A hagyományos erjesztési, párlási folyamatok, a savas, semleges ugni blanc szőlőfajta kiválasztása megmásíthatatlan.
Mi az a “rancio"?
Így nevezik a szakértők azt az egyedi gazdagságot, amely csak és kizárólag a Grande Champagne vidéki cognac sajátja. Páratlan. Megjelenik benne a dió, a mogyoró karaktere és a kandírozott gyümölcsök különlegessége. Természetesen az ízélmény megszületéséhez legalább húsz évnyi tölgyfahordós érlelés szükséges. Ez pedig nem az egyetlen kritérium, ami a pohárba kerülő cseppek minősége szempontjából életbevágóan fontos.
A tradíciók tisztelete ebben az esetben maga a törvény. Ettől függetlenül, azért akadnak nem kifejezetten ízbajnok kivételek. A fiatalon hordóba töltött, majd exportált cognac variációk, amelyek ki tudja milyen körülmények között érlelődnek tovább, ebbe a kételyeket gyarapító kategóriába tartoznak.
Az ilyen típusok hasznosítására tett kísérletek hozták fel a felszínre, hogy az italt a testessége nem mindennapi koktélösszetevővé varázsolja. Így aztán az elmúlt esztendőkben a mixerek előszeretettel nyúlnak érte, új formációkat megalkotva.
Hogyan érdemes fogyasztani az XO, azaz extra minőségi cognac cseppjeit?
Az igazán nagy cognac rajongók először a tenyereik hőjével átmelegítik a poharat, amit aztán körkörös mozdulatokkal megforgatnak. Ezáltal az aromák “kiszabadulnak”. A kortyolást az illatok belélegzése előzi meg. Aztán következhet a kimért, lassú, átérző ízlelés.