáron
14.990 Ft
Kedvencekhez adom

Harahorn Dry Orange Gin [0,5L|42%]

Raktáron
13.999 Ft
Kedvencekhez adom

Double Dutch Cranberry Tonic [0,2L]

Raktáron
599 Ft 299 Ft
-50%
Az elmúlt 30 nap legalacsonyabb ára: 599 Ft
Kedvencekhez adom