A grapefruit hónap eredete
Elsőre nem annyira feltűnő, de a grapefruit valójában egy hibrid gyümölcsnek számít. Eredetileg egyáltalán nem fordult elő a vadonban, mesterségesen hozták létre a pomelo és az édes narancs véletlenszerű keverékeként. Barbados szigetéről származik, és valamikor még az 1700-as években jelent meg ebben a trópusi szigetvilágban. Nem kellett sok idő hozzá, és a színeivel hipnotizáló gyümölcs berobbant a Nyugat-Indiában népszerű gyümölcsök élmezőnyébe, majd az 1800-as évek végére eljutott az Amerikai Egyesült Államok néhány melegebb éghajlatú államába. Mert a termési ideje bizonyos éghajlatokon korlátozott, azonban Kalifornia és Texas egyes részein az év egész részében szezonja van a grapefruitnak. Florida és Arizona állam szintén nagy termesztője a gyümölcsnek, illetve a világ más részein is beindult a termesztése, amint egyre keresettebbé vált az üzletekben.
A lehetőségek országban annyira popkult jelenséggé vált ez az egzotikus finomság, hogy 1993-ban a vörös grapefruit lett Texas hivatalos gyümölcse.
A Nemzetközi Grapefruit Nap minden év februárjában kerül megrendezésre, hogy emlékeztesse az embereket arra, mennyire fontos az egészséges citrusfélék fogyasztása. Hiszen olyan nélkülözhetetlen vitaminokat és tápanyagokat tartalmaznak, amit csak egy pompás gyümölcsben, például a grapefruitban találhatunk meg! És nem mellékesen a prémium italkészítő mesterek ugyancsak felfigyeltek erre a megkapóan finom gyümölcsre, ezért egyre fenségesebb gineket és likőröket készítenek belőle (hamarosan erre is rátérünk).
Érdekességek a grapefruitról
A grapefruit hónapja akkor válik igazán élvezetessé, ha a sok gyümölcsös íz megkóstolása mellett minél többet tudunk erről a csodás gyümölcsről!
Egy jamaicai farmer nevezte el a citrusfélét. Azért lett grapefruit, mert a földműveléssel foglalatoskodó férfiú felfigyelt arra, hogy a gyümölcsdarabok a szőlőhöz hasonló fürtökben nőnek, bár azoknál jóval nagyobbak. A legenda szerint Shaddock kapitány pomelo magokat hozott magával Jamaicába, hogy nemesítse az első gyümölcsöt, azonban véletlenül és váratlanul két növény hibridjeként jött létre a grapefruit. Egyébként a grapefruitról azt tartják, hogy egyike Barbados hét csodájának.
Amikor a grapefruitot először megtalálták, tiltott gyümölcsnek nevezték, és eleinte tévesen azonosították a pomelóval. Egészen az 1870-es évekig kellett várni, mire botanikailag megkülönböztették a pomelótól.
A grapefruitfa 5-6 méter magasságúra is megnőhet, szóval a betakarítása, a „grapefruit szüret” nem egyszerű móka! Számos termelő megmetszi őket, hogy rövidebbek legyenek, és könnyebbé válják a betakarítás.
Ünnepeljük februárt grapefruit ízesítésű ginekkel!
Az egészséges és ízletes grapefruit feldobja a reggeli étkezéseket! Akár rágcsálnivalóként vagy desszertként is tekinthetünk rá, és nem fogunk csalódni benne. Sokszor a gyümölcs akkora gigászi méretekkel rendelkezik, hogy családtagjainkkal és barátainkkal is megoszthatjuk. Villával vagy kanállal fogyasztva egyaránt finom csemege, legyen szó bármilyen napszakról és étkezésről.
Teli van öregedést gátló antioxidánsokkal és olyan természetes rostokkal, amelyek megakadályozzák a teltségérzetet. Másrészt annyira bővelkedik C-vitaminban, hogy egy fél gyümölcs a napi szükségletünk közel 60%-át fedezi.
Vannak olyan fajtái, amelyek a kelleténél savanyúbbak lehetnek, ezért többen javasolják, hogy tálaláskor szórjunk cukrot a tetejére. Mások meg egyenesen sóval szeretik ellensúlyozni a savanyúság túlburjánzását.
Costa Ricában a grapefruitot rendszerint megfőzik, hogy eltávolítsák belőle a savanyúságát, és édességnek szánják. Haitin elsősorban a grapefruit levére koncentrálnak, ám egzotikus lekvárt is gyakran készítenek belőle.
Flamingo Tears Grapefruit Gin: a flamingók könnyéből desztillált pink álom
A flamingók természetes színe a rózsaszín, mióta világ a világ. Ugyanez a derűs, vidám árnyalat kaparintja meg a főszerepet napjaink vagány vonalvezetésű párlatában, a Flamingo Tears Grapefruit Ginben! A flamingókról készült számos fotón látjuk, amint kiegyensúlyozott pózban, rezzenéstelenül állnak egy tó közepén, semmi sem hozhatja ki őket az egyensúlyi állapotból. Ez a végtelen harmónia árasztja el az ember testét és lelkét, amikor megkóstoljuk a Flamingo Tears Grapefruit Gint.
A párlat bársonyos grapefruitos ízének eredete a rejtélyek ködébe vész. Úgy hírlik, hogy a selymesség hátterében egy extrém gyártási folyamat áll: a gin a kecses madarak könnyeiből készült. Arról viszont nem szól a fáma, hogyan lehet a vízi madarak depressziós pillanataiból ennyire felemelően finom italt készíteni!
Amiben egyrészt fejest ugorhatunk a grapefruit egzotikus ízfolyamába, másrészt egyszerre kacérkodik az ízlelőbimbókkal a vanília és a boróka, a gines ízek között dolgozó zsonglőrök.
Újjászületés grapefruittal és rozmaringgal: Tanqueray Gin No. 10 Grapefruit & Rosemary
A klasszikus ginkészítő műhelyek örömmel áldoznak a grapefruit oltárán, mert ezzel a lépéssel még több ginkedvelőt csalogatnak a párlataik megkóstolására. Mert kevesen tudnak ellenállni egy olyan ginnek, amelyben randevút ad egymásnak a keserűségében is felemelő lendületes grapefruit és a romaring virágos elevensége.
A Tanqueray a régi nagy ginjátékosok egyike. Nem most vágott bele a boróka finomhangolásba, hanem közel 200 éve, és vibrálóan zöld Tanqueray palackok, illetve a bennük áramló minőség változatlan maradt. Charles Tanqueray nem követte apja vallásos életét, hanem templomba járás helyett eldöntötte: megcsinálja kora legütősebb ginjét! Szorgalmasan tanulmányozta hát a konkurencia borókás italait, majd kieszelte, hogy tud ő ezeknél jobbat is! Így hát előrukkolt a Tanqueray párlatával, amivel irányt szabott a gin következő évszázadainak.
Ezt a pompás alappárlatot követi a Tanqueray Gin No. 10 Grapefruit & Rosemary. Az ital egyébként a Tanqueray Gin Citrus Heart-sorozat tagja, szívcsakrájában a citrusos finomságot állítva. Izgalmasan kavarog benne a grapefruit édes és kesernyés alapvetése, egyesülve a rozmaring csípősebb, kámforos földes jellegével, amely valósággal rásimul a borókára. Ráadásul a rozmaring felfokozza a citrusfélék és a tipikus borókás árnyalatok ízét, ebben rejlik a vonzereje. Az élelmesebb ginrajongók még a nemesebb fás ízeket is érezhetik a párlatban az édesgyökeres és grapefruitos árnyalatok mellett.
Virtuóz ginfuvallat a szelek szárnyán: a Windspiel Pink Grapefruit Gin
Ez egy különleges gin, egyenesen Németországból! A nyári hangulatot megidéző palack a Premium Dry változat egyenes ágú örököse, pinkre színezett, grapefruitos ízekkel.
Ízletes kettősségben kavarog benne a fanyarság és a frissítő trópusi kavalkád, mintha magát a folyékony napsütést zárták volna a pohárba. Valami mennyei, amint a boróka egybesimul grapefruittal!
Önmagában is érdemes megkóstolni, bár egy koktél alkotóelemeként ugyancsak egészen csodás ízeket tartogat.
Bols Pink Grapefruit Gin: egy grapefruitcsoda a holland Bols mestereitől!
A Lucas Bols Distillery mestereinek a kisujjában van a ginkészítés minden apró műhelytitka!
A tudás hatalom, és legfőképpen pallérozott tapasztalat. Hiszen a Bols anyaintézménye, a Lootsje már 1575 óta rendületlenül készíti a jobbnál jobb likőröket (persze akkoriban a mainál még jóval kezdetlegesebb minőségben). Ők készítették a gin holland előfutárának számító jenevert is. Majd Lucas Bols a hírhedt Kelet-Indiai Társaság főrészvényese lett, alaposan megismerte a messzi földről érkező fűszerek garmadáját és a gyógynövényeket, amiből 300 likőr és más szesz bravúros receptje született.
E dicső lepárlási hagyomány mai örököse a 17%-os alkoholtartalommal hömpölygő Bols Pink Grapefruit Likőr, a bizsergetően édes-savanykás ízek jutalomjátéka! A grapefruit hónapjának megünneplésére ez egy egészen grandiózus nedű! Önmagában és a koktélok ízeinek karmestereként, az ízek összesimításában is egészen szuper erényeket vonultat fel. Mennyei zamatát a komplexitásában kiemelkedő Hemingway Daiquiriben bontakoztatja ki igazán, emellett tonikkal és jéggel keverve szintén ragyogó árnyalatokat villant.
A Bols Pink Grapefruit Likőr kihozza az aromák maximumát a desztillált grapefruithéjból, és maga a gyümölcs is lepárláson esik át, hogy a likőr büszkén felvonultassa a grapefruitos ízek sokaságát!
Amitől a koktél csúcsélménnyé válik: The Bitter Truth Grapefruit Bitter
Minden klassz koktél mértéke a bitter! Akár ez is lehetne a két német koktélrajongó fenegyerek, Stephan Berg és Alexander Hauck hitvallása. Akik rajongva kortyolgatták a menő italokat, ám keserű ébredés jutott osztályrészül számukra, amikor rádöbbentek egy keserű igazságra: nincsenek igazán jó bitterek a német italkultúrában, amelyek emelhetnék a támogatásukkal készített koktélok élvezeti értékét.
Ideje volt hát véget vetniük ennek az áldatlan állapotnak, így nagy lendülettől hajtva megalapították a The Bitter Truth vállalatot, frenetikus bitterekkel színesítve a kínálatát. Megvolt az alapjuk ehhez a paradigmaváltáshoz, mivel a két müncheni fiatalembernek a kisujjában volt a cocktail bitter műfaja, jó ideje bárokban szereztek munkatapasztalatokat. És ha ez nem lenne elég, Stephannak volt egy kivételesen gazdag történelmi bitterkollekciója egy csomó olyan kivételes keserű nedűvel, ami évtizedek óta hiánycikknek számított a gyártási palettán! Így Stephan egy csomó koktélhoz megtalálta a belépési pontot, és lézer pontossággal tudta, milyen bitter hiányzik belőle, hogy a tökéletességig kiteljesedjenek az aromái.
E logika mentén haladva került palackba a két bitterbetyár egyik legnagyszerűbb párlata, a The Bitter Truth Grapefruit Bitter! A citrusos alapvetés olyan a koktélban, mint az egykori Tetrisben a háromszög: szinte mindenhez illik, így rengeteg lehetőség szunnyad benne, ami a koktélok finomhangolását illeti!
Mi lenne, ha a grapefruit hónapját egy speciális bitterrel, a The Bitter Truth Grapefruit Bitterrel ünnepelnénk? Koktél- és bitterrajongóként ez egy egészen kézenfekvő döntés, hiszen az áramvonalas grapefruitos bitter minden kortya megmutatja, mekkora érték rejlik a keserű és egzotikus bitterekben! A grapefruit keserű gyümölcsössége mindent áthat ebben a nagyszerű nedűben. Csatarendben állítja az édesebb komponenseket is, ez a kettősség teszi a koktélok létrehozásának kihagyhatatlan elemévé! Már a narancssárga árnyalat is delejezi a szemet, ezért mielőbb érdemes lecsapni rá az iDrinks üzleteiben!
A mexikói koktélok mesteri finomhangolója: Double Dutch Pink Grapefruit
A Double Dutchot alapító de Haas lányok lételeme a szüntelen kíváncsiság és a folyamatos kísérletezés, a megújulás útjainak keresése! A stílusos és szokatlan ízek keverése az a lendületes ok, amiért megalkották a Double Dutchot, a beszédes nevű „dupla hollandot”. Alkotói ikrek, és a furcsa, szertelenül szokatlan íztársítások vonzzák őket. Ennek jegyében találtak ki olyan italokat, mint a Cucumber & Watermelon, a Pomegranade & Basil, illetve a grapefruit hónapjában különösen aktuális ízeket felvonultató Double Dutch Pink Grapefruit!
Elementáris gyümölcsös erejéről a grapefruit mellett a pikáns árnyalatairól elhíresült perzsa lime gondoskodik, egyszerre kölcsönöz édességet és mélységet ennek a nedűnek. Már önmagában is ragyogó lehetőség, hogy élvezzük a gyümölcsös ízeket, ám a tét tovább emelhető egy jól megválasztott tequilával, mezcallal. Citrusossága dinamikus és friss, különösen jól működik mexikói párlatokkal.
Ha egy kis grapefruitos csavarral szeretnénk feldobni egy eredendően mexikói stílusban megfogalmazott koktélt, a Double Dutch Grapefruit zseniális választás!
A grapefruitos ginek meghozták a kedvét a trópusi, különleges ízű italok felfedezéséhez? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és találja meg új kedvenceit széles választékunkban!