Prémium italok blogja
Az alkohol tartalmú italok világa érdekes világ. Arra, hogy ezek az italfajták mennyire szorosan kötődnek az emberi civilizációhoz, nem nagyon kell más bizonyíték, mint az, hogy a földön talán egyetlen olyan nemzet, népcsoport, vagy akár az őserdőben elszigetelten élő törzs sincs, ahol ne készítettek volna már a legrégebbi időkben is valamilyen erjesztett vagy főzött szeszesital-fajtát.
A brandykészítés arról szól, hogyan születik folyékony csoda a szőlőből. Minden pohár brandyben ott szunnyad a többszáz éves hagyomány öröksége, az innováció és a kézműves párlatkészítés iránti mély elkötelezettség. A brandy ezáltal a természet és a tudomány, illetve a művészet bonyolult kölcsönhatásának összjátéka. A három formáló erő egy kifinomult, különleges italt eredményez.
Lényeges szerepet játszik benne a brandyt létrehozó szőlőfajták kiválasztása, akárcsak a megfelelő érlelőhordó megtalálása. Ismerjük meg a brandykészítés fortélyait és azokat a nemes brandyket, amelyek elérhetőek az iDrinks üzleteiben!
Islay szigetét gazdagon átszövi a tőzeg, így nem véletlen, hogy az évszázadok során a füstös whisky lett e föld legértékesebb „valutája”. Sokan eleve az acélos erősségű scotchok miatt érkeznek egy jó kis whiskyzarándoklatra, hogy felfedezzék a legnagyobb lepárlók italait és a környék szépségét. Ismertjük meg a Hebridák királynőjeként emlegetett szépséges földterületet, ahol egykor a Donald klán harcosai történelmi központot építettek, és a gazdagon csörgedező whiskyfolyam mellett rengeteg különleges állatot is felfedezhetünk.
A tengeri whiskyket és a navy stílusú tenger inspirálta rumokat nagyra értékelik az élet vizének kedvelői! Mert a készítők mindig egyedi ízeket keresnek a párlatokban, amelyek megkülönböztetik az adott italt az összes többitől. Ezekben az italokban tettenérhető az óceáni szellő illata, a só ízek a szájban, a tengerparti homok érzése a lábunk alatt.
Lássuk a tengeri ízekből építkező párlatok legjavát!
Az alma a világ egyik legkedveltebb gyümölcse a bolygó mind a négy sarkában. Nem véletlenül szenteltek neki egy saját világnapot, és évszázadok óta a napi étrend, a folklór és a tudományos kutatás egyik alappillére.
Ismerjük meg a nemzetközi alma hónap hátterét, pár érdekességet erről az egészséges gyümölcsről és arról, milyen italokban emelték már-már művészi tökélyre az almás ízeket!
Lassan kezdünk hozzászokni, hogy az ősz beköszöntése teljesen más, mint a régi időkben. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján érzékeljük, hogy akár még szeptemberben, októberben is jócskán 25-30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, így bármikor elrendelhetnek egy hőségriadót. Megváltozott az ősz természete: képes forró lenni, ezért ezekben a hónapokban is érdemes elmélyedni a frissítő zamatú sörök világában.
Fedezzük fel a legjobb söröket az iDrinks kínálatából!
Október volt a chili nemzetközi hónapja, ezért ideje, hogy mi is egy kis figyelmet szenteljünk ennek a jeles alkalomnak és a csípős ízeknek (amelyek különösen jól jönnek ősszel, a tél közeledtével).
A chilipaprika egy népszerű fűszer! Újabban nemcsak ételekben, hanem prémium italokban is egyre nagyobb teret kap a használata. Elsőre egy csípős bomba a szájban, ám valójában a chili számos egészségügyi előnnyel büszkélkedik, így nemcsak a kulináris világban vannak előnyei. Az amerikai kontinensről ered, és szerves részévé vált a világ konyhaművészetének, ezáltal a chilipaprika kitörölhetetlen nyomot hagyott az ételek világában.
És ami még jobb hír: egyre több vodka, gin és likőr vet be az ízek arzenáljában chilit, tovább színesítve az árnyalatok sokszínűségét, közös metszetet teremtve a konyhaművészet és a prémium italok ízei között. Ismerjük meg a chili legérdekesebb titkait, majd lássuk a legjobb chilis párlatokat az iDrinks kínálatában!
Az ember gyarló módon azt hinné, szinte lehetetlen újat mondani a cocktailok műfajában. Pedig nem kell hozzá más, csak egy kis csavaros gondolkodás, és olyan összetevőkkel élénkíteni a zamatok hullámait, amire korábban nem is gondoltunk volna! Ilyen az abszint, amivel alaposan feldobhatjuk a koktélokat.
Lássunk néhány izgalmas receptet!
Hogyan kerül az abszint a koktélba? Egy érdekes kreatív csavarral! A rafinált csaposok fantáziadús gondolkodása ugyanis szereti keverni az elsőre teljesen eltérőnek gondolt ízeket, és izgalmas aromakapcsolatokat teremt az abszint és a citrusosság között, hogy vagány és váratlanul finom koktélokkal keltse új életre az abszint több évszázados mítoszát!
Lássuk, hogyan lép elő az aromák karmesterévé az abszint a koktélospohárban!
Milyen ízekből építkezik egy misztikus lilás színben füstölgő ital, a rejtelmes boszorkányok szívéről elnevezett Witch Heart? Hogyan kerül egy levágott horrorisztikus kéz a Black Punch cocktailba? Milyen a Black Sangria és a mérgezett Poisoned Apple cocktail?
Most minden kiderül a parádés ízekben bővelkedő Halloween-koktélokról, amikkel elkápráztathatjuk barátainkat és családtagjainkat egy kísérteties bulin.
Halloween az év egyik legszórakoztatóbb ünnepe, nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az viszont mindig óriási fejtörést okoz, hogy milyen kísérteties, hátborzongató és szemnek is lenyűgöző koktéllal dobjuk fel a Halloween-partykat. A felszolgált koktélok ilyenkor nem csak a jó ízlésről szólnak, hanem arról is, milyen extra látványelemekkel, díszítésekkel tudjuk feldobni ezeket a cocktailokat. Az a jó hírünk, hogy a tökéletes díszítés és látvány kitalálása és elkészítése jó móka! Mert a kísérteties füstös gomolygás illúziójának megteremtéséhez sokszor elég egy kis szárazjég, a horrorisztikus díszítéshez meg egy vicces és félelmetes gumipók.
Szerencsére nem kell mestermixológusnak lenni ahhoz, hogy a party előtt összedobjuk a most következő koktélokat, és elkápráztassuk vele családtagjainkat és barátainkat. Csak követni kell a készítés lépéseit, miután beszereztük a legjobb koktélalapanyagokat jelentő vodkákat, rumokat és whiskyket az iDrinks üzleteiben!
A tökös ízek újjáértelmezik a White Russiant, egy kis pirított pekándiós bevetésével pedig minden korábbinál finomabb Old Fashioned koktélt készíthetünk, amivel elkápráztathatjuk barátainkat egy hangulatos bulin. És ott van még az Áfonyás Mimóza cocktail, ami sajátos pezsgést ad az őszi estéknek, így már nem is akkora gond, hogy hamarabb sötétedik.
Lássuk, milyen cocktailokkal tehetjük színesebbé és mosolygósabbá az egyre hűvösebb őszt.
Az ősz hűvös napjaiban jól esik egy szívet-lelket melengető új koktél, amiben megjelenik egy-két szezonális gyümölcs, valamilyen kellemes italba keverve. Mert a Bourbon is változatosabbá válik, ha megbolondítjuk egy kis lédús körtével, akárcsak a Martini, amikor kiegészítjük az ősz közkedvelt zamatával, egy kis tökös ízzel. Legalább ilyen fenséges lehet egy gránátalmás gin koktél, vagy az almás-áfonyás Moscow Mule.
Nézzük, milyen különlegességekkel vihetünk tüzet és izgalmat a szürke őszi esték hidegségébe!
Édesszájúként az ember folyamatosan vágyik egy ínycsiklandozó csokira, sütire, vagy valamilyen édes tartományban játszó fenséges italra. Ezzel csak az a bökkenő, hogy Valentin-nap mindössze egyszer van az évben…
Ettől függetlenül viszont bármikor lecsaphat az ember egy finom csokis, édes italra az iDrinks üzleteiben! Különösen a legédesebb nemzeti ünnepnapon, október 19-én!
Lássuk, milyen édes nedűkkel érdemes koccintani ezen a jeles napon.
A főnöki asztal fontos tartozéka egy menő ital – a filmekben és az életben is. Ezzel lehet megkínálni az irodába belépő vendégeket és ügyfeleket, illetve ezzel tudja csillapítani a lelkében tomboló viharfelhőket „a főnök” egy nehéz nap után.
Adja magát a vibráló kérdés: milyen nedű lenne Coruscanton a rejtőzködő Sith Nagyúr, Palpatine asztalán a Star Warsban? És melyik itallal dobná fel a napot M, James Bond főnökasszonya, a kórházi diagnózisok legyőzhetetlen bajnokának számító Dr. House vagy egy űrállomás parancsnoka a Star Trek Deep Space Nine-ból?
A Wall Street farkasában se szeri, se száma a káromkodásoknak és a meztelenkedős jelentekben sem szerénykedik a film. Rengeteg ismétlődő elem ismétlődik a Mátrixban– rendszeres a mozdulatok durva belassítása, mindig csörög a telefon és Neóznak. Szerencsére nem kell, hogy filmnézés közben ezek a „repetitív elemek” az agyunkra menjenek, mert olyan remek ivójátékok szervezhetőek ezekre, amik feldobják a mozimaratonos estéket!
Lássuk, milyen ital passzol egy Indiana Jones-os, Die Hard-os vagy Top Gunos ivójátékhoz.
Vannak olyan filmek, amik annyira túltoltak bizonyos elemeket, ötleteket, hogy egy alkotásban akár egy tucatszor is elismétlik őket. Erre a jelenségre ivójátékok szerveződtek! Ahányszor elhangzik a Jurassic Parkban a dinoszauruszt kifejezés vagy a Star Wars filmekben a jedi, annyiszor megisznak egy finom nedűt. A valóságban az ivójátékok persze csak mítoszok, mert ha tényleg minden ilyen elhangzó szónál meginna az ember valamit, akkor az akár egy villámgyors berúgáshoz vezetne (amit senkinek sem ajánlunk). Alkoholfogyasztáskor tényleg érdemes szem előtt tartani a sokszor említett mértékletességet, a túlzás az élet semmilyen területén nem egészséges. Egy kis módosítással viszont játszhatunk ivójátékokat filmnézés közben a baráti társasággal. Mert mi lenne, ha csak egy kortyot, nem egy egész felest iszik meg az ember, amikor sokszor elhangzik egy bizonyos szó, vagy visszatér egy bizonyos elem a filmben?
Hiszen a klasszikus nagy filmeposzokban mindig vannak visszatérő, állandó elemek, amik láttán egy kis kortyot ihat az ember, de nyilván nem a végtelenségig, és nem ittas állapotig. Üljön mellettünk egy kontrollszemély, aki azt mondja, hogy elég, most már csak szimplán élvezzük a filmet.
Ajánlunk pár ivójáték ötletet, az ehhez valamiért kapcsolódó iDrinks-es italokkal együtt!
Tudta, hogy a főnököknek is megvan a maguk nemzeti ünnepe október 16-án? Elsőre elég szürreálisan hangzik, mert sokan a főnököt csak és kizárólag egy rabszolgahajcsárnak vagy ellenfélnek gondolják, akinek irreális elvárásai vannak arról, mit várhatnak el tőlük egy nap alatt. Emellett persze olyan főnökök is akadnak, akik jóval megértőbbek az alkalmazottjaikkal szemben, és főnökösködés, parancsolgatás helyett inkább vezetők – motiválnak, felfelé húzzák az alkalmazottjaik teljesítményét.
Ezt a napot Patricia Bays Haroski hozta létre 1958-ban. A nap népszerűsége egyre nőtt. Mert kiderült, hogy minden munkahelyi nehézség dacára a főnökök is emberek, és nem mindegyikük emberevő! Bár hatalmi pozícióban vannak, hatalmas a a felelősségük, és ők adják a szükséges erőfeszítést a munkák folytatásához.
Lássuk, milyen italt járnak a popkultúra nagy főnök figuráinak, és mit érdemes tudni a nemzetközi főnök napjáról!
A klasszikus tanárfilmek előszeretettel élnek azzal a húzással, hogy nehéz helyzetbe hozzák a tanárszereplőket. A Reneszánsz emberben Danny De Vito irodalmat, elsősorban Shakespeare-t szeretne tanítani a katonai iskola legkiábrándítóbb növendékeinek, míg a Rossz tanárban Cameron Diaz bukkan fel, mint cigiző, káromkodó dögös szőke nő, akinek semmi köze a tanításhoz.
Persze vannak merészebb csavarok is: a Bölcsek kövérében egy egyetemi tanár eszel ki bizarr megoldást a fogyásra, és létrehozza a maga Mr. Hyde-ját, míg a Breaking Badban egy kémiatanár kényszerűségből lép a bűnözés útjára.
Lássuk, milyen italt ajánlanánk a filmek és a sorozatok nagy tanárfiguráinak!
Október 5-én ünnepeltük a nemzetközi tanárok napját. A tanárok munkája embert próbáló, és sokak szerint még most sem eléggé becsülik meg őket anyagilag. Szerepük azonban létfontosságú abban, hogy művelt, tájékozott és jó emberekké váljunk. Ráadásul a tanárok óriási szerepet játszanak a gyerekkorunkban abban, hogyan tekintünk a minket körülvevő világra, és később milyen felnőtté válunk.
Mi elgondolkodtunk azon, milyen nemes italokkal lehetne megtisztelni a filmes világ top tanár személyiségeit!
A hotel klasszikus helyszínné válhat egy érdekes történetben. A filmesek lecsaptak rá, és jobbnál jobb figurák bukkannak fel a történetekben. Eljátszottunk a gondolattal: vajon milyen hoteles hősök és antihősök érkezhetnének a hamarosan megnyíló belfasti whisky hotelbe, és melyik párlatot kortyolgatnák?
A Ragyogás című horror őrült portásáról mindenkinek Jack Nicholson legendás alakítása villan be, a Négy szoba hotelbeli dolgozójáról meg Tim Roth. A Ronda ügyben egy legénybúcsús csapat keveredett hotelos gyilkosságba, míg a félelmetes szellemszobát kutató írónak kijárna egy Writers Tears!
Fedezzük fel a nagy hotelos karaktereket és azt is, milyen whisky illene a kezükbe.
Nemsokára megnyílik Belfastban a világ első whiskey hotele!
Írásunk apropóját egy 2024 júliusi hír adja, miszerint ír földön, az élet vizének egyik őshazájában hamarosan megnyitják a világ első whiskey hotelét! Az édes gyümölcsösséggel hömpölygő italok szállodájában mindenki örömmel foglalna egy szobát, és nagy valószínűséggel lelkesen kóstolná meg a whiskykínálatot.
Eljátszottunk a gondolattal: vajon milyen híres hotellakók bukkannának fel egy ilyen ritkaságszámba menő hotelben? Mi történne, ha a hotel falai között feltűnne a rémületes hegyi hotelt őrző Ragyogás Jack Torrance-e, a Psycho Norma Bates-e, vagy a Grand Hotel Budapest minden hájjal megkent portása, Gustave H? Nem is beszélve a John Wickben lévő Continental Hotel elegáns conciergéről, vagy a Hotel Transylvania, a szörnyek hotelének vezetőjéről – Draculáról!
Nyilván az sem mellékes kérdés, hogy milyen kivételesen jó párlatokat kóstolnának meg az iDrinks whiskykínálatából, a világ mind a négy sarkából!
A japán kultúra központi alakja a szamuráj. Aki megvédi a gyengéket és kiáll földesura védelméért. Miközben hihetetlen erkölcsi tisztaság jellemzi őket, mint a hét szamuráj hőseit, és olyan érett a gondolkodásuk, mint Az utolsó szamurájban a Tom Cruise által játszott katonának.
Ismerjük meg Japán nagy szaumrájharcosait, a hozzájuk illő különleges whiskykkel együtt!
A szamurájok a Felkelő Nap Országának szuperharcosai voltak, akik valóságos legendákká magasztosultak a japánok szemében az évszázadok során, közben a nyugati kultúrára is nagy hatást tettek. A zen filozófiáját követő harcosok a 12. században emelkedtek hatalmuk csúcsára, amikor szolgálni kezdték a sógunátust, a szigetország első nagy katonai vezetését. Egészen addig a csúcson voltak, amíg az 1868-as Meidzsi-restauráció nem törölte a feudális rendszert. A szamurájok híresen voltak nemes harcmódjukról, éles elméjükről, fegyelmezettségükről és bátorságukról. Kőkemény, szigorú törvények szerint élték mindennapjaikat, és hasonlóan komoly szabályok vonatkoznak a japán whiskykészítőmesterek tevékenységére.
A japán whisky olyan akkurátus pontossággal követte a skót whiskymesterek pallérozott tudását, ahogyan a szamurájok a bushido szabályrendszerét!
Ismerjük meg a szamurájok életét és azt is, milyen japán whisky illene a legnagyobb szamurájok kezébe a katana mellett. Lássunk pár párlatot, amelyek felébresztik az ember lelkében szunnyadó szamurájt!
A fűszeresség új szinte emeli a rumok zamatát!
A spiced rum kihagyhatatlan ital egy modern bárban, a koktélvilág egyik jól ismert komponense. És valljuk be, egy kellemes zamatú spiced rum önmagában is megér egy misét, mert mesteri tételek játszanak ebben a kategóriában!
Hogyan kezdődött a sikertörténete, miként nőtte ki magát popkult itallá?
És miket érdemes megízlenünk a fűszeres-egzotikus rumok közül? Ezekre a kérdésekre keressük a választ következő írásunkban.
Nem tudjuk pontosan, mióta fogyaszt az emberiség aranyló színű mézet. Az viszont bizonyos, hogy a 7000-ből származó barlangfestmények a méhészet legkorábbi feljegyzéseiről tanúskodnak, míg a mézelő méhek kövületei nagyjából 150 millió évre nyúlnak vissza.
A mézet gyűjtő méh lett Artemisz görög istennő illetve a szerelemisten Ámor szimbóluma, és Napóleon köntösére is méheket hímeztek.
Varázslatos tulajdonsága, egzotikus zamata és sokoldalúsága miatt a méz beírta magát történelembe, és egyre nagyobb hatással van a prémium italok ízesítésére. Lássuk, milyen párlatokat dobnak fel mézes zamatokkal, és melyek a méz egészséget támogató tulajdonságai.
Egy szülinap mindig nagy öröm, különösen, ha a hétszázadik tortafújásról van szó! Erről szól az ír whiskey szülinapja, amit nem lehet konkrét évre redukálni, hiszen a Smaragdsziget whiskeyművészetének kezdetei a homályba vesznek. A szakértők szerint azonban valahol a 700 évnél jár az ír whiskey tradíciója, ami az egész világon egyedülálló és elismerést érdemlő teljesítmény.
Az ír párlatok azóta a világ mind a négy sarkában megszerették, és mindenhol elérhetők. Ír földön minden évben vadonatúj whiskeylepárlók bukkannak fel, és egyre többen döntenek úgy, hogy megízlelik a palackokban rejtőző édes, gyümölcsös és kivételesen tiszta párlatokat!
Volt idő, amikor a vodkát különlegesen hatékony gyógyszernek tekintették, emellett a lőporgyártásban is használták. És a mai napig komoly vita folyik a lengyelek és az oroszok között arról, a két nagy nemzet közül ki főzött először aqua vitae-t Kelet-Európában, kinek a kezei közül került ki az első vodka!
A vodka zsenge gyermekkorában még sokat kellett finomítani az alapreceptúrákon, mára azonban csúcsminőségű vodkák kerülnek palackozásra. Azóta olyan világszerte ismert párlatok kerülnek a palackba, mint a Russian Standard, a Grey Goose vagy a Ciroc Vodka. Fedezzük fel a vodka fejlődési útját és mai, érett változatait!