Minőségi cognac nem terem bármilyen szőlőtőkén

Minőségi cognac nem terem bármilyen szőlőtőkén

A cognac az összetett, jellegzetes ízével a világ egyik legkedveltebb itala. Az eredetvédelem alá eső nedű minden cseppje egy napjainkban kb. 78000 hektáros szőlőterület terméséből származik.

A hagyományos erjesztési, párlási folyamatok, a savas, semleges ugni blanc szőlőfajta kiválasztása megmásíthatatlan.

Mi az a “rancio"?

Így nevezik a szakértők azt az egyedi gazdagságot, amely csak és kizárólag a Grande Champagne vidéki cognac sajátja. Páratlan. Megjelenik benne a dió, a mogyoró karaktere és a kandírozott gyümölcsök különlegessége. Természetesen az ízélmény megszületéséhez legalább húsz évnyi tölgyfahordós érlelés szükséges. Ez pedig nem az egyetlen kritérium, ami a pohárba kerülő cseppek minősége szempontjából életbevágóan fontos.

A tradíciók tisztelete ebben az esetben maga a törvény. Ettől függetlenül, azért akadnak nem kifejezetten ízbajnok kivételek. A fiatalon hordóba töltött, majd exportált cognac variációk, amelyek ki tudja milyen körülmények között érlelődnek tovább, ebbe a kételyeket gyarapító kategóriába tartoznak.

Az ilyen típusok hasznosítására tett kísérletek hozták fel a felszínre, hogy az italt a testessége nem mindennapi koktélösszetevővé varázsolja. Így aztán az elmúlt esztendőkben a mixerek előszeretettel nyúlnak érte, új formációkat megalkotva.

Hogyan érdemes fogyasztani az XO, azaz extra minőségi cognac cseppjeit?

Az igazán nagy cognac rajongók először a tenyereik hőjével átmelegítik a poharat, amit aztán körkörös mozdulatokkal megforgatnak. Ezáltal az aromák “kiszabadulnak”. A kortyolást az illatok belélegzése előzi meg. Aztán következhet a kimért, lassú, átérző ízlelés.

Tartalomhoz tartozó címkék: cognac ízletes cognac

Kapcsolódó termékek

Meukow VS Cognac [0,7L|40%]

Raktáron
12.900 Ft
Kedvencekhez adom

Hennessy VSOP Cognac [0,7L|40%]

Raktáron
25.049 Ft
Kedvencekhez adom