
A pezsgők közül a brut és a sec típusút általában étkezések előtt fogyasztják. A demi sec pezsgő halételekhez vagy francia konyhához illik igazán, doux pedig desszertekhez ajánlatos.
Bármilyen alkalomhoz is választunk pezsgőt, érdemes a minőségre odafigyelni, vagy szakmai segítséget kérni a boltban dolgozóktól.
Az ideális fogyasztási hőmérséklet egy fehér pezsgő esetében a 4-8 Celsius, a rosé vagy vörös pezsgőké pedig 6-10 Celsius fok között van. Nem érdemes a pezsgőket hirtelen lehűteni mert nem szeretik a hirtelen hőmérsékletváltozást, így nem ajánlatos a mélyhűtőben való tárolás.
Ha gyors beavatkozásra van szükségünk és minél gyorsabban le akarjuk hűteni a palackunkat, akkor érdemes egy jéggel teli vödörbe tennünk és alaposan megsózni a jeget.
(A só leviszi a jég olvadáspontját és a 0 Celsiusnál hidegebb hőmérsékletű sós víz könnyebben öleli körbe az üveget ezzel elősegítve a hatékonyabb hűtést. Persze érdemes letörölgetni majd az üveget.)
Nagyjából 10 perc alatt remek eredményt érhetünk el a pezsgőnk hőmérsékletével kapcsolatban. A poharat sem érdemes hűtőben tárolni, ha megfelelő hőmérsékletű a pezsgőnk, de fordítva se javít a helyzetünkön, ha mondjuk fagyos a poharunk és szobahőmérsékletű az italunk. Megfelelő hűtést követően nem kell aggódnunk, hogy kilövi a palack a dugót. Érdemes nagyjából 45 fokos szögben oldalra dönteni a palackot, és a „kengyelt” fellazítás után szintén a parafadugóhoz fogva, óvatosan kimozgatni a dugót, úgy, hogy mindvégig a hüvelykujjunk rajta tartjuk (a biztonság kedvéért).
Ügyeljünk arra, hogy minél lassabban távolítsuk el a dugót a palackból. Törekedjünk a minél hangtalanabb kinyitásra, így több szénsav tud maradni az italunkba.
A pezsgőspohár vizuális élményt is nyújt a fogyasztónak azzal, hogy végig lehet követni a táncoló buborékok felszállását a poharunk szájáig.
A pezsgőspoharakat célszerű kézben fogva úgy megtölteni, hogy a pezsgőspalack felé kb. 60 fokos szögben megdöntjük. Ezáltal a beletöltött pezsgő a pohár oldalán végig csorogva kevesebb szénsavat veszít.